UREDBA
O UVOĐENJU KLASE C VAZDUŠNOG PROSTORA

("Sl. glasnik RS", br. 115/2003)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se uvođenje klase C ICAO klasifikacije vazdušnog prostora države Srbije i države Crne Gore, između nivoa leta 195 i nivoa leta 660.

Član 2

Vazdušni prostor države Srbije i države Crne Gore, u smislu ove uredbe, je celokupan vazdušni prostor iznad kopna i teritorijalnih voda, deo vazdušnog prostora iznad Jadranskog mora izvan teritorijalnih voda do granica utvrđenih međunarodnim ugovorima koje je zaključila Savezna Republika Jugoslavija i vazdušni prostor drugih država koje su Saveznoj upravi za kontrolu letenja poverile poslove pružanja usluga na osnovu međunarodnih ugovora (u daljem tekstu: vazdušni prostor).

Klasa C vazdušnog prostora je kontrolisani vazdušni prostor u kome se vrši kontrola letenja vazduhoplova i pružanje informacija od značaja za bezbedni vazdušni saobraćaj.

Član 3

Odredbe ove uredbe ne primenjuju se na vojne vazduhoplove kada izvršavaju letove koji ne podležu pravilima Zakona o vazdušnom saobraćaju i podzakonskih propisa donetih na osnovu ovog zakona, osim u delu klase C vazdušnog prostora između nivoa leta 290 i nivoa leta 410 u kome se primenjuju smanjene norme vertikalnog razdvajanja vazduhoplova.

Član 4

U klasi C vazdušnog prostora dozvoljeno je letenje po pravilima letenja pri spoljnoj vidljivosti (u daljem tekstu: VFR) i letenje po pravilima instrumentalnog letenja (u daljem tekstu: IFR).

Član 5

Za vazduhoplove koji lete po pravilima IFR u klasi C vazdušnog prostora kontrola letenja vrši njihovo razdvajanje u odnosu na druge vazduhoplove koji lete po IFR pravilima letova, kao i razdvajanje ovih vazduhoplova od vazduhoplova koji lete po VFR pravilima.

Član 6

Za vazduhoplove koji lete po pravilima VFR u klasi C vazdušnog prostora kontrola letenja vrši njihovo razdvajanje od vazduhoplova koji lete po IFR pravilima letenja, a u odnosu na vazduhoplove koji lete po VFR pravilima informisanje vazduhoplova u letu.

Član 7

Za VFR letenje u klasi C vazdušnog prostora moraju biti ispunjeni sledeće meteorološki uslovi:

Udaljenost od oblaka:

1500 m horizontalno

 

300 m (1000 ft) vertikalno

Vidljivost u letu:

8 km na i iznad 3 050 m (10 000 ft) AMSL

 

5 km ispod 3 050 m (10 000 ft) AMSL

Član 8

VFR letenje u klasi C vazdušnog prostora iznad nivoa leta 200 i na transoničnim i supersoničnim brzinama nije dozvoljeno, osim za vojne vazduhoplove.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, dozvoljeno je VFR letenje u klasi C iznad nivoa leta 195 na ili ispod nivoa leta 285 u rezervisanim delovima vazdušnog prostora (TCA), ili po posebnom odobrenju nadležne kontrole letenja.

Član 9

Svi vazduhoplovi u prostoru klase C dužni su da održavaju dvostranu radio vezu sa nadležnom kontrolom letenja.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".