UREDBA
O UTVRĐIVANJU KUĆNIH BROJEVA, OZNAČAVANJU ZGRADA BROJEVIMA I OZNAČAVANJU NAZIVA NASELJENIH MESTA, ULICA I TRGOVA

("Sl. glasnik RS", br. 110/2003)

1. UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način utvrđivanja kućnih brojeva, označavanje zgrada i građevinskih parcela kućnim brojevima i označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova, kao i vođenje registra kućnih brojeva, ulica i trgova.

Član 2

Utvrđivanje kućnih brojeva, označavanje zgrada i građevinskih parcela kućnim brojevima, označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova, kao i vođenje registra kućnih brojeva, ulica i trgova iz člana 1 ove uredbe obavlja nadležna organizaciona jedinica Republičkog geodetskog zavoda u opštini, odnosno gradu - Služba za katastar nepokretnosti (u daljem tekstu: Služba).

Član 3

Nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se u skladu sa zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma i zakonom kojim se uređuju zaštita prava i sloboda nacionalnih manjina, u delu kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma.

Slovne oznake, nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se velikim slovima.

Vrsta i veličina slova kojima se označavaju nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova, vrsta i veličina kućnog broja, kao i izgled tablice sa kućnim brojem i tabli sa nazivima naseljenih mesta, ulica i trgova, utvrđuju se Knjigom grafičkih standarda koju donosi direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Član 4

Zabranjeno je neovlašćeno označavanje ili skidanje tablica sa kućnim brojevima i tabla sa nazivima naseljenih mesta, ulica i trgova.

2. UTVRĐIVANJE KUĆNIH BROJEVA I OZNAČAVANJE ZGRADA I GRAĐEVINSKIH PARCELA KUĆNIM BROJEVIMA

Član 5

Kućni broj utvrđuje se za sve stambene i poslovne zgrade, građevinske parcele, kao i privremene objekte izgrađene ili postavljene u skladu sa propisima o planiranju i gradnji.

Pod stambenom zgradom, u smislu ove uredbe, smatra se zgrada u kojoj se stalno ili privremeno stanuje.

Zgrada u kojoj se privremeno stanuje jeste vikendica, vinogradarska kuća, letnjikovac, baraka i druga zgrada u kojoj se stanuje samo u sezoni.

Pod poslovnom zgradom, u smislu ove uredbe, smatra se svaka zgrada namenjena za obavljanje privrednih, prosvetnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, upravnih i drugih delatnosti, kao i za smeštaj i čuvanje materijalnih dobara.

Pod građevinskom parcelom, u smislu ove uredbe, smatra se najmanji deo prostora koji je urbanističkim planom namenjen za izgradnju i koji obuhvata jednu ili više katastarskih parcela ili njenih delova.

Član 6

Za zgrade koje služe u poljoprivredne svrhe (ambari, silosi, štale i slično) ne utvrđuje se kućni broj u skladu sa članom 5 ove uredbe, osim ako u njima postoji stan namenjen za stalno ili privremeno stanovanje.

Ako se zgrade iz stava 1 ovog člana nalaze na posebnoj građevinskoj parceli utvrđuje se kućni broj te građevinske parcele.

Član 7

Za zgrade i privremene objekte koji su izgrađeni suprotno propisima o planiranju i gradnji, ne utvrđuje se kućni broj.

Član 8

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva vrši se posebno za svako naseljeno mesto.

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva vrši se posebno za svaku ulicu u naseljenom mestu, pri čemu zgrade, odnosno građevinske parcele sa leve strane ulice, odakle počinje utvrđivanje, dobijaju neparne kućne brojeve, počev od broja 1, a zgrade, odnosno građevinske parcele sa desne strane ulice, parne brojeve, počev od broja 2.

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva u svakoj ulici vrši se sa kraja ulice koji je bliži glavnom delu, odnosno centru naseljenog mesta i nastavlja u pravcu periferije.

Član 9

Za dve ili više zgrada u istoj ulici ne može se utvrditi isti kućni broj.

Ako zgrada ima više ulaza neposredno vezanih za ulicu, svakom ulazu utvrđuje se poseban kućni broj.

Ako utvrđivanje dodatnog kućnog broja za ulaz u zgradu izaziva potrebu promene ostalih kućnih brojeva na zgradama, za sve ulaze u zgradu utvrdiće se isti kućni broj kome se dodaju slovne oznake po azbučnom redu, počev od slova A.

Za dvorišne zgrade utvrđuje se kućni broj ulične zgrade kome se dodaje slovna oznaka po azbučnom redu, a ako ulična zgrada ima više ulaza sa kućnim brojem utvrđenim slovnim oznakama, dvorišnoj zgradi se utvrđuje kućni broj ulične zgrade sa narednom slovnom oznakom.

Član 10

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva na trgu vrši se u kontinuitetu u smeru kretanja kazaljke na satu, počev od ugla glavne ulice i od broja 1.

Član 11

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva na kejovima vrši se neparnim brojevima sa kraja ulice koji je bliži glavnoj ulici, odnosno glavnom putu, počev od broja 1.

