UREDBA
O VRŠENJU STRUČNOG NADZORA NAD IZVOĐENJEM GEODETSKIH RADOVA I ODRŽAVANJEM KATASTRA NEPOKRETNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 125/2003)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način vršenja stručnog nadzora nad: izvođenjem geodetskih radova za koje je predviđena izrada glavnog projekta; izvođenjem geodetskih radova u postupku održavanja premera, katastra zemljišta, katastra nepokretnosti i vodova i izradom topografskih planova za potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima - "Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96, 15/96, 34/2001 i 25/2002 (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Stručni nadzor nad izvođenjem geodetskih radova za koje je Zakonom predviđena izrada glavnog projekta vrši Republički geodetski zavod (u daljem tekstu: Zavod) ili lice koje odredi investitor, osim za radove u postupku izrade katastra nepokretnosti nad kojima stručni nadzor isključivo vrši Zavod.

Član 3

Stručni nadzor nad izvođenjem geodetskih radova za koje je Zakonom predviđena izrada glavnog projekta vrši se uz prisustvo rukovodioca radilišta, a nadzor nad radovima u postupku održavanja premera, katastra zemljišta, katastra nepokretnosti i vodova i nad izradom topografskih planova za potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja, uz prisustvo izvođača radova.

Rukovodilac radilišta, odnosno izvođač radova dužan je da licu koje vrši stručni nadzor omogući nesmetano vršenje stručnog nadzora i da stavi na uvid svu raspoloživu dokumentaciju i podatke neophodne za vršenje stručnog nadzora.

Član 4

O izvršenom stručnom nadzoru lice koje je vršilo stručni nadzor sačinjava zapisnik, koji dostavlja izvođaču radova, a o izvršenom stručnom nadzoru nad geodetskim radovima za koje je Zakonom predviđena izrada glavnog projekta, zapisnik dostavlja i investitoru.

Na zapisnik iz stava 1 ovog člana izvođač radova, odnosno investitor može da izjavi prigovor u roku od tri dana od dana prijema zapisnika, i to:

1) Zavodu, ako je stručni nadzor vršilo lice zaposleno u Zavodu;

2) licu koje je izvršilo stručni nadzor, ako je to lice odredio investitor.

Zavod, odnosno lice iz stava 2 ovog člana dužno je da najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema prigovora dostavi odgovor podnosiocu prigovora.

Posle dostavljanja odgovora iz stava 3 ovog člana podnosilac prigovora dužan je da postupi po naloženim merama u rokovima određenim zapisnikom radi otklanjanja utvrđenih nedostataka i usaglašavanja izvršenja radova sa propisanim tehničkim normativima i standardima.

II STRUČNI NADZOR NAD IZVOĐENJEM GEODETSKIH RADOVA ZA KOJE JE PREDVIĐENA IZRADA GLAVNOG PROJEKTA

Član 5

Stručni nadzor nad izvođenjem geodetskih radova za koje je predviđena izrada glavnog projekta, obuhvata:

1) proveru ispunjenosti uslova za izvođenje geodetskih radova;

2) kontrolu usklađenosti radova sa glavnim projektom i preduzimanje mera u slučaju odstupanja od projekta;

3) kontrolu primene tehničkih normativa, metoda i načina rada, standarda i mera utvrđenih Zakonom i drugim propisima;

4) kontrolu kvaliteta izvedenih radova koji se prema prirodi i dinamici ne mogu proveriti u kasnijim fazama izvođenja radova;

5) preduzimanje mera u slučaju promenjenih uslova izvođenja radova, u dogovoru sa projektantom, kada ti uslovi utiču na dalje izvođenje radova;

6) praćenje dinamike izvođenja radova i njene usklađenosti sa dinamičkim planom i preduzimanje mera za ispunjenje rokova utvrđenih dinamičkim planom, odnosno ugovorom.

Član 6

Stručni nadzor se vrši od početka izvođenja radova do njihovog završetka, a obavezno se vrši po fazama radova utvrđenim glavnim projektom i po završetku radova.

Član 7

Lice koje vrši stručni nadzor u zapisniku konstatuje nad kojim radovima je izvršen stručni nadzor, uočene nedostatke pri izvođenju radova, mere koje je preduzelo ili na njih uputilo izvođača radova, odnosno rukovodioca radova, rokove za njihovo otklanjanje, primedbe u pogledu kvaliteta i dinamike izvođenja radova, kao i druge podatke koji su od uticaja na izvođenje radova.

