UREDBA
O RATIFIKACIJI KONVENCIJE IZMEĐU JUGOSLAVIJE I FRANCUSKE O IZDAVANJU ISPRAVA O LIČNOM STANJU I OSLOBOĐENJU OD LEGALIZACIJE

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 3/71)

ČLAN 1

Ratifikuje se Konvencija između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Francuske o izdavanju isprava o ličnom stanju i oslobođenju od legalizacije, potpisana 29. oktobra 1969. godine u Beogradu, u originalu na srpsko-hrvatskom i francuskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Konvencije glasi:

 

KONVENCIJA
IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I FRANCUSKE REPUBLIKE O IZDAVANJU ISPRAVA O LIČNOM STANJU I O OSLOBOĐENJU OD LEGALIZACIJE

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Francuske Republike, u želji da sporazumno regulišu pojedina pitanja u vezi sa izdavanjem isprava o ličnom stanju i oslobođenjem od legalizacije, sporazumele su se u sledećim:

Član 1

Pod ispravama o ličnom stanju u smislu ove konvencije podrazumevaju se:

- isprave o rođenju,

- isprave o upisu rođenja mrtvog deteta,

- isprave o priznanju vanbračnog deteta,

- isprave o venčanju,

- isprave o smrti,

- izvodi o upisu presuda i odluka o razvodu braka,

- izvodi o upisu odluka u stvarima usvojenja,

- izvodi o upisu odluka, presuda i rešenja koji se odnose na lično stanje.

Član 2

1. Strane ugovornice dostavljaju jedna drugoj sledeće izvode iz matičnih knjiga koji se odnose na državljane druge države ili na lica rođena na teritoriji te države:

- izvode iz matične knjige venčanih,

- izvode iz matične knjige umrlih,

- izvode o upisu presuda ili odluka o razvodu braka,

- izvode o upisu odluka, presuda i rešenja koji se odnose na lično stanje,

- izvode o upisu odluka u stvarima usvojenja.

2. Izvodi iz prethodnog stava dostavljaju se besplatno svakih šest meseci diplomatskom ili konzularnom predstavništvu druge strane ugovornice. Izvodi iz matične knjige umrlih se, međutim, dostavljaju bez odlaganja.

Član 3

1. Svaka strana ugovornica se obavezuje da će drugoj strani dostavljati besplatno otpravke ili izvode isprava o ličnom stanju sačinjene na njenoj teritoriji, koji se odnose na državljane države molilje, ako se isti traže u službene svrhe ili u korist siromašnih lica.

2. Zahtev podnosi diplomatsko ili konzularno predstavništvo strane molilje nadležnom matičaru. U zahtevu se kratko naznačuje svrha traženja sa: "službena potreba" ili "siromaštvo molioca".

Član 4

Izdavanje otpravka ili izvoda isprava o ličnom stanju ne prejudicira državljanstvo lica u pitanju.

Član 5

Isprave izdate od suda ili drugog nadležnog organa jedne od strana ugovornica i službene izjave, kao što su navodi o upisu akta u javne knjige, overa tačnosti datuma, overa potpisa koji se stavljaju na privatne isprave, kao i overe prepisa, oslobođeni su legalizacije ili potvrde verodostojnosti (apostile) kad ih treba upotrebiti na teritoriji druge strane ugovornice.

Član 6

1. U slučaju osnovane sumnje, svaki državljanin ili organ jedne od strana ugovornica može se obratiti organima druge strane ugovornice radi provere autentičnosti isprave oslobođene legalizacije ili potvrde verodostojnosti (apostile) na osnovu ove konvencije.

2. Ovo proveravanje vrši se posredstvom republičkih sekretarijata za pravosuđe za Jugoslaviju i Ministarstva pravde - za Francusku.

Član 7

Svaka strana ugovornica obavestiće drugu stranu o dovršenju postupka potrebnog po njenom ustavu za stupanje na snagu ove konvencije. Konvencija će stupiti na snagu prvog dana drugog meseca posle datuma poslednjeg obaveštenja.

Član 8

1. Ova konvencija se zaključuje na neodređeno vreme.

2. Svaka strana ugovornica moći će u svako vreme da je otkaže i otkaz će imati dejstvo šest meseci pošto je druga strana primila obaveštenje o otkazu.

Sačinjeno u Beogradu, 29. oktobra 1969. godine, u dva primerka na srpskohrvatskom i francuskom jeziku, s tim da su oba teksta podjednako verodostojna.

Za Vladu Socijalističke
Federativne Republike
Jugoslavije,

Za Vladu
Francuske Republike,

Milorad Pešić, s. r.

Pier Frank Fort, s. r.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".