REŠENJE
O KATEGORIJAMA INVALIDA KOJI MOGU DA KORISTE JAVNA PARKIRALIŠTA

("Sl. list grada Beograda", br. 28/2003)

1. Na javnim parkiralištima na teritoriji gradskih opština grada Beograda parking mesta za parkiranje vozila invalida mogu da koriste invalidi sledećih kategorija:

- invalidi sa 80%, 90% i 100% invalidnosti, odnosno I, II i III stepen telesnog oštećenja donjih ekstremiteta, karlice i slepa lica sa 90% ili 100% oštećenja vida;

- lica na dijalizi - koja svojim vozilom odlaze na dijalizu;

- roditelji, odnosno staraoci invalidne dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice, kao i slepe dece, pod uslovom da pohađaju specijalnu školu, fakultet, ili da su smeštena u ustanovu za dnevni boravak, ili da idu na rehabilitaciju ili redovan lekarski tretman.

2. Invalidna lica iz tačke 1 ovog rešenja mogu da koriste parking mesta na opštim parkiralištima koja odredi i vidno obeleži Sekretarijat za saobraćaj, odnosno parking mesta na posebnim parkiralištima koja odredi preduzeće.

3. Invalidna lica će koristiti parking mesta, koja odredi i vidno obeleži Sekretarijat za saobraćaj, besplatno, uz uredno izdatu nalepnicu, koju za potrebe invalida od "Parking servisa" pribavlja Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu.

4. Invalidna lica iz tačke 1 ovog rešenja uz potvrdu Sekretarijata za socijalnu i dečiju zaštitu (da su ostvarili pravo na nalepnicu) mogu podneti zahtev Sekretarijatu za saobraćaj radi rezervacije parking mesta na opštim parkiralištima pod uslovima koje utvrdi Sekretarijat za saobraćaj, odnosno na posebnim parkiralištima koje utvrdi preduzeće.

5. Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

6. O izvršenju ovog rešenja staraće se Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu.