ODLUKA
O OSNIVANJU GERONTOLOŠKOG CENTRA U VRBASU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2003)

Član 1

U cilju obavljanja delatnosti obezbeđivanja prava na smeštaj penzionera i starih lica, osniva se Gerontološki centar u Vrbasu.

Osnivač Gerontološkog centra u Vrbasu je Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2

Gerontološki centar u Vrbasu posluje kao ustanova, u skladu sa propisima o javnim službama.

Gerontološki centar u Vrbasu ima svojstvo pravnog lica, sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim zakonom, ovom odlukom i statutom.

Član 3

Gerontološki centar u Vrbasu posluje pod nazivom: "Gerontološki centar Vrbas".

Sedište Gerontološkog centra je u Vrbasu, Ulica M. Tita broj 34.

Član 4

Sredstva za rad Gerontološkog centra Vrbas obezbeđuje se iz:

- budžeta Republike Srbije;

- naknade od korisnika usluga i srodnika;

- donacija, priloga i sponzorstva domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica;

- drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 5

Danom početka rada Gerontološki centar Vrbas preuzima sredstva i zaposlene iz domskih odeljenja za smeštaj penzionera i starih lica u Kucuri i Vrbasu, pri Centru za socijalni rad za opštine Vrbas i Srbobran, u skladu sa zakonom.

Nepokretnu imovinu i inventar Domskih odeljenja za smeštaj penzionera i starih lica u Kucuri i Vrbasu, preuzeće Gerontološki centar Vrbas, prema bilansu stanja, na dan 31. decembra 2003. godine.

Član 6

Delatnost Gerontološkog centra Vrbas obuhvata:

1. obezbeđivanje stanovanja, ishrane, nege, zdravstvene zaštite, kulturno-zabavne, rekreativne, okupacione i druge aktivnosti, usluga socijalnog rada i drugih usluga, zavisno od potreba, sposobnosti i interesovanja korisnika;

2. obezbeđivanje odraslim telesno-invalidnim licima, kod kojih su očuvane mentalne sposobnosti i licima sa čulnim oštećenjima, potpuno i trajno zbrinjavanje, zdravstvenu zaštitu, radno angažovanje, rekreativno-kulturne i zabavne aktivnosti, u skladu sa njihovim preostalim sposobnostima;

3. pružanje pomoći starim i drugim odraslim licima, pomoći u obavljanju kućnih poslova i nege u njihovom domaćinstvu;

4. obezbeđivanje usluga dnevnog boravka, odgovarajuće usluge zdravstvene zaštite, radne i okupacione terapije, kulturno-zabavnih i rekreativnih aktivnosti i drugih usluga u zavisnosti od potreba korisnika.

Gerontološki centar Vrbas može vršiti promenu svoje delatnosti, uz saglasnost Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 7

Organi upravljanja Gerontološkog centra Vrbas su:

- direktor,

- upravni odbor i

- nadzorni odbor.

Direktora, upravni i nadzorni odbor Gerontološkog centra Vrbas, imenovaće Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine, u roku od šest meseci, od dana osnivanja Gerontološkog centra Vrbas.

Direktor, predsednik i članovi upravnog i nadzornog odbora Gerontološkog centra Vrbas, imenuju se na period od četiri godine.

Član 8

Za direktora Gerontološkog centra Vrbas može biti imenovano lice koje ispunjava uslove utvrđene u statutu Gerontološkog centra Vrbas.

Direktor:

1. zastupa Gerontološki centar Vrbas;

2. organizuje i rukovodi radom Gerontološkog centra Vrbas;

3. stara se o zakonitosti rada Gerontološkog centra Vrbas;

4. predlaže program rada;

5. predlaže akte koje donosi upravni odbor;

6. donosi akt o sistematizaciji radnih mesta;

7. vrši i druge poslove utvrđene zakonom i statutom.

Član 9

Statutom Gerontološkog centra Vrbas utvrdiće se broj članova upravnog odbora Gerontološkog centra Vrbas, koji ne može biti manji od pet članova a od toga najmanje dva člana iz reda zaposlenih u Gerontološkom centru Vrbas.

Upravni odbor Gerontološkog centra Vrbas:

1. donosi statut;

2. donosi akt o unutrašnjoj organizaciji, na predlog direktora;

3. donosi godišnji program rada;

4. usvaja finansijski plan;

5. usvaja izveštaj o poslovanju;

6. usvaja završni račun;

7. obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom i statutom.

Član 10

Statutom Gerontološkog centra Vrbas utvrdiće se broj članova nadzornog odbora Gerontološkog centra Vrbas, koji ne može biti manji od tri člana a od toga najmanje jedan član iz reda zaposlenih u Gerontološkom centru Vrbas.

Nadzorni odbor Gerontološkog centra Vrbas:

1. vrši nadzor nad poslovanjem;

2. vrši nadzor nad radom upravnog odbora i direktora;

3. pregleda godišnji izveštaj i obračun;

4. obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i statutom.

Član 11

Gerontološki centar Vrbas podnosi izveštaj o svom radu Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine putem, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku, jedanput godišnje.

Član 12

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine će do imenovanja upravnog odbora Gerontološkog centra Vrbas, imenovati privremeni upravni odbor.

Privremeni upravni odbor Gerontološkog centra Vrbas:

1. doneće statut, u roku od tri meseca od dana imenovanja;

2. akt o unutrašnjoj organizaciji na predlog vršioca dužnosti direktora;

3. usvojiće izveštaj o poslovanju i godišnji obračun;

4. obavljaće druge poslove iz nadležnosti upravnog odbora.

Član 13

Do imenovanja direktora ustanove, Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine, imenovaće vršioca dužnosti direktora Gerontološkog centra Vrbas.

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Vrbas doneće, u roku od tri meseca od dana imenovanja, akt o sistematizaciji radnih mesta, u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za početak rada i obavljanje delatnosti i normativima i standardima za obavljanje delatnosti, ustanova socijalne zaštite za smeštaj penzionera i drugih starih lica a koji propisuje Ministarstvo za socijalna pitanja Republike Srbije.

Vršilac dužnosti direktora će privremenom upravnom odboru predložiti akt o unutrašnjoj organizaciji Gerontološkog centra Vrbas.

Član 14

Gerontološki centar Vrbas će preuzeti korisnike iz domskih odeljenja za smeštaj penzionera i starih lica u Kucuri i Vrbasu pri Centru za socijalni rad za opštine Vrbas i Srbobran, koji su ostvarili pravo na smeštaj u ustanovu, kao i one korisnike, po čijim zahtevima za ostvarivanje prava postupak nije okončan, do momenta osnivanja Gerontološkog centra Vrbas.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".