PRAVILNIK
O SADRŽINI OSNOVA I PROGRAMA GAZDOVANJA ŠUMAMA, GODIŠNJEG IZVOĐAČKOG PLANA I PRIVREMENOG GODIŠNJEG PLANA GAZDOVANJA PRIVATNIM ŠUMAMA

("Sl. glasnik RS", br. 122/2003)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržina osnove za šume Srbije, opšte osnove gazdovanja šumama, posebne osnove gazdovanja šumama, programa gazdovanja privatnim šumama, godišnjeg izvođačkog plana gazdovanja šumama i privremenog godišnjeg plana gazdovanja privatnim šumama.

Član 2

Opšta osnova gazdovanja šumama donosi se za šume obuhvaćene šumskim područjem (u daljem tekstu: šumsko područje), odnosno šume nacionalnog parka.

Šumsko područje je prirodna ekološka, po pravilu, prostorna (geografska) celina, u okviru koje se vrši gazdovanje šumama i deli se na gazdinske jedinice.

Gazdinska jedinica, po pravilu, predstavlja teritorijalnu celinu šuma, šumskog i drugog zemljišta.

Gazdinska jedinica obrazuje se od šuma na kojima postoji isti oblik svojine.

Površina gazdinske jedinice je, po pravilu, od 1.000 ha do 5.000 ha, a može biti veća ili manja u zavisnosti od rasprostranjenja šuma i uslova gazdovanja šumama.

Član 3

Opštom osnovom utvrđuje se osnovna namena šuma.

Šume šumskog područja, odnosno gazdinske jedinice razvrstavaju se prema nameni u namenske celine.

Namensku celinu čine šume iste funkcionalne pripadnosti.

Član 4

Za sve šume šumskog područja, odnosno gazdinskih jedinica obrazuju se gazdinske klase po jedinstvenim kriterijumima.

Gazdinsku klasu čine sve sastojine iste namene, istih ili sličnih stanišnih uslova (po ekološkoj pripadnosti ili tipu šume) i sastojinskog stanja (po sastojinskoj pripadnosti), za koje se utvrđuju jedinstveni ciljevi i mere gazdovanja.

Ako je izdvajanje sastojina izvršeno na tipološkim osnovama, gazdinske klase se obrazuju na tim osnovama.

II OSNOVA ZA ŠUME SRBIJE

Član 5

Osnovom za šume Srbije utvrđuju se opšte smernice razvoja i unapređivanja šuma u Republici.

Član 6

Osnova za šume Srbije sastoji se iz tekstualnog dela, tabelarnog dela i preglednih karata.

Osnova za šume Srbije sadrži osnovne podatke iz opštih i posebnih osnova, kao i programa gazdovanja privatnim šumama.

Tekstualni deo osnove iz stava 1 ovog člana sadrži, naročito:

1) prirodne - osnovne karakteristike prostora Republike,

2) stanje i uticaje ostalih delatnosti od značaja za globalno planiranje,

3) stanje šuma,

4) dosadašnji način korišćenja šuma,

5) funkcije šuma,

6) plan šumovitosti i prostorno funkcionalnog rasporeda šuma,

7) ciljeve gazdovanja šumama,

8) mogućnosti obezbeđivanja globalnih ciljeva,

9) mere i sredstva za ostvarivanje navedenih ciljeva,

10) plan unapređivanja stanja šumskog fonda,

11) prognoze i projekcije razvoja šumskog fonda,

12) ekonomske efekte,

13) osnovne uslove i pretpostavke za ostvarivanje osnove,

14) ostale odredbe, tabele i priloge.

Podaci iz stava 3 ovog člana iskazuju se za teritoriju Republike i posebno za šume, u zavisnosti od oblika svojine koji postoji na njima.

Član 7

Uz osnovu za šume Srbije izrađuju se pregledne karte u razmeri 1:500.000, 1:750.000 i 1:1.000.000, i to:

1) karta šuma Srbije sa prostornom podelom (šumska područja i gazdinske jedinice);

2) karta potencijalne vegetacije;

3) karta namene površina (integralna);

4) karta projekcije razvoja šumovitosti.

Prema potrebi, mogu se izrađivati i druge karte.

III OPŠTA OSNOVA GAZDOVANJA ŠUMAMA

Član 8

Opšta osnova gazdovanja šumama (u daljem tekstu opšta osnova) donosi se za šume obuhvaćene jednim šumskim područjem, odnosno nacionalnim parkom, a izrađuje se računskim svođenjem podataka posebnih osnova i programa gazdovanja privatnim šumama.

Opšta osnova iz stava 1 ovog člana može se doneti za više šumskih područja.

Član 9

Opšta osnova sastoji se iz tekstualnog dela, tabelarnog dela i preglednih karata.

Ako se opšta osnova izrađuje za više šumskih područja, tekstualni deo, tabelarni deo i pregledne karte izrađuju se za svako šumsko područje posebno i zbirno za sva šumska područja.

Član 10

Tekstualni deo opšte osnove, naročito, sadrži:

1) osnovne karakteristike šumskog područja,

2) analizu i ocenu stanja šuma,

3) analizu stanja otvorenosti šuma saobraćajnicama,

4) analizu i ocenu dosadašnjeg gazdovanja šumama,

5) utvrđivanje prioritetnih funkcija šuma (osnovnih namena),

6) planiranje gazdovanja šumama,

7) smernice za sprovođenje planova gazdovanja šumama,

8) ekonomsko-finansijsku analizu gazdovanja šumama, i

9) efekte gazdovanja šumama na kraju uređajnog perioda.

1. Osnovne karakteristike šumskog područja

Član 11

Osnovne karakteristike šumskog područja su:

1) opšti opis područja (geografski položaj, granice, ukupna površina i površina po oblicima svojine, gazdinskim jedinicama organizacionim jedinicama);

2) opšti opis imovinsko-pravnih i privrednih uslova (imovinsko--pravno stanje, organizacija upravljanja i kadrovi, opšte ekonomski i saobraćajni uslovi);

3) opšti opis prirodnih uslova - osnovne ekološke karakteristike šumskog područja.

2. Analiza i ocena stanja šuma

Član 12

Stanje šuma i šumskog zemljišta iskazuje se po namenskim celinama, gazdinskim klasama i zbirno za šumsko područje sa ocenom proizvodnih mogućnosti, stepena korišćenja staništa i ispunjenja osnovnih funkcija šuma šumskog područja.

Stanje šuma iskazuje se i po uzgojnim i strukturnim oblicima gajenja, vrsti drveća, smesi, stepenu očuvanosti, debljinskoj strukturi u raznodobnim šumama, debljinskoj i starosnoj strukturi u jednodobnim šumama, stepenu ugroženosti od biljnih bolesti i štetočina, požara, imisionih štetnih materija i drugih štetnih uticaja.

Stanje šuma iz st. 1 i 2 ovog člana sadrži podatke o površini šuma, drvnoj zapremini i zapreminskom prirastu.

Stanje šuma šumskog područja obuhvata i stanje neobraslog zemljišta, zaštićenih delova prirode, stanje semenskih objekata, divljači i ostale faune, jestivih gljiva, lekovitog bilja, šumskih plodova po vrsti i broju, odnosno količini, kao i stanje drugih potencijala.

Posebno se iskazuje stanje vodnih potencijala (stalni i povremeni izvori, vodni tokovi, vodne akumulacije i barske površine).

Ocena stanja šuma iz st. 1-5 ovog člana obuhvata naročito: kvalitativnu i kvantitativnu ocenu proizvodnih mogućnosti, stepena korišćenja potencijala i ispunjenja osnovnih funkcija šuma.

3. Analiza stanja otvorenosti šuma saobraćajnicama

Član 13

Analiza stanja otvorenosti šuma saobraćajnicama sadrži podatke o javnim saobraćajnicama koje se koriste za obavljanje radova u šumama, podatke o šumskim saobraćajnicama po kategorijama prikazanim na kartama sa vertikalnom predstavom terena u razmeri 1:25.000 ili 1:50.000 i kratak opis stanja i ocenu upotrebljivosti.

4. Analiza i ocena dosadašnjeg gazdovanja šumama

Član 14

Analiza dosadašnjeg gazdovanja šumama šumskog područja obuhvata prikaz organizacije upravljanja, uređivanja i gazdovanja šumama, kao i razvojnu koncepciju gazdovanja šumama (podizanje, obnova, nega, zaštita šuma i korišćenje ukupnih potencijala šumskog područja).