Član 12

Utvrđivanje kućnih brojeva i označavanje zgrada brojevima u naseljenim mestima razbijenog tipa, odnosno u kojima ne postoje ulice, vrši se onim redom koji je najpovoljniji i najkraći prilaz od jedne ka drugoj zgradi.

Član 13

Zgradi sagrađenoj između dve postojeće zgrade posle izvršenog utvrđivanja kućnih brojeva, utvrđuje se kućni broj prve susedne zgrade manjeg kućnog broja, kome se dodaje slovna oznaka po azbučnom redu.

Član 14

Za građevinske parcele koje imaju izlaz na dve ili više ulica, može se utvrditi samo jedan kućni broj.

Ako se građevinska parcela kojoj je već utvrđen kućni broj parceliše, prvi isparcelisani deo do susedne zgrade nižeg kućnog broja zadržaće ranije utvrđeni kućni broj, a za ostale delove utvrđuje se isti kućni broj sa slovnom oznakom po azbučnom redu, u zavisnosti od broja isparcelisanih delova.

Član 15

Vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta dužan je da, u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave početka izvođenja radova, odnosno podnošenja prijave za postavljanje privremenog objekta u smislu propisa o planiranju i gradnji, podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja i označavanje zgrade ili privremenog objekta kućnim brojem.

Vlasnik, korisnik, odnosno zakupac građevinske parcele dužan je da, u roku od 30 dana od dana sticanja prava svojine, prava korišćenja, odnosno prava zakupa na građevinskoj parceli, podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja i označavanje građevinske parcele kućnim brojem.

Vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta, a za građevinske parcele vlasnik, korisnik, odnosno zakupac snosi troškove za utvrđivanje i označavanje kućnog broja.

Član 16

Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva vrši Služba.

Služba utvrđuje kućni broj rešenjem.

Protiv rešenja iz stava 2 ovog člana može se izjaviti žalba Republičkom geodetskom zavodu u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, u skladu sa zakonom.

Član 17

Označavanje zgrada i privremenih objekata kućnim brojevima vrši se postavljanjem tablica sa desne strane od ulaza ili iznad ulaza, vodeći računa o njihovoj vidljivosti.

Označavanje građevinskih parcela kućnim brojevima vrši se postavljanjem tablica na posebnom stubu visine 2,5 m, u levom uglu parcele od glavne ulice, odnosno puta, a ako je parcela ograđena, postavljanje tablica vrši se na ulazu parcele, vodeći računa o njihovoj vidljivosti.

Tablica sa kućnim brojem iz st. 1 i 2 ovog člana izrađuje se od emajliranog lima, veličine 20 x 15 cm, a kućni broj ispisuje se belom bojom na tamnoplavoj osnovi.

Ako se zgrada nalazi izvan izgrađenog dela naseljenog mesta, tablica sa kućnim brojem sadrži i naziv tog naseljenog mesta.

Član 18

Služba je dužna da označi zgrade, građevinske parcele i privremene objekte kućnim brojevima u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti rešenja iz člana 16 stav 2 ove uredbe.

Član 19

Vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta, kao i vlasnik, korisnik, odnosno zakupac građevinske parcele dužan je da:

1) omogući da se tablica sa kućnim brojem postavi na njegovom objektu, odnosno na njegovoj građevinskoj parceli;

2) održava čistom tablicu sa kućnim brojem i stara se da kućni broj bude vidan i čitak;

3) obavesti Službu o oštećenju ili uništenju tablice sa kućnim brojem, u roku od 30 dana od dana nastanka oštećenja ili uništenja.

Vlasnik, investitor, korisnik, odnosno zakupac iz stava 1 ovog člana dužan je da, u cilju evidencije, prijavi Službi sve promene koje se odnose na izgradnju novog, odnosno rušenje postojećeg objekta ili parcelisanje, u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

3. OZNAČAVANJE NAZIVA NASELJENIH MESTA

Član 20

Na ulazu u naseljeno mesto obavezno se označava naziv mesta.

Označavanje naziva naseljenog mesta vrši se tako da se na putevima na ulazu u naseljeno mesto, sa desne strane puta, na stubovima visine 2,5 m, postavlja tabla od emajliranog lima, veličine 65 x 40 cm, sa ispisanim nazivom naseljenog mesta, belim štampanim slovima na tamnoplavoj osnovi.

Ako se naziv naseljenog mesta označava višejezično onda je tabla iz stava 2 ovog člana veličine 65 x 60 cm.

Nazivima se označavaju gradovi, opštine i naseljena mesta koja imaju sopstveni atar.

Radnička i slična naselja mogu se označavati nazivima po izdavanju odobrenja nadležnog organa.

Član 21

Služba je dužna da označi naziv naseljenog mesta u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke o utvrđivanju ili izmeni naziva naseljenog mesta u "Službenom glasniku Republike Srbije".

