PRAVILNIK
O PROGRAMU OGLEDA ZA IZDAVANJE UDŽBENIKA ZA I, II I VII RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 7/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se program ogleda za izdavanje udžbenika za I, II i VII razred osnovne škole.

Program ogleda iz stava 1 ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".

 

PROGRAM OGLEDA ZA IZDAVANJE UDŽBENIKA ZA I, II I VII RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

1. Cilj ogleda

Cilj ogleda u oblasti izdavanja udžbenika za I, II i VII razred osnovne škole je provera procedure koja omogućava da više izdavača priprema udžbenike za isti predmet istog razreda osnovne škole, radi obezbeđivanja kvaliteta udžbenika.

2. Očekivani ishodi

Uspostavljena procedura kreiranja, evaluacije, štampanja i obaveza izdavača u oblasti izdavanja udžbenika treba da obezbedi didaktičku i pedagoško-psihološku obradu udžbenika i poboljšanje kvaliteta udžbenika i osposobljavanje autorskih timova i izdavača za pripremu udžbenika koji su u funkciji razvoja novih školskih programa.

3. Trajanje ogleda

Ogled se ostvaruje tokom školske 2003/2004. godine. Ministarstvo prosvete može na osnovu rezultata praćenja ogleda i predloga evaluacione komisije da skrati ili produži vreme trajanja ogleda.

4. Način i uslovi ostvarivanja ogleda

Izdavači koji učestvuju u ogledu obavezuju se na pripremu i izdavanje udžbeničkih kompleta za one predmete i razrede za koje se izjasne do 15. novembra 2003. godine (u daljem tekstu: dogovoreni udžbenici). Izdavači koji učestvuju u ogledu mogu da pripreme i izdaju i druge udžbenike za I, II i VII razred osnovne škole. Predmete i minimalne elemente udžbeničkih kompleta za svaki predmet određuje Ministarstvo prosvete i sporta, s tim da svaki udžbenički komplet sadrži i priručnik za nastavnike.

Izdavačima koji učestvuju u ogledu i njihovim autorskim timovima Ministarstvo prosvete i sporta pruža posebnu razvojnu podršku koja se sastoji iz sledećeg:

- učestvovanje u radu oblasno-predmetnih komisija za razvoj školskog programa i komisija za II i VII razred tokom oktobra i novembra 2003. godine, ili do okončanja rada na posebnim osnovama školskog programa za II i VII razred,

- učestvovanje u seminaru posebno organizovanom od strane Instituta za psihologiju za potrebe izdavača i autorskih timova,

- konsultantske usluge stručnjaka koji se bave pitanjima didaktičke i pedagoško-psihološke obrade udžbenika,

- učestvovanje u seminaru posebno organizovanom od strane inostranih eksperata za potrebe izdavača i autorskih timova,

- blagovremeno obezbeđivanje svih štampanih materijala koji se odnose na reformu školskog programa i njeno praćenje i pristup svim relevantnim informacijama iz ove oblasti.

Sredstva za sprovođenje ogleda obezbeđuju izdavači.

Stručni kadar za izvođenje ogleda obezbeđuje se iz reda autorskih timova izdavača koji se biraju na osnovu konkursa za sprovođenje ogleda koji raspisuje Ministarstvo prosvete i sporta.

5. Vrednovanje i praćenje ogleda

Za procenu kvaliteta udžbenika, Ministarstvo prosvete i sporta formira posebne evaluacione komisije, po principu stručnosti i po principu isključenja mogućnosti konflikta interesa. Evaluacione komisije obavljaju:

a) predevaluaciju udžbenika kompleta (1 tabak potpuno obrađen i odštampan u punom koloru, celi tekst u nacrtu),

b) konačnu evaluaciju celog teksta u potpunoj obradi i odštampanu u punom koloru.

Pozitivno mišljenje evaluacione komisije u fazi b) nužan je i dovoljan uslov za dobijanje odobrenja Ministra za upotrebu udžbenika u oglednom periodu od jedne školske godine.

Predevaluacija se obavlja u roku od mesec dana od predaje materijala za evaluaciju sa početkom najkasnije do 1. februara 2004. godine.

Konačna evaluacija se obavlja u roku od mesec dana od predaje materijala za evaluaciju sa početkom najkasnije do 20. aprila 2004. godine.

Izdavači u ogledu se obavezuju da materijal iz tačke 3 a) i b) dostave komisiji do 1. februara 2004. godine, odnosno 20. aprila 2004. godine.