PRAVILNIK
O METODAMA UZIMANJA UZORAKA I VRŠENJA HEMIJSKIH I FIZIČKIH ANALIZA BELANČEVINASTIH PROIZVODA ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU

("Sl. list SFRJ", br. 41/85)

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Kontrola kvaliteta belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju, u smislu ovog pravilnika, vrši se na uzorcima uzetim za ispitivanje po metodama koje su propisane ovim pravilnikom.

Član 2

Metode kojima se vrši kontrola kvaliteta belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju jesu:

1) metode uzimanja uzoraka;

2) metode hemijskih i fizičkih analiza.

Metode iz stava 1 tačka 2 ovog člana odštampane su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 3

Metodama uzimanja uzoraka belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju utvrđuju se postupak i način uzimanja uzoraka na kojima se vrši kontrola kvaliteta tih proizvoda.

Član 4

Metodama hemijskih i fizičkih analiza belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju utvrđuju se uslovi i postupci za vršenje hemijskih i fizičkih ispitivanja na proizvodima radi proveravanja kvaliteta.

Član 5

Svi reagensi koji se upotrebljavaju za hemijske analize proizvoda na koje se odnose odredbe ovog pravilnika moraju biti propisane analitičke čistoće, a voda mora biti destilovana.

Član 6

Preciznost određivanja metoda hemijskih i fizičkih analiza, shodno odredbama ovog pravilnika, utvrđuje se prema principima analitičke prakse, a izražava se kao relativno odstupanje od proseka dobijenog iz najmanje dva paralelna određivanja. Dozvoljena razlika rezultata dva pojedinačna određivanja koja je, paralelno ili ubrzo jedno za drugim, na istom uzorku za ispitivanje, istom metodom u istim uslovima, izvršio isti analitičar i u istoj laboratoriji, mora biti u granicama propisane metode, ako je to utvrđeno ovim pravilnikom.

1. Metode uzimanja uzoraka

Član 7

Uzorci belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju uzimaju se:

- u uslovima proizvodnje - na proizvodnim partijama;

- u uslovima prometa - na ambalažnim jedinicama pošiljke.

Član 8

Uzorke belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju, shodno ovom pravilniku, mora uzimati stručno lice.

Član 9

Uzeti uzorak za ispitivanje mora predstavljati prosečan sastav celokupne količine proizvoda od koga se uzima uzorak.

Član 10

Pod proizvodnom partijom, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se odgovarajuća količina proizvoda iste vrste, odgovarajuće mase, proizvedena istog dana, sa obveznom oznakom za identifikaciju.

Pod ambalažnim jedinicama belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju podrazumevaju se utvrđene količine proizvoda iste vrste, upakovane u pojedinačna ambalažna pakovanja odgovarajuće mase, sa obaveznom oznakom za identifikaciju.

Član 11

Uzorak za ispitivanje proizvoda mora da sadrži najmanje dva primerka uzeta pojedinačno, s tim što oni moraju biti identični po sastavu i jednaki po masi.

Potrebna količina uzorka za ispitivanje mora iznositi najmanje 300 g.

Član 12

Od proizvoda koji se nalaze u rasutom stanju, a koji nisu homogeni, uzorci se uzimaju sa više mesta, pa se mešanjem i postupkom četvrtanja dobijaju prosečni uzorci za ispitivanje.

Član 13

Ako su belančevinasti proizvodi za prehrambenu industriju originalno upakovani u ambalažne jedinice manjih zapremina ili masa, svaka jedinica, nasumice uzeta, može biti uzorak.

Broj uzetih uzoraka utvrđuje se na osnovu tabele 1.

Tabela 1


Ambalažne jedinice

Količina od koje se uzima uzorak

Broj ambalažnih jedinica
za uzorkovanje


Ambalažna jedinica mase do 1 kg

Za proizvode do 3.000 jedinica

najmanje 1

 

Za svakih daljih 1.000 jedinica

najmanje 1


Ambalažne jedinice mase preko 1 kg

Za proizvode do 6.000 jedinica

najmanje 1

 

Za svakih daljih 3.000 jedinica

najmanje 1


Član 14

Ako ukupno uzet uzorak belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju iznosi više od dva pojedinačna primerka - jedinice, obrazuje se jedan uzorak, s tim što svaki primerak može biti izdvojen kao uzorak.

