PRAVILNIK
O METROLOŠKIM USLOVIMA ZA BIMETALNE TERMOMETRE

("Sl. list SRJ", br. 7/2000)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metrološki uslovi koje moraju da ispunjavaju:

1) bimetalni termometri sa pokaznom napravom - merila temperature u temperaturnom opsegu od -30oC do 450oC;

2) bimetalni termometri sa pokaznom ili sa pisačkom napravom koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica.

Metrološki uslovi iz stava 1 ovog člana označavaju se skraćeno oznakom MUS.13MC0602-1.

Član 2

Pod bimetalnim termometrima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se kontaktna merila temperature čiji senzor meri temperaturu u gasovitim i tečnim sredinama na principu temperaturne osetljivosti termobimetala. Prenosnim mehanizmom prenosi se promena dužine ili oblika termobimetala na napravu za pokazivanje.

Član 3

Pojedini izrazi, upotrebljeni u ovom pravilniku, imaju sledeća značenja:

1) termobimetal je temperaturno osetljiva metalna struktura u obliku dve metalne trake približno jednake debljine, koje čvrsto naležu jedna na drugu, a izrađene su od materijala čiji su temperaturni koeficijenti širenja različiti. Ako je tako formirana struktura termobimetala prethodno bila u vidu prave trake, pri promeni temperature krivi se i poprima oblik luka. Veličina zakrivljenosti zavisi od osobina komponenata koje čine termobimetal;

2) merni opseg bimetalnog termometra je opseg vrednosti temperature u kome su njegove greške merenja unutar dozvoljenih granica grešaka. Merni opseg je jednak pokaznom opsegu ili je samo deo pokaznog opsega;

3) raspon pokazivanja je apsolutna vrednost razlike između dve granice pokaznog opsega;

4) merni raspon je apsolutna vrednost razlike između dve granice mernog opsega;

5) nazivni uslovi upotrebe bimetalnog termometra odnose se na položaj bimetalnog termometra, dubinu uronjavanja mernog senzora, vibracije i temperaturu skladištenja.

Član 4

Bimetalni termometar sastoji se od mernog senzora i pokazne naprave.

Merni senzor i pokazna naprava mogu biti u istom kućištu ili su odvojeni.

Pokazna naprava mora se nalaziti u zatvorenom zaštitnom kućištu.

Bimetalni termometri koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica, umesto pokazne mogu imati pisačku napravu.

Član 5

Merni senzor je termobimetal u obliku ravne elastične bimetalne trake, ravne spirale ili zavojne (helikoidalne) spirale.

Merni senzor mora biti izrađen od termobimetala takvog kvaliteta da bimetalni termometar održi svoju propisanu grešku merenja pri opterećenju od najmanje 24 časa na temperaturi koja odgovara gornjoj granici vrednosti na skali, ili bar na temperaturi od 60oC.

Merni senzor bimetalnih termometara koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica, mora biti izrađen od termobimetala takvog kvaliteta da bimetalni termometar održi svoju propisanu grešku merenja pri opterećenju od najmanje 24 časa na temperaturi od 60oC.

Član 6

Bimetalni termometar može biti konstrukciono izveden sa uronjavajućom cevi ili bez uronjavajuće cevi, u zavisnosti od vrste konstrukcije mernog senzora.

Bimetalni termometar sa uronjavajućom cevi ima merni senzor u vidu zavojne (helikoidalne) spirale čije uvijanje pod uticajem temperature deluje na osovinu kazaljke pokazne naprave. Merni senzor je smešten u donji deo uronjavajuće cevi. Kraj bimetalne trake mernog senzora vezan je za uronjavajuću cev. Uronjavajuća cev može biti stavljena u metalnu zaštitnu cev.

Kod bimetalnih termometara bez uronjavajuće cevi merni senzor je ravna bimetalna traka ili ravna spirala, odnosno spiralno namotana bimetalna traka koja leži u jednoj ravni. Mehaničko uvijanje bimetalne trake pod uticajem temperature deluje na osovinu kazaljke pokazne naprave. Kod tih bimetalnih termometara merni senzor i pokazna naprava su u zajedničkom kućištu.

Član 7

Pokaznu napravu čine kazaljka i nosač skale. Pokazna naprava mora biti ugrađena u zatvoreno zaštitno kućište.

Osovina kazaljke pokazne naprave vezana je za merni senzor.

Kućište pokazne naprave bimetalnog termometra mora biti tako izvedeno da se ne može otvoriti bez trajnog vidljivog oštećenja ili deformisanja materijala.

