UREDBA
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O EKONOMSKOJ I TEHNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU VLADA JUGOSLAVIJE I IRANA

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 5/68)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Carevine Irana, potpisan 24. aprila 1966. godine u Teheranu, u originalu na engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na engleskom jeziku i u prevodu glasi:

 

SPORAZUM
O EKONOMSKOJ I TEHNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE CAREVINE IRANA

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Carevine Irana, u želji da unaprede i prošire ekonomsku i tehničku saradnju između svojih zemalja zasnovanu na jednakosti i međusobnoj koristi, i s obzirom na sve veće mogućnosti za proširenje ekonomskih odnosa koje se stvaraju stalnim razvojem nacionalnih privreda dveju zemalja, saglasile su se u sledećem:

Član 1

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Carevine Irana podsticaće i olakšavati, u okviru zakonskih propisa i odredbi koje su na snazi u njihovim zemljama, proširenje uravnotežene trgovinske razmene između dve zemlje.

Član 2

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Carevine Irana saglasile su se da saradnju u izvođenju projekata razvoja u Iranu, s tim što će Jugoslavija isporučivati Iranu kompletna postrojenja, mašinske uređaje, opremu i drugi materijal, na osnovu pojedinačnih ugovora koje odgovarajuća preduzeća i organizacije dve zemlje budu između sebe zaključile.

Član 3

Jugoslovenska strana će, u okviru pojedinačnih ugovora koji se budu zaključili, izraditi studije i izvršiti istraživanja, dostaviti nacrte i pružiti tehničku pomoć iranskoj strani, pri instaliranju i puštanju u pogon isporučenih mašinskih uređaja i opreme, i preduzeće na sebe stručno obučavanje iranskog osoblja koje će upravljati tim postrojenjima i mašinama.

Član 4

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je saglasna da jugoslovenska preduzeća i organizacije odobre iranskim preduzećima i organizacijama dugoročne kredite za kupovinu u Jugoslaviji kompletnih postrojenja, mašinskih uređaja, opreme i drugog materijala, u skladu sa članom 2 ovog sporazuma. O rokovima i uslovima ovih kredita dve strane će se međusobno dogovoriti u svakom pojedinačnom ugovoru. Ovi krediti će se koristiti u skladu sa zakonskim propisima zemlje koja prima kredite.

Član 5

Ugovori će se zaključivati putem direktnih bilateralnih pregovora između jugoslovenskih i iranskih preduzeća i organizacija koje budu dve vlade ovlastile. Rokovi i uslovi isporuka, kao i obaveze svake strane ugovornice u vezi sa izvođenjem projekata razvoja i ostvarenjem tehničke saradnje, utvrdiće se u odgovarajućim ugovorima.

Član 6

U cilju obezbeđenja zadovoljavajuće i najpovoljnije primene odredaba ovog sporazuma, dve strane su se saglasile da obrazuju Zajedničku komisiju, sastavljenu od predstavnika obe strane. Ova Komisija će ispitati mogućnosti za podsticanje proširene i uravnotežene trgovinske razmene kao i za unapređenje ekonomske i tehničke saradnje između dve zemlje. Ona će davati odgovarajuće preporuke vladama svojih zemalja radi ostvarenja gore navedenih ciljeva, kao i odredaba ovog sporazuma.

Komisija će se sastajati na zahtev jedne od dveju strana, u roku od dva meseca posle podnošenja takvog zahteva, u Jugoslaviji ili u Iranu.

Član 7

Ovaj sporazum će stupiti na snagu na dan razmene ratifikacionih instrumenata od strane vlada dveju zemalja. Ovaj sporazum će prvobitno važiti godinu dana i automatski će se produživati za svaku narednu godinu ukoliko ga jedna od dveju vlada, pismenim putem ne raskine u roku od najmanje tri meseca pre završetka date godine.

Sačinjeno i potpisano u Teheranu, 24. aprila 1966. godine, u dva originalna primerka na engleskom jeziku, s tim što su oba teksta podjednako verodostojna.

Za Vladu Socijalističke Federativne
Republike Jugoslavije,

Za Vladu Carevine Irana,

S. Baum, s. r.

dr R. S. Tehrani, s. r.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".