PRAVILNIK
O SADRŽINI PROJEKTA IZVEDENOG OBJEKTA VISOKOGRADNJE IZGRAĐENOG, ODNOSNO REKONSTRUISANOG BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE

("Sl. glasnik RS", br. 111/2003)

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se utvrđuje sadržina i način izrade projekta izvedenog objekta visokogradnje izgrađenog ili rekonstruisanog bez građevinske dozvole (u daljem tekstu: projekat).

II ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 2

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na:

1) novoizgrađene objekte spratnosti do Pr+3+Pk a najviše do 2000 m2 bruto građevinske površine;

2) rekonstruisane postojeće objekte kod kojih je došlo do promene pojedinih konstruktivnih elemenata; koji su dograđeni najviše do 500 m2 bruto građevinske površine, uz ili ispod postojećih objekata; koji su nadograđeni tako da objekat nije prešao u kategoriju visokih objekata, prema normativima određenim u Pravilniku o tehničkim normativima za zaštitu visokih objekata od požara;

3) manje intervencije i građevinske i druge radove na postojećim objektima.

Za objekte iz stava 1 ovog člana koji se koriste za javnu namenu (škole, bolnice, dečje ustanove, pozorišta, bioskopi i sl.) kao i za industrijske objekte ne primenjuju se odredbe ovog pravilnika.

Član 3

Projekat se po pravilu sastoji od: arhitektonskog projekta, projekta konstrukcije, projekta električnih instalacija, projekat instalacija vodovoda i kanalizacije, projekta instalacije grejanja, projekta gasnih instalacija.

Za objekat čija je izgradnja završena bez građevinske dozvole i koji se koristi bez upotrebne dozvole, odgovarajući projekat instalacija iz stava 1 ovog člana, ne izrađuje se ako je objekat priključen na instalacije u skladu sa izdatim uslovima, odnosno saglasnostima po posebnim propisima.

Uslovi, odnosno saglasnosti iz stava 2 ovog člana su sastavni deo projekta.

Projekti iz st. 1 i 2 ovog člana sadrže: opšti, tekstualni, numerički i grafički deo.

Opšti deo projekata

Član 4

Opšti deo projekata sadrži:

1) naslovnu stranu sa nazivom objekta, nazivom projekta, datumom izrade projekta, nazivom i adresom investitora izgrađenog, odnosno rekonstruisanog objekta, nazivom i adresom preduzeća odnosno drugog pravnog lica koje je izradilo tehničku dokumentaciju;

2) kopije izvoda iz sudskog, odnosno drugog odgovarajućeg registra, za preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje je izradilo tehničku dokumentaciju;

3) rešenje o određivanju odgovornih projektanata pojedinih delova projekata zavedeno u delovodniku preduzeća;

4) kopije licenci za projektovanje za sva lica koja su odgovorni projektanti;

5) izveštaj o stepenu završenosti objekta, odnosno radova na objektu sa konstatacijom o podobnosti objekta za građenje, odnosno korišćenje radi izdavanja upotrebne dozvole, potpisan od strane svih odgovornih projektanata.

Tekstualni deo projekata

Član 5

Tekstualni deo projekata obuhvata tehnički izveštaj, potpisan i overen od strane odgovornog projektanta, koji pored uobičajenih opisa u zavisnosti od vrste projekta sadrži i ocenu stanja objekta i kvaliteta izvedenih radova, kao i stanje objekta u vezi sa infrastrukturom.

Numerički deo projekata

Član 6

Numerički deo projekata sadrži: odgovarajuće proračune, specifikaciju materijala i/ili predmer i predračun.

Proračun konstrukcije sadrži: šemu proračunskog modela sa precizno definisanim pozicijama, šemu opterećenja, proračun statičkih i dinamičkih uticaja, dokaz napona, stabilnosti, deformacija i veza.

Proračun, specifikaciju materijala, predmer i predračun potpisuje i overava odgovorni projektant.

Grafički deo projekata

Član 7

Grafički deo projekata obuhvata grafičke priloge u zavisnosti od vrste projekta sa naslovima crteža, datumom izrade, brojevima lista i razmerom, koje potpisuje i overava odgovorni projektant.

Član 8

Ako za objekat koji je izgrađen bez građevinske dozvole postoji projekat sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli, odgovorni projektant će svojim potpisom i pečatom overiti postojeći projekat, ako utvrdi da izvedeno stanje u potpunosti odgovara projektu.

