ODLUKA
O ZAŠTITI USEVA I ZASADA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU OD POLJSKE ŠTETE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 16/2003)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se mere zaštite useva i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete koju mogu pričiniti ljudi i stoka i organizovanje neposredne zaštite poljoprivrednog zemljišta od poljske štete na teritoriji Grada Novog Sada.

Mere zaštite poljoprivrednog zemljišta od poljske štete, koje su uređene ovom odlukom odnose se i na skinuti rod dok se nalazi na poljoprivrednom zemljištu.

Član 2

Pod poljskom štetom, u smislu ove odluke, podrazumeva se šteta koja je nastala uništavanjem useva i zasada, paljenjem biljnih ostataka kao i krađom poljoprivrednih proizvoda i sl.

Član 3

Mesne zajednice na teritoriji Grada Novog Sada mogu organizovati posebnu službu čuvara polja radi zaštite useve i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.

Služba iz stava 1 ovog člana može se organizovati ako se za to izjasni većina sopstvenika odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta sa teritorije te mesne zajednice na način utvrđen statutom ili opštim aktom mesne zajednice.

Sredstva za obavljanje poslova službe iz stava 1 ovog člana obezbeđuju se iz sopstvenih prihoda mesne zajednice.

II MERE ZAŠTITE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Član 4

Sopstvenici, odnosno držaoci stoke i živine dužni su da čuvaju i drže stoku i živinu tako da ona ne pričinjava poljsku štetu na poljoprivrednom zemljištu.

Član 5

Ispaša stoke može se vršiti isključivo na pašnjacima i na sopstvenom zemljištu.

Član 6

Sopstvenici odnosno korisnici mogu svoje obradivo zemljište da koriste za ispašu stoke u vreme kada ono nije zasejano poljoprivrednim usevima.

Sopstvenici odnosno korisnici mogu dozvoliti držaocima i sopstvenicima stoke da na njihovom obradivom poljoprivrednom zemljištu napasaju stoku, o čemu su dužni da pismenim putem obaveste mesnu zajednicu najmanje tri dana pre dana početka napasanja stoke.

Član 7

Radi zaštite useva i zasada od poljske štete sopstvenici odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni su da:

1. ne ostavljaju stoku u polju bez čuvara i ne povere na čuvanje licu koje po svom uzrastu, duševnoj i telesnoj sposobnosti nije u stanju da njome stalno i potpuno vlada,

2. ne progone i ne napasaju stoku i živinu na tuđem poljoprivrednom zemljištu bez odobrenja sopstvenika odnosno korisnika,

3. ne čine štetu poljoprivrednim usevima i zasadima, na tuđem poljoprivrednom zemljištu i da ne oštećuju naprave i objekte (ograda, koliba) koji služe pri korišćenju poljoprivrednog zemljišta,

4. ne rasturaju i ne razbacuju složene plodove i ostatke poljoprivrednih useva u polju (plastovi i sl.),

5. ne prelaze zaprežnim i motornim vozilima preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta,

6. ne prekopavaju i ne preoravaju poljske puteve, pašnjake i utrine, ne bacaju otpatke i drugo smeće,

7. ne uništavaju i ne ovlašćeno uklanjaju katastarske objekte ili druga slična katastarska obeležja, i

8. ne oštećuju poljske bunare i pojilišta.

Član 8

Poljski bunari u ataru moraju biti ograđeni, sa osiguranim pristupom i snabdeveni pojilištima i priborom za njihovo redovno održavanje i korišćenje.

III NEPOSREDNA ZAŠTITA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Član 9

Neposrednu zaštitu useva i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete vrši čuvar polja.

Član 10

Čuvar polja je dužan da:

1. svakodnevno obilazi poljoprivredno zemljište na području koje mu je određeno posebnim aktom mesne zajednice,

2. sprečava sve radnje kojima se nanosi poljska šteta poljoprivrednim usevima i zasadima,

3. pronalazi učinioca poljske štete i o tome obaveštava mesnu zajednicu i sopstvenika odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta na kome je šteta pričinjena,

4. za svaku nedozvoljenu radnju kojom je pričinjena poljska šteta utvrdi bliže obeležje radnje, zatim podatke o poljoprivrednom zemljištu na kome je šteta učinjena, označi izvršioca i svedoke i o tome odmah obavesti mesnu zajednicu i sopstvenika odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta,

5. da za svaku nedozvoljenu radnju koja oštećuje poljske puteve utvrdi bliže obeležje radnje i podatke o izvršiocu radnje i svedocima i o tome obavesti mesnu zajednicu,

6. stoku ili živinu uhvaćenu u poljskoj šteti bez čuvara ili čiji sopstvenik odnosno držalac nije poznat preda licu koje odredi mesna zajednica, i

7. obavlja i druge poslove koje odredi savet mesne zajednice.

Član 11

Čuvar polja je lice ovlašćeno od strane saveta mesne zajednice za obavljanje poslova iz člana 10 ove odluke.

Čuvar polja ima pismeno ovlašćenje u kome je označeno njegovo svojstvo, kao i područje na kome obavlja poslove čuvarske službe.

Čuvar polja mora nositi službeno odelo i mora imati oznaku na odelu.

Broj čuvara polja, oblik i sadržina oznake na odelu kao i druga pitanja u vezi sa radom čuvara polja uređuje se opštim aktom mesne zajednice.

Član 12

Radi procene pričinjene poljske štete mesna zajednica obrazuje Komisiju za procenu poljske štete (u daljem tekstu: Komisija).

Način rada, sastav i način izbora članova Komisije utvrđuje se posebnim aktom saveta mesne zajednice.

Sopstvenik odnosno korisnik poljoprivrednog zemljišta kome je poljska šteta pričinjena i lice koje je odgovorno za učinjenu štetu može da prisustvuje radu Komisije.

Član 13

Kada čuvar polja preda stoku ili živinu uhvaćenu u poljskoj šteti na čuvanje licima iz člana 10 tačka 6 dužan je da sačini pismeni izveštaj koji dostavlja nadležnom organu mesne zajednice.

Na osnovu izveštaja iz stava 1 ovog člana, služba iz člana 3 ove odluke dužna je da na oglasnoj tabli mesne zajednice istakne obaveštenje kojim poziva sopstvenika, odnosno držaoca stoke ili živine da je u roku od 15 dana preuzme.

Ako se sopstvenik odnosno držalac stoke ili živine javi u određenom roku i dokaže da je stoka ili živina njegova, nakon plaćanja troškova ishrane i čuvanja uhvaćene stoke ili živine ona će mu biti vraćena.

Visina troškova ishrane i čuvanja stoke i živine uhvaćene u poljskoj šteti bez čuvara ili čiji je držalac ili sopstvenik nepoznat, utvrđuje se na način i u iznosu propisanom opštim aktom mesne zajednice.

Član 14

Kada sopstvenik, odnosno držalac stoke ili živine odbije da preuzme stoku ili živinu uhvaćenu u šteti, izvršiće se javna prodaja stoke ili živine, u skladu sa opštim aktima mesne zajednice, a dobijena novčana sredstva, po odbitku troškova ishrane i čuvanja stoke ili živine, položiće se u sudski depozit do okončanja spora pred nadležnim sudom.

Član 15

Sopstvenici odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta mogu samo putem suda ostvariti naknadu za pričinjenu štetu na njihovom zemljištu.

Član 16

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke, vrši Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za privredu.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".