Član 15

Zapisnik o uzimanju uzoraka proizvoda obavezno sastavlja lice koje uzima uzorak za ispitivanje i u njega unosi podatke značajne za rezultat ispitivanja: mesto, datum i vreme uzimanja uzoraka, svrhu uzimanja uzoraka, vrstu i količinu proizvoda od koga se uzima uzorak, broj pojedinačno uzetih uzoraka i količinu ukupno uzetog uzorka, oznake za identifikaciju uzorka i količinu uzorka koja se dostavlja za ispitivanje.

Zapisnik potpisuju stručno lice koje uzima uzorak i predstavnik organizacije udruženog rada.

Član 16

Uzorak se pakuje u staklene ili plastične sudove koji se zatvaraju čistim i suvim zatvaračima i označavaju tako da se oznaka ne može lako skinuti ili izbrisati, a zatim se utiskuje službeni pečat ili stavlja plomba.

Uzeti uzorci se čuvaju pod uslovima propisanim ovim pravilnikom za odgovarajuće proizvode.

2. Metode hemijskih i fizičkih analiza

Član 17

Metode hemijskih i fizičkih analiza kojima se vrši kontrola kvaliteta belančevinastih proizvoda za prehrambenu industriju jesu:

1) određivanje količine vode;

2) određivanje količine masti po Soxhletu;

3) određivanje količine pepela;

4) određivanje količine belančevina po Kjeldahlu;

5) određivanje količine laktoze u kazeinu;

6) određivanje količine celuloze;

7) određivanje pH-vrednosti;

8) određivanje aktivnosti ureaze;

9) određivanje količine natrijum-hlorida po Volhardu.

Član 18

Ovaj pravilnik primenjivaće se po isteku tri meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

 

METODE
HEMIJSKIH I FIZIČKIH ANALIZA

1. ODREĐIVANJE KOLIČINE VODE

Princip

Ova metoda zasniva se na sušenju uzorka i merenju ostatka posle sušenja. Iz dobijene razlike originalne i sušene mase izračunava se količina vode.

Postupak

U prethodno osušenu i izmerenu aluminijumsku posudu sa poklopcem izmeri se oko 5 g homogenog usitnjenog uzorka, sa tačnošću 0,001 g.

Uzorak se suši u sušnici pri temperaturi od 105oC ± 1oC, ohladi u eksikatoru i meri. Sušenje i merenje se nastavlja do konstantne mase, odnosno dok se vrednosti dva uzastopna merenja ne razlikuju više od 0,001 g.

Količina vode izražava se u procentima (m/m) i izračunava prema formuli:

                                    a · 100
količina vode (%) = --------------,
                                        b

gde je:

a - gubitak pri sušenju, u gramima;

b - masa uzorka za ispitivanje, u gramima.

2. ODREĐIVANJE KOLIČINE MASTI PO SOXHLETU

Princip

Ova metoda zasniva se na kontinuiranoj ekstrakciji masti s organskim rastvaračem u aparatu po Soxhletu.

Reagensi: petroletar, p.a.

Pribor:

1) aparatura za ekstrakciju masti po Soxhletu, koja se sastoji iz balona, staklenog nastavka u koji se stavlja čahura l kondenzatora;

2) sušnica;

3) eksikator.

Postupak

Odmeri se 5 g usitnjenog i homogenizovanog uzorka, sa tačnošću ±0,001 g, u specijalnoj čahuri i stavi u čašu zapremine 100 ml. Čaša se ostavi u sušnici oko 1 sat na temperaturi 105oC. Za to vreme se čist i suv balon zapremine 250 ml, koji čini sastavni deo Soxhletove aparature, suši u sušnici 1 sat pri temperaturi 105oC, zatim hladi u eksikatoru 45 minuta i izmeri, sa tačnošću od ±0,0001 g.

Aparat za ekstrakciju se postavi u vodeno kupatilo, a u stakleni nastavak stavi se čahura sa izmerenim uzorkom. Čaša u kojoj je čahura ispere se petroletrom i isti rastvarač se sipa u stakleni nastavak sve dok petroletar preko cevi ne pređe u balon, kao i polovina destilata. Ekstrakcija se vrši 3 do 6 sati. U toku ekstrakcije treba voditi računa da rastvarač stalno kaplje na uzorak i da iz staklenog nastavka prelazi u balon.