III PROJEKAT NOVOIZGRAĐENOG OBJEKTA

Arhitektonski projekat

Član 9

Arhitektonski projekat izrađuje se na osnovu geodetskog snimka parcele i objekta i podataka o geometriji izgrađenog objekta, dobijenih snimanjem objekta na terenu.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji naročito sadrži: opšte podatke o objektu; opis lokacije objekta; opis izvedenog funkcionalnog rešenja; opis svih građevinskih i građevinsko-zanatskih radova; izbor materijala; završnu obradu unutrašnjih prostora i fasade; opis zaštite objekta od vode i vlage; opis toplotne i zvučne zaštite; ocenu arhitektonske vrednosti objekta; ocenu kvaliteta ugrađenih materijala i načina obrade.

Numerički deo projekta sadrži predračun svih arhitektonsko-građevinskih i zanatskih radova koji se može uraditi približno, na osnovu kvadrature prostora, kvaliteta materijala i načina obrade.

Grafički deo projekta sadrži:

1) situacioni plan u razmeri 1:200;

2) osnove svih nivoa i osnovu krova u razmeri 1:50 ili 1:100;

3) karakterističan podužni i poprečni presek kroz objekat u razmeri 1:50 ili 1:100;

4) izgled objekta, odnosno odgovarajuće fotografije.

Projekat konstrukcije

Član 10

Projekat konstrukcije izrađuje se na osnovu geotehničkih podataka, arhitektonskog snimanja objekta, podataka dobijenih vizuelnim pregledom i snimanjem objekta, postojećih projekata i skica izvedene konstrukcije, ili zapisnika sa izjavom vlasnika odnosno izvođača o načinu izvođenja konstrukcije objekta, ostalih podataka koji se mogu dobiti o lokaciji i konstrukciji objekta.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji sadrži naročito: opšte podatke o konstrukciji objekta; podatke o lokaciji; načinu fundiranja; klimatskoj zoni i zoni seizmičnosti; opis i izbor konstruktivnog i statičkog sistema; izbor materijala za noseću konstrukciju.

Numerički deo projekta za objekte spratnosti do Pr+1+Pk i najviše do 500 m2 bruto građevinske površine sadrži:

1) kontrolni proračun konstrukcije, samo za osnovne elemente konstrukcije objekta kod kojih su uočena oštećenja (prsline, pukotine i deformacije) i elemente konstrukcije raspona većeg od 6.00 m;

2) kontrolni proračun temeljne konstrukcije, napona u tlu i sleganja, kad je došlo do pojave velikih ili neravnomernih sleganja koja su izazvala oštećenja na konstrukciji objekta. Proračun napona u tlu i sleganja temelja, treba uraditi približno, na osnovu raspoloživih ili procenjenih karakteristika slojeva tla.

Numerički deo projekta za objekte spratnosti do Pr+3+Pk i najviše do 2000 m2 bruto građevinske površine sadrži:

1) statički proračun glavnih elemenata konstrukcije objekta;

2) kontrolni seizmički proračun za zidane objekte bez vertikalnih ili horizontalnih betonskih serklaža;

3) kontrolni seizmički proračun, ako se objekat nalazi u devetoj zoni seizmičnosti;

4) kontrolni proračun temeljne konstrukcije, napona u tlu i sleganja, kada je došlo do pojave velikih ili neravnomernih sleganja koja su izazvala oštećenja na konstrukciji objekta. Potrebno je uraditi geomehanički elaborat i parametre tla odrediti na osnovu merenja na terenu i u laboratoriji.

Grafički deo projekta izrađuje se ako je sproveden proračun i sadrži: dispozicione crteže sa oznakama glavnih konstruktivnih elemenata konstrukcije objekta.

Projekat električnih instalacija

Član 11

Projekat električnih instalacija izrađuje se na osnovu podataka o električnim instalacijama izgrađenog objekta, stručnog nalaza dobijenog na osnovu vizuelnog pregleda i neophodnih ispitivanja i merenja.

Stručni nalaz električnih instalacija, dobijen na osnovu neophodnih ispitivanja i merenja sastavni je deo projekta.

Podaci o električnim instalacijama iz stava 1 ovog člana dobijaju se snimanjem na terenu i to: raspored sijaličnih mesta; monofaznih i trofaznih priključnica; TT priključnica i ostalih potrošača u stanovima i zajedničkim prostorijama objekta; rasklopne blokove; kablovska priključna kutija; mernorazvodnih ormana i svih razvodnih tabli u objektu; priključnih i usponskih vodova; postojećih spoljnih električnih instalacija.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji sadrži: opis izvedenih instalacija i postrojenja jake i slabe struje; materijala i opreme.

