ZAKON
O RATIFIKACIJI REZOLUCIJE GENERALNE SKUPŠTINE ORGANIZACIJE UJEDINJENIH NACIJA BROJ 2847 (XXVI) O POVEĆANJU BROJA ČLANOVA EKONOMSKOG I SOCIJALNOG SAVETA

("Sl. list SFRJ", br. 39/72)

ČLAN 1

Ratifikuje se Rezolucija Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija broj 2847 (XXVI) o povećanju broja članova Ekonomskog i socijalnog saveta, usvojena na 2026. plenarnoj sednici Generalne skupštine od 20. decembra 1971. godine u Njujorku, u pet originalnih primeraka, od kojih se svaki sastoji od pet autentičnih tekstova na engleskom, francuskom, ruskom, kineskom i španskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Rezolucije u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

 

REZOLUCIJA 2847 (XXVI)
USVOJENA OD STRANE GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA 20. DECEMBRA 1971.
Povećanje Ekonomskog i socijalnog saveta

Generalna skupština,

Uviđajući da će povećanje Ekonomskog i socijalnog saveta omogućiti široku zastupljenost članstva Ujedinjenih nacija kao celine i da će na taj način Savet postati efikasniji organ u vršenju svojih funkcija, shodno poglavljima IX i X Povelje Ujedinjenih nacija;

Razmotrivši izveštaj Ekonomskog i socijalnog saveta Generalnoj skupštini:

1. Uzima na znanje Rezoluciju Saveta br. 1621 (LI) od 30. jula 1971. godine;

2. Odlučuje da, u skladu sa članom 108 Povelje Ujedinjenih nacija, usvoji sledeću izmenu u Povelji i da je dostavi na ratifikaciju državama članicama;

"Član 61

1. Ekonomski i socijalni savet sačinjavaju pedeset četiri člana Ujedinjenih nacija izabranih od Generalne skupštine.

2. Shodno odredbama stava 3 osamnaest članova Ekonomskog i socijalnog saveta biraće se svake godine za period od 3 godine. Član kome ističe mandat moći će odmah biti ponovo izabran.

3. Na prvim izborima nakon povećanja članova Ekonomskog i socijalnog saveta od dvadeset sedam na pedeset četiri, pored devet članova koji se biraju umesto onih kojima ističe mandat na kraju te godine, biće izabrano i daljih dvadeset sedam članova. Od ovih dvadeset sedam novoizabranih članova, devetorici tako izabranih članova mandat će isteći nakon jedne godine, a devetorici ostalih članova nakon dve godine, u skladu sa aranžmanima Generalne skupštine.

4. Svaki član Ekonomskog i socijalnog saveta imaće jednog predstavnika."

3. Poziva sve članice da što pre ratifikuju gore spomenutu izmenu u skladu sa svojim ustavnim procedurama i da svoje ratifikacione instrumente deponuju kod generalnog sekretara;

4. Nadalje odlučuje da će se članice Saveta birati prema sledećem ključu:

a) četrnaest članica iz afričkih zemalja,

b) jedanaest članica iz azijskih zemalja,

c) deset članica iz latinskoameričkih zemalja,

d) trinaest članica iz zapadnoevropskih zemalja i ostalih država,

e) šest članica iz socijalističkih zemalja Istočne Evrope.

5. Pozdravlja odluku Saveta da, do primitka potrebnih ratifikacija, proširi svoje radne komitete na pedeset četiri člana.

6. Poziva Ekonomski i socijalni savet da što pre, a ne kasnije od organizacionih sastanaka svog pedesetdrugog zasedanja, izabere dvadeset sedam dopunskih članova iz članica OUN da sudeluju u proširenim radnim komitetima; takvi izbori imaju biti u skladu sa gornjim stavom 4 i treba da se održavaju svake godine u očekivanju stupanja na snagu proširenja Saveta.

7. Odlučuje da od datuma stupanja na snagu gornjeg amandmana, pravilo 146 iz Pravila procedure Generalne skupštine treba da se izmeni i glasi:

"Pravilo 146

Generalna skupština će svake godine u toku svog redovnog zasedanja izabrati osamnaest članica Ekonomskog i socijalnog saveta za period od tri godine".

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".