Po završetku ekstrakcije, petroletar se iz balona predestiliše, a zatim se balon suši 1 sat na temperaturi 105oC, hladi se u eksikatoru 45 minuta, meri se i dalje suši do konstantne mase.

Posle toga, uzorak se izvadi iz čahure, protrlja se ižarenim peskom i ekstrakcija se ponovi na opisan način.

Izračunavanje

Količina masti se izražava u procentima (m/m) i izračunava prema formuli:

                                        a • 100
količina masti, (%) = ------------------
                                            b

gde je

a - masa ekstrahovane masti, u gramima;

b - masa uzorka za ispitivanje, u gramima.

Ponovljivost

Razlika između rezultata dva određivanja, koje je paralelno ili ubrzo jedno za drugim izvršio isti analitičar shodno članu 6 ovog pravilnika, ne sme prelaziti 0,3% relativne vrednosti.

3. ODREĐIVANJE KOLIČINE PEPELA

Princip

Ova metoda zasniva se na sušenju i spaljivanju uzorka na određenoj temperaturi do konstantne mase:

Pribor:

1) električna sušnica sa regulacijom temperature na 100oC;

2) električna peć za spaljivanje, sa regulacijom temperature;

3) porculanska posuda za spaljivanje;

4) eksikator sa tubusom i perforiranom pločom, u kome se nalazi efikasno sredstvo za sušenje;

5) analitička vaga, sa tačnošću od 0,0001 g.

Postupak

U prethodno ižarenu i izmerenu porculansku posudu odmeri se 1 do 2 g usitnjenog i homogenizovanog uzorka za ispitivanje, sa tačnošću 0,001 g, i suši u sušnici na temperaturi od 100oC, dok voda ispari. Posle toga, uzorak se spaljuje na slabom plamenu, a zatim se porculanska zdelica stavlja u peć za spaljivanje i žari pri temperaturi 525oC do konstantne mase. Posle hlađenja, uzorak sa posudom se meri.

Izračunavanje

Količina pepela izražava se u procentima (m/m) i izračunava po sledećoj formuli:

                                        a · 100
količina pepela, (%) = ---------------
                                            b

gde je:

a - masa ostatka (pepela), u gramima;

b - masa uzetog uzorka za ispitivanje, u gramima.

Ponovljivost

Razlika između rezultata dva određivanja, koje je paralelno ili ubrzo jedno za drugim izvršio isti analitičar shodno članu 6 ovog pravilnika, ne sme iznositi više od 3% relativne vrednosti.

4. ODREĐIVANJE KOLIČINE BELANČEVINA PO KJELDAHLU

Princip

Ova metoda zasniva se na razaranju organske supstancije grejanjem sa sumpornom kiselinom, pri čemu se sav proteinski i neproteinski azot (osim nitrata i nitrita) prevede u amonijum-sulfat. Dodatkom natrijum-hidroksida oslobađa se amonijak, koji se predestiliše u određenu količinu borne kiseline, a nastali natrijum-borat titrira rastvorom 0,02 mol/l sumporne kiseline.

Pribor

1) odmerna tikvica, zapremine 100 ml;

2) Kjeldahlov balon, zapremine 250 ml, za spaljivanje uzoraka;

3) konična tikvica (erlenmajer), zapremine 100 ml;

4) mikroaparatura za destilaciju po Kjeldahlu, ili Parnas Wagneru;

5) mikrobireta, zapremine 100 ml, automatska, sa bocom;

6) pipete zapremine 10 ml i 1 ml.