Numerički deo projekta sadrži:

1) proračun jednovremeno-maksimalnih snaga svih priključnih i napojnih elektroenergetskih vodova u i izvan objekta (izuzev provodnika strujnih kola u stanovima) i proveru ispravnosti izbora preseka ovih vodova;

2) predračun opreme, materijala i radova (približan proračun koštanja elektro instalacija na osnovu snimljenog broja potrošača i ocene kvaliteta ugrađene opreme i materijala).

Grafički deo projekta sadrži:

1) prikaz trasa usponskih vodova;

2) jednopolnu šemu razvoda električnih instalacija od mesta priključka objekta na niskonaponsku mrežu, preko ormana merne grupe, do svih razvodnih ormana u objektu;

3) jednopolne šeme svih razvodnih ormana u objektu;

4) skice, odnosno fotografije prihvatnog sistema i sistema spusnih provodnika gromobranske instalacije.

Projekat instalacija vodovoda i kanalizacije

Član 12

Projekat instalacija vodovoda i kanalizacije izrađuje se na osnovu podataka o instalacijama vodovoda i kanalizacije izgrađenog objekta.

Podaci iz stava 1 ovog člana dobijaju se snimanjem na terenu i to: broj točećih mesta i njihov položaj; položaje šahti i mesta priključenja; prečnike cevi i sl.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji sadrži: opis izvedenih unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije sa obrazloženjem usvojenih rešenja; način rada instalacija; podatke o spoljašnjim instalacijama vodovoda i kanalizacije.

Numerički deo projekta sadrži:

1) hidrauličke i druge proračune u zavisnosti od vrste unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije kao i obima potrošnje;

2) približan predmer i predračun radova na osnovu izvršenog snimanja instalacija.

Grafički deo projekta sadrži: situaciju sa položajem komunalne vodovodne i kanalizacione mreže sa prečnikom, raspoloživim pritiskom, mestima uličnih revizionih okana, prečnikom i padom kanala i odgovarajuće priključke; šemu razvoda sa mestima vertikala i razvodnom mrežom do sanitarnih uređaja prečnicima i padovima i sl.

Ako se radi hidraulički proračun, grafički deo projekta sadrži i izometrijsku šemu vodovodne mreže.

Projekat instalacija grejanja

Član 13

Projekat instalacije grejanja izrađuje se ako su unutrašnje instalacije grejanja izgrađenog objekta priključene na daljinski sistem grejanja.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji sadrži: opis projektovanih mašinskih instalacija sa obrazloženjem usvojenih rešenja; načina rada i automatske regulacije; glavnim materijalima, primenjenim tehničkim propisima i standardima.

Numerički deo projekta iz stava 1 ovog člana sadrži:

1) proračun potrošnje; gubitaka i dobitaka toplote; proračun kapaciteta i broja izvora i agregata za ostvarenje uslova koji su potrebni; proračun opreme cevne i kanalne mreže i ostale opreme;

2) predmer i predračun opreme, materijala i radova koji obuhvata približni proračun koštanja instalacija na osnovu snimljenog stanja i ocenjenog kvaliteta ugrađene opreme i materijala.

Grafički deo projekta iz stava 1 ovog člana sadrži: šemu razvoda i mrežu spoljašnjeg razvoda, unutrašnjih instalacija, dispozicione crteže rasporeda opreme, itd.

Projekat gasnih instalacija

Član 14

Projekat se izrađuje ako je gasna instalacija priključena na spoljnu gasnu instalaciju.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izvešaj koji sadrži: opis projektovanih gasnih instalacija sa obrazloženjem usvojenih rešenja; načina rada i regulacije; načina ventiliranja prostorija u kojima se koristi gas i prostora u koje se postavljaju ormani sa merno-regulacionim uređajima; načina odvođenja produkata sagorevanja; glavne opreme i materijala; primenjenih tehničkih propisa i standarda.

Numerički deo projekta sadrži:

1) proračun potrošnje gasa i proračun kapaciteta instalacije i uređaja za ostvarivanje uslova koji su potrebni;

2) predmer i predračun opreme, materijala i radova koji obuhvata približni proračun koštanja gasnih instalacija na osnovu snimljenog stanja i ocenjenog kvaliteta ugrađene opreme i materijala.

Grafički deo projekta sadrži:

1) dispozicioni crtež mesta priključenja; glavnog cevnog zatvarača; unutrašnje gasne instalacije i gasnih uređaja;

2) šema izvedenog stanja gasnih instalacija.