Analiza gazdovanja šumama šumskog područja iz stava 1 ovog člana obuhvata, naročito: promene šumskog fonda po površini, količini i strukturi drvne zapremine po vrstama drveća; promene prirasta šuma; zdravstveno stanje; bilans izvršenih radova na gajenju, korišćenju šuma i ostalih šumskih proizvoda; bilans izgradnje i održavanja objekata koji se koriste u gazdovanju šumama i njihov uticaj na gazdovanje šumama; uticaj izvršenih radova i sprovedenih mera u gazdovanju šumama; ispunjenje funkcija šuma.

Ocena dosadašnjeg gazdovanja šumama šumskog područja naročito, obuhvata: rezultate i efekte izvršenih radova u gazdovanju šumama; pravilnost i rezultate ranije utvrđenih ciljeva gazdovanja šumama; vrste i obim radova; mere i metode za postizanje ciljeva gazdovanja i načine gazdovanja.

5. Utvrđivanje prioritetnih funkcija šuma

Član 15

Utvrđivanje prioritetnih i drugih funkcija šuma vrši se na osnovu zakona, opštih i posebnih potreba društva, analize rezultata do sada utvrđenih prioritetnih funkcija, stanja, potreba i mogućnosti šuma.

Utvrđivanjem prioritetnih funkcija definišu se namenske celine.

6. Planiranje gazdovanja šumama

Član 16

Na osnovu utvrđenog stanja šuma, analize i ocene dosadašnjeg gazdovanja šumama, određene namene šuma, pristupa se planiranju gazdovanja šumama.

6.1. Ciljevi gazdovanja

Član 17

Ciljevi gazdovanja šumama su opšti i posebni, kratkoročni i dugoročni.

Opšti ciljevi gazdovanja šumama su zaštita i stabilnost šumskih ekosistema, sanacija opšteg stanja degradiranih šumskih ekosistema i obezbeđivanja optimalne obraslosti, očuvanje trajnosti i povećanje prinosa, ukupne vrednosti šuma, njenih opšte korisnih funkcija i uvećanje stepena šumovitosti.

Posebni ciljevi gazdovanja šumama su proizvodnja drveta, divljači i drugih šumskih proizvoda u skladu sa potencijalom staništa, zaštita zemljišta od erozije; zaštita i unapređivanje režima voda; zaštita poljoprivrednih kultura; zaštita od klimatskih ekstrema; zaštita od štetnih imisionih dejstava; održavanje saobraćajnica i objekata koji služe gazdovanju šumama.

Posebni ciljevi, u zavisnosti od utvrđene namene šuma su i posebna zaštita delova prirode i prirodnog blaga; zaštita biodiverziteta; zaštita genofonda; stvaranje uslova za vaspitno-obrazovnu funkciju i naučno-istraživački rad i stvaranje šumskih rezervi; obezbeđivanje estetske uloge šume; korišćenje prostora za rekreaciju i turizam.

Posebni ciljevi gazdovanja šumama određuju se za svaku namensku celinu i gazdinsku klasu u njoj i iskazuju se na jednom mestu.

Konflikti ciljeva se rešavaju utvrđivanjem prioritetnih posebnih ciljeva, njihovim rangiranjem i prostornim usaglašavanjem, kao i ujednačavanjem mera za njihovo ostvarivanje.

Član 18

Opštom osnovom obezbeđuje se funkcionalna trajnost korišćenja šuma.

Funkcionalna trajnost (osim kod korišćenja šuma) obezbeđuje se u okviru namenske celine šumskog područja i odnosi se na prioritetnu funkciju.

Uređajna jedinica za koju se obezbeđuje trajnost prinosa kod svih uzgojnih i strukturnih oblika gajenja šuma sa prioritetnim proizvodnim funkcijama jeste gazdinska klasa šumskog područja, a kod prebirnog načina gazdovanja uređajna jedinica je sastojina.

6.2. Mere za ostvarivanje ciljeva gazdovanja

Član 19

Mere za ostvarivanje ciljeva gazdovanja šumama su uzgojne i uređajne i određuju se za gazdinsku klasu ili grupu srodnih gazdinskih klasa.

Uzgojne mere su: izbor sistema gazdovanja, uzgojnog i strukturnog oblika sastojina, izbor vrsta drveća i razmera smese, izbor načina seče - obnavljanja i korišćenja i izbor načina nege sastojine.

Uređajne mere su: izbor ophodnje i dužine podmladnog razdoblja - kod visokih jednodobnih šuma; orijentacionog prečnika sečive zrelosti, orijentacione ophodnje, dužine podmladnog razdoblja i veličine prosečne uravnotežene zapremine - kod raznodobnih šuma; prečnika sečive zrelosti, trajanja ophodnjice i uravnotežene (normalne) zapremine - kod prebirnih šuma; rekonstrukcionog razdoblja - za visoke devastirane šume bez obzira na strukturni oblik; ophodnje, konverzionog i rekonstrukcionog razdoblja - kod izdanačkih šuma i izbor optimalnog odnosa obrasle i neobrasle površine.

Uzgojne i uređajne mere određuju se u skladu sa namenom šuma.

6.3. Određivanje prinosa - etata

Član 20

Određivanje prinosa - etata vrši se:

1) u šumama mekih lišćara, šumama bagrema i izdanačkim šumama za koje se utvrđuje rekonstrukciono razdoblje, metodom jednostavne geometrijske podele površina na godišnja sečišta ili metodom dobnih razreda;

2) u visokim jednodobnim šumama kratkog podmladnog razdoblja i izdanačkim šumama za koje se utvrđuje konverziono razdoblje, metodom umerenog sastojinskog gazdovanja;

3) prebirnim šumama kontrolnim metodom i njegovim varijantama, metodom zahvata seče u pojedine debljinske razrede dopunjenim utvrđivanjem tekućeg zapreminskog prirasta i orijentacijom o optimalnoj zapremini kao cilju kome se teži, kao glavnim metodama, metodom opšteg obrasca prinosa (Knuhel), kao pomoćnim, i to samo u slučajevima kada je korišćen kontrolni metod;

4) u visokim šumama oplodne seče dugog podmladnog razdoblja (preko 20 godina) i visokim raznodobnim šumama savremenim francuskim metodama, kombinovanim metodom, metodom umerenog sastojinskog gazdovanja kao glavnim i opštim obrascem prinosa (Knuhel) kao pomoćnim metodom.

Određivanje prinosa može se vršiti i drugim naučno priznatim metodama.

Prinos se određuje za gazdinsku klasu kao celinu u okviru šumskog područja i u ukupnom iznosu se razvrstava po gazdinskim jedinicama.

Prinos određen na jedan od navedenih načina obavezno se razvrstava na glavni i prethodni, osim u prebirnim šumama.

6.4. Planovi gazdovanja šumama

Član 21

Na osnovu utvrđenog stanja šuma i ciljeva gazdovanja, kao i mera za njihovo ostvarivanje, daju se projekcije razvoja šuma za naredna dva uređajna perioda i izrađuju planovi gazdovanja šumama za uređajni period za koji se donosi opšta osnova.

Planovi gazdovanja šumama izrađuju se za šumsko područje i podaci u njima se iskazuju i obrazlažu po gazdinskim klasama.

Plan zaštite šuma sadrži vrstu i obim radova na preventivnoj i represivnoj zaštiti šuma.

Planom gajenja šuma posebno se za prostu i posebno za proširenu reprodukciju određuje vrsta i obim radova na gajenju i unapređivanju šuma, obnovi šuma, konverziji i rekonstrukciji šuma, podizanju i nezi šuma i šumskih zasada i proizvodnji šumskog semena i sadnog materijala.

Planom seča obnavljanja šuma određuje se glavni prinos i razvrstava se po vrstama drveća.

Planom prorednih seča šuma određuje se prethodni prinos i razvrstava se po vrstama drveća.

Plan zaštite i unapređenja zaštićenih prirodnih dobara sadrži naročito: režime zaštite propisane aktom o proglašenju i radove u vezi sa njima po vrsti i obimu.

Plan rekreativnog i drugog opremanja i uređenja prostora u šumama koje se koriste za rekreativne namene i šumama sa posebnom namenom sadrži, naročito, vrstu i broj objekata koji se grade, kao i vrstu i obim radova na uređivanju predela.

Planom korišćenja šumom neobraslog zemljišta utvrđuje se namena površina, vreme i rok privođenja nameni.

Plan korišćenja šumskih resursa sadrži vrstu i količinu proizvoda, odnosno obim korišćenja, broj i vrstu divljači koji se može gajiti u šumama šumskog područja.

Plan obavljanja ostalih delatnosti odnosi se na korišćenje voda i zemljišta, obavljanje drugih delatnosti, a naročito sadrži osnovne podatke i pokazatelje o mogućim kapacitetima za svaku delatnost i njihovom prostornom razmeštaju.

