PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI I NAČINU OBAVLJANJA NADZORA NAD STRUČNIM RADOM PSIHOLOGA

("Sl. glasnik RS", br. 30/98)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje organizacija i način obavljanja nadzora nad stručnim radom psihologa.

Član 2

Nadzor nad stručnim radom psihologa obavlja, u skladu sa zakonom, psiholog koji je položio stručni ispit, ima odgovarajuću specijalizaciju i najmanje isti stepen stručnosti kao i psiholog nad čijim radom se obavlja nadzor.

Član 3

Ustanova ili druga organizacija u kojoj je psiholog zaposlen, odnosno preduzetnik koji obavlja psihološku delatnost, nad čijim stručnim radom treba izvršiti nadzor, pismeno se obaveštavaju najmanje tri dana ranije o vremenu vršenja nadzora.

Član 4

Lice koje obavlja stručni nadzor (u daljem tekstu: nadzornik) u toku vršenja nadzora nad stručnim radom psihologa daje usmene ocene stručnog rada, ukazuje na nedostatke u radu i neposredno pruža odgovarajuću stručnu pomoć radi otklanjanja uočenih nedostataka.

Član 5

Nadzornik sačinjava izveštaj o izvršenom nadzoru nad stručnim radom psihologa.

Izveštaj sadrži naročito:

1) naziv i sedište ustanove, odnosno druge organizacije u kojoj je psiholog zaposlen, lično ime, adresu i opis poslova psihologa, odnosno lično ime, adresu i opis poslova preduzetnika koji obavlja psihološku delatnost;

2) datum i mesto izvršenog nadzora;

3) lično ime nadzornika, sa podacima o vrsti i stepenu stručne spreme;

4) utvrđeno činjenično stanje o stručnom radu, ocenu toga stanja i kvalitet rada, uočene nedostatke, mere i rokove za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

Član 6

Izveštaj o obavljenom nadzoru nad stručnim radom psihologa dostavlja se ustanovi ili drugoj organizaciji u kojoj je psiholog zaposlen, odnosno preduzetniku, u skladu sa zakonom, i to u roku od 30 dana od izvršenog nadzora.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".