UREDBA
O RATIFIKACIJI AMANDMANA NA ČL. 23, 27 I 61 POVELJE UJEDINJENIH NACIJA U VEZI SA PROŠIRENJEM SAVETA BEZBEDNOSTI I EKONOMSKO-SOCIJALNOG SAVETA

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 2/65)

ČLAN 1

Ratifikuju se amandmani na čl. 23, 27 i 61 Povelje Ujedinjenih nacija u vezi sa proširenjem Saveta bezbednosti i Ekonomsko-socijalnog saveta od 17. decembra 1963. godine, koji u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpskohrvatskom jeziku glase:

 

REZOLUCIJE
USVOJENE NA GENERALNOJ SKUPŠTINI
po izveštaju Specijalnog političkog komiteta (A/5675)

1991 (XVIII) PITANJE PRAVIČNE ZASTUPLJENOSTI U SAVETU BEZBEDNOSTI I EKONOMSKO-SOCIJALNOM SAVETU

Osamnaesto zasedanje
1285. plenarna sednica
17. decembra 1963.

A

Generalna skupština,

Smatrajući da je sadašnja zastupljenost u Savetu bezbednosti nepravična i neravnomerna,

Uviđajući da je, s obzirom na povećanje broja država članica Organizacije ujedinjenih nacija potrebno proširiti sastav Saveta bezbednosti kako bi se u njemu obezbedila bolja geografska zastupljenost nestalnih članova i kako bi se Savetu omogućilo da uspešnije obavlja svoje funkcije koje su mu određene na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija,

Razmotrivši zaključke i preporuke Komiteta za pripremu Konferencije za reviziju Povelje1):

1. Odlučuje, shodno članu 108 Povelje Ujedinjenih nacija, da usvoji sledeće izmene i dopune Povelje i da ih podnese na ratifikaciju državama članicama Organizacije ujedinjenih nacija:

a) u tački 1 člana 23, zameniti reč: "jedanaest" u prvoj rečenici rečju: "petnaest", a reč "šest" u trećoj rečenici rečju: "deset";

b) u tački 2 člana 23, izmeniti na sledeći način drugu rečenicu:

"Prilikom prvog izbora nestalnih članova, pošto broj članova Saveta bezbednosti bude izmenjen od jedanaest na petnaest, dva od četiri dopunska člana biće izabrana na period od godinu dana.";

c) u članu 27 tačka 2, reč: "sedam" zameniti rečju: "devet";

d) u članu 27 tačka 3, reč: "sedam" zameniti rečju: "devet".

2. Poziva sve države članice da ratifikuju gore pomenute izmene i dopune u skladu sa svojim ustavnim propisima najkasnije do 1. septembra 1965.

3. Takođe odlučuje da deset nestalnih članova Saveta bezbednosti bude izabrano po sledećim merilima:

a) pet članova među državama Afrike i Azije;

b) jedan član među državama Istočne Evrope;

c) dva člana među državama Latinske Amerike;

d) dva člana među zapadno-evropskim i drugim državama.

B

Generalna skupština,

Uviđajući da porast članstva Ujedinjenih nacija nameće potrebu da se proširi broj članova Ekonomsko-socijalnog saveta, kako bi se obezbedila bolja geografska zastupljenost u njemu i kako bi mu se omogućilo da uspešnije obavlja funkcije koje su mu određene u glavama IX i X Povelje Ujedinjenih nacija,

Razmotrivši rezolucije Ekonomsko-socijalnog saveta 974 B i C (XXXVI) od 22. jula 1963. godine,

Vodeći računa o zaključcima i preporukama Komiteta za pripremu konferencije za reviziju Povelje2):

1) Odlučuje da se, u skladu sa članom 108 Povelje Ujedinjenih nacija, usvoje sledeće izmene i dopune Povelje i podnesu na ratifikaciju državama članicama Ujedinjenih nacija:

"Član 61

1. Ekonomsko-socijalni savet se sastoji od dvadeset sedam članica Organizacije ujedinjenih nacija koje izabere Generalna skupština.

2. Pod rezervom odredaba tačke 3, devet članova Ekonomsko-socijalnog saveta će se svake godine birati na period od tri godine. Članovi kojima ističe mandat mogu odmah biti ponovo izabrani.

3. Na prvim izborima pošto broj članova Ekonomsko-socijalnog saveta bude povećan od osamnaest na dvadeset sedam, devet članova će biti izabrano pored onih koji budu izabrani namesto šest članova čiji mandat ističe krajem godine. Mandat tri od tih devet dopunskih članova isteći će za godinu dana a mandat druga tri člana za dve godine, prema odredbama Generalne skupštine.

4. Svaki član Ekonomsko-socijalnog saveta ima po jednog predstavnika u savetu."

2) Poziva sve države članice da ratifikuju gornje izmene i dopune u skladu sa svojim ustavnim propisima, najkasnije do 1. septembra 1965. godine.

3) Odlučuje takođe da, ne dirajući u sadašnju raspodelu mesta u Ekonomsko-socijalnom savetu, devet dopunskih članova bude izabrano po sledećim merilima:

a) sedam članova među državama Afrike i Azije;

b) jedan član među državama Latinske Amerike;

c) jedan član među državama Zapadne Evrope i drugim.

_________________
1) i 2) A/5487, tačka 9.

ČLAN 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".