NAREDBA
O SPROVOĐENJU MERA RADI SPREČAVANJA ŠTETA OD GUBARA I ŠIRENJA GUBARA

("Sl. glasnik RS", br. 125/2003)

1. Radi sprečavanja šteta od gubara i širenja gubara, korisnici i sopstvenici šuma i drugih objekata gde se legla nalaze, izvršiće uništavanje jajnih legala insekta gubara na svim stablima i drugim mestima odmah, a najkasnije do 20. marta 2004. godine.

2. Uništavanje jajnih legala gubara izvršiti:

- skidanjem (struganjem) istih zajedno sa delom mrtve kore oštrim predmetom, sakupljanjem u džakove ili sudove i spaljivanjem na za to određenom mestu,

- natapanjem petrolejom, preparatima na bazi di-nitro-fenola-DNOC, ili naftom kojoj se dodaje malo bitulita radi pojačanja boje, sunđerom pričvršćenim na štapu dužine dva ili više metara zavisno od mesta polaganja legala.

U zaštićenim prirodnim dobrima uništavanje jajnih legala gubara izvršiti na način utvrđen u alineji prvoj ove tačke.

3. Uništavanje jajnih legala gubara u šumama u privatnoj svojini, sopstvenici šuma vršiće u skladu sa uputstvima stručnih radnika Javnog preduzeća "Srbijašume", Javnog preduzeća "Vojvodinašume" i javnih preduzeća nacionalnih parkova Tara, Kopaonik, Đerdap, Fruška gora i Javnog preduzeća za gazdovanje zaštitnim šumama, vršenje komunalnih i drugih delatnosti "Beli izvor" - Vrnjačka Banja, svako na svom području.

4. Organizovanje sopstvenika šuma i voćnjaka na uništavanju jajnih legala gubara i stalni nadzor nad uništavanjem vrše javna preduzeća iz tačke 3 ove naredbe.

5. Kontrolu sprovođenja ove naredbe obavlja republička šumarska inspekcija.

6. Danom stupanja na snagu ove naredbe, prestaje da važi Naredba o sprovođenju mera radi sprečavanja šteta od gubara i širenja gubara ("Službeni glasnik RS", broj 3/98).

7. Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".