Reagensi

1) koncentrovana sumporna kiselina (r = 1,84 g/ml);

2) 20%-ni rastvor natrijum-hidroksida: 20g NaOH rastvori se u 80 ml destilovane vode uz hlađenje;

3) 17%-ni rastvor natrijum-tiosulfata: 17g Na2S2O3 rastvori se u 83 ml destilovane vode;

4) indikatori za bornu kiselinu:

a) 0,1 g metilcrvenog rastvori se u 70 ml etanola i 30 ml destilovane vode;

b) 0,2 g bromkrezolzelenog rastvori se u 50 ml etanola i 50 ml destilovane vode;

5) 2%-ni rastvor borne kiseline sa indikatorima: na 1l rastvora borne kiseline dodaje se, za dobijanje karakteristične boje rastvora, 10-15 ml rastvora metilcrvenog i 20-25 ml bromkrezolzelenog;

6) 0,1%-ni rastvor fenolftaleina: 0,1 g fenolftaleina rastvori se u 30 ml destilovane vode i 70 ml etanola;

                                                      1
7) rastvor sumporne kiseline c (------ H2SO4) = 0,02 mol/l;
                                                      2

8) 30% (m/m) vodonik-peroksid;

9) katalizator.

Postupak

Na tariranom komadiću celofana odmeri se 0,2 do 0,5 g homogenog uzorka, sa tačnošću ±0,001 g. Odmereni uzorak umota se u celofan, spusti se u Kjeldalov balon za spaljivanje i doda 10 ml koncentrovane sumporne kiseline. Zagreva se u digestoru na grejaču za spaljivanje belančevina, uz češće mešanje, u početku na nižoj temperaturi, koja se postepeno povećava, dok se masa u balonu ne ugljeniše i postane tečna. Ako pri spaljivanju ispari veća količina sumporne kiseline, potrebno je naknadno dodavanje. Sadržaj u balonu i po zidovima ne sme biti suv, jer nastaju gubici u azotu. Balon se potom skine sa grejača, ohladi, doda vodonik-peroksid i nastavi zagrevanje do potpunog obezbojenja, tako da rastvor postaje bistar.

Kad se balon ohladi, rastvor se kvantitativno prenese preko levka u odmernu tikvicu zapremine 100 ml, Kjeldalov balon se nekoliko puta ispere destilovanom vodom, koja se takođe doda u odmernu tikvicu, dopuni vodom skoro do oznake i pažljivo promeša. Kad se sadržaj u odmernoj tikvici ohladi do sobne temperature, dopuni se do oznake i promeša. 10 ml rastvora iz odmerne tikvice otpipetira se u balon za destilaciju, doda se nekoliko kapi fenolftaleina i na vrh špatule cinka. Balon se poveže sa aparaturom i preko levka se sipa 1 ml rastvora natrijum-tiosulfata i 10 ml rastvora natrijum-hidroksida i levak se zatvori pomoću slavine. Ako rastvor u balonu nije alkalan, doda se još nekoliko mililitara natrijum-hidroksida. Kraj kondenzatora uroni se u koničnu tikvicu u kojoj se nalazi 10 ml rastvora borne kiseline, zatim se kroz kondenzator pusti voda i otpočne zagrevanje.

Po završetku destilacije spusti se konična tikvica, aparatura se ostavi da se ohladi, a zatim se destilovanom vodom kondenzator dobro ispere a posebno deo koji je bio uronjen u rastvor borne kiseline. Rastvor amonijum-borata odmah se titrira 0,02 mol/l sumpornom kiselinom pomoću mikrobirete, sve dok indikator ne promeni boju.

Izračunavanje

Količina belančevina izražava se u procentima (m/m) i izračunava po sledećoj formuli:

                                                    V· 0,00028 · 1000 · 6,25 · d
količina belančevina, % = -----------------------------------------------------,
                                                                         b

gde je:

V - utrošen broj ml sumporne kiseline;

d - broj ml uzet za destilaciju;

b - masa uzorka za ispitivanje, u gramima;

6,25 - faktor za preračunavanje sadržaja azota u belančevine.

5. ODREĐIVANJE KOLIČINE LAKTOZE

Princip i primena

Ova metoda zasniva se na ekstrakciji laktoze koju sadrži kazein, pomoću tople vode, a zatim na merenju optičke gustine obojene reakcije između nastalog rastvora laktoze i fenola i rastvora sumporne kiseline; optička gustina se poredi sa gustinom koja se dobija iz rastvora laktoze poznatih koncentracija.

Metoda se primenjuje za određivanje laktoze u kazeinu, koji se dobija kiselim taloženjem.

