ODLUKA
O VRSTI PODATAKA KOJE BANKE DOSTAVLJAJU NARODNOJ BANCI SRBIJE I O NAČINU I ROKOVIMA DOSTAVLJANJA TIH PODATAKA

("Sl. glasnik RS", br. 111/2003)

1. Ovom odlukom utvrđuju se vrste podataka koje banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije, kao i način i rokovi dostavljanja tih podataka.

2. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2 tačka 10 odredbe pod a) Zakona o platnom prometu.

3. Banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije sledeće podatke:

1) podatke o otvorenim računima pravnih lica i fizičkih lica koja obavljaju delatnost radi sticanja dobiti - odmah posle otvaranja računa, promene podataka o računu ili zatvaranja računa, a najkasnije do kraja radnog dana u kome je nastala promena;

2) zbirne podatke o prometu i saldu računa prema planu računa za obavljanje platnog prometa iz kontnog okvira utvrđenog za banke - na kraju svakog radnog dana;

3) podatke o stanju sredstava na računima dužnika koji imaju neizvršene obaveze - odmah posle dobijanja zahteva za slanje tih podataka.

4. Promenama iz tačke 3 odredba pod 1 ove odluke smatraju se statusne i druge promene za koje postoji obaveza upisa u registar kod suda, odnosno drugog nadležnog organa.

5. Podatke iz tačke 3 ove odluke, banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije u skladu sa uputstvom Narodne banke Srbije kojim se uređuju format i namena poruka za razmenu podataka u obavljanju platnog prometa.

6. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o vrsti podataka koje banke dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije i o načinu i rokovima dostavljanja tih podataka ("Službeni list SRJ", br. 29/2002 i 65/2002).

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".