PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU VRSTA HARTIJA OD VREDNOSTI I DRUGIH FINANSIJSKIH INSTRUMENATA

("Sl. glasnik RS", br. 102/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način utvrđivanja vrsta hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata koje mogu biti predmet javne ponude na organizovanom tržištu (u daljem tekstu: hartije od vrednosti) u skladu sa odredbama Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata - "Službeni list SRJ", broj 65/2002 - (u daljem tekstu: Zakon), način utvrđivanja jedinstvenog identifikacionog broja hartija od vrednost i i šifarnika vrsta hartija od vrednosti i utvrđuju uslovi za korišćenje identifikacionih brojeva prema ISO standardima.

Član 2

Vrsta hartija od vrednosti utvrđuje se u skladu sa Međunarodnim standardom ISO 10962: 2001 (E), Hartije od vrednosti i srodni finansijski instrumenti - klasifikacija finansijskih instrumenata (CFI kod).

CFI kod se sastoji od niza slovnih znakova kojima se identifikuju vrsta hartije od vrednosti, pojedinačna prava iz te hartije i druga bitna obeležja koja se određuju s obzirom na vrstu te hartije.

Član 3

Bliža oznaka hartija od vrednosti utvrđuje se u skladu sa Međunarodnim standardom ISO 6166: 2001, Hartije od vrednosti i srodni finansijski instrumenti - međunarodni jedinstveni identifikacijski broj hartija od vrednosti (ISIN).

ISIN broj se sastoji od kombinacije niza slovnih znakova i brojeva kojima se identifikuju zemlja izdavanja hartija od vrednosti, izdavalac, vrsta hartije od vrednosti i druga bitna obeležja te hartije.

Član 4

Dozvoljena je distribucija i promet samo hartija od vrednosti čija je vrsta navedena u aktu kojim se definišu pojedine vrste hartija od vrednosti (u daljem tekstu: šifarnik vrsta hartija od vrednosti).

Dozvoljena je distribucija i promet samo dematerijalizovanih hartija od vrednosti koje imaju dodeljen CFI kod i ISIN broj.

Materijalizovanim hartijama od vrednosti dodeljuje se CFI kod i ISIN broj na obavezan zahtev izdavaoca tih hartija.

Pravno lice ovlašćeno za obavljanje poslova kliringa i saldiranja hartija od vrednosti koje ima ovlašćenje za dodelu ovih oznaka izdato od Udruženja nacionalnih agencija za identifikaciju (ANNA S.C. Brussels, Belgium):

1) donosi odluku o dodeli CFI koda i ISIN broja;

2) vodi šifarnik vrsta hartija od vrednosti.

Bliže uslove i postupak za donošenje odluke o dodeli CFI koda i ISIN broja, način vođenja šifarnika vrsta hartija od vrednosti i način određivanja oznaka radi identifikacije hartija od vrednosti, kao i postupak po zahtevu zainteresovanih lica za uvođenje novih vrsta hartija od vrednosti u šifarnik vrsta hartija od vrednosti utvrđuje lice iz stava 4 ovog člana.

Član 5

Lice iz člana 4 stav 4 ovog pravilnika podnosi Komisiji za hartije od vrednosti zahtev za davanje saglasnosti na šifarnik vrsta hartija od vrednosti koji sadrži:

1) naziv i sedište podnosioca zahteva;

2) vrstu i druga obeležja hartija od vrednosti koje se uvode u šifarnik;

3) izjavu da je obezbeđeno nesmetano vršenje kliringa i saldiranja obaveza i potraživanja iz hartija od vrednosti za čije uvođenje se zahteva saglasnost;

4) ime i prezime, e-mail i/ili poštanska adresa i telefonski broj osobe za kontakt sa Komisijom za hartije od vrednosti povodom tog zahteva;

5) datum podnošenja zahteva i potpis ovlašćenog lica.

Na šifarnik vrsta hartija od vrednosti i na izmene i dopune tog šifarnika, koje se vrše radi uvođenja novih vrsta hartija od vrednosti, Komisija za hartije od vrednosti rešenjem daje saglasnost i utvrđuje vrste hartija od vrednosti koje mogu biti predmet javne ponude na organizovanom tržištu ako lice iz člana 4 stav 4 ovog pravilnika:

1) ispunjava uslove za vođenje šifarnika hartija od vrednosti u skladu sa ovim pravilnikom;

2) može da obezbedi nesmetano vršenje kliringa i saldiranja obaveza i potraživanja iz hartija od vrednosti koje se vode u šifarniku vrsta hartija od vrednosti.

Uz zahtev za davanje saglasnosti na šifarnik vrsta hartija od vrednosti Komisiji za hartije od vrednosti dostavlja se dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 2 tač. 1 i 2 ovog člana.

Član 6

Komisija za hartije od vrednosti će rešenjem odbiti zahtev za davanje saglasnosti na šifarnik vrsta hartija od vrednosti ako:

1) hartije od vrednosti utvrđene šifarnikom vrsta hartija od vrednosti nisu utvrđene odredbama Zakona kao one koje mogu biti predmet javne ponude na organizovanom tržištu;

2) hartije od vrednosti utvrđene šifarnikom vrsta hartija od vrednosti ne mogu biti utvrđene kao hartije od vrednosti u skladu sa međunarodnim standardima iz čl. 2 i 3 ovog pravilnika;

3) nisu ispunjeni uslovi iz člana 5, stav 2, tač. 1 i 2 ovog pravilnika.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".