PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU SPROVOĐENJA NADZORA NAD STRUČNIM RADOM U ZDRAVSTVENOJ DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 27/93)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i postupak sprovođenja spoljnog i unutrašnjeg nadzora nad stručnim radom u obavljanju zdravstvene delatnosti i mere koje se preduzimaju za otklanjanje uočenih nedostataka u stručnom radu.

Član 2

Nadzor nad stručnim radom (u daljem tekstu: nadzor) vrši se u svakoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno drugom obliku obavljanja zdravstvene delatnosti (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova).

II NAČIN I POSTUPAK SPROVOĐENJA NADZORA

Član 3

U okviru spoljnog nadzora stručni nadzornik ostvaruje uvid i ocenjuje da li su mere, aktivnosti i postupci koji se primenjuju u zdravstvenoj zaštiti (u daljem tekstu: medicinski postupci), u pogledu vrste, indikacije, načina izvođenja, obima i drugih svojstava, u skladu sa:

1) savremenim dostignućima medicinske i drugih nauka i važećim odnosno utvrđenim stručno medicinskim doktrinama i uputstvima;

2) potrebnom, odnosno propisanom zdravstvenom zaštitom, odnosno težinom, složenošću i početkom i trajanjem bolesti, odnosno povrede, i lečenja;

3) propisanim uslovima i standardima za obavljanje zdravstvene delatnosti, odnosno za pružanje zdravstvenih usluga.

Ocene iz stava 1 ovog člana zasnivaju se i na rezultatima spoljne kontrole kvaliteta rada laboratorije, odnosno provere osposobljenosti zdravstvenih radnika sa visokom stručnom spremom za praćenje savremenih dostignuća, izvršenih u skladu sa zakonom.

U sprovođenju unutrašnjeg nadzora prvenstveno se ostvaruje uvid, odnosno ocenjuje stručni rad u smislu stava 1 tačka 2 i stava 2 ovog člana.

Član 4

U zavisnosti od oblasti zdravstvene zaštite, odnosno specijalističke grane, nadzor iz člana 3 ovog pravilnika vrši se:

1) posmatranjem obavljanja stručnog rada, odnosno izvođenja pojedinih medicinskih postupaka;

2) neposrednom, odnosno ličnom proverom pojedinih nalaza, odnosno postavljenih dijagnoza, odnosno drugih primenjenih oblika zdravstvene zaštite;

3) učešćem u viziti i u izvođenju, odnosno obavljanju pojedinih preventivnih, dijagnostičkih, terapijskih i rehabilitacionih medicinskih postupaka;

4) pregledom, odnosno analizom propisane medicinske dokumentacije, evidencije i periodičnih, odnosno godišnjih izveštaja o obolelim, odnosno lečenim licima, utvrđenim oboljenjima i stanjima, o radu i dr.;

5) pregledom, odnosno analizom medicinske dokumentacije o licima umrlim u bolnici;

6) proverom nivoa opšte medicinske nege i ishrane hospitalizovanih bolesnika;

7) proverom obezbeđenosti propisanih uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti u pogledu kadrova, opreme, prostorija i lekova;

8) uvidom u postojanje, kvalitet i sprovođenje unutrašnjeg nadzora i plana stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika;

9) proverom izvršenja predloženih odnosno naloženih mera iz prethodnog nadzora;

10) proverom iskorišćenosti opreme visoke tehnološke vrednosti.

Član 5

Sprovođenju spoljnog nadzora prisustvuju stručni rukovodilac i zdravstveni radnici nad čijim se radom vrši nadzor.

O vršenju nadzora vodi se zapisnik koji potpisuje stručni rukovodilac i stručni nadzornik.

Na osnovu zapisnika iz stava 2 ovog člana stručni nadzornik sastavlja izveštaj koji dostavlja: direktoru zdravstvene ustanove, odnosno vlasniku drugog oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, referentnoj zdravstvenoj ustanovi i ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja.

Direktor zdravstvene ustanove, odnosno vlasnik drugog oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, ima pravo da u roku od tri dana od dana prijema izveštaja podnese prigovor.

Prigovor se podnosi referentnoj zdravstvenoj ustanovi i ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja.

Član 6

Ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, na osnovu prigovora zdravstvene ustanove, odnosno vlasnika drugog oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, i mišljenja referentne zdravstvene ustanove, može odlučiti da se nalazi, ocene i predlozi stručnog nadzornika izmene, dopune i provere.

Ministarstvo nadležno za poslove zdravlja nalaže mere za otklanjanje utvrđenih nedostataka u stručnom radu u roku od 15 dana od dana prijema izveštaja, odnosno od dana donošenja odluke po prigovoru na izveštaj stručnog nadzornika.

III MERE ZA OTKLANJANJE UOČENIH NEDOSTATAKA U STRUČNOM RADU

Član 7

Radi otklanjanja uočenih nedostataka u stručnom radu, ministarstvo nadležno za poslove zdravlja može:

1) naložiti da se utvrđene nepravilnosti otklone u roku određenom rešenjem ministarstva;

2) predložiti direktoru zdravstvene ustanove, odnosno vlasniku drugog oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, da zdravstvenog radnika uputi na vanredno odnosno ciljano stručno usavršavanje, odnosno da zdravstvenog radnika rasporedi na poslove za koje je stručno osposobljen;

3) naložiti privremeno ostvarivanje zdravstvene zaštite u drugoj organizacionoj jedinici, odnosno zdravstvenoj ustanovi, sve dok se utvrđeni nedostaci ne otklone;

4) zabraniti obavljanje zdravstvene delatnosti, u skladu sa zakonom;

5) podneti prekršajnu odnosno krivičnu prijavu, u skladu sa zakonom.

Član 8

Odgovarajuće mere iz člana 7 ovog pravilnika preduzimaju se i za otklanjanje nedostataka u stručnom radu utvrđenim u postupku sprovođenja unutrašnjeg nadzora.

Mere iz stava 1 ovog člana predlaže stručni rukovodilac a nalaže ih direktor zdravstvene ustanove, odnosno vlasnik drugog oblika obavljanja zdravstvene delatnosti.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku sprovođenja nadzora nad stručnim radom zdravstvenih organizacija ("Službeni glasnik SRS", broj 24/88).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".