ODLUKA
O OBIMU I NAČINU KORIŠĆENJA U 2003. GODINI FINANSIJSKIH KREDITA ZA NAMENE IZ ČLANA 2 STAV 2 ZAKONA O KREDITNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM

("Sl. glasnik RS", br. 73/2003, 97/2003 i 110/2003)

1. Banke, preduzeća i druga pravna lica, kao i preduzetnici - fizička lica koja obavljaju privrednu delatnost a registrovani su kod nadležnog organa (u daljem tekstu: domaća lica) mogu u 2003. godini koristiti sredstva finansijskih kredita, s rokom otplate dužim od jedne godine - u ukupnom iznosu 600.000.000 SAD dolara.

Sredstva finansijskog kredita iz stava 1 ove tačke domaća lica mogu koristiti za konvertovanje u dinare, za kupovinu u devizama nepokretnosti u zemlji, za avansno plaćanje zakupa nepokretnosti u devizama u zemlji, za održavanje likvidnosti banaka, kao i za namene koje utvrdi guverner - na osnovu obrazloženog zahteva iz koga se može oceniti da je namena korišćenja tog kredita opravdana.

2. Domaća lica mogu zaključivati ugovore o kreditima iz tačke 1 ove odluke nakon što se prethodno u Sedištu Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: Sedište) evidentira iznos iz obaveštenja o nameri zaključenja kreditnog posla zaduženja u inostranstvu u okviru obima utvrđenog u stavu 1 te tačke.

Obaveštenje iz stava 1 ove tačke dostavlja se preko filijale Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: filijala), odnosno neposredno Sedištu.

Domaće lice je dužno da, uz obaveštenje iz stava 1 ove tačke, dostavi i izjavu o nameni korišćenja kredita u smislu ove odluke, koju je potpisalo odgovorno lice, kao i plan povlačenja (korišćenja) sredstava tog kredita.

Sedište će filijalu obavestiti o tome da li je iznos iz obaveštenja iz stava 1 ove tačke evidentiran u okviru obima utvrđenog u tački 1 stav 1 ove odluke.

3. Domaće lice je dužno da ugovor o zaključenom kreditu iz tačke 1 ove odluke podnese na registraciju filijali, odnosno Sedištu najkasnije u roku od 30 dana od dana evidentiranja u Sedištu iznosa iz obaveštenja iz tačke 2 te odluke.

4. Narodna banka Srbije pratiće iskorišćenost sredstava u okviru obima utvrđenog u tački 1 stav 1 ove odluke.

Domaće lice - dužnik po kreditu iz tačke 1 ove odluke i banka ovlašćena za poslove sa inostranstvom preko koje se registruje taj kredit dužni su da Sedištu - Sektoru za devizne poslove i odnose sa inostranstvom dostavljaju, pojedinačno po svakom kreditu, mesečne izveštaje o korišćenju kredita, otplatama i stanju duga.

5. Krediti iz tačke 1 ove odluke registruju se i evidentiraju u skladu sa Odlukom o načinu, rokovima i obrascima za registrovanje i evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom ("Službeni list SRJ", broj 61/99).

6. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obimu i načinu korišćenja u 2003. godini finansijskih kredita za namene iz člana 2 stav 2 Zakona o kreditnim poslovima sa inostranstvom ("Službeni list SRJ", broj 71/2002).

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".