UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

("Sl. glasnik RS", br. 113/2003, 119/2003 i 126/2003)

I UVODNA ODREDBA

Ovim uputstvom propisuju se način utvrđivanja i objavljivanja broja birača, jedinstveni standardi za izborni materijal, način sprovođenja, pojedinih izbornih radnji, način pripreme i primopredaje izbornog materijala, obrasci za sprovođenje pojedinih izbornih radnji, uređenje biračkih mesta i druga pitanja od značaja za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika.

II UTVRĐIVANJE I OBJAVLJIVANJE BROJA BIRAČA

1. Opštinska uprava posle svih izvršenih promena, najkasnije 15 dana pre dana određenog za glasanje, donosi rešenje o zaključenju biračkog spiska i sastavlja overen izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto u pisanoj i elektronskoj formi.

2. Izvod iz biračkog spiska overava se na taj način što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana tog spiska, broj upisanih birača, datum njegovog zaključenja, kao i overa, potpis i pečat ovlašćenog organa.

3. Rešenje o zaključenju biračkog spiska sa overenim izvodima iz biračkog spiska dostavlja se Republičkoj izbornoj komisiji (u daljem tekstu: Komisija) u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja o zaključenju biračkog spiska.

4. Radi pripreme posebnih izvoda iz biračkog spiska vojne pošte sačinjavaju spiskove lica koja se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koja izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije i Crne Gore.

Komisija sačinjava posebne izvode iz biračkog spiska za glasanje birača koji se na dan glasanja nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koji izvršavaju obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije i Crne Gore.

Posebne izvode iz biračkog spiska za ove birače, Komisija dostavlja biračkim odborima zajedno sa ostalim izbornim materijalom.

5. Po dostavljanju rešenja o zaključivanju biračkih spiskova od opštinskih uprava, Komisija objavljuje ukupan broj birača u Republici Srbiji.

Po zaključenju biračkog spiska upis promena u izvod biračkog spiska, na osnovu odluke opštinskog suda, vrši Komisija. Upis promena, počev od rednog broja 1, unosi se na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

6. Po izvršenom upisu naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Komisija objavljuje konačni broj birača u Republici Srbiji.

III STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Izborni materijal - glasačka kutija i glasački listić, izrađuje se prema propisanim standardima.

1. Glasačka kutija

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koje propisuje ministar nadležan za poslove državne uprave.

2. Glasački listić

Glasački listići za izbor narodnih poslanika štampaju se u Beogradu, u štampariji koju odredi Komisija.

Glasački listići štampaju se na hartiji zaštićenoj vodenim žigom.

Komisija utvrđuje broj glasačkih listića, koji će da se štampa prema broju birača upisanih u biračke spiskove u Republici, kao i oblik i izgled glasačkih listića.

Štampanje glasačkih listića kontroliše Komisija preko svojih određenih članova i obezbeđuje javnost rada pri štampanju.

Komisija blagovremeno obaveštava podnosioce izbornih lista o njihovom pravu da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavi glasačkih listića, kao i o mestu i vremenu tih radnji.

Štampanju, brojanju, pakovanju glasačkih listića i njihovom dostavljanju Komisiji, radnom telu Komisije i biračkim odborima imaju pravo da prisustvuju ovlašćeni predstavnici podnosilaca izbornih lista.

Ovlašćena lica koja, u skladu sa zakonom, prisustvuju štampanju mogu da se neposredno uvere u tekst odštampanog listića, kao i u broj listića spakovanih u pakete za dostavu biračkim odborima.

Ovlašćena lica mogu da se uvere u bezbednost deponovanja glasačkih listića, svojim prisustvom u prostoriji gde se oni čuvaju, odnosno ispred određenog prostora, propisno obezbeđenog za čuvanje.

Ovlašćena lica mogu da prisustvuju uručivanju glasačkih listića od početka pa sve do završetka primopredaje i da neposredno ostvaruju uvid u ispravnost pakovanja, prebrojavanja glasačkih listića, kao i u ovlašćenja lica koja ih preuzimaju.