IV REKONSTRUISANI POSTOJEĆI OBJEKTI

1. Objekti kod kojih je došlo do promene pojedinih konstruktivnih elemenata

Arhitektonski projekat

Član 15

Arhitektonski projekat izrađuje se na osnovu podatka o geometriji izgrađenog objekta, dobijenih snimanjem objekta na terenu.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji naročito sadrži: opšte podatke o objektu; opis izvedene rekonstrukcije; opis svih građevinskih i građevinsko-zanatskih radova; ocenu kvaliteta ugrađenih materijala i načina obrade.

Numerički deo projekta sadrži predračun svih arhitektonsko-građevinskih i zanatskih radova koji se može uraditi približno na osnovu kvaliteta materijala i načina obrade.

Grafički deo projekta sadrži i crteže prethodnog stanja, odnosno crteže glavnog projekta na osnovu kojeg je pribavljena građevinska dozvola, odnosno izdata upotrebna dozvola, karakteristične detalje rekonstrukcije, potrebne osnove, i preseke i izglede odnosno odgovarajuće fotografije za spoljne rekonstrukcije.

Projekat konstrukcije

Član 16

Projekat konstrukcije pored podataka iz člana 10 st. 1, 2, 3 i 5 ovog pravilnika, sadrži i ocenu odgovornog projektanta o stanju konstrukcije čitavog objekta, posle izvršene promene konstruktivnih elemenata.

Projekti instalacija

Član 17

Projekat električnih instalacija, projekat instalacija vodovoda i kanalizacije, projekat instalacija grejanja i projekat gasnih instalacija za objekte kod kojih je došlo do promene pojedinih konstruktivnih elemenata, izrađuje se ako je radovima na rekonstrukciji došlo do bitnih izmena u ovim instalacijama.

Pod bitnim izmenama u električnim instalacijama podrazumeva se prekoračenje prethodnog kontigenta snage za više od 5%.

Pod bitnim izmenama u instalacijama vodovoda i kanalizacije podrazumeva se izmeštanje ili povećanje broja točećih odnosno izlivnih priključaka.

Projekti iz stava 1 ovog člana sadrže podatke odgovarajućih projekata iz čl. 11, 12, 13 i 14 ovog pravilnika.

2. Objekti dograđeni uz ili ispod postojećih objekata

Arhitektonski projekat

Član 18

Tekstualni i numerički deo arhitektonskog projekta sadrži podatke iz člana 9 st. 1, 2 i 3 ovog pravilnika.

Grafički deo arhitektonskog projekta, pored elemenata iz člana 9 stav 4 ovog pravilnika, sadrži i crteže prethodnog stanja, odnosno crteže glavnog projekta na osnovu kojeg je pribavljena građevinska dozvola, odnosno izdata upotrebna dozvola.

Projekat konstrukcije

Član 19

Projekat konstrukcije, pored podataka iz člana 10 ovog pravilnika, sadrži i:

1) izvod iz dokumentacije postojećeg objekta (ako postoji);

2) analizu uticaja uočenih nedostataka (prsline, pukotine, sleganje, oštećenja konstrukcije i instalacija i sl.);

3) potvrda (proračun, odnosno izjava) da uticaji od dopunskih sleganja nemaju negativne posledice na konstrukciju postojećeg objekta, na konstrukciju susednih objekata ako se dodiruju i postojeću infrastrukturu;

4) dokaz da dogradnja nije pogoršala upotrebljivost i funkcionalnost postojećeg objekta i uslove njegovog korišćenja.

Projekti instalacija

Član 20

Projekat električnih instalacija, projekat instalacija vodovoda i kanalizacije, projekat instalacija grejanja i projekat gasnih instalacija izrađuje prema odredbama čl. 11, 12, 13 i 14 ovog pravilnika.

3. Nadograđeni objekti

Arhitektonski projekat

Član 21

Tekstualni i numerički deo arhitektonskog projekta sadrži podatke iz člana 9 st. 1, 2 i 3 ovog pravilnika.

Grafički deo projekta sadrži i crteže prethodnog stanja, odnosno crteže glavnog projekta na osnovu kojeg je pribavljena građevinska dozvola, odnosno izdata upotrebna dozvola, potrebne osnove i preseke i izglede odnosno odgovarajuće fotografije.

