ODLUKA
O UKIDANJU I NEVAŽNOSTI SVIH PRAVNIH PROPISA DONETIH OD STRANE OKUPATORA I NJIHOVIH POMAGAČA ZA VREME OKUPACIJE; O VAŽNOSTI ODLUKA KOJE SU ZA TO VREME DONETE; O UKIDANJU PRAVNIH PROPISA KOJI SU BILI NA SNAZI U ČASU NEPRIJATELJSKE OKUPACIJE

("Sl. list DFJ", br. 4/45)

Na predlog Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, a na osnovu člana 4 Odluke o vrhovnom zakonodavnom i izvršnom narodnom pretstavničkom telu Jugoslavije i Nacionalnom komitetu oslobođenja Jugoslavije kao privremenim organima vrhovne narodne vlasti u Jugoslaviji za vreme narodnooslobodilačkog rata, Pretsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije donosi sledeću Odluku:

Član 1

Pravni propisi (zakoni, uredbe, naredbe, pravilnici itd.), doneti od strane okupatora i njihovih pomagača za vreme neprijateljske okupacije, ukidaju se i proglašavaju za nevažeće.

Član 2

Pravni propisi (zakoni, uredbe, naredbe, pravilnici itd.), koji su bili na snazi u času neprijateljske okupacije (do dana 6 aprila 1941 god.) ukidaju se, ukoliko su u suprotnosti s tekovinama narodno-oslobodilačke borbe, s deklaracijama i odlukama Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije i Zemaljskih antifašističkih veća (skupština, saveta, sobranja) pojedinih federalnih jedinica i njihovih pretsedništava, kao i pravnim propisima donetim od Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije i njegovih povereništava, vlada i pojedinih povereništava federalnih jedinica.

Član 3

Odluke (presude, rešenja, zaključci) sudskih vlasti, donete od strane okupatora i njihovih pomagača za vreme neprijateljske okupacije, a kojima se uređuju privatno-pravni odnosi, ostaju na snazi, ako se ne kose s pravnim propisima u smislu čl. 2 ove Odluke.

U pogledu odluka koje se kose s pravnim propisima u smislu čl. 2 ove odluke, a stranke nisu s njima sporazumne, slobodno je svakoj od njih u roku od 3 godine od dana obnarodovanja ove odluke pokrenuti postupak o tome sporu pred nadležnim sudom koji će, nezavisno od pređašnjeg spora, izreći novu obaveznu odluku. U slučaju da nema stranke koja je ovakvom odlukom oštećena, ili da stranka iz bilo kakvog razloga ne može pokrenuti postupak, ili da su u pitanju lica pod starateljstvom, ovaj postupak mora pokrenuti nadležni organ narodne vlasti.

Član 4

Čim je postupak iz člana 3 pokrenut, sva prava i obaveze koje proističu iz odluke čije se poništenje ili izmena traži ne mogu se ostvarivati do konačne odluke suda.

Izuzetno, pokretanjem postupka ne prestaje obaveze izdržavanja dece, roditelja i ostalih nemoćnih i za rad nesposobnih lica.

Član 5

Zemljišno-knjižna stanja zasnovana na odlukama iz člana 3 ostaju na snazi. Stranka ili nadležni organ narodne vlasti koji je pokrenuo postupak pred nadležnim sudom u smislu člana 3 može tražiti da se u javnim knjigama (zemljišnim, rudarskim, zadružnim i drugim) zabeleži spornost ovih prava koja su zasnovana na pomenutim odlukama.

Član 6

Odluke (presude, rešenja, zaključci) u krivičnim stvarima koje su doneli redovni krivični sudovi za vreme neprijateljske okupacije na osnovu propisa koji su važili do dana 6 aprila 1941 godine, a ne tiču se političkih krivica, ostaju na snazi dok nadležni sud, na predlog javnog tužioca, ne donese novu odluku.

Sve odluke tih sudova ili drugih sudova ili vlasti (vojnih sudova, policijskih vlasti, vanrednih sudova itd.) koje su imale politički karakter, kao i odluke u krivičnim stvarima izrečene na osnovu propisa donetih od strane fašističkog okupatora i njegovih pomagača ukidaju se i ne važe. Javni tužilac može i u ovakvim slučajevima staviti predlog za donošenje nove odluke od strane nadležne narodne vlasti.

Član 7

U pogledu odluka izvršnih (upravnih, administrativnih) vlasti donetih od strane okupatora i njihovih pomagača za vreme neprijateljske okupacije, a kojima se uređuju privatno-pravni odnosi, važe analogne odredbe člana 3 i člana 4 stav 1 ove Odluke.

Član 8

Odluke izvršnih (upravnih, administrativnih) vlasti koje ne spadaju pod one iz člana 7 ukidaju se.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu danom obnarodovanja.