UREDBA
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU JUGOSLAVIJE I GRČKE O UZAJAMNOM OSLOBOĐENJU POREZA NA DOHODAK OSTVAREN OBAVLJANJEM MEĐUNARODNOG POMORSKOG I VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 2/68)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Kraljevine Grčke o uzajamnom oslobođenju poreza na dohodak ostvaren obavljanjem međunarodnog pomorskog i vazdušnog saobraćaja, potpisan 15. aprila 1967. godine u Atini, u originalu na francuskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na francuskom jeziku i u prevodu glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU KRALJEVINE GRČKE I SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE O UZAJAMNOM OSLOBOĐENJU POREZA NA DOHODAK OSTVAREN OBAVLJANJEM MEĐUNARODNOG POMORSKOG I VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA

Vlada Kraljevine Grčke i Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u želji da sklope sporazum o oslobođenju poreza na dohodak ostvaren obavljanjem međunarodnog pomorskog i vazdušnog saobraćaja, saglasile su se o sledećim odredbama:

Član I

Dobit koju ostvaruju u međunarodnom saobraćaju brodovi registrovani na teritoriji jedne strane ugovornice, oslobađa se na teritoriji druge strane ugovornice poreza na dohodak.

Član II

Dobit koju ostvaruju vazduhoplovi u međunarodnom saobraćaju oporeziv je samo na teritoriji one strane ugovornice na kojoj se nalazi sedište preduzeća koje eksploatiše ove vazduhoplove.

Član III

Ovaj sporazum podleže ratifikaciji ili odobrenju, shodno ustavnim odredbama svake od strana ugovornica i stupa na snagu danom razmene diplomatskih nota. Primenjivaće se na dobit ostvarenu počev od 1. januara 1965. godine.

Ovaj sporazum može otkazati svaka od strana ugovornica uz otkazni rok od šest meseci; u tom slučaju, njegovo važenje prestaje u odnosu na dobit ostvarenu od 1. januara prve godine posle otkazivanja sporazuma.

Član IV

Ovaj sporazum registruje se kod Sekretarijata Organizacije ujedinjenih nacija.

Sačinjeno 15. aprila 1967. godine u Atini, u dva primerka na francuskom jeziku.

Za Vladu Socijalističke
Federativne Republike
Jugoslavije,

Za Vladu
Kraljevine Grčke,

Mihailo Javorski, s. r.

Ach. Yerocostopoulos, s. r.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".