UPUTSTVO
O NAČINU I POSTUPKU IZDAVANJA POTVRDA DA SE ODREĐENA ROBA NE PROIZVODI U ZEMLJI

("Sl. glasnik RS", br. 107/2003)

I OSNOVNA ODREDBA

1. Ovim uputstvom uređuje se način i postupak izdavanja potvrde da se određena roba koja se uvozi ne proizvodi u zemlji, radi ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja carine.

II POSTUPAK IZDAVANJA POTVRDA

2. Potvrdu da se određena roba ne proizvodi u zemlji, Privredna komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) izdaje na osnovu pismenog zahteva korisnika podnetog na originalu memoranduma i potpisanog od strane ovlašćenog lica.

Uz zahtev iz stava 1 ove tačke potrebno je priložiti:

- popunjen obrazac koji izdaje Komora (tekst obrasca nalazi se u prilogu ovog uputstva i čini njegov sastavni deo);

- izjavu korisnika na originalu memoranduma i potpisanu od strane ovlašćenog lica, da će robu koja se uvozi koristiti isključivo za obavljanje svoje delatnosti;

- ukoliko se zahtev podnosi za robu sa više tarifnih oznaka, uz zahtev se prilaže i specifikacija robe za koju se traži potvrda;

- profaktura, odnosno faktura za robu koja se uvozi;

- po potrebi odgovarajući prospektni materijal ili uzorak sa neophodnim tehničko-tehnološkim karakteristikama proizvoda koji se uvozi;

- dokaz o uplati odgovarajuće takse Komori;

- ukoliko uvoznik podnosi zahtev (obrazac Komore) neophodno je da priloži i pismeno ovlašćenje korisnika;

- taksi vozači, zahtev podnose na obrascu Komore.

(Sva napred navedena dokumenta dostavljaju se u dva primerka).

III ORGANIZACIJA POSLA

3. Zahtev se podnosi Privrednoj komori Srbije - Sektoru za industriju i agrar, Beograd, Resavska 13-15, poštom ili direktno i unosi se u poseban računar uz prethodnu proveru kompletnosti zahteva.

Ukoliko zahtev nije kompletan korisnik se obaveštava da zahtev dopuni.

Kao datum prijema smatraće se dan kada je zahtev kompletiran.

4. Kompletiran zahtev prosleđuje se odgovarajućem udruženju Komore istog dana.

5. Sekretar udruženja organizuje dalje postupanje po zahtevu.

6. Lice koje obrađuje zahtev, posle detaljne analize, overava svojim potpisom sa naznakom datuma, svaki tarifni broj proizvoda sa "da" ili sa "ne proizvodi se".

Na osnovu toga izdaje se potvrda da se roba koja se uvozi ne proizvodi u zemlji, odnosno obaveštenje da se proizvodi i od kog proizvođača.

7. Ukoliko roba koja se uvozi po klasifikaciji delatnosti pripada različitim udruženjima u Komori, odgovorna lica u tim udruženjima će za tu robu izvršiti overu na način iz tačke 6 Uputstva.

Nakon kompletiranja zahteva izdaje se jedinstvena potvrda po zahtevu korisnika koju potpisuje sekretar udruženja kome pripada pretežni deo roba po tarifnim oznakama.

8. Postupanje suprotno odredbama ovog uputstva povlači krivičnu i materijalnu odgovornost odgovornog lica.

IV SADRŽINA POTVRDE, ODNOSNO OBAVEŠTENJA

9. Potvrda da se roba koja se uvozi ne proizvodi u zemlji izdaje se na memorandumu Komore i sadrži: pravni osnov, naziv i sedište, odnosno ime, prezime i adresu podnosioca zahteva, vrstu i karakteristike robe, činjenicu da se roba ne proizvodi u zemlji, obaveznu naznaku da se potvrda izdaje bez provere da li korisnik ispunjava i ostale uslove koji su propisani Carinskim zakonom, rok važenja potvrde, broj i datum izdavanja, potpis ovlašćenog lica i pečat.

Potvrda se izdaje po pravilu, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, u dva originalna primerka, jedan za korisnika, a jedan za pisarnicu Komore.

(Tekst potvrde dat je u prilogu ovog uputstva i čini njegov sastavni deo).

10. Obaveštenje da se roba koja se uvozi proizvodi u zemlji, izdaje se na memorandumu Komore i sadrži, pored pravnog osnova i podataka o robi, obaveštenje korisniku ko je proizvođač te robe u zemlji sa naznakom da se ne može izdati potvrda da se roba ne proizvodi.

Obaveštenje se izdaje, po pravilu, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, u dva originalna primerka, jedan za korisnika a jedan za pisarnicu Komore.

(Tekst obaveštenja dat je u prilogu ovog uputstva i čini njegov sastavni deo).

V POSTUPAK IZDAVANJA POTVRDE U SPECIFIČNIM SLUČAJEVIMA

11. Ukoliko postoji dilema da li se određena roba proizvodi u zemlji ili ne, Komora će smatrati kao jedini validni dokument pismenu izjavu proizvođača da li tu robu proizvodi ili ne, datu na memorandumu i potpisanu od strane ovlašćenog lica.

U izuzetnim slučajevima postoji mogućnost formiranja mešovite komisije sastavljene od predstavnika proizvođača, podnosioca zahteva i Komore, koja će utvrđivati činjenice od značaja za izdavanje potvrde.

12. Potvrda se može izdati ukoliko domaći proizvođač nije u mogućnosti da u roku od 3 meseca proizvode robu za koju se traži oslobađanje od plaćanja carine, uz izjavu proizvođača.

Izjava proizvođača da tu robu ne proizvodi važi do isteka kalendarske godine, odnosno obaveštenja proizvođača da je u mogućnosti da isporuči proizvedenu robu.

13. Potvrda će se izdati i kada se radi o opremi čije tehničko-tehnološke karakteristike u okviru iste tarifne oznake, značajno odstupaju od odgovarajućih karakteristika domaće proizvodnje.

Značajnim odstupanjem u ovom smislu smatra se razlika veća od 20% od tehničko-tehnoloških karakteristika uvozne opreme (zapremina, snaga, radni učinak i dr.) u odnosu na domaću opremu, što utvrđuje stručna služba Udruženja.

14. Uvoznik koji uvozi robu za specijalne namene i veći broj korisnika, za čiji uvoz je neophodno odobrenje nadležnog ministarstva, ima status korisnika i može mu se izdati potvrda.

VI ROK VAŽENJA POTVRDE I PODNOŠENJE PRIGOVORA

15. Potvrda se izdaje sa rokom važnosti od 3 meseca.

Ukoliko u tom roku nije iskorišćena, korisnik može tražiti njeno produženje za još 3 meseca bez ponovnog plaćanja takse Komori.

16. Podnosilac zahteva koji je obavešten da se ne može izdati potvrda jer se radi o robi koja se proizvodi u zemlji, ima mogućnost da u roku od 15 dana podnese prigovor Komisiji koju će obrazovati nadležni organ Komore.

VII EVIDENCIJA I ČUVANJE DOKUMENTACIJE

17. Komora je dužna da podnete zahteve sa dokumentacijom i izdate potvrde, odnosno obaveštenja evidentira i čuva 5 godina od dana izdavanja.

18. Taksa za izdavanje potvrde naplaćuje se prema cenovniku koji donosi nadležni organ Komore.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

19. Uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ovo uputstvo objaviće se i na internet sajtu Komore.