Aparatura i pribor

Pored uobičajene laboratorijske opreme, koristi se i:

1) analitička vaga;

2) staklena čaša zapremine 100 ml, 150 ml;

3) graduisana pipeta, 1 ml;

4) vodeno kupatilo, sa temperaturom podešenom na 60oC do 70oC;

5) spektofotometar za merenje optičke gustine, pri 490 nanometara.

Reagensi

1) natrijum-bikarbonat;

2) sumporna kiselina, koncetrovana, (r = 1,84 g/ml);

                                           1
3) sumporna kiselina, c (------ H2SO4) = 0,1 mol/l;
                                           2

4) fenolni rastvor: 5% (m/V) vodeni rastvor;

5) osnovni rastvor laktoze: 5% (m/V) vodeni rastvor monohidrata laktoze, čuvanog pri 0oC.

Pripremanje uzorka

Samelje se 50 g uzorka, tako da sve čestice prođu kroz sito, veličine otvora 0,5 mm. Ako analiza treba da se završi istog dana, pripremljeni uzorak se prenese u hermetički sud. Ako se analiza ne vrši istoga dana, moraju se preduzeti sve mere predostrožnosti da bi se obezbedilo čuvanje uzorka.

Slepa proba

U isto vreme kad se određuje količina laktoze u uzorku, vrši se i slepa proba tako što se umesto uzorka (kazeina) doda 10 ml destilovane vode, korišćenjem iste aparature, istih reagenasa u istim količinama i istog postupka određivanja koji je opisan, za određivanje količine laktoze.

Postupak

U čaši zapremine 100 do 150 ml izmeri se oko 1 g kazeina, s tačnošću od ±0,001 g. Zatim se doda oko 0,1 g natrijum-bikarbonata i 25 ml destilovane vode. Čaša sa uzorkom zagreva se na 60oC do 70oC na vodenom kupatilu i meša dok se kazein ne rastvori. U rastvor kazeina doda se

                               1
25 ml 0,1 mol/l c(------ H2SO4) rastvora sumporne kiseline,
                               2

uz mešanje. Profiltruje se staložen kazein, a filtrat upotrebi za određivanje laktoze. Od tog filtrata otpipetira se 1 ml, prenese u epruvetu i doda 1 ml rastvora fenola. Smeša se promeša i, uz dalje mešanje, doda 5 ml koncentrovane sumporne kiseline - kap po kap. Ostavi se da se ohladi, a zatim se meri optička gustina tako pripremljenog rastvora, korišćenjem spektrofotometra pri 490 nanometara.

Referentna kriva

Od osnovnog rastvora laktoze uzima se 4 ml i razblaži vodom do 100 ml (razblaženje A). 1 ml razblaženja A sadrži 2 g laktoze. Napravi se pet rastvora, pri čemu se uzima 1, 2, 3, 4 i 5 ml od razblaženja A i svaki put dopuni vodom do 100 ml. Svih pet rastvora sadrže po mililitru 20, 40, 60, 80 i 100 mikrograma laktoze.

Prenese se 1 ml svakog od tih pet rastvora u pet epruveta, razvije se boja, meri se optička gustina i nacrta se standardna kriva, tako da se na apscisu nanose miligrami laktoze, a na ordinatu - apsorbancije.

Izračunavanje

Količina laktoze, u mikrogramima, u 1 ml filtrata kazeina, izračunava se po sledećoj formuli:

                                        m1 - b1
Količina laktoze (mg) = ---------------,
                                             m

a količina laktoze u uzorku, izražena kao procent (m/m), i iznosi:

   m1 - b1
-------------- x 0,005
       m

gde su:

m1 - masa laktoze, u mikrogramima, u 1 ml filtrata kazeina, određena iz apsorbancije i izražena kao laktoza;

b1 - masa laktoze, u mikrogramima, u 1 ml filtrata slepe probe određena iz optičke gustine i izražena kao laktoza;

m - masa uzorka za ispitivanje, u gramima.

Ponovljivost

Razlika između rezultata dva određivanja koja je paralelno ili ubrzo jedno za drugim izvršio isti analitičar, shodno članu 6 ovog pravilnika, ne sme iznositi više od 1 g laktoze na 100 g proizvoda.

