PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU NOŠENJA ORUŽJA I MUNICIJE OVLAŠĆENIH CARINSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 117/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i način nošenja oružja i municije ovlašćenih carinskih službenika.

Član 2

Oružje ovlašćenih carinskih službenika su pištolji kalibra 9 PARA, pištolji kalibra 7,62 mm, odnosno 7,65 mm i automatske puške kalibra 7,62 mm.

Automatske puške iz stava 1 ovog člana ovlašćeni carinski službenici mogu da nose samo u slučaju posebnih razloga bezbednosti u izvršavanju službenih zadataka.

Ovlašćeni carinski službenik, koji je ovlašćen da nosi oružje, lično se zadužuje oružjem iz stava 1 ovog člana i kompletom municije od 50 metaka za pištolje, odnosno sa 100 metaka za automatsku pušku.

Član 3

Oružje i municiju iz člana 2 ovog pravilnika mogu da nose ovlašćeni carinski službenici, koji naročito obavljaju sledeće poslove: suzbijanje krijumčarenja, carinske istrage, obaveštajne poslove, poslove na carinskim kontrolnim punktovima, kontrole putnika i prevoznih sredstava na graničnim prelazima, revizije i obezbeđenja objekata i robe.

Direktor Uprave carina određuje ovlašćene carinske službenike iz stava 1 ovog člana koji nose oružje i municiju utvrđene ovim pravilnikom.

Direktor Uprave carina može da, pre nego što odredi da ovlašćeni carinski službenik bude zadužen sa oružjem i municijom, o tome prethodno pribavi mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pravo na nošenje oružja i municije konstatuje se u službenoj legitimaciji određenog ovlašćenog carinskog službenika, koja je izdata u skladu sa propisom donetim na osnovu člana 276 stav 3 Carinskog zakona.

Član 4

Oružje iz člana 2 stav 1 ovog pravilnika mogu da nose samo ovlašćeni carinski službenici koji, pre nego što se zaduže sa oružjem, dobiju uverenje o obučenosti u rukovanju tim oružjem kod organizacije ovlašćene za sprovođenje obuke u rukovanju oružjem.

Direktor Uprave carina upućuje na obuku ovlašćene carinske službenike iz stava 1 ovog člana.

Član 5

Ovlašćeni carinski službenici mogu da nose oružje i municiju iz člana 2 ovog pravilnika samo za vreme izvršavanja službenih zadataka.

Ovlašćeni carinski službenici koji obavljaju poslove u službenom odelu, pištolje iz člana 2 stav 1 ovog pravilnika nose na opasaču u odgovarajućoj futroli.

Član 6

Oružje i municija, utvrđeni ovim pravilnikom, moraju se pažljivo čuvati i održavati tako da se mogu uvek bezbedno i uspešno upotrebiti.

Član 7

U slučaju upotrebe oružja od strane ovlašćenih carinskih službenika opravdanost i pravilnost upotrebe oružja ocenjuje Direktor Uprave carina, u skladu sa propisima kojima se uređuju uslovi i način upotrebe oružja od strane ovlašćenih službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 8

Način i postupak izdavanja, čuvanja, održavanja, uskladištenja, vođenja podataka, vršenja tehničkih pregleda, opravki i rashodovanja i utvrđivanja štete na oružju i municiji vrši se u skladu sa propisima koji se odnose na naoružanje ovlašćenih službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".