Plan otvaranja šumskog područja saobraćajnicama sadrži idejna dugoročna rešenja otvaranja šumskog područja (prikazanim na kartama razmere 1:25.000 ili 1:50.000) i utvrđenu optimalnu otvorenost šuma, kao i dinamiku realizacije plana.

Plan gradnje objekata, nabavke opreme i njihovo održavanje sadrži vrstu i količinu objekata koji će se graditi, odnosno opreme koja će se nabavljati.

Plan naučnoistraživačkog rada sadrži osnovne istraživačke probleme i dinamiku njihovog rešavanja koji su od značaja za unapređivanje gazdovanja šumama.

Plan izrade osnova gazdovanja šumama sadrži rokove za izradu nove opšte i posebnih osnova.

Član 22

U opštoj osnovi utvrđuje se odnos između radova proste i proširene reprodukcije i obima planiranih seča šuma.

7. Smernice za sprovođenje planova gazdovanja šumama

Član 23

Smernicama za sprovođenje planova gazdovanja šumama propisuje se, u neophodnom obimu, tehnologija rada po svim elementima gazdovanja šumama i izvođenja radova i to: smernice za zaštitu šuma, očuvanje i unapređivanje posebno zaštićenih delova prirode; uputstvo za odabiranje stabala za seču zavisno od namene, uzgojnog i strukturnog oblika; tehnologija seča obnavljanja i nege sastojina; tehnologija proizvodnje sadnog materijala; način izvođenja radova na pošumljavanju; tehnologija seče i obaranja stabala, raskrajanja i izrade sortimenata; tehnologija i način obavljanja drugih delatnosti predviđenih planom i mere za njihovo međusobno usklađivanje.

8. Ekonomsko finansijska analiza

Član 24

Ekonomsko-finansijska analiza sadrži, naročito:

1) vrstu i obim radova proste, odnosno proširene reprodukcije šuma i drugih delatnosti; troškove tih radova i delatnosti; vrednost drvnih sortimenata ostvarenih realizacijom desetogodišnjeg prinosa i drugih proizvoda; ukupan prihod po vrstama prihoda, rashode i dobit,

2) bilans sredstava potrebnih za izvršenje planiranih radova, izvore sredstava s tim što se posebno iskazuje vrednost šuma, sredstva za reprodukciju šuma, sredstva amortizacije plantaža i vrednost drugih poslovnih sredstava,

3) druge podatke.

9. Efekti gazdovanja šumama na kraju uređajnog perioda

Član 25

Očekivani efekti planiranog gazdovanja šumama sadrže stepen unapređivanja stanja šuma po površini, obraslosti, zapremini i zapreminskom prirastu, uzgojnom obliku, strukturi, kvalitetu, zdravstvenom stanju, otvorenosti šuma putevima i ostvarivanja drugih funkcija.

Član 26

Tabelarni deo opšte osnove sastoji se od tabela koje se sastavljaju prema stvarnim prilikama i potrebama.

Tabele se grupišu u tri dela, i to:

1) tabele u kojima se prikazuje stanje šuma: tabela o razmeru debljinskih razreda i tabela o razmeru dobnih razreda,

2) tabele u kojima se planira gazdovanje: plan zaštite šuma, plan gajenja šuma, plan seča obnavljanja šuma, plan seča prebirnih šuma, plan prorednih seča i plan korišćenja ostalih šumskih potencijala,

3) tabele u kojima se evidentiraju izvršeni radovi.

Podaci u tabelama prikazuju se po opštinama i organizacionim jedinicama.

Član 27

Uz opštu osnovu izrađuje se pregledna karta i karta namene površina, po pravilu, u razmeri 1:50.000 i 1:100.000.

Na preglednoj karti prikazuje se opšti položaj šume u odnosu na naselja, komunikacije, granice šumskog područja, granice gazdinskih jedinica, opština i objekti koji služe gazdovanju šumama.

Karta namene površina sadrži podatke iz stava 2 ovog člana i izdvojene namenske celine, objekte, zaštićena prirodna dobra i zone zaštite.

Prema potrebi, mogu se izrađivati i druge vrste preglednih karata.

IV POSEBNA OSNOVA GAZDOVANJA ŠUMAMA

Član 28

Posebna osnova gazdovanja šumama donosi se za gazdinsku jedinicu (u daljem tekstu: posebna osnova).

Posebnom osnovom, na osnovu stanja šuma gazdinske jedinice i ciljeva i mera utvrđenih u opštoj osnovi, utvrđuje se vrsta i obim radova.

Odredbe o izradi opšte osnove primenjuju se i pri izradi posebne osnove ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 29

Posebna osnova izrađuje se na osnovu premera i katastra zemljišta, premera šuma (geodetski i dendrometrijski premer) i drugih podataka prikupljenih na način propisan ovim pravilnikom u godini koja prethodi početnoj godini perioda za koji se donosi posebna osnova.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, podaci dobijeni premerom šuma mogu biti prikupljeni i dve godine pre početne godine perioda za koji se donosi posebna osnova.

Član 30

Posebna osnova sastoji se iz tekstualnog dela, tabelarnog dela i karata.

Član 31

Tekstualni deo posebne osnove, naročito, sadrži:

1) opšti opis geografskih, posedovnih i privrednih prilika;

2) bioekološku osnovu gazdovanja šumama;

3) utvrđene funkcije šuma - namene;

4) stanje šuma i šumskih staništa;

5) stanje šumskih saobraćajnica;

6) analizu i ocenu gazdovanja u prethodnom uređajnom periodu,

7) utvrđivanje posebnih ciljeva i mera za njihovo ostvarivanje;

8) planove gazdovanja šumama;

9) uputstva i smernice za realizaciju planova;

10) ekonomsko-finansijsku analizu gazdovanja šumama;

11) očekivane rezultate u gazdovanju šumama na kraju uređajnog perioda;

12) šumsku hroniku.

Član 32

Za sastojine se, ako to posebnim aktom ili opštom osnovom nije učinjeno, utvrđuje prioritetna funkcija - namena.

Član 33

Granica gazdinske jedinice identifikuje se na osnovu podataka premera i katastra.

Ako je granica iz stava 1 ovog člana sporna, u posebnoj osnovi ona se samo evidentira, a njeno utvrđivanje vrše nadležni organi.

Granice gazdinskih jedinica obeležavaju se pre početka terenskih radova na izradi posebne osnove.

Član 34

Površina gazdinske jedinice utvrđuje se na osnovu podataka katastra nepokretnosti i iskazuje sa tačnošću od jednog ara.

Površina delova gazdinske jedinice (slivova, odeljenja, odseka i dr.), utvrđuje se geodetski priznatim metodama.

Površina gazdinske jedinice jednaka je zbiru površina svih katastarskih parcela koje ulaze u njen sastav.

Gazdinska jedinica deli se na odeljenja koja predstavljaju najnižu trajnu jedinicu privredne podele prostora, i, po potrebi, na slivove u brdsko-planinskom području.

Veličina odeljenja kreće se, po pravilu, od 10 ha do 50 ha, odnosno u proseku 20 do 30 ha.

Član 35

Odeljenja u gazdinskoj jedinici obeležavaju se pre početka terenskih radova arapskim brojevima počev od broja jedan.

U okviru odeljenja izdvajaju se odseci. Najmanja površina odseka, po pravilu, iznosi u jednodobnim šumama 0,5 ha, u raznodobnim i nejednoličnim šumama 1,0 ha, u prebirnim šumama 3,0 ha, a u veštački podignutim sastojinama 0,2 ha.

Granica odseka se, po pravilu, geodetski snima, obeležava i obnavlja: na granici namenskih celina; u prebirnim šumama; u visokim jednodobnim zrelim i dozrevajućim šumama, u kompleksima iste vrste drveća; visokim raznodobnim i nejednoličnim šumama u kojima je većina stabala dostigla starost dve trećine ophodnje.

Odseci se obeležavaju po redosledu kako su izdvojeni i kartirani i to malim (latiničnim) slovima počev od slova: "a".

Izdvajanje odseka vrši se na osnovu: namene, pripadnosti tipu šume, boniteta staništa, vrste drveća, smese, porekla, oblika gajenja, strukturnog oblika, starosti, obrasta, sklopa i zdravstvenog stanja.

Član 36

Opis staništa naročito, sadrži podatke o: nadmorskoj visini, obliku terena, nagibu i vrsti nagiba, ekspoziciji, matičnom supstratu, strukturi i stepenu raspadnutosti matičnog supstrata, tipu zemljišta, stepenu ugroženosti od erozije, mrtvom pokrivaču, procesu humifikacije, vegetaciji, zakorovljenosti, žbunju i ekološko--tipološkoj pripadnosti.