6. ODREĐIVANJE KOLIČINE CELULOZE

Pribor

1) balon sa okruglim dnom od 100 ml, koji je snabdeven vazdušnim kondenzatorom dužine 70 cm;

2) vakuum-pumpa;

3) Bühnerov levak;

4) sušnica;

5) peć za žarenje;

6) porculanski lončić;

7) filtrir-papir;

8) eksikator;

9) menzura;

10) čaša, zapremine 50 ml i 100 ml.

Reagensi

1) azotna kiselina, koncentrovana (r = 1,40 g/ml);

2) 80%-ni rastvor sirćetne kiseline: 726 ml glacijalne sirćetne kiseline razblaži se destilovanom vodom do 1000 ml;

3) reagens za celulozu: 90 ml koncentrovane azotne kiseline sipa se u odmerni balon zapremine 1000 ml i dopuni do oznake 80%-nom sirćetnom kiselinom;

4) etanol, p.a.;

5) etar, p.a.

Postupak

Izmeri se 5 g usitnjenog homogenizovanog uzorka, s tačnošću ±0,001 g, prenese se u balon okruglog dna i doda se 35 ml reagensa za celulozu. Sadržaj u balonu zagreva se u početku lagano, a zatim se plamen pojača i nastavi zagrevanjem 25 minuta, uz češće mućkanje.

Topli rastvor iz balona odmah se profiltrira preko Bühnerovog levka, koji je snabdeven osušenim i izmerenim filtrir-papirom. Ostatak na filtrir-papiru, koji pored celuloze sadrži i pepeo, ispira se ključalom vodom sa 6 ml vrućeg reagensa za celulozu, sve dok se potpuno odstrani miris sirćetne kiseline, a zatim etanolom i etrom. Filtrir-papir se osuši u sušnici, pri temperaturi 105oC u toku tri sata, izmeri i stavi u prethodno ižaren i izmeren porculanski lončić. Blagim zagrevanjem spali se filtrir-papir u porculanskom lončiću, a zatim se pepeo žari pri temperaturi 500oC do 600oC u peći za žarenje, do konstantne mase.

Izračunavanje

Količina celuloze izražava se u procentima (m/m) i izračunava po sledećoj formuli:

                                           (A - B) - C · 100
količina celuloze, (%) = ------------------------------
                                                         b

gde je:

A - masa osušenog uzorka i filtrir-papir, u gramima;

B - masa osušenog filtrir-papira, u gramima;

C - masa pepela, u gramima;

b - masa uzetog uzorka za ispitivanje, u gramima.

7. ODREĐIVANJE pH-VREDNOSTI

U 1 g usitnjenog uzorka za ispitivanje doda se 100 ml destilovane vode, ekstrahuje mućkanjem u toku 15 minuta, a zatim dobijeni ekstrakt filtrira kroz filtrir-papir. U filtratu se meri pH-vrednost pomoću pH-metra.

8. ODREĐIVANJE AKTIVNOSTI UREAZE

Princip i primena

Ova metoda zasniva se na određivanju aktivnosti preostale ureaze u belančevinastim proizvodima od soje.

Pribor

1) vodeno kupatilo, čija se temperatura reguliše i održava na 30oC ± 5oC;

2) pH-metar sa staklenom i kalomel-elektrodom i sa mogućnošću merenja 5 ml rastvora. pH-metar treba da ima temperaturni kondenzator i osetljivost ±0,02 pH-jedinice. Baždarenje pH-metra vrši se pomoću standardnog pufera, čija je pH-vrednost približna vrednosti koja se meri;

3) epruvete sa gumenim čepovima, dimenzija 20 mm · 150 mm.

Reagensi

Rastvor fosfatnog pufera 0,05 mol/l: rastvori se 3,403 g monobaznog fosfata (KH2PO4) u približno 100 ml sveže destilovane vode. Zatim se rastvori 4,355 g dibaznog kalijum-fosfata (K2HPO4) u približno 100 ml vode. Oba rastvora se pomešaju i dopune vodom do 1.000 ml. Ako su reagensi čisti, pH-vrednost iznosiće 7. Ako reagensi nisu čisti, podesi se pH pre upotrebe jakom bazom ili bazom za pH 7. Trajnost pripremljenog pufernog rastvora je do 90 dana.

Pripremanje uzorka

Uzorak se samelje, pri čemu se vodi računa da se mlevenjem ne povisi njegova temperatura, i dobro promeša.