Odgovarajuće podatke iz stava 1 ovog člana, lice koje vrši stručni nadzor upisuje i u Dnevnik geodetskih radova.

Član 8

Po završetku radova za koje je predviđena izrada glavnog projekta, izvođač radova u zavisnosti od vrste radova, potvrđuje na odgovarajućem delu elaborata izvedenih radova, planu, odnosno karti, da su radovi izrađeni u skladu sa propisima i tehničkom dokumentacijom, sačinjava tehnički izveštaj o izvršenim radovima i obezbeđuje izvršenje stručnog nadzora po završetku radova.

Po završetku radova lice koje vrši stručni nadzor u zapisniku konstatuje da li su radovi izrađeni u skladu sa propisima i tehničkom dokumentacijom.

Član 9

Prijem i overu izvedenih geodetskih radova vrši Zavod.

Izvođač radova, radi prijema i overe izvršenih radova, dostavlja Zavodu:

1) elaborat izvedenih radova, plan, odnosno kartu;

2) tehnički izveštaj o izvršenim radovima;

3) sve zapisnike o izvršenom stručnom nadzoru.

Član 10

Zavod u postupku prijema i overe geodetskih radova, vrši:

1) proveru ispunjenosti uslova za izvođenje geodetskih radova;

2) kontrolu posedovanja ovlašćenja za vršenje stručnog nadzora za lice koje je izvršilo stručni nadzor;

3) kontrolu potvrde elaborata izvedenih radova od strane izvođača radova;

4) kontrolu potvrde radova od strane stručnog nadzora;

5) kontrolu kompletnosti geodetskog elaborata i kvaliteta izvedenih radova;

6) overu elaborata izvedenih radova, plana, odnosno karte.

Član 11

Ako Zavod u postupku prijema i overe geodetskih radova utvrdi da su radovi izvršeni u skladu sa propisima i tehničkom dokumentacijom, ovlašćeno lice u Zavodu potpisuje i overava elaborat izvedenih radova, plan, odnosno kartu.

Ako Zavod u postupku prijema i overe geodetskih radova utvrdi propuste kod izvođenja radova, odnosno kod vršenja stručnog nadzora, ovlašćeno lice iz stava 1 ovog člana zapisnikom određuje rok za njihovo otklanjanje, koji ne može biti duži od 30 dana.

Zapisnik iz stava 2 ovog člana dostavlja se izvođaču radova i licu koje je vršilo stručni nadzor, radi otklanjanja utvrđenih propusta.

III STRUČNI NADZOR NAD IZVOĐENJEM GEODETSKIH RADOVA U POSTUPKU ODRŽAVANJA PREMERA, KATASTRA ZEMLJIŠTA, KATASTRA NEPOKRETNOSTI I VODOVA

Član 12

Stručni nadzor nad izvođenjem geodetskih radova u postupku održavanja premera, katastra zemljišta, katastra nepokretnosti i vodova obuhvata:

1) proveru prijave početka izvođenja radova;

2) proveru ispunjenosti uslova za izvođenje geodetskih radova;

3) kontrolu da li se izvođenje radova vrši u skladu sa odgovarajućim propisima;

4) kontrolu i proveru kvaliteta izvođenja radova;

5) proveru obračuna visine naknade za korišćenje podataka i pružanje usluga;

6) kontrolu i proveru kvaliteta obrade terenskih podataka i provođenja promene na katastarskom planu.

Član 13

Stručni nadzor iz člana 12 ove uredbe vrši nadležna osnovna organizaciona jedinica u sedištu Zavoda - Sektor (u daljem tekstu: Sektor).

Stručni nadzor iz člana 12 tač. 1) - 4) može da vrši i nadležna organizaciona jedinica Zavoda u opštini - Služba za katastar nepokretnosti (u daljem tekstu: Služba) i to za radove koji se izvode na teritoriji te službe.