Projekat konstrukcije

Član 22

Projekat konstrukcije, za objekte kod kojih se nadogradnja odnosi na jednu međuspratnu konstrukciju, pored podataka iz člana 10 st. 1, 2, 3 i 5 ovog pravilnika sadrži i:

1) proračun konstrukcije samo za osnovne elemente konstrukcije novoizgrađenog dela objekta treba izvesti, prema proceni odgovornog projektanta nakon obilaska i snimanja objekta;

2) analizu promene naponsko deformacijskih stanja u konstrukciji objekta koji je nadograđen;

3) kontrolni seizmički proračun ako je promena mase objekta usled nadogradnje veća od 10%;

4) proračun temeljne konstrukcije i promene napona ako je priraštaj napona u tlu veći od 10% ili ako su uočena neravnomerna dopunska sleganja objekta;

5) ocenu odgovornog projektanta o stanju konstrukcije celog objekta posle izvršene dogradnje nad postojećim objektom.

Projekat konstrukcije, za objekte kod kojih se nadogradnja odnosi na dve ili više međuspratnih konstrukcija, pored podataka iz člana 10 st. 1, 2, 3 i 5 ovog pravilnika sadrži i:

1) kompletan statički proračun glavnih elemenata konstrukcije objekta;

2) kompletan seizmički proračun;

3) analiza promene naponsko deformacijskih stanja konstrukcije objekta koji je nadograđen;

4) provera nosivosti elemenata konstrukcije;

5) analizu naponsko deformacijskih promena stanja u tlu i uticaj dopunskih sleganja objekta na susedne objekte;

6) ocenu odgovornog projektanta o stanju konstrukcije celog objekta posle izvršene dogradnje nad postojećim objektom.

Proračun napona u tlu i sleganja temelja, pre i posle nadogradnje objekta, treba uraditi na osnovu raspoloživih ili izmerenih podataka relevantnih slojeva tla. U slučajevima kada je došlo do pojave velikih i neravnomernih sleganja temeljne konstrukcije koja su izazvala pojavu oštećenja na konstrukciji objekta, potrebno je uraditi geomehanički elaborat i parametre tla odrediti na osnovu merenja na terenu i u laboratoriji.

Grafički deo projekta konstrukcija sadrži dispozicione crteže sa oznakama glavnih konstruktivnih elemenata konstrukcije objekta pre i posle nadogradnje i karakteristične detalje rekonstrukcije.

Projekti instalacija

Član 23

Projekat električnih instalacija, projekat instalacija vodovoda i kanalizacije, projekat instalacija grejanja i projekat gasnih instalacija izrađuje se prema odredbama čl. 11, 12, 13 i 14 ovog pravilnika, ako je posle izvršene dogradnje nad postojećim objektom došlo do bitnih izmena u ovim instalacijama.

Pod bitnim izmenama u električnim instalacijama podrazumeva se prekoračenje prethodnog kontigenta snage za više od 5%.

Pod bitnim izmenama u instalacijama vodovoda i kanalizacije podrazumeva se izmeštanje ili povećanje broja točećih odnosno izlivnih priključaka.

4. Manje intervencije i građevinski i drugi radovi na postojećim objektima

Član 24

Manje intervencije i građevinski i drugi radovi na postojećim objektima obuhvataju: izvedene građevinske i druge radove na objektu kojima je izvršena zamena uređaja, postrojenja, opreme i instalacija povećanog kapaciteta, kojima se ne utiče na stabilnost i sigurnost objekta, menja spoljni izgled, povećava broj funkcionalnih jedinica, menja tehnološki proces i ne utiče na bezbednost susednih objekata, saobraćaja i životne sredine; manje nove delove objekta (terase, tremovi nadstrešnice...), kao i ekonomske objekte do 300 m2 bruto građevinske površine izgrađene od čvrstog materijala u seoskim područjima.

Član 25

Za objekte iz člana 24 ovog pravilnika, projekat sadrži:

1) tehnički izveštaj (opšti podaci o objektu, opis lokacije objekta, opis izvedenog funkcionalnog rešenja, opis svih građevinskih i građevinsko-zanatskih radova, kratak opis izvedenih izmena na instalacijama, ocena odgovornog projektanta o uklapanju izvedenih radova u arhitektonsku celinu);

2) grafičku dokumentaciju (potrebne osnove i preseke, skice izvedenih radova, fotografije za spoljne intervencije);

3) proračun konstrukcije sa dokazom stabilnosti novoizgrađenih delova objekta, prema oceni odgovornog projektanta;

4) projekat električnih instalacija iz člana 10 ovog pravilnika, ako je došlo do prekoračenja prethodnog kontigenta snage za više od 5%.

Za ekonomske objekte u seoskim područjima koji su izgrađeni od čvrstog materijala, izrađuju se skice sa prikazom položaja i dimenzija objekta. Izgledi objekta mogu se prikazati fotografijama. U slučaju, oštećenja (prsline, pukotine i deformacije) ili sleganja objekta, mora se uraditi kontrolni statički proračun.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 26

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".