Bimetalni termometar može imati napravu za podešavanje pokazivanja temperature, ali pristup ovoj napravi mora biti izveden tako da se mora otvoriti kućište, odnosno da je jasno uočljiv svaki nedozvoljen pristup ovoj napravi. Naprava za podešavanje pokazivanja mora biti tako izvedena da se ne može sama pomicati pri nazivnim uslovima upotrebe bimetalnog termometra.

Član 8

Kazaljka mora da pokriva najkraće crte na skali za 1/3 njihove dužine, a najviše za 2/3 njihove dužine. Na mestu očitavanja kazaljka ne sme biti šira od širine crta na skali.

Kretanje kazaljke na skali kod bimetalnih termometara ne sme biti ometano, u prostoru ispred početka skale i iza završetka skale, za 5% raspona pokazivanja izraženog u temperaturi.

Kretanje kazaljke na skali kod bimetalnih termometara koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica, ne sme biti ometano, u prostoru ispred početka skale i iza završetka skale, za 10% raspona pokazivanja izraženog u temperaturi.

Kazaljka mora biti tako vezana za svoju osovinu, da bez paralakse omogućava očitavanje vrednosti temperature na skali pokazne naprave. Vrh kazaljke treba da bude u obliku jednokrakog trougla sa uglom na vrhu manjim od 60o. Vrh kazaljke može biti i oštro ukrojen ili imati oblik šiljka, pri čemu ne sme stajati ukoso u odnosu na podužnu osu kazaljke.

Član 9

Skala pokazne naprave mora da bude čista i bez očiglednih grešaka u obeležavanju brojkama.

Najmanja dužina podeljka na skali mora da iznosi 1,5 mm.

Najkraće crte, kao i odsečci dužih crta koji su u nivou najkraćih crta, moraju biti iste širine i označeni istom bojom. Njihova širina mora da iznosi najmanje 1/10, a najviše 1/5 vrednosti dužine podeljka.

Svaka peta crta (kod vrednosti podeljka na skali od 1oC), odnosno svaka druga crta (kod vrednosti podeljka na skali od 0,5oC i 5oC) mora biti duža od ostalih crta na skali. Svaka deseta crta na skali može biti još više istaknuta po dužini.

Član 10

Najmanje svaka deseta crta na skali označava se brojkom. Ako je svaka deseta crta isturena i šira, tada je dozvoljeno da samo svaka dvadeseta crta na skali bude označena brojkom. Sve brojke moraju biti nanete u istoj boji, a svaka brojka mora jednoznačno odgovarati jednoj crti tako da je omogućeno pravilno očitavanje temperature u uslovima ugradnje bimetalnog termometra.

Negativne vrednosti temperature moraju biti označene znakom minus ispred brojke.

Član 11

Podeljak na skali mora imati jednu od sledećih vrednosti:

0,5oC, 1oC, 2oC ili 5oC.

Za bimetalne termometre koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica, dozvoljene vrednosti podeljka na skali su 0,5oC i 1oC.

Član 12

Merni opseg bimetalnih termometara mora biti jednak ili manji od pokaznog opsega na skali pokazne naprave.

Ako je merni opseg manji od pokaznog opsega na skali pokazne naprave, početak i kraj mernog opsega moraju biti označeni trouglastim oznakama iznad skale, pri čemu visina trougla ne sme biti manja od dužine najkraćih crta na skali.

Merni opseg bimetalnog termometra mora iznositi najmanje 2/3 pokaznog opsega na skali pokazne naprave.

Član 13

Minimalni merni opseg bimetalnih termometara koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica mora biti u granicama od -25oC do 20oC.

Ako je merni opseg tih bimetalnih termometara širi od opsega navedenog u stavu 1 ovog člana, njihov merni raspon ne sme biti veći od 100oC.

Član 14

Bimetalni termometri dele se u dve klase tačnosti koje se označavaju kao klasa 1 i klasa 2. Bimetalni termometri klase tačnosti 2 ne mogu se primati na ispitivanje tipa radi odobravanja da se merila tog tipa mogu podneti na prvi pregled.

Bimetalni termometri koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica ne dele se u klase tačnosti.

Član 15

Granice grešaka merenja pri ispitivanju tipa bimetalnih termometara klase tačnosti 1 jednake su vrednosti podeljka na skali.

Granice grešaka iz stava 1 ovog člana važe za sledeće uslove:

1) za referentne vrednosti položaja bimetalnog termometra iz člana 19 ovog pravilnika, ako je referentni položaj dat za bimetalni termometar, odnosno za sve položaje ako referentni položaj nije dat;

2) za nazivnu dubinu uronjavanja iz člana 20 ovog pravilnika;

3) za merni medijum u kome nema vibracija, odnosno za uslove propisane u članu 21 ovog pravilnika.

