PRAVILNIK
O NADZORU NAD STRUČNIM RADOM U OBLASTI SPORTA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2000)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i postupak obavljanja nadzora nad stručnim radom, mere za otklanjanje uočenih nedostataka i druga pitanja od značaja za sprovođenje nadzora nad stručnim radom u oblasti sporta.

Član 2

Nadzor nad stručnim radom u oblasti sporta (u daljem tekstu: nadzor) vrši se u svakoj organizaciji u oblasti sporta i nad radom svakog sportskog stručnjaka i stručnjaka u sportu (u daljem tekstu: sportski stručnjak).

Član 3

Nadzor organizuje ministarstvo nadležno za poslove sporta preko istaknutih sportskih stručnjaka (u daljem tekstu: stručni nadzornici) i organizacija za stručni rad u oblasti sporta, određenih u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 4

U okviru nadzora stručni nadzornik ostvaruje uvid i ocenjuje da li su mere, metode, sredstva, aktivnosti i postupci koji se primenjuju u stručnom radu u oblasti sporta (u daljem tekstu: stručni postupci) u skladu sa:

1) savremenim dostignućima sportskih i drugih nauka i važećim, odnosno utvrđenim stručno sportskim doktrinama i uputstvima;

2) utvrđenim planom stručnog rada;

3) utvrđenim ciljevima u pogledu stepena fizičke, tehničke i taktičke pripremljenosti sportiste koja se želi postići;

4) propisanim uslovima za obavljanje stručnog rada u sportu i obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti;

5) savremenim standardima utvrđenim sportskim pravilima nadležnog granskog saveza;

6) propisanim načinom obavljanja stručnog rada u oblasti sporta.

Član 5

U zavisnosti od vrste stručnog rada u sportu, nadzor iz člana 3 ovog pravilnika vrši se:

1) posmatranjem obavljanja stručnog rada, odnosno izvođenja pojedinih stručnih postupaka;

2) neposrednom, odnosno ličnom proverom pojedinih primenjenih metoda i stručnih postupaka;

3) učešćem u izvođenju, odnosno obavljanju pojedinih stručnih postupaka;

4) pregledom, odnosno analizom propisanih planova i evidencija vezanih, odnosno od značaja za stručni rad u sportu;

5) pregledom, odnosno analizom dokumentacije o licima povređenim prilikom obavljanja sportskih aktivnosti;

6) uvidom da li postoji, kakvog je kvaliteta i da li se sprovodi unutrašnji nadzor nad stručnim radom i plan stručnog usavršavanja sportskih stručnjaka;

7) proverom obezbeđenosti propisanih uslova za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti, od neposrednog značaja za stručni rad;

8) proverom izvršenja predloženih, odnosno naloženih mera iz prethodno obavljenog nadzora nad stručnim radom;

9) pribavljanjem informacija od sportista i drugih lica o stručnom radu sportskog stručnjaka;

10) uvidom u organizaciju, prostorne, kadrovske i druge uslove za ostvarivanje stručnog rada u organizaciji.

Član 6

Sprovođenju nadzora prisustvuje lice ovlašćeno za zastupanje ili lice zaduženo za unutrašnji nadzor nad stručnim radom u organizaciji u oblasti sporta i sportski stručnjak nad čijim se radom vrši nadzor.

O vršenju nadzora vodi se zapisnik koji potpisuju lice iz stava 1 ovog člana i stručni nadzornik.

Na osnovu zapisnika iz stava 2 ovog člana stručni nadzornik sastavlja izveštaj koji dostavlja: organizaciji u oblasti sporta u kojoj je vršen nadzor, sportskom stručnjaku nad čijim radom je vršen nadzor i ministarstvu nadležnom za poslove sporta.

Organizacija i sportski stručnjak iz stava 3 ovog člana imaju pravo da u roku od tri dana od dana prijema izveštaja podnesu prigovor ministarstvu nadležnom za poslove sporta.

Član 7

Pre utvrđivanja izveštaja stručni nadzornik obavezno razmatra utvrđeno stanje sa licem iz člana 6 stav 1 ovog pravilnika.

Izveštaj o obavljenom nadzoru sadrži, naročito:

1) naziv i sedište organizacije u oblasti sporta u kojoj je obavljen nadzor;

2) naziv registra u koji je organizacija u oblasti sporta u kojoj je obavljen nadzor upisana i pod kojim brojem;

3) ime, prezime i funkciju lica ovlašćenog za zastupanje organizacije i ime i prezime lica zaduženog u organizaciji za unutrašnji nadzor nad stručnim radom;

4) ime, prezime, stepen stručne spreme, odnosno osposobljenosti i poslovi na kojima je sportski stručnjak angažovan;

5) opis utvrđenog stanja, odnosno najvažnije nalaze o stručnom radu i uslovima za njegovo obavljanje, sa detaljnim opisom uočenih nedostataka;

6) ocenu o stručnom radu i obezbeđenim uslovima;

7) mere koje se predlažu za unapređivanje stručnog rada i otklanjanje utvrđenih nedostataka, sa rokovima izvršenja mera.

