PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU ZA UTVRĐIVANJE VREMENA I UZROKA SMRTI, ZA OBDUKCIJU LEŠA KAO I ZA POSTUPANJE SA ODSTRANJENIM DELOVIMA LJUDSKOG TELA

("Sl. glasnik RS", br. 9/99 i 10/99 - ispr.)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak za utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih lica i za obdukciju leša, kao i za postupanje sa delovima ljudskog tela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni.

Član 2

Vreme i uzrok smrti utvrđuju se lekarskim pregledom, i drugim medicinskim metodama, koristeći se pri tome dostignućima savremene medicinske nauke i na osnovu medicinske dokumentacije.

Prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti utvrđuje se i identitet umrlog.

Član 3

Vreme i uzrok smrti utvrđuju se na mestu smrti.

U slučaju naprasne, neznane i sumnjive prirodne smrti (na putu, na javnom mestu, u sredstvima javnog saobraćaja i sl.) vreme i uzrok smrti utvrđuju se u zdravstvenoj ustanovi.

Član 4

O vremenu i uzroku smrti lica umrlih u zdravstvenoj ustanovi, odmah a najkasnije u roku od šest časova od utvrđene smrti obaveštava se porodica.

Ako je umrlo lice iz stava 1 ovog člana novorođenče čija je majka smeštena u zdravstvenoj ustanovi, odmah i neposredno se obaveštava i majka.

Član 5

U slučajevima kada se leš zadržava više od 24 časa u letnjim, odnosno više od 48 časova u zimskim uslovima (zbog postupka identifikacije, preuzimanja za sahranu i dr.) leš umrlog čuva se u rashladnoj komori (hladnjači).

Član 6

Dijagnoza o uzroku smrti upisuje se na latinskom i srpskom jeziku i sa odgovarajućom šifrom.

Član 7

Prilikom preuzimanja za sahranu lica umrlih u zdravstvenoj ustanovi, obavezno se vrši provera identiteta.

Član 8

U slučajevima predviđenim zakonom uzrok smrti se utvrđuje obdukcijom umrlog.

Obdukcija umrlog, vrši se najranije nakon dvanaest sati od vremena kada je utvrđena smrt.

Obdukcija umrlog vrši se u obdukcionoj sali, a u izuzetnim slučajevima i u drugoj prostoriji u kojoj su obezbeđeni higijenski i sanitarni uslovi.

Član 9

Delovi ljudskog tela i organi koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni spaljuju se, odnosno sahranjuju.

Spaljivanje, odnosno sahranjivanje odstranjenih delova ljudskog tela vrši se što pre, a najkasnije 72 časa od odstranjivanja.

Spaljivanje odstranjenih delova ljudskog tela vrši se u posebnim pećima - inceneratorima.

Peći za spaljivanje - inceneratori i prostorije u kojima su smeštene, treba da ispunjavaju sve sanitarno-higijenske i tehničke uslove, koji obezbeđuju sagorevanje bez ostataka.

Član 10

Ukoliko postoji potreba za sudsko medicinskom ili drugom vrstom istraživanja odstranjenih delova ljudskog tela, isti se čuvaju pod sledećim uslovima:

- na temperaturi do +4oC,

- zaštićeni od glodara i drugih životinja,

- obezbeđeni od dodira sa nestručnim licima i zloupotrebe.

Čuvanje odstranjenih delova iz stava 1 ovog člana dozvoljeno je najduže sedam dana o dana odstranjivanja, osim za obavljanje nastave na fakultetima zdravstvene struke.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".