Član 37

Opis sastojine naročito, sadrži podatke o: sastojinskoj pripadnosti, vrstama drveća, strukturnom obliku i poreklu, očuvanosti, mešovitosti, sklopu, obraslosti, razvojnoj fazi, negovanosti, kvalitetu stabala, kvalitetu sastojine, zdravstvenom stanju, ugroženosti od štetnih uticaja, osnovnim karakteristikama podmlatka (po vrsti, rasporedu po površini, kvalitetu), podmlađivanju, starosti, srednjem prečniku, srednjoj visini, visinskom stepenu, broju stabala po debljinskim stepenima po jedinici površine i ukupno, drvnoj zapremini i prirastu, o nameni, sistemu gazdovanja i uzgojnim potrebama.

Sve informacije o karakteristikama staništa i sastojina označavaju se jedinstvenim kodnim oznakama.

Član 38

Prečnici stabala iskazuju se po debljinskim stepenima, i to pri primeni delimičnog premera širine 1 cm sa sredinama 5,5 cm; 6,5 cm; 7,5 cm itd, a pri primeni potpunog premera širine 5 cm sa sredinama 7,5 cm; 12,5 cm; 17,5 cm; 22,5 cm itd.

Taksaciona granica iznosi kod visokih šuma 10 cm, a kod izdanačkih šuma 5 cm.

Član 39

Za prikaz stanja sastojina, po pravilu, koriste se podaci prikupljeni klasičnim (terestričkim) premerom šuma. U slučaju postojanja novih aviosnimaka (starih najviše pet godina u odnosu na godinu premera) može se izvršiti i kombinovani (terestrički i pomoću aerosnimaka) premer šuma.

Aerosnimci se, po pravilu, upotrebljavaju za izdvajanje sastojina, za određivanje homogenosti sastojina, postavljanje mreže primernih površina i za prikupljanje ostalih informacija kojima je moguće odrediti veličinu uzorka, kao i za procenu stanja šuma.

Utvrđivanje broja stabala sastojine vrši se potpunim ili delimičnim premerom stabala sastojine iznad taksacione granice, kao i metodom procene.

Potpuni premer primenjuje se u prebirnim šumama, u visokim jednodobnim sastojinama poslednjeg dobnog razreda, progaljenim sastojinama sa zaostalim semenjacima i u svim ostalim sastojinama kod kojih bi primenom delimičnog premera procenat primernih površina bio veći od 30%.

Delimični premer (premer primernim površinama) primenjuje se u sastojinama u kojima se redovno gazduje, a zasnovan je na matematičko-statističkim principima.

Metod procene primenjuje se u odsecima u kojima zapremina i zapreminski prirast nisu presudni činioci za određivanje prinosa, odnosno za planiranje u narednom uređajnom periodu. To su sledeći sastojinski oblici: visoke i izdaničke sastojine sa izrazito lošim kvalitetom stabala, odnosno sastojine male ekonomske vrednosti; visoke i izdaničke sastojine stepena homogenosti VII u kojima su stabla u prvom spratu u procesu propadanja (trula ili suva), a mlada sastojina u drugom spratu je ispod taksacione granice.

Oblici primernih površina koje se upotrebljavaju pri delimičnom premeru su primerne pruge, krugovi sa konstantnim poluprečnikom, koncentrični krugovi, ugaono primerno izbrajanje, kao i svi drugi priznati oblici primernih površina.

Potreban broj primernih površina ili procenat primernih površina određuje se primenom matematičko-statističkih metoda, za traženu tačnost (dozvoljenu grešku) rezultata merenja od +/-8% i uz verovatnoću od 95%.

Raspored primernih površina u sastojini (odseku) je po objektivnom i sistematskom izboru.

Izuzetno od odredbe stava 3 ovog člana, broj stabala, odnosno zapremina sastojine u šumama mekih lišćara i šumama bagrema do 25 godina starosti, u visokim i izdanačkim šumama ostalih vrsta drveća do 40 godina starosti, može se odrediti i pomoću tablica prinosa i prirasta.

Premer sastojina, po pravilu, ne vrši se u šikarama i šibljacima, u sastojinama na nepristupačnim terenima, u degradiranim i devastiranim sastojinama (kresanicama) čija su stabla u toj meri oštećena da se premerom ne može utvrditi realna zapremina.

Član 40

Minimalno potreban broj stabala predstavnika u sastojinama u kojima se zapremina i zapreminski prirast utvrđuje premerom, za konstrukciju visinske krive, krive debljinskog prirasta i krive vremena prelaza za svaku sastojinu određuje se primenom odgovarajućih matematičko-statističkih formula (odnosno stepena homogenosti).

Premer visina i debljinskog prirasta za glavne vrste drveća u sastojini (odseku) vrši se na sistematski raspoređenim (po površini odseka) primernim površinama.

Terenski manuali moraju se čuvati na odgovarajući način do isteka uređajnog perioda.

Član 41

Zapremina sastojine (odseka) određuje se korišćenjem jednoulaznih zapreminskih tablica (tarifa) i dvoulaznih zapreminskih tablica.

Jednoulazne (tarife) ili dvoulazne zapreminske tablice iz stava 1 ovog člana sastavni su deo posebne osnove i obavezno se primenjuju pri obračunu zapremine stabala doznačenih za seču.

Zapremina sastojina u kojima se ne vrši premer, utvrđuje se procenom pomoću tablica prinosa i prirasta.

Zapremina sastojine razvrstava se po debljinskim stepenima i debljinskim razredima, a zapremina jednodobnih sastojina i po dobnim razredima.

Zapremina sastojine po vrstama drveća iskazuje se u tabeli opisa sastojina u debljinskim stepenima širine 5 cm, a u tabeli o razmeru debljinskih razreda po debljinskim razredima širine 10 cm.

Zapremina stabala razvrstana u debljinske stepene grupiše se u debljinske razrede i to: Ia razred, od 5,1 cm do 10 cm; I razred, od 10,1 cm - 20 cm; II razred, 20,1 cm - 30 cm; III razred, od 30,1 cm - 40 cm; IV razred, 40,1 cm - 50 cm; V razred, od 50,1 cm - 60 cm; VI razred, od 60,1 cm do 70 cm i VII razred, od 70,1 cm i naviše.

Zapremina sastojine po vrstama drveća iskazuje se u tabeli opisa sastojine po 1 ha i na ukupnoj površini, a u tabeli o razmeru debljinskih razreda na ukupnoj površini sastojine (odseka).

Član 42

Za sve sastojine čija je zapremina utvrđena premerom određuje se tekući zapreminski prirast (u daljem tekstu: prirast).

Prirast se određuje po sastojinama (odsecima) i posebno po vrstama drveća, i to:

1) u sastojinama gde je zapremina utvrđena pomoću tablica prinosa i prirasta - pomoću tablica prinosa i prirasta;

2) u sastojinama gde se primenjuje kontrolni metod gazdovanja šumama - kontrolnim metodom;

3) jednim od metoda diferencije (metod debljinskog prirasta, metod vremena prelaza i metod vremena zadržavanja);

4) na osnovu (aktuelnih) tablica debljinskog prirasta ili tablica procenta zapreminskog prirasta, uz kontrolu na terenu u najmanje 10% sastojinskih situacija (jedan od metoda diferencije);

5) na osnovu procenta prirasta (izračunatog po naučno priznatim formulama) određenog pri premeru sastojina.

Član 43

Saobraćajnice i druge objekte koji se koriste pri gazdovanju šumama, korisnik šuma evidentira i razvrstava prema statističkoj nomenklaturi i po vlasništvu.

Član 44

Planovi gazdovanja šumama izrađuju se na osnovu stanja šuma, ciljeva gazdovanja šumama i utvrđenih mera za sprovođenje tih ciljeva u opštoj, odnosno posebnoj osnovi gazdovanja šumama.

Član 45

Planovi gazdovanja šumama su:

1) Plan zaštite i čuvanja šuma kojim se utvrđuje obim mera i radova na preventivnoj i represivnoj zaštiti od čoveka, stoke, divljači, štetnih delovanja biljnih bolesti i drugih štetočina, elementarnih nepogoda, požara, bespravnog korišćenja i samovlasnog zauzimanja, održavanju i obnavljanju graničnih oznaka i oznaka unutrašnje podele šuma.