Član 14

Ako lice koje vrši stručni nadzor utvrdi da geodetska organizacija ne ispunjava propisane uslove za izvođenje geodetskih radova, ili ako radove obavlja lice koje nije zaposleno u geodetskoj organizaciji i kome nije izdata legitimacija, o tome će sačiniti zapisnik i preduzeti mere u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 15

Ako lice koje vrši stručni nadzor utvrdi da se radovi ne obavljaju u skladu sa zakonom i drugim propisima, standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta, da se radovi ne obavljaju na osnovu podataka premera i katastra iz službene evidencije Zavoda, da početak izvođenja radova nije prijavljen Zavodu, da se vrši obračun i naplata naknade u iznosima višim od propisanih, o tome će sačiniti zapisnik i preduzeti mere u skladu sa zakonom i drugim propisima.

IV STRUČNI NADZOR NAD IZRADOM TOPOGRAFSKIH PLANOVA ZA POTREBE URBANISTIČKOG I DRUGOG PLANIRANJA I PROJEKTOVANJA

Član 16

Stručni nadzor nad izradom topografskih planova za potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja obuhvata:

1) proveru prijave početka izvođenja radova;

2) proveru ispunjenosti uslova za vršenje radova;

3) kontrolu primene tehničkih normativa, metoda i načina rada, standarda i mera utvrđenih Zakonom i podzakonskim aktima;

4) kontrolu kvaliteta izvedenih radova.

Član 17

Stručni nadzor nad izradom topografskih planova za potrebe urbanističkog i drugog planiranja i projektovanja, kao i pregled i potvrđivanje planova, na radilištu preko 5 hektara vrši Sektor, a na radilištu do 5 hektara vrši Služba.

Član 18

Stručni nadzor vrši se u toku izrade i po dostavljanju topografskih planova na potvrđivanje.

Član 19

Geodetska organizacija, radi potvrđivanja izvršenih radova pored topografskih planova, dostavlja Sektoru, odnosno Službi projektni zadatak ili drugi akt kojim su definisani zahtevi investitora, elaborat premera i tehnički izveštaj o izvršenim radovima.

Član 20

Sektor, odnosno Služba vrši pregled i kontrolu elaborata premera, topografskih planova i tehničkog izveštaja o izvršenim radovima u roku od 30 dana od dana njihovog dostavljanja.

Ako su elaborat premera, topografski planovi i tehnički izveštaj o izvršenim radovima izrađeni u skladu sa tehničkim propisima Sektor, odnosno Služba će potvrditi elaborat premera i topografske planove.

Ako elaborat premera, topografski planovi i tehnički izveštaj o izvršenim radovima nisu izrađeni u skladu sa tehničkim propisima Sektor, odnosno Služba zapisnikom će naložiti otklanjanje nedostataka u određenom roku.

V KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 100 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje odredi investitor da vrši stručni nadzor nad izvođenjem geodetskih radova za koje je Zakonom predviđena izrada glavnog projekta, ako:

1) ne izvrši proveru ispunjenosti uslova za izvođenje geodetskih radova (član 5 tačka 1);

2) ne izvrši kontrolu usklađenosti radova sa glavnim projektom i ne preduzme mere u slučaju odstupanja od projekta (član 5 tačka 2);

3) ne izvrši kontrolu primene tehničkih normativa, metoda i načina rada, standarda i mera utvrđenih Zakonom i drugim propisima (član 5 tačka 3);

4) ne izvrši kontrolu kvaliteta izvedenih radova koji se prema prirodi i dinamici ne mogu proveriti u kasnijim fazama izvođenja radova (član 5 tačka 4);

5) ne preduzme mere u slučaju promenjenih uslova izvođenja radova, u dogovoru sa projektantom, kada ti uslovi utiču na dalje izvođenje radova (član 5 tačka 5);

6) ne izvrši kontrolu dinamike izvođenja radova i njene usklađenosti sa dinamičkim planom i ne preduzme mere za ispunjenje rokova utvrđenih dinamičkim planom, odnosno ugovorom (član 5 tačka 6).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana, licu koje odredi investitor da vrši stručni nadzor nad izvođenjem geodetskih radova za koje je Zakonom predviđena izrada glavnog projekta, može se izreći i zaštitna mera zabrane vršenja stručnog nadzora u trajanju od tri meseca do jedne godine.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Stručni nadzor koji je započet, a nije završen do dana stupanja na snagu ove uredbe, završiće se po odredbama ove uredbe.

Član 23

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".