ODLUKA
O NAČINU, USLOVIMA I ROKOVIMA KORIŠĆENJA I VRAĆANJA SREDSTAVA SOLIDARNOSTI

("Sl. list grada Beograda", br. 8/2000 i 22/2001)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se način, uslovi i rokovi korišćenja i vraćanja sredstava solidarnosti koji se po Zakonu o stanovanju izdvajaju po stopi od 1,3% na iznos bruto isplaćenih zarada, odnosno plata, za rešavanje stambenih potreba zaposlenih u preduzećima, ustanovama i državnim organima, koji za ovu namenu ne raspolažu dovoljnim sredstvima, na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Ukupno izdvojena sredstva iz člana 1 ove odluke, koriste se u iznosu:

- od 95% za rešavanje stambenih potreba zaposlenih u preduzećima, ustanovama i državnim organima;

- od 5% za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17.8.1990. godine, koji nisu u radnom odnosu, a način, uslove i rokove korišćenja i vraćanja ovih sredstava propisuje ministarstvo nadležno za boračka pitanja.

Član 3

Fond za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti (u daljem tekstu: Fond) stara se o korišćenju sredstava iz prve alineje člana 2 ove odluke i drugih sredstava koja se koriste za izgradnju stanova solidarnosti (u daljem tekstu: sredstva solidarnosti), na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Skupštine gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot mogu za korišćenje sredstava solidarnosti da osnuju fondove za područja tih gradskih opština.

Član 4

Sredstva solidarnosti formiraju se od:

1. Sredstava solidarnosti prenetih iz perioda od 2. avgusta 1992. godine;

2. Sredstava izdvojenih po Zakonu o stanovanju koja su preneta iz ranijih perioda i sredstava koja se izdvajaju u tekućem periodu;

3. Sredstava u visini od 15% vrednosti stana koja se uplaćuju po dodeli stana, na ime učešća u izgradnji stanova solidarnosti i

4. Drugih sredstava koja se namenski opredele za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti.

Član 5

Sredstva solidarnosti koriste se:

1. Za izgradnju stanova solidarnosti za potrebe zaposlenih u preduzećima, ustanovama i državnim organima u iznosu od 88,25% ukupnih sredstava,

2. Za izgradnju stanova za potrebe građana koji bez svoje krivice, usled više sile, ostanu bez stana (elementarne nepogode, požari, sleganje tla, klizišta i sl.) u iznosu od 2% ukupnih sredstava,

3. Za izgradnju stanova za potrebe zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u iznosu od 4,3% ukupnih sredstava, i

4. Za izgradnju stanova, za potrebe zaposlenih u oblasti kulture u iznosu od 0,45% ukupnih sredstava.

Član 6

Sredstvima solidarnosti finansiraju se ukupni troškovi izgradnje stanova solidarnosti.

Izuzetno od odredaba stava 1 ovog člana Fond može uz sporazum sa preduzećima, ustanovama i državnim organima da finansira samo opremanje i pripremanje zemljišta za izgradnju stanova, kao i izgradnju stanova - zgrada do određene faze izgradnje, u visini sredstava potrebnih za kompletnu izgradnju dodeljenih stanova.

U slučaju iz stava 2 ovog člana dalje obaveze na realizaciji izgradnje stanova - zgrada preuzima preduzeće, ustanova i državni organ.

Član 7

Izgrađeni stanovi solidarnosti sredstvima iz tačke 1 člana 5 ove odluke dodeljuju se preduzećima, ustanovama i državnim organima sa sedištem na teritoriji iz člana 1 ove odluke, osim ustanovama iz čl. 9 i 10 ove odluke, na osnovu konkursa, shodno odredbama člana 11 ove odluke, koji raspisuje Upravni odbor Fonda u kome su paritetno zastupljeni predstavnici Veća SSS Beograda i Skupštine grada Beograda. Skupština grada Beograda imenuje Komisiju za raspodelu stanova solidarnosti koja ima 7 članova od kojih su 4 predstavnici Skupštine grada, a 3 predstavnici većinskih sindikata.

Komisija iz stava 1 ovog člana na osnovu kriterijuma iz člana 12 ove odluke utvrđuje broj dobijenih m2 stambenog prostora koji se dodeljuje preduzećima, ustanovama i državnim organima u globalnoj raspodeli, a u detaljnoj raspodeli broj stambenih jedinica, na taj način što se ukupan broj stanova iz planskog perioda za koji se raspisuje konkurs podeli sa zbirom bodova svih učesnika na konkursu koji ispunjavaju uslove konkursa.

Član 8

Izgrađeni stanovi solidarnosti sredstvima iz tačke 2 člana 5 Odluke dodeljuju se građanima na osnovu odluke Komisije za stambena pitanja Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, odnosno za područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot na osnovu odluke Komisije za stambena pitanja Izvršnog odbora Skupštine te gradske opštine.

Član 9

Izgrađeni stanovi solidarnosti sredstvima iz tačke 3 člana 5 ove odluke dodeljuju se osnovnim i srednjim školama (u daljem tekstu: škole), na osnovu konkursa koji, shodno odredbama člana 11 ove odluke, raspisuje za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica paritetna komisija sastavljena od predstavnika Sekretarijata za obrazovanje Skupštine grada Beograda i Gradskog odbora sindikata osnovnih i srednjih škola Veća SSS Beograd, a za područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot, paritetne komisije koje obrazuju te gradske opštine.