2) Plan gajenja šuma kojim se određuje vrsta i obim radova na gajenju šuma za svaku gazdinsku klasu i to za:

1. obnovu i podizanje šuma (uklanjanje panjeva, grana i otpadaka od drveta, tarupiranje, delimična ili potpuna obrada zemljišta, kopanje - bušenje rupa, setva semena, sadnja sadnica, podsejavanje semena i popunjavanje sadnicama slabo obnovljenih površina, kotličenje sastojina, pošumljavanje redovnih sečišta, požarišta i neobraslog šumskog zemljišta);

2. negu šuma (osvetljavanje i okopavanje podmlatka u ranom periodu, čišćenje podmlatka u kasnom periodu, čišćenje mladika u radnom periodu, proreda srednjedobnih sastojina i mladika u kasnom periodu, okopavanje i oranje u veštački podignutim zasadima mekih lišćara, kresanje granja, nega ruba šume, nega predela);

3. rekonstrukciju šuma (pretvaranje izdanačkih šuma u visoki uzgojni oblik, zamena vrsta drveća u degradiranim visokim i izdanačkim šumama);

4. konverziju šuma (pretvaranje izdanačkih šuma u visoki oblik gajenja);

5. proizvodnju šumskog semena i sadnog materijala (vrsta, količina i način proizvodnje).

Mesto, vrsta i količina izvođenja radova na gajenju šuma iz stava 1 tačka 2) ovog člana prikazuje se u tabelarnom delu posebne osnove.

3) Plan seča obnavljanja šuma kojim se određuje glavni prinos na nivou gazdinske klase određuje detaljno za sastojine (odseke) i to za prvo i drugo polurazdoblje, za sve uzgojne oblike gajenja šuma, osim, za prebirne šume. Oplodni sek može se realizovati samo u godini uroda semena. Vreme izvođenja oplodnog seka utvrđuje se posebnom osnovom.

Za gazdinske klase prebirnih šuma određuje se konačan prinos po principu iz "malog u veliko".

4) Plan prorednih seča šuma kojim se određuje prethodni prinos po površini i zapremini prema postavljenim posebnim proizvodnim ciljevima gazdovanja šumama za svaku sastojinu (odsek).

5) Plan korišćenja drugih šumskih potencijala kojim se određuje mesto, površina, obim i način korišćenja po vrsti proizvoda.

Plan se izrađuje samo za one proizvode čije korišćenje ima veći ekonomski značaj (šumski plodovi, lekovito bilje, gljive, kamen, šljunak, pesak, humus, treset, paša, žirenje, divljač, ribe, puževi, i dr.) i obavezno sadrži obrazloženje planiranog obima korišćenja tih proizvoda, a za divljač se utvrđuje broj i vrsta koja se može gajiti.

6) Plan izgradnje i održavanja šumskih saobraćajnica i drugih objekata naročito sadrži:

1. vrstu, kategoriju, broj, dužinu i širinu saobraćajnica, a za održavanje i vrstu radova;

2. dinamiku izgradnje saobraćajnica;

3. vrstu, broj i građevinsku površinu drugih objekata, a za održavanje postojećih objekata vrstu, broj i vrstu rada.

7) Plan funkcionalnog opremanja i uređivanja izrađuje se za namenske celine zaštitnog karaktera i sa prioritetnom rekreativnom funkcijom (nacionalni parkovi, park šume i sl.) i sadrži vrstu i obim radova na:

1. uvećanju prirodne vrednosti šuma za rekreaciju (oblikovanje ruba šume, košenje livadskih površina, zaštita vodenih tokova itd.);

2. uvećanju infrastrukturne opremljenosti (izgradnja sportskih objekata, šetnih staza, parkirališta, mokrih čvorova, klupa za odmor, nadstrešnica i dr.).

Član 46

Realizacija glavnog prinosa u odnosu na sastojinu (odsek) je obavezna po površini, a po zapremini može da odstupi +/- 10%, osim u slučaju realizacije prinosa završnim sekom oplodne seče, kao i čistom sečom.

Realizacija planiranog prinosa u prebirnim sastojinama može odstupiti +/- 10%.

Realizacija planiranog prethodnog prinosa (u odseku - sastojini) po površini je obavezana, a po zapremini može da odstupi +/- 10%.

Član 47

Plan zaštite i unapređivanja zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi i druga dobra) sadrži režim zaštite i režim korišćenja.

Član 48

Osnovna namena, ciljevi gazdovanja šumama, smernice za sprovođenje propisanih mera gazdovanja šumama i ekonomsko finansijska analiza prikazuju se u posebnoj osnovi kada ne postoji opšta osnova.

Član 49

Tabelarni deo posebne osnove izrađuje se po namenskim celinama, gazdinskim klasama, odeljenjima i sastojinama, na obrascima koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Osnovne tabele su:

1) tabele u kojima se prikazuje stanje šuma (spisak površina po katastarskim parcelama i katastarskim opštinama; iskaz površina po odeljenjima i slivovima - obrazac broj 1; opis staništa i sastojina - obrazac broj 2; tabela o razmeru debljinskih razreda - obrazac broj 3 i tabela o razmeru dobnih razreda - obrazac broj 4).

Širina dobnih razreda (klasa starosti) kod jednodobnih šuma iznosi: za visoke šume kratkog podmladnog razdoblja čije su ophodnje preko 80 godina - po 20 godina; za visoke i izdanačke šume čije su ophodnje od 40 do 80 godina - po 10 godina; za visoke i izdanačke šume čije su ophodnje od 15 do 40 godina - po 5 godina.

Za šume čija je ophodnja ispod 15 godina nije obavezno formiranje dobnih razreda, odnosno klasa starosti.

2) tabele planova i evidencije gazdovanja (plan gajenja - obrazac broj 5; plan prorednih seča - obrazac broj 6; plan seča obnavljanja jednodobnih šuma - obrazac broj 7; plan seča obnavljanja raznodobnih šuma - obrazac broj 8 i plan seča prebirnih šuma - obrazac broj 9).

Ostali planovi sačinjavaju se prema potrebama.

Član 50

Uz posebnu osnovu gazdovanja šumama izrađuju se:

1) osnovna karta, u razmeri 1:5.000 ili 1:10.000 i sadrži: ucrtane granice gazdinske jedinice, odeljenja, sastojina, opština, katastarskih opština, katastarskih parcela; saobraćajnice i druge objekte (postojeće i projektovane); rečne tokove, važnije izvore; proseke; trigonometrijske tačke, kao i ostale pojedinosti od značaja za izvođenje gazdovanja.

U zavisnosti od potreba, osnovna karta se izrađuje sa i bez vertikalne predstave terena.

2) pregledna karta gazdinskih klasa, u razmeri 1:10.000, 1:20.000 ili 1:25.000 i sadrži prostorni raspored gazdinskih klasa gazdinske jedinice.

3) pregledna sastojinska karta, u razmeri 1:10.000, 1:20.000 ili 1:25.000 i sadrži sastav sastojina po vrstama drveća i razmeru smese.

4) pregledna karta namene površine, u razmeri 1:10.000, 1:20.000, 1:25.000 ili 1:50.000 i sadrži namenske celine i lokalitete zaštićenih delova prirode, retkih vrsta flore i faune i infrastrukturne opremljenosti.

5) pregledna karta tipova šuma, u razmeri 1:10.000, 1:20.000 ili 1:25.000 i sadrži raspored sastojina po tipovima šuma.

6) pregledna karta premera šuma, u razmeri 1:5.000, 1:10.000, 1:20.000 ili 1:25.000 i sadrži način premera šuma, prostorni raspored i veličinu uzoraka.

Po potrebi, izrađuju se i ostale vrste preglednih karata i to: geološko-pedološka, karta zatečene i potencijalne vegetacije, karta stepena očuvanosti šuma i karta zdravstvenog stanja šuma, sve u razmeri 1:20.000, 1:25.000 ili 1:50.000.

7) privredna karta, u razmeri 1:5.000, 1:10.000, 1:20.000 ili 1:25.000 i sadrži vrstu i obim osnovom planiranih radova.

Karte iz stava 1 ovog člana sadrže i odgovarajuću legendu sa datumom izrade, odnosno periodom važnosti karte.

V PROGRAM GAZDOVANJA PRIVATNIM ŠUMAMA

Član 51

Odredbe ovog pravilnika o izradi opšte i posebne osnove gazdovanja šumama shodno se primenjuju i na izradu programa gazdovanja šumama u privatnoj svojini, ako ovim pravilnikom nije drukčije određeno.

Stanje šuma prikazuje se po katastarskim parcelama, katastarskim opštinama, opštinama i ukupno za gazdinsku jedinicu.

Prikupljanje podataka radi prikaza stanja šuma po katastarskim parcelama vrši se i prilikom doznake stabala za seču ili žigosanja posečenog drveta.

Stanje šuma (gazdinske jedinice) prikazuje se na karti koja se radi u razmeri 1:5.000, 1:10.000, 1:20.000, 1:25.000.

Član 52

Identifikacija parcela na terenu vrši se na osnovu geodetskih karata odgovarajuće razmere.

Granice katastarske parcele, pre početka prikupljanja podataka, po potrebi, obeležavaju se vidnim znacima.

