ODLUKA
O NAČINU UTVRĐIVANJA DOPRINOSA ZA OSIGURANIKE KOJIMA SE SVOJSTVO OSIGURANIKA UTVRĐUJE PO ISTEKU ROKA ZA PODNOŠENJE PRIJAVE NA OSIGURANJE, ODNOSNO KADA DOPRINOS NIJE UTVRĐEN I NAPLAĆEN OD STRANE ORGANA NADLEŽNOG ZA POSLOVE JAVNIH PRIHODA
- za samostalne delatnosti -

("Sl. glasnik RS", br. 106/2003)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način utvrđivanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike samostalnih delatnosti kojima se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku roka za podnošenje prijave na osiguranje, kao i kada doprinos nije utvrđen i naplaćen od strane organa nadležnog za poslove javnih prihoda.

Član 2

Osiguranicima kojima se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku roka za podnošenje prijave na osiguranje, kao i kada doprinos nije utvrđen i naplaćen od strane organa nadležnog za poslove javnih prihoda, utvrđivanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vrši se prema najnižoj mesečnoj osnovici osiguranja i stopi doprinosa koja se primenjuje na dan utvrđivanja doprinosa.

Utvrđivanje doprinosa iz stava 1 ovog člana vrši fond.

Član 3

Osiguranik kome je utvrđen doprinos u skladu sa članom 2 ove odluke dužan je da, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđenom doprinosu, uplati doprinos na uplatni račun javnih prihoda.

Član 4

Osiguranicima koji uplate doprinos u skladu sa čl. 2 i 3 ove odluke, prilikom unošenja podataka o osnovicama osiguranja koje služe za utvrđivanje ličnog koeficijenta u matičnu evidenciju o osiguranicima, unose se podaci o najnižoj osnovici osiguranja za godinu za koju je doprinos uplaćen.

Član 5

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu obračuna i naplate doprinosa za osiguranike kojima je svojstvo osiguranika utvrđeno po isteku roka za podnošenje prijave na osiguranje ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 13/98).

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".