4. OZNAČAVANJE NAZIVA ULICA I TRGOVA

Član 22

Kad nadležni organ opštine, odnosno grada utvrdi ili izmeni naziv ulice ili trga, dužan je da o tome obavesti Službu, u roku od 30 dana od dana utvrđivanja, odnosno izmene naziva ulice ili trga.

Član 23

Označavanje naziva ulica i trgova vrši se postavljanjem tabli od emajliranog lima, veličine 50 x 30 cm, sa ispisanim nazivom ulice, odnosno trga belim štampanim slovima na tamnoplavoj osnovi, tako da se:

1) u svakoj ulici, na početku i na kraju ulice, sa obe strane postave table, a u naseljima koja imaju više od 25.000 stanovnika i u gradovima na svakoj raskrsnici ulice;

2) na svakom trgu na mestu spajanja ulica sa trgom postave table.

Ako na početku ili na kraju ulice nema zgrade, tabla sa nazivom ulice postavlja se na posebnom stubu visine 2,5 m.

Član 24

Služba je dužna da označi naziv ulice i trga u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke nadležnog organa opštine, odnosno grada o utvrđivanju, odnosno izmeni naziva ulice ili trga.

Član 25

Skupština stanara, vlasnici zgrade, korisnici poslovnog prostora, kao i korisnici, odnosno zakupci građevinske parcele dužni su da omoguće da se table sa nazivom ulica i trgova postave na njihovoj zgradi, odnosno građevinskoj parceli.

5. EVIDENCIJA

Član 26

Evidenciju kućnih brojeva, naziva ulica i trgova, kao deo jedinstvene evidencije prostornih jedinica, vodi Služba.

Evidencije iz stava 1 ovog člana vode se u Registru kućnih brojeva i Registru ulica i trgova.

Član 27

U Registar kućnih brojeva unose se:

1) kućni brojevi u naseljenom mestu;

2) kućni brojevi u ulici, odnosno na trgu;

3) ranije utvrđeni kućni brojevi sa datumom nastale promene;

4) matični broj i naziv katastarske opštine;

5) broj katastarske parcele.

Član 28

U Registar ulica i trgova unose se:

1) matični broj i naziv opštine;

2) matični broj i naziv naseljenog mesta;

3) matični broj ulice i naziv ulice, odnosno trga;

4) raniji naziv ulice, odnosno trga sa datumom nastale promene.

6. KAZNENE ODREDBE

Član 29

Novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta, vlasnik, korisnik, odnosno zakupac građevinske parcele ili korisnik poslovnog prostora, ako:

1) neovlašćeno označava ili skida tablice sa kućnim brojevima ili table sa nazivima naseljenih mesta, ulica i trgova (član 4);

2) u propisanom roku ne podnese zahtev za utvrđivanje i označavanje kućnog broja za novo izgrađenu zgradu ili privremeni objekat, odnosno građevinsku parcelu (član 15 st. 1 i 2);

3) ne omogući da se tablica sa kućnim brojem postavi na njegovom objektu, odnosno građevinskoj parceli (član 19 stav 1 tačka 1);

4) ne održava čistom tablicu sa kućnim brojem i ne stara se o vidljivosti i čitkosti kućnog broja (član 19 stav 1 tačka 2);

5) u propisanom roku ne obavesti Službu o oštećenju ili uništenju tablice sa kućnim brojem (član 19 stav 1 tačka 3);

6) u propisanom roku ne prijavi sve promene koje se odnose na izgradnju novog, odnosno rušenje postojećeg objekta ili parcelisanje (član 19 stav 2);

7) ne omogući da se table sa nazivima ulica i trgova postave na njegovoj zgradi, odnosno objektu (član 25).

Novčanom kaznom od 30.000 do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana pravno lice.

Novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 20.000 do 80.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj i lice koje neovlašćeno označava, skida, uništava, oštećuje ili narušava izgled tablice sa kućnim brojevima ili table sa nazivima naseljenih mesta, ulica i trgova.

7. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Postupci za utvrđivanje kućnih brojeva koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ove uredbe, okončaće se u skladu sa odredbama ove uredbe.

Član 31

Gradovi i opštine dužni su da evidenciju kućnih brojeva, naziva ulica i trgova dostave nadležnoj Službi u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 32

Knjigu grafičkih standarda iz člana 3 stav 3 ove uredbe, direktor Republičkog geodetskog zavoda doneće u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 33

Za zgrade, građevinske parcele i privremene objekte kojima je utvrđen kućni broj "bb", Služba će utvrditi kućni broj u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 34

Postojeće table sa nazivima naseljenih mesta, ulica i trgova, koje nisu izrađene u skladu sa ovom uredbom, Služba će zameniti u roku od 10 godina od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 35

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o načinu obeležavanja naziva naseljenih mesta, ulica i trgova i o obeležavanju kuća brojevima ("Službeni glasnik NRS", broj 25/52) i Uputstvo o načinu obeležavanja naziva naseljenih mesta, ulica i trgova i o obeležavanju kuća brojevima ("Službeni glasnik NRS", broj 26/52).

Član 36

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".