Član 16

Granice grešaka merenja pri ispitivanju tipa bimetalnih termometara koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica jednake su vrednosti podeljka na skali pokazne naprave, odnosno ±0,5oC ili ±1oC. Ako ti bimetalni termometri imaju registrujuću (pisačku) napravu, njihova greška merenja pri ispitivanju mora biti u granicama jednakim 1,5 vrednosti podeljka na skali.

Ako bimetalni termometri iz stava 1 ovog člana imaju oznaku položaja pri ugradnji i upotrebi, greška merenja pri ispitivanju tipa važi za dati položaj.

Ako bimetalni termometri iz stava 1 ovog člana nemaju oznaku položaja pri ugradnji i upotrebi, greška merenja pri ispitivanju tipa mora da važi za svaki položaj.

Član 17

Greške merenja pri pregledu bimetalnih termometara klase tačnosti 1 i klase tačnosti 2 za pojedine merne opsege moraju biti u granicama datim u sledećoj tabeli:

Merni opseg
o
C

Vrednost podeljka
oC

Granice dozvoljenih grešaka
merenja bimetalnih
termometara
oC

 

 

Klasa 1

Klasa 2

- 10 do 30

£ 1

±1,0

±2,0

- 10 do 50

£ 1

±1,0

±2,0

- 20 do 40

£ 1

±1,0

±2,0

- 30 do 30

£ 1

±1,0

±2,0

- 30 do 50

£ 1

±1,0

±2,0

  10 do 50

£ 1

±1,0

±2,0

  10 do 70

£ 1

±1,0

±2,0

  10 do 90

£ 1

±1,0

±2,0

  20 do 100

£ 2

±2,0

±4,0

  20 do 140

£ 2

±2,0

±4,0

20 do 180

£ 2

±2,0

±4,0

30 do 220

£ 2

±2,5

±5,0

30 do 270

£ 5

±5,0

±10,0

50 do 300

£ 5

±5,0

±10,0

50 do 350

£ 5

±5,0

±10,0

50 do 450

£ 5

±5,0

±10,0

Ako je merni opseg bimetalnog termometra širi od opsega navedenog u tabeli iz stava 1 ovog člana, granice dozvoljenih grešaka merenja proširuju se saglasno sa prvom većom gornjom granicom mernog opsega u tabeli.

Član 18

Granice grešaka merenja pri pregledu bimetalnih termometara koji se upotrebljavaju za merenje temperature vazduha u otpremnim (transportnim), skladišnim ili prodajnim prostorima za hlađenje, zamrzavanje ili duboko zamrzavanje životnih namirnica jednake su granicama grešaka merenja pri ispitivanju tipa tih bimetalnih termometara, propisanim u članu 16 ovog pravilnika.

Član 19

Za bimetalni termometar može biti dat referentni položaj kućišta u odnosu na nazivni položaj, odnosno senzor u odnosu na kućište.

Referentni položaj mora biti tako određen da se ne uoči promena u pokazivanju temperature kad se taj referentni položaj menja u granicama od ±5o.

Član 20

Ako se bimetalni termometar ne ugrađuje na merno mesto pomoću zavrtnja kojim je konstrukciono određena potrebna dubina uronjavanja, dubina uronjavanja mernog senzora u mernu sredinu mora biti naznačena.

Član 21

Ako je bimetalni termometar predviđen za rad u uslovima vibracija mernog medijuma, tada on mora imati dodatnu napravu sa tečnošću za prigušivanje vibracija, za koju mora biti naveden nazivni opseg vibracija pri upotrebi.

Član 22

Bimetalni termometar mora da zadrži svoja metrološka svojstva i u uslovima njegovog skladištenja i transportovanja na temperaturama od -20oC do 6oC.

Član 23

Na skali pokazne naprave bimetalnog termometra moraju se nalaziti sledeći natpisi i oznake:

1) naziv ili znak proizvođača;

2) oznaka merne jedinice za temperaturu je oC.

Član 24

Za bimetalni termometar moraju biti dati i sledeći podaci:

1) klasa tačnosti, kad je podela u klase tačnosti propisana pravilnikom;

2) dubina uronjavanja, ako je to konstrukciono nedefinisano;

3) dužina uronjavajuće cevi mernog senzora;

4) službena oznaka tipa bimetalnog termometra, ako je izvršeno ispitivanje i odobrenje tipa.

Član 25

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o metrološkim uslovima za bimetalne termometre ("Službeni list SFRJ", br. 73/90).

Član 26

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".