Član 53

Stanje šuma i planovi gazdovanja prikazuju se na obrascima br. 10-18 koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 54

Plan gazdovanja šumama sastoji se iz plana zaštite šuma, plana gajenja šuma i plana korišćenja šuma.

Plan gajenja, plan zaštite šuma i plan korišćenja šuma izrađuju se po katastarskim parcelama po katastarskim opštinama, opštinama i ukupno za gazdinsku jedinicu.

Na izradu planova iz stava 1 ovog člana shodno se primenjuju odredbe člana 45 ovog pravilnika

VI GODIŠNJI IZVOĐAČKI PLAN GAZDOVANJA ŠUMAMA

Član 55

Godišnjim izvođačkim planom gazdovanja šumama (u daljem tekstu: izvođački plan) detaljno se razrađuju planovi gazdovanja šumama po pojedinim sastojinama utvrđeni posebnom osnovom, usklađuje tehnologija po fazama radova na gajenju, zaštiti i korišćenju šuma i prikazuje ekonomsko-finansijska analiza.

Izvođački plan iz stava 1 ovog člana izrađuje se na osnovu podataka iz posebne osnove i podataka neposredno prikupljenih na terenu.

Član 56

Osnovna jedinica za koju se izrađuje izvođački plan jeste odeljenje.

Izuzetno, osnovna jedinica za koju se izrađuje izvođački plan može biti i odsek (kada istovremeno izvođenje radova u svim odsecima jednog odeljenja nije moguće), odnosno dva ili više odeljenja u kojima su planirane ili se planiraju iste uzgojne mere, sa prikazom podataka za svako odeljenje posebno i zbirno za sva odeljenja.

U okviru odseka raznodobnih sastojina, po potrebi, izdvajaju se i uzgojne jedinice (u zavisnosti od sastava, sklopa, podmlađenosti, uzrasta, zdravstvenog stanja, kvaliteta drvne zapremine i dr.).

Član 57

Radi ublažavanja šteta koje u sastojinama, a naročito na podmlatku, mogu nastati pri seči, izradi i privlačenju šumskih sortimenata, kao i izvođenju ostalih šumsko uzgojnih radova, odeljenje se deli na gravitaciona radna polja koja se određuju transportnim granicama.

Radnim poljem, u smislu ovog pravilnika, smatra se površina odseka koja ima zajednički pravac privlačenja šumskih sortimenata uslovljen konfiguracijom terena ili stanjem sastojina i planiranim uzgojnim merama.

Transportnom granicom, u smislu ovog pravilnika, smatra se linija uslovljena reljefom terena i stanjem sastojina sa koje se razilaze pravci transporta šumskih sortimenata.

Izvozni putevi ne mogu se graditi kroz kvalitetne delove sastojine koji ostaju za duži period kao nosioci vrednosnog prirasta u toku podmladnog razdoblja.

Član 58

Izvođački plan sastoji se iz tekstualnog dela, tabelarnog dela i skica.

Član 59

Tekstualni deo izvođačkog plana sadrži obrazloženje planirane tehnologije i organizacije rada na zaštiti, gajenju i korišćenju šuma.

Član 60

Tabelarni deo izvođačkog plana sadrži: opis stanja šuma; ciljeve i mere za sprovođenje ciljeva; planove gajenja, zaštite i korišćenja šuma, kao i ekonomsko-finansijsku analizu.

Član 61

Opis stanja šume sadrži podatke o: površini sastojine, stanišnim uslovima i sastojinskim karakteristikama, zapremini i prinosu po hektaru i ukupno, vrsti rada (seče), kao i prikaz eventualnih razlika stanja sastojine i planiranih radova navedenih u osnovi i ovom planu.

Član 62

Uzgojni ciljevi i mere sadrže: dugoročne i kratkoročne ciljeve, mere za sprovođenje ciljeva, podelu na radna gravitaciona polja i uzgojne jedinice, kao i usklađenost radova na gajenju i korišćenju šuma.

Član 63

Za svaku sastojinu ili, po potrebi, izdvojenu uzgojnu jedinicu, zavisno od uzgojnih potreba i uslova korišćenja te sastojine, planiraju se:

1) vrsta i obim radova na gajenju i zaštiti šuma, sa podacima o načinu, redosledu, dinamici i roku izvođenja tih radova, odnosno potrebama u sadnicama, semenu, materijalu, radnoj snazi i sredstvima rada, uz prikaz sortiment strukture doznačenih stabala;

2) uslovi rada, norme, norma-dani na seči i izradi, privlačenju, iznošenju, utovaru i istovaru, slaganju i prevozu šumskih sortimenata.

Član 64

Ekonomsko-finansijska analiza sadrži podatke o troškovima na zaštiti i gajenju šuma, korišćenju šuma, na izgradnji i održavanju vlaka, stovarišta i dr, zatim podatke o prihodima (od šumskih sortimenata i bioloških investicija) i dobiti.

Član 65

Izvođačkom planu se prilaže skica odeljenja koja se radi u razmeri 1:5.000 ili 1:10.000, sa vertikalnom predstavom terena, u kojoj se kartografski označavaju postojeće i projektovane saobraćajnice (pristupne i unutrašnje), transportne granice, gravitaciona radna polja, pravci privlačenja šumskih sortimenata i njihova povezanost sa postojećim saobraćajnicama, kao i, po potrebi, granice uzgojnih jedinica, sa oznakama navedenim u legendi skice.

Član 66

Pri utvrđivanju vrste i obima radova na gajenju i korišćenju šuma u odseku vrši se odabiranje i obeležavanje stabala za seču i to u skladu sa odredbama opšte, odnosno posebne osnove.

Doznačna knjiga sastavni je deo izvođačkog plana.

Član 67

Izvođački planovi rade se na obrascima br. 19-26 koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Izvođački planovi se arhiviraju i trajno čuvaju.

VII PRIVREMENI GODIŠNJI PLAN GAZDOVANJA PRIVATNIM ŠUMAMA

Član 68

Privremenim godišnjim planom gazdovanja šumama u privatnoj svojini (u daljem tekstu: godišnji plan) obezbeđuje se sprovođenje planova gazdovanja utvrđenih u programu gazdovanja privatnim šumama.

Godišnji plan se izrađuje za jednu ili više opština, po katastarskim opštinama.

Godišnji plan izrađuje se i kada nije izrađen program iz stava 1 ovog člana.

Član 69

Godišnji plan izrađuje se na osnovu podataka sadržanih u programu gazdovanja privatnim šumama i po potrebi, prikupljenih neposredno na terenu.

Podaci iz stava 1 ovog člana prikupljaju se, po pravilu, u godini koja prethodi godini za koju se donosi godišnji plan, a izuzetno, mogu se prikupiti i dve godine pre njegovog donošenja.

Član 70

Godišnji plan sastoji se iz prikaza stanja šuma i planova gazdovanja (zaštite, gajenja i korišćenja šuma).

Stanje šuma sadrži podatke o opisu staništa i sastojina i prikazuje se na obrascima propisanim za izradu programa gazdovanja privatnim šumama.

Godišnjim planom se, na osnovu prikazanog stanja, utvrđuju posebni ciljevi.

Deo godišnjeg plana je i dokumentacija (zapisnici o snimanju i premeru, kopija skice ili fotoskice, kopija posedovnog lista, doznačni list, i sl.) kojom se potvrđuje da su podaci o stanju šume za koju se donosi godišnji plan, prikupljeni neposredno na terenu i koja se arhivira i trajno čuva.

Član 71

Plan zaštite šuma utvrđuje obim mera i radova na preventivnoj i represivnoj zaštiti od čoveka, stoke i divljači, štetnog delovanja biljnih bolesti i drugih štetočina, elementarnih nepogoda, požara, bespravnog korišćenja i samovlasnog zauzimanja.

Planom gajenja šuma određuje se vrsta, mesto, obim i način izvođenja radova na gajenju šuma koji se imaju izvršiti u toku godine za koju se donosi plan.

Plan korišćenja šuma sastoji se iz plana seče šuma i plana korišćenja drugih šumskih proizvoda.

Planovi iz st. 1, 2 i 3 ovog člana izrađuju se u skladu sa članom 45 ovog pravilnika.

VIII EVIDENCIJA IZVRŠENIH RADOVA

Član 72

Evidenciju izvršenih radova vode korisnici šuma.

Evidenciju izvršenih radova u privatnim šumama vrše preduzeća koja u njima obavljaju upravne i stručno-tehničke poslove.

Radovi na gajenju šuma (pošumljeno neobraslo zemljište, rekonstruisane, degradirane i devastirane šume, šikare i šibljaci, pošumljene neobrasle površine nastale čistom sečom ili dejstvom elementarnih nepogoda, plantaže i sl.), izgrađene šumske saobraćajnice i drugi objekti koji imaju karakter investicionih ulaganja i infrastrukturnih radova, evidentiraju se na osnovu dokumentacije o izvršenom prijemu tih radova (kolaudacija).