Komisija iz stava 1 ovog člana, na osnovu podnetih prijava škola na konkurs, primenom kriterijuma iz člana 12 ove odluke utvrđuje rang listu i donosi odluku o raspodeli stanova na pojedine škole. Komisija odluku dostavlja školi koja je dobila stambenu jedinicu i Fondu zajedno sa pratećom dokumentacijom učesnika konkursa.

Član 10

Izgrađeni stanovi solidarnosti sredstvima iz tačke 4 člana 5 ove odluke dodeljuju se ustanovama kulture na osnovu konkursa, koji, shodno odredbama člana 11 ove odluke, raspisuje za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, paritetna komisija sastavljena od predstavnika Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda i Gradskog odbora sindikata kulture Veća SSS Beograda, a za područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot paritetne komisije koje obrazuju te gradske opštine.

Komisija iz stava 1 ovog člana na osnovu podnetih prijava ustanova kulture na konkurs, primenom kriterijuma iz člana 12 ove odluke utvrđuje rang listu i donosi odluku o raspodeli stanova na pojedine ustanove kulture. Komisija odluku dostavlja ustanovi kulture koja je dobila stambenu jedinicu i Fondu zajedno sa pratećom dokumentacijom učesnika konkursa.

Član 11

Konkurs za raspodelu stanova solidarnosti objavljuje se u "Službenom listu grada Beograda" a obaveštenja o konkursu mogu se objaviti u sredstvima javnog informisanja.

Na konkurs se mogu prijaviti sva preduzeća, ustanove i državni organi koji izdvajaju sredstva u skladu sa Zakonom.

Uz prijavu na konkurs dostavljaju se sledeći podaci:

- dokaz o uplati doprinosa za izgradnju stanova solidarnosti za sve zaposlene, na teritoriji grada Beograda, za prethodnih 12 meseci,

- dokaz o ukupnom broju zaposlenih, i

- broj zaposlenih sa nerešenim stambenim pitanjima.

Član 12

Kriterijumi na osnovu kojih se određuju preduzeća, ustanove i državni organi čijim zaposlenima se mogu dodeliti stanovi solidarnosti, kao i broj tih stanova, su:

1. Broj zaposlenih bez stana.

Kao zaposleni bez stana smatraju se oni zaposleni koji rade i imaju status zakupca stana na određeno vreme na stanu u privatnom vlasništvu najmanje 5 godina na teritoriji iz člana 1 ove odluke, koriste nužni smeštaj, stanuju u službenim stanovima i prostorijama i samačkim hotelima.

2. Broj zaposlenih koji traže poboljšane uslova stanovanja.

Kao zaposleni koji traže poboljšanje uslova stanovanja smatraju se zakupci stanova na neodređeno vreme, zaposleni koji stanuju kod svojih roditelja ili roditelja bračnog druga i imaju pravo na proširenje, i to:

- ukoliko stanuju u nekomfornom stanu (vlažnom, neadaptiranim podrumskim ili tavanskim prostorijama, bez kanalizacionih ili bez vodovodnih instalacija) a po članu porodičnog domaćinstva koriste najviše do 20 m2,

- stanuju u komfornom stanu, a prema kvadraturi po članu porodičnog domaćinstva koriste do 12 m2.

3. Radni staž zaposlenih iz tačke 1 i 2.

GODINE STAŽA

BROJ BODOVA

 

Po osnovu tačke 1
ovog člana

Po osnovu tačke 2
ovog člana

1 - 15

 1,00

0,2

15 - 20

 3,00

0,5

20 - 25

 6,00

1,0

25 - 30

 8,00

2,0

preko 30 godina

10,00

3,0

Član 13

Preduzeća, ustanove i državni organi mogu međusobno ustupati dobijene m2 stambenog prostora osim u slučaju da nisu izmirili finansijske obaveze prema Fondu za ranije dobijene stanove ili kada je protiv preduzeća pokrenut stečajni postupak.

Preduzeća, ustanove i državni organi dobijene m2 stambenog prostora u globalnoj raspodeli koji u detaljnoj raspodeli nisu realizovani u stambene jedinice prenose u sledeću raspodelu.

Član 14

U slučaju prestanka izdvajanja sredstava po zakonu - preduzećima, ustanovama i državnim organima umanjuje se broj stambenih jedinica srazmerno vremenu za koje sredstva nisu uplaćivana, odnosno ova sredstva uplaćivana u nižem procentu od procenta propisanog zakonom.

Član 15

Preduzeća, ustanove i državni organi kojima je dodeljen stan solidarnosti zaključuju ugovor sa Fondom kojim se bliže regulišu međusobni odnosi Fonda i preduzeća, ustanova i državnih organa u vezi sa plaćanjem sredstava iz člana 4 stav 3 ove odluke kao i u vezi raspolaganja sa dobijenim stanom.

Član 16

Preduzeća, ustanove i državni organi donose opšti akt kojim, shodno Zakonu o stanovanju, utvrđuju način i uslove raspodele dobijenih stanova solidarnosti zaposlenima.

Stanovi solidarnosti otkupljuju se prema Zakonu o stanovanju.

Član 17

Raspodela stanova solidarnosti preduzećima, ustanovama i državnim organima koja je započeta po odredbama do sada važeće odluke, završiće se u skladu sa odredbama te odluke.

Član 18

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu, uslovima i rokovima korišćenja i vraćanja sredstava solidarnosti ("Službeni list grada Beograda", br. 13/93, 23/94, 4/95, 4/96, 9/96, 16/98 i 12/99).

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o načinu, uslovima i rokovima korišćenja i vraćanja sredstava solidarnosti

("Sl. list grada Beograda", br. 22/2001)

Član 2

Fond za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke uskladiti svoja unutrašnja akta.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".