UREDBA
O STIPENDIJAMA PROFESIONALNIH OFICIRA, PROFESIONALNIH PODOFICIRA I CIVILNIH LICA NA SLUŽBI U VOJSCI SRBIJE I CRNE GORE ZA VREME ŠKOLOVANJA U INOSTRANSTVU

("Sl. list SRJ", br. 20/94, 39/94 - ispr. i 36/99 i "Sl. list SCG", br. 52/2003)

Član 1

Profesionalnom oficiru, profesionalnom podoficiru i civilnom licu na službi u Vojsci Srbije i Crne Gore koji se upućuju na školovanje u inostranstvu (u daljem tekstu: stipendista) pripada stipendija u visini propisanoj ovom uredbom.

Član 2

Školovanje u inostranstvu, u smislu ove uredbe, obuhvata i usavršavanje (specijalizaciju), obuku, trupno putovanje i konsultacije po osnovu ugovora i sporazuma između inostranih organa, odnosno organizacija i organa, odnosno organizacija Srbije i Crne Gore ili planova i programa međunarodne saradnje, kao i planova Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno Ministarstva odbrane.

Član 3

Akt o upućivanju na školovanje u inostranstvu donosi načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno savezni ministar za odbranu ili starešine koje oni ovlaste.

Akte u vezi sa ostvarivanjem prava po odredbama ove uredbe donosi načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno ministar za odbranu ili lica koja oni ovlaste.

Član 4

Za vreme školovanja koje traje duže od 21 dan stipendisti pripada stipendija od prvog dana dolaska u mesto školovanja, bez obzira na to da li je školovanje u jednom mestu ili više mesta, odnosno u jednoj zemlji ili više zemalja.

Za vreme školovanja koje traje do 21 dan stipendisti pripada naknada troškova za službeno putovanje po propisima o naknadi putnih i drugih troškova za putovanje u inostranstvo vojnih lica i civilnih lica na službi u Vojsci Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: propisi o naknadi troškova).

Za vreme školovanja u inostranstvu stipendisti pripada, na ime stipendije, određeni procent od dnevnice za službeno putovanje u zemlji u kojoj se školuje, po propisima o naknadi troškova, i to:

1) ako su obezbeđeni besplatno stanovanje i besplatna ishrana - 20%;

2) ako su obezbeđeni besplatno stanovanje ili besplatna ishrana - 30%;

3) ako nisu obezbeđeni besplatno stanovanje i besplatna ishrana - 60%.

Za vreme ratnog stanja ministar za odbranu može iznos stipendije iz stava 3 tačka 1 ovog člana umanjiti do 60%.

Stipendija iz stava 3 ovog člana isplaćuje se unapred u četvoromesečnom iznosu, a ako školovanje traje manje od četiri meseca - za onoliko dana koliko školovanje traje. Za vreme ratnog stanja ministar za odbranu može odrediti i drugačiji način isplate stipendija.

Član 5

Stipendista može o trošku Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, odnosno Ministarstva odbrane svoju užu porodicu preseliti u mesto školovanja pod uslovom da školovanje traje duže od dve godine ili ako je školovanje u rangu Škole nacionalne odbrane.

Stipendisti iz stava 1 ovog člana iznos stipendije iz člana 4 stav 3 ove uredbe povećava se, i to:

1) za bračnog druga - za 10% od iznosa dnevnice, prema propisima o naknadi troškova;

2) za svako dete - za iznos dečjeg dodatka koji se, prema važećim propisima, isplaćuje profesionalnim vojnicima na službi u vojnim izaslanstvima u inostranstvu.

Član 6

Stipendista je dužan da, u roku od 15 dana od početka školovanja, odnosno preseljenja uže porodice u mesto školovanja, organu koji mu isplaćuje stipendiju dostavi pismenu izjavu o ishrani i stanovanju za vreme školovanja, prema uslovima iz člana 4 stav 3 ove uredbe, odnosno o članovima uže porodice preseljenim u mesto školovanja.

Za vreme školovanja u inostranstvu o svakoj promeni u vezi sa ishranom i stanovanjem, odnosno preseljenjem uže porodice u mesto školovanja stipendista dostavlja pismenu izjavu organu iz stava 1 ovog člana u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Izjave iz st. 1 i 2 ovog člana dostavljaju se preko vojnog izaslanika u odnosnoj zemlji.

Član 7

Stipendisti koji se upućuju na školovanje u inostranstvu po pozivu i na teret međunarodne ili inostrane organizacije, ako je iznos stipendije koju prima manji od iznosa koji bi mu pripao po odredbama ove uredbe, pripada razlika od tog iznosa.

Član 8

Stipendisti koji se upućuje na školovanje u inostranstvu prema zahtevu i na teret organizacije iz Srbije i Crne Gore stipendiju, čiji iznos ne može biti manji od iznosa koji bi mu pripadao po odredbama ove uredbe, obezbeđuje ta organizacija iz svojih sredstava.

Član 9

Stipendisti ne pripada stipendija za dane kad je obavezan:

1) da svoj semestralni raspust (godišnji odmor) provede u Srbiji i Crnoj Gori;

2) da iz službenih razloga privremeno boravi u Srbiji i Crnoj Gori.

Obaveza iz stava 1 tačka 1 ovog člana utvrđuje se aktom o upućivanju na školovanje, a obaveza iz tačke 2 - na osnovu potvrde vojnog izaslanika ili starešine iz člana 3 stav 1 ove uredbe.

Član 10

Odredbe ove uredbe primenjuju se i za vreme ratnog stanja, osim odredaba člana 5 ove uredbe.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o stipendijama i drugim naknadama za vreme školovanja u inostranstvu ("Službeni vojni list", br. 7/77 i 11/79).

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalni član Uredbe o dopunama
Uredbe o stipendijama profesionalnih oficira, profesionalnih podoficira i civilnih lica na službi u Vojsci Jugoslavije za vreme školovanja u inostranstvu

("Sl. list SRJ", br. 36/99)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o stipendijama profesionalnih oficira, profesionalnih podoficira i civilnih lica na službi u Vojsci Jugoslavije za vreme školovanja u inostranstvu

("Sl. list SCG", br. 52/2003)

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".