Evidentiranje izvršenih radova na gajenju, korišćenju šuma i ostalih šumskih proizvoda vrši na obrascima br. 5-9.

Izvršeni radovi šematski se prikazuju i na privrednim kartama sa naznakom površine, količine i godine izvršenja radova.

Član 73

Pored izvršenih radova, evidentiraju se i drugi podaci i pojave od značaja za gazdovanje šumama (u daljem tekstu: šumska hronika) kao što su: promena u javnim knjigama, veće šumske štete od elementarnih nepogoda, štete od biljnih bolesti i štetočina, pojava ranih i kasnih mrazeva, početak i kraj vegetacionog perioda, početak listanja, cvetanja, oprašivanja, plodonošenja, plavne vode i dr.

Podaci iz stava 1 ovog člana evidentiraju se po gazdinskim jedinicama odmah po nastanku promene.

Član 74

Evidentiranje radova izvršenih u toku godine vrši se za svaku gazdinsku jedinicu po odsecima.

Član 75

U programu evidentiranje izvršenih radova na gajenju i seči šuma vrši se po katastarskim parcelama.

Član 76

Količina posečenog drveta razvrstava se na glavni prinos (redovni, vanredni i slučajni) i prethodni prinos (redovni i slučajni) uz naznaku načina seče.

Glavni prinos obuhvata:

1. posečenu drvnu zapreminu po planu seča prebirnih šuma;

2. posečenu drvnu zapreminu stabala po planu seča obnavljanja jednodobnih i raznodobnih šuma, kao i slučajne prinose iz ovih šuma;

3. posečenu drvnu zapreminu slučajnih prinosa u sastojinama dva najstarija dobna razreda kod odabrane ophodnje.

Prethodni prinos obuhvata posečenu drvnu zapreminu koja je predviđena planom prorednih seča i slučajne prinose u sastojinama koje su planirane za proredne seče.

Redovni prinos obuhvata posečenu drvnu zapreminu stabala koja je predviđena za seču planom seča obnavljanja i planom prorednih seča.

Vanredni prinos obuhvata posečenu drvnu zapreminu stabala sa površina koje će se koristiti za druge svrhe, a u prebirnoj šumi posečenu drvnu zapreminu u cilju izjednačavanja stvarne i normalne zapremine.

Slučajni prinos obuhvata posečenu drvnu zapreminu koja nije predviđena za seču planom seča obnavljanja i planom prorednih seča, a potreba za njihovom sečom je slučajnog karaktera i rezultat elementarnih nepogoda, ili drugih nepredvidivih okolnosti.

Bruto zapremina doznačenog drveta unosi se nakon izvršene seče iz doznačnih knjiga, a neto zapremina šumskih sortimenata utvrđena na mestu seče, iz dokumentacije korisnika. Drvna zapremina u doznačnim knjigama obračunava se po istim tablicama po kojima je bila obračunata drvna zapremina sastojina.

IX ZAVRŠNE ODREDBE

Član 77

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržini i načinu izrade opštih i posebnih šumskoprivrednih osnova, izvođačkih planova gazdovanja šumama, šumskoprivrednih osnova za šume na koje postoji pravo svojine i godišnjih planova gazdovanja šumama u društvenoj svojini i evidentiranju izvršenih radova u njima ("Službeni glasnik SRS", broj 32/76).

Član 78

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

I POSEBNA OSNOVA GAZDOVANJA ŠUMAMA

Obrazac broj 1.

ISKAZ POVRŠINA

oznaka mesta

gazdinska klasa

UKUPNA POVRŠINA

ŠUME I ŠUMSKO ZEMLJIŠTE

OSTALO ZEMLJIŠTE

zauzeća

tuđe zemljište

PRIMEDBA

odelenje

odsek

svega

šume

šumske kulture

šumsko zemljište

svega

neplodno

za ostale svrhe

ha

ha

ha

ha

ha

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Obrazac broj 2.

OPIS STANIŠTA I SASTOJINA

ozn. mesta

gazdinska klasa

površina ha

OPIS

Osnovni taksacioni elementi

visinski stepen

debljinski stepen

Broj stabala po hektaru

G po ha

Zapremina po hektaru

zapremina na celoj površini

tekući prirast

PRIMEDBA

odelenje

odsek

vrsta drveća

smesa

obrast

starost

srednje stablo

vrsta drveća

svega

vrsta drveća

svega

na ha

na celoj površini

Ds

Hs

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

Obrazac broj 3.

TABELA O RAZMERU DEBLJINSKIH RAZREDA

oznaka mesta

gazdinska klasa

površina ha

vrsta drveća

svega

ZAPREMINA PO DEBLJINSKIM RAZREDIMA

zapreminski prirast

odelenje

odsek

do 10 cm

11 do 20

21 do 30

31 do 40

41 do 50

51 do 60

61 do 70

71 do 80

81 do 90

iznad 90

0

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Obrazac broj 4.

TABELA O RAZMERU DOBNIH RAZREDA

oznaka mesta

gazdinska klasa

starost

vrsta drveća

površina ha

DOBNI RAZREDI

Zapremina

Zapreminski prirast

odelenje

odsek

svega

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

obraslo slabo

obraslo dobro

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Obrazac broj 5.

PLAN GAJENJA ŠUMA

EVIDENCIJA IZVRŠENIH RADOVA NA GAJENJU ŠUMA

odelenje

odsek - čistina

gazdinska klasa

površina

% tret. površ.

broj navrata

vrsta rada

radna površina

vrsta drveća

broj sadnica

seme

ostali materijal

nega šuma

godina

površina

Utrošeni materijal

Nega šuma

ha

ha

kom.

kg

vrsta

količina

vrsta drveća

za seču po ha

za seču ukupno

ha

vrsta drveća

sadnice kom

seme kg

ost. mat. vrsta

ost. mat. količina

vrsta drveća

posečeno

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

Obrazac broj 6.

PLAN PROREDNIH SEČA

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

ozn. mesta

gazdinska klasa

vrsta seče

površina ha

vrsta drveća

zapremina po ha m3

prirast po ha m3

SEČA

intenzitet prorede

broj navrata

radna površina ha

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos-neto

odelenje

odsek

po ha

na celoj površini

svega

oblo

prostorno

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Obrazac broj 7.

PLAN SEČA OBNAVLJANJA - JEDNODOBNE ŠUME

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

oznaka mesta

gazdinska klasa

vrsta seče

vrsta drveća

PRINOS

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos-neto

odelenje

odsek

I polurazdoblje

II polurazdoblje

svega

oblo

prostorno

površina
ha

zapremina
m3

prirast
m3

prinos
m3

površina
ha

zapremina
m3

prirast
m3

prinos
m3

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Obrazac broj 8.

PLAN SEČA OBNAVLJANJA - RAZNODOBNE ŠUME

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

ozn. mesta

gazdinska klasa

vrsta seče

površina ha

vrsta drveća

zapremina m3

prirast m3

PRINOS

intenzitet seče

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos-neto

odelenje

odsek

po ha

na celoj površini

svega

oblo

prostorno

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Obrazac broj 9.

PLAN SEČA PREBIRNIH ŠUMA

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

ozn. mesta

gazdinska klasa

vrsta seče

površina ha

vrsta drveća

zapremina m3

prirast m3

PRINOS

intenzitet seče

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos - neto

odelenje

odsek

po ha

na celoj površini

svega

oblo

prostorno

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

 

II PROGRAM GAZDOVANJA PRIVATNIM ŠUMAMA

Obrazac broj 10.

ISKAZ POVRŠINA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

UKUPNA POVRŠINA

ŠUME I ŠUMSKO ZEMLJIŠTE

OSTALO ZEMLJIŠTE

VLASNIK

svega

šume

šumske kulture

šumsko zemljište

svega

neplodno

za ostale svrhe

ha

ha

              ha

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Obrazac broj 11.

OPIS STANIŠTA I SASTOJINA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

površina ha

OPIS

Osnovni taksacioni elementi

visinski stepen

debljinski stepen

Broj stabala po hektaru

G po ha

Zapremina po hektaru

zapremina na celoj površini

tekući prirast

PRIMEDBA

vrsta drveća

smesa

obrast

starost

srednje stablo

vrsta drveća

svega

vrsta drveća

svega

na ha

na celoj površini

Ds

Hs

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

Obrazac broj 12.