Najmanje 60% uzorka mora proći kroz sito, veličine otvora 0,500 mm. Sojino brašno nije potrebno samleti, već samo dobro izmešati.

Postupak

U epruveti se odmeri 0,200 g uzorka za ispitivanje, s tačnošću ±0,001 g, i doda 10 ml pufernog rastvora sa ureom, promeša tako da se epruveta ne obrće. Zatim se uključi signalni sat i epruveta sa uzorkom stavi u vodeno kupatilo, na temperaturi 30oC. Epruveta sa uzorkom promeša se svakih pet minuta.

Za pripremanje slepe probe, u epruveti se odmeri 0,200 g uzorka, s tačnošću ±0,001 g, doda 10 ml rastvora fosfatnog pufera, promeša i stavi u vodeno kupatilo na temperaturi 30oC. Epruveta sa slepom probom promeša se svakih pet minuta.

Napomena: Pripremanje uzorka i slepe probe mora se završiti za samo pet minuta.

Posle 30 minuta, epruveta sa uzorkom i epruveta sa slepom probom izvade se iz vodenog kupatila (pri čemu se uzima u obzir interval od pet minuta prilikom pripremanja uzorka i slepe probe). Sloj tečnosti se odlije u čašicu zapremine 5 ml i, tačno posle pet minuta posle vađenja iz vodenog kupatila, odredi se pH-vrednost.

Izračunavanje

Razlika između pH-vrednosti pripremljenog uzorka i slepe probe jeste vrednost aktivnosti ureaze.

Napomena: Treba paziti da ne nastane kontaminacija staklenog posuđa i elektrode. Rastvor u kalomel-elektrodi često ne može da prođe zbog naslaga frakcije iz soje.

9. ODREĐIVANJE NATRIJUM-HLORIDA PO VOLHARDU

Reagensi

1) 0,1 ml/l AgNO3, rastvor srebro-nitrata;

2) azotna kiselina (r = 1,40 g/ml);

3) zasićen rastvor kalijum-permanganata;

4) 0,1 mol/l (NH4CNS) amonijum-tiocijanata;

5) rastvor feriamonijum-sulfata: odmeri se 10 g FeNH4(SO4)2 · 12H2O feriamonijum-sulfata i rastvori se u smesi od 80 ml vode i 10 ml koncentrovane azotne kiseline;

6) saharoza.

Pribor

1) konična tikvica, zapremine 500 ml;

2) pipete, zapremine 25 ml;

3) graduisan cilindar, zapremine 200 ml;

4) bireta, zapremine 50 ml;

5) graduisana pipeta, zapremine 5 ml.

Postupak

U koničnu tikvicu zapremine 500 ml izmeri se 1 do 2 g uzorka, s tačnošću ±0,001 g. U istu tikvicu otpipetira se 25 ml rastvora srebro-nitrata i 25 ml azotne kiseline. Zatim se zagreje do ključanja i dodaje malo-pomalo zasićenog rastvora kalijum-permanganata dok se ne izgubi boja. Posle svakog dodavanja permanganata treba pričekati da boja nestane, a tek tada se dodaje nova količina, sve dok permanganata ne bude u višku. Višak permanganata se odstrani dodatkom saharoze. Posle toga doda se 150 ml destilovane vode i 5 ml rastvora feriamonijum-sulfata, a zatim višak srebro-nitrata titrira rastvorom amonijum-tiocijanata.

Izračunavanje

1 ml 0,1 mol/l (AgNO3) srebro-nitrata odgovara 0,00585 g natrijum-hlorida. Količina NaCl izražava se u procentima i izračunava se po sledećoj formuli:

                                                    (b-c) · 0,585
količina natrijum-hlorida, (%) = --------------------,
                                                             a

gde je:

a - odvaga uzorka, u g;

b - količina dodatog 0,1 mol/l (AgNO3);

c - utrošena količina 0,1 mol/l (NH4CNS) za retitraciju.

Napomena: ako se hloridi određuju iz pepela, onda se 3 do 5 g uzorka pomeša sa 0,5 g bezvodnog natrijum-karbonata i spali.

Pepeo se rastvori u vodi, a hlor odredi volumetrijski u alikvotnom delu filtrata prema navedenom postupku.