Član 8

Ministarstvo nadležno za poslove sporta, na osnovu prigovora organizacije, odnosno sportskog stručnjaka iz člana 6 stav 3 ovog pravilnika, i mišljenja organizacije za stručni rad u oblasti sporta kojoj je povereno na osnovu ovog pravilnika sprovođenje nadzora, može odlučiti da se nalazi, ocene i predlozi stručnog nadzornika izmene, dopune i provere.

Ministarstvo nadležno za poslove sporta nalaže mere za otklanjanje utvrđenih nedostataka u stručnom radu u roku od 15 dana od dana prijema izveštaja, odnosno od dana donošenja odluke po prigovoru na izveštaj stručnog nadzornika.

Član 9

Radi otklanjanja uočenih nedostataka u stručnom radu, ministarstvo nadležno za poslove sporta može:

1) naložiti da se utvrđene nepravilnosti otklone;

2) predložiti organizaciji u oblasti sporta kod koje je angažovan sportski stručnjak nad čijim radom je vršen nadzor, da sportskog stručnjaka uputi na dodatno stručno usavršavanje, odnosno da sportskog stručnjaka rasporedi, odnosno angažuje za obavljanje onih stručnih poslova za koje je osposobljen;

3) predložiti organizaciji u oblasti sporta, odnosno sportskom stručnjaku mere za unapređenje stručnog rada;

4) zabraniti obavljanje sportskih aktivnosti, odnosno delatnosti, u skladu sa zakonom;

5) naložiti da se angažuje drugi sportski stručnjak za obavljanje stručnog rada umesto onog nad čijim je radom vršen nadzor, sve dok se utvrđeni nedostaci ne otklone;

6) podneti prekršajnu, odnosno krivičnu prijavu u skladu sa zakonom.

Član 10

Nadzor sprovode stručni nadzornici.

Član 11

Nadzor može biti redovan i vanredan.

Redovan nadzor se vrši stalno, u skladu sa planom koji utvrđuje ministar nadležan za poslove sporta.

Redovan nadzor planira se po organizacijama u oblasti sporta, vodeći računa o svim oblastima sportskih aktivnosti i delatnosti.

Član 12

Vanredni nadzor sprovodi se po nalogu ministra nadležnog za poslove sporta.

Inicijativu za obavljanje nadzora mogu podneti: sportske organizacije, organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportska društva, udruženja i savezi, sportisti, sportski stručnjaci i druga pravna i fizička lica.

Inicijativa iz stava 2 ovog člana mora biti obrazložena.

Član 13

Ministar nadležan za poslove sporta određuje listu stručnih nadzornika, na predlog organizacija za stručni rad u oblasti sporta, granskih saveza i Sportskog saveza Srbije.

Lista stručnih nadzornika utvrđuje se po oblastima sportskih aktivnosti i delatnosti i sportskim zvanjima.

Član 14

Ministarstvo nadležno za poslove sporta dužno je blagovremeno, a najkasnije 15 dana pred planirani nadzor, obavestiti organizaciju u oblasti sporta, odnosno sportskog stručnjaka, o vremenu obavljanja nadzora i o stručnom nadzorniku koji će obaviti nadzor.

Izuzetno, nadzor može da se obavi i bez obaveštenja iz stava 1 ovog člana, ako to zahteva svrha nadzora.

Član 15

Za vršenje redovnog i vanrednog nadzora može se odrediti istaknuti sportski stručnjak sa liste stručnih nadzornika koji ima najmanje isti stepen stručne spreme, odnosno stručne osposobljenosti ili je kategorisan kao zaslužni trener u odgovarajućoj grani sporta, kao i sportski stručnjak nad čijim se stručnim radom vrši nadzor.

Za vršenje redovnog i vanrednog nadzora može se odrediti organizacija za stručni rad u oblasti sporta koja u radnom odnosu ima istaknute sportske stručnjake iz stava 1 ovog člana, u broju koji je potreban za obavljanje određenog nadzora.

Član 16

Stručni nadzornik, odnosno organizacija za stručni rad u oblasti sporta koja je obavila određeni nadzor, prati mere koje preduzima organizacija u oblasti sporta i sportski stručnjak za otklanjanje utvrđenih nedostataka i unapređenje stručnog rada i o uočenim nedostacima u primeni mera obaveštava ministarstvo nadležno za poslove sporta.

Član 17

Stručni nadzornik je samostalan u obavljanju poslova nadzora.

Član 18

Stručni nadzornik ima legitimaciju kojom dokazuje službeni status i ovlašćenja, koju izdaje ministarstvo nadležno za poslove sporta.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".