TABELA O RAZMERU DEBLJINSKIH RAZREDA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

površina ha

vrsta drveća

svega

ZAPREMINA PO DEBLJINSKIM RAZREDIMA

zapreminski prirast

do 10 cm

11 do 20

21 do 30

31 do 40

41do 50

51 do 60

61 do 70

71 do 80

81 do 90

iznad 90

0

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Obrazac broj 13.

TABELA O RAZMERU DOBNIH RAZREDA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

starost

vrsta drveća

površina ha

DOBNI RAZREDI

Zapremina

Zapreminski prirast

svega

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

obraslo slabo

obraslo dobro

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Obrazac broj 14.

PLAN GAJENJA ŠUMA

EVIDENCIJA IZVRŠENIH RADOVA NA GAJENJU ŠUMA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

površina

% tret. površ.

broj navrata

vrsta rada

radna površina

vrsta drveća

broj sadnica

seme

ostali materijal

nega šuma

godina

površina

Utrošeni materijal

Nega šuma

ha

ha

kom.

kg

vrsta

količina

vrsta drveća

za seču po ha

za seču ukupno

ha

vrsta drveća

sadnice kom

seme kg

ost. mat. vrsta

ost. mat. količina

vrsta drveća

posečeno m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

Obrazac broj 15.

PLAN PROREDNIH SEČA

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

vrsta seče

površina ha

vrsta drveća

zapremina po ha m3

prirast po ha m3

SEČA

intenzitet prorede

broj navrata

radna površina ha

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos-neto

po ha

na celoj površini

svega

oblo

prostorno

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Obrazac broj 16.

PLAN SEČA OBNAVLJANJA - JEDNODOBNE ŠUME

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

vrsta seče

vrsta drveća

PRINOS

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos-neto

I polurazdoblje

II polurazdoblje

svega

oblo

prostorno

površina
ha

zapremina
m3

prirast
m3

prinos
m3

površina
ha

zapremina
m3

prirast
m3

prinos
m3

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Obrazac broj 17.

PLAN SEČA OBNAVLJANJA - RAZNODOBNE ŠUME

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

vrsta seče

površina ha

vrsta drveća

zapremina m3

prirast m3

PRINOS

intenzitet seče

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos-neto

po ha

na celoj površini

svega

oblo

prostorno

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Obrazac broj 18.

PLAN SEČA PREBIRNIH ŠUMA

EVIDENCIJA IZVRŠENIH SEČA

katastarska opština

katastarska parcela

gazdinska klasa

vrsta seče

površina ha

vrsta drveća

zapremina m3

prirast m3

PRINOS

intenzitet seče

godina

površina radova

vrsta prinosa

doznačena zapremina

ostvareni prinos-neto

po ha

na celoj površini

svega

oblo

prostorno

ha

m3

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

 

III GODIŠNJI IZVOĐAČKI PLAN GAZDOVANJA ŠUMAMA

Obrazac broj 19.

STANJE ŠUMA

Odelenje-odsek

Gazdinska klasa

Površina (ha)

Stanišni uslovi

Sastojinske karakteristike

Vrsta seče (rada)

Po osnovi (m3)

Doznačeno (m3)

po ha

ukupno

po ha

ukupno

V

E

V

E

V

V

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 20.

UZGOJNI CILJEVI I MERE ZA POSTIZANJE CILJEVA

Odelenje

Odsek

Dugoročni uzgojni cilj

Mere za postizanje dugoročnog cilja

Kratkoročni-etapni uzgojni cilj

Mere za postizanje kratkoročnog cilja

Podela na radna gravitaciona polja, uzgojne jedinice

Odredbe o usklađivanju radova na gajenju i korišćenju šuma

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 21.

PLAN GAJENJA I ZAŠTITE ŠUMA

Odelenje-odsek, čistina

Radno polje i dr.

Površina (ha)

Vrsta rada

Sadnice, seme, materijal i dr.

Radna snaga

Sredstva rada

Vreme izvođenja radova (od - do)

uk.

red.

Vrsta, starost, tip

Jedinica mere

Normativ

Količina

Norma po ha

Potrebno norma dana

Potreban broj radnika

Tip

Norma

Potrebna norma dana

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVRŠENJE PLANA GAJENJA I ZAŠTITE ŠUMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 22.

ZAPREMINA DOZNAČENIH STABALA

Odelenje-odsek

Radno polje, radna parcela

Vrsta drveća

Jedinica mere
% učešća

Bruto

Neto

Otpad

TEHNIČKO

PROSTORNO

% (tehničko/prost).

F

L

K

I

II

III

obla građa

sitno tehničko drvo

 

Svega

celuloza

ogrev

Svega

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

 

 

 

m3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAPREMINA IZRAĐENIH ŠUMSKIH SORTIMENATA

 

 

 

m3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 23.

PLAN KORIŠĆENJA ŠUMA
SEČA I IZRADA

Odelenje, odsek, rad. parcela

Vrsta drveća

Srednji prečnik (cm)

Granatost

Uslovi rada

Norma (m3/dan)

Potrebno norma dana

Potrebno

Napomena

bonitet - visinski stepen

vreme seče (od - do)

nagib (%)

dubina snega (cm)

jačina zahvata (m3/ha)

podrast

organizac. forma

tehničko

prostorno

tehničko

prostorno

ukupno

Radnika

Belzina (l)

Ulja (kg)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 24.

PRVA FAZA TRANSPORTA (PRIVLAČENJE, IZNOŠENJE, IZVOŽENJE), UTOVAR, ISTOVAR I SLAGANJE

Odelenje, odsek, trans. polje

Privlačenje

Iznošenje - izvoženje

Utovar istovar

Slaganje

Utovar u vozila - šlep

oblo

prostorno

prosečna trans. distanca
(m)

sredstvo rada
(tip)

prosečna zapr. kom.
(m3)

norma
(m3/dan)

potr. norma
dana

vreme izvođenja radova
(od - do)

potreban broj sredstava

norma
(m3/dan)

potr. norma
dana

vreme izvođenja radova

potreban broj animala, sredstava

norma
(m3/dan)

potrebno norma
dana

norma
(m3/dan)

potr. norma
dana

potreban broj radnika

Ručno

Mehanizovano

(m3)

norma
(m3/dan)

potrebno norma
dana

norma
(m3/dan)

potrebno norma
dana

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

Obrazac broj 25.

PREVOZ, ISTOVAR, UTOVAR NA GLAVNOM STOVARIŠTU I ŽELEZNIČKOJ STANICI

Odelenje, odsek, stovarište

Prevoz

Istovar

Utovar

oblo

prostorno

sredstvo rada

obračunska distanca (km)

prosečna zapr. kom. (m3)

norma (m3/dan)

potrebno norma dana

na gl. stov. (m3)

norma (m3/dan)

potrebno norma dana

na gl. stov. (m3)

norma (m3/dan)

potrebno norma dana

(m3)

oblo

prostorno

oblo

prostorno

ukupno

potreban broj sredstava rada

oblo

prostorno

oblo

prostorno

oblo

prostorno mašinski

prostorno ručno

oblo

prostorno mašinski

prostorno ručno

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 26.

PRIHODI I TROŠKOVI

PLAN

IZVRŠENJE

1. DIREKTNI TROŠKOVI GAJENJA I ZAŠTITE ŠUMA:

Mesto

Vrsta rada

ha

dinara

ha

dinara

po ha

ukupno

po ha

ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega:

 

 

 

 

 

 

2. DIREKTNI TROŠKOVI KORIŠĆENJA ŠUMA:

Mesto

Vrsta rada

m3

dinara

m3

dinara

po m3

ukupno

po m3

ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega:

 

 

 

 

 

 

2.1. DIREKTNI TROŠKOVI IZGRADNJE I ODRŽAVANJA VLAKA, STOVARIŠTA I DR.:

Mesto

Vrsta rada

km, m2

dinara

km, m2

dinara

po km, m2

ukupno

po km, m2

ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega:

 

 

 

 

 

 

3. PRIHODI OD ŠUMSKIH SORTIMENATA:

Mesto

Sortiment

m3

dinara

m3

dinara

po m3

ukupno

po m3

ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega:

 

 

 

 

 

 

3.1. PRIHODI OD BIOLOŠKIH INVESTICIJA

 

 

 

 

 

UKUPNO PRIHOD (3.+3.1.)

 

 

 


OPŠTI TROŠKOVI (dinara)

DELATNOST

PLAN

IZVRŠENJE

[U

[G

 

Ukupno

[U

[G

    

Ukupno

Gajenje (1.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Korišćenje (2.+2.1.)

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

DIREKTNI TROŠKOVI (1.+2.+2.1.)

 

 

 

 

 

UKUPNO TROŠKOVI (DIREKTNI + OPŠTI)

 

 

 

 

 

DOBIT (UKUPAN PRIHOD - UKUPNI TROŠKOVI)