Komisija, pre početka štampanja glasačkih listića, utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića koji ne može biti veći od 0,5% i o tome obaveštava javnost objavljujući rešenje o broju rezervnih glasačkih listića u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Po utvrđivanju zbirne izborne liste, Komisija priprema, u skladu sa zakonom, jedan glasački listić, koji overava pečatom. Na osnovu toga štamparija izrađuje na kompjuteru (slaže) tekst glasačkog listića čiju originalnost utvrđuje i konstatuje Komisija i overava ga pečatom čiji se tekst u kompjuteru, po izvršenoj overi, poništava.

Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića u štampariji, u postupku repro-hemiografije, izrađuje se film, sa koga se tekst prenosi na polimer ploču.

Po izradi polimer ploče film se odmah komisijski uništava.

Tekst glasačkog listića otisnut na polimer ploči upoređuje se sa originalom, konstatuje ispravnost polimer ploča, a zatim se one stavljaju na mašinu za štampanje.

Po završenom štampanju, polimer ploča se odmah komisijski uništava.

IV OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Za sprovođenje pojedinih izbornih radnji u postupku izbora narodnih poslanika, koristiće se obrasci odštampani uz ovo uputstvo koji čine njegov sastavni deo.

V UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Glasački listić i drugi odgovarajući izborni materijal štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

Za područja Republike gde žive nacionalne manjine glasački listići, zbirna izborna lista i zapisnici o radu biračkih odbora štampaju se na srpskom jeziku, ćirilicom i, ispod ili desno od teksta na srpskom jeziku, štampaju se na jezicima i pismima nacionalnih manjina, određenim statutom opštine koji su u službenoj upotrebi u opštinama gde žive pripadnici tih manjina i to, istim oblikom i veličinom slova po azbučnom redu jezika.

VI OBJAVLJIVANJE ZBIRNE IZBORNE LISTE

Zbirnu izbornu listu Komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", najdocnije deset dana pre dana određenog za održavanje izbora.

Zbirna izborna lista se javno objavljuje i isticanjem na vidnim mestima u naseljima, ulicama i dr. na način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati sa proglašenim izbornim listama i kandidatima sa tih lista.

Zbirna izborna lista objavljuje se i u sredstvima javnog informisanja.

VII ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA I NAČIN RADA

1. Komisija radi u stalnom i proširenom sastavu. Prošireni sastav čine predstavnici podnosilaca izbornih listi određeni u skladu sa zakonom.

Komisija će za područje svakog okruga i za grad Beograd odrediti jednog svog člana ili zamenika člana (u daljem tekstu: koordinator), koga će ovlastiti da u ime Komisije obavlja određene poslove u vezi sa organizacijom i pripremom izbora na području određenog okruga i za grad Beograd.

Komisija određuje stručna lica koja će pomagati Koordinatoru u obavljanju poslova u vezi sa organizacijom i pripremom izbora na području određenog okruga i za grad Beograd.

Komisija može da zaduži pojedine članove da proučavaju i prate izborne radnje i pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka (javne nabavke, štampanje i primopredaja izbornog materijala, glasanje vojnika, učešće domaćih i stranih posmatrača u praćenju izbora, saradnja sa ministarstvima i sl.).

Za obavljanje izbornih radnji, neposredne predaje izbornog materijala biračkim odborima i prijema materijala od biračkih odbora posle završenog glasanja, kao i predlaganja stalnog sastava biračkog odbora Komisija obrazuje radna tela.

Radna tela u opštinama koje imaju do 50 biračkih mesta imaju tri člana, a u opštinama koje imaju preko 50 biračkih mesta pet članova.

Komisija obrazuje radno telo iz reda članova i zamenika članova izborne komisije jedinice lokalne samouprave, odnosno izborne komisije gradske opštine u gradu Beogradu, na predlog koordinatora. Za članove radnih tela, po pravilu, određuju se lica koja imaju iskustva, znanje i koja poznaju izborne propise.

Koordinator je ovlašćen da imenuje novog člana radnog tela u slučaju sprečenosti ili odsutnosti člana radnog tela imenovanog od strane Komisije.

Rad radnog tela organizuje i koordinira sekretar skupštine opštine, odnosno načelnik opštinske uprave.

Načelnik okruga pomaže koordinatoru u obavljanju poslova u postupku organizovanja izbora.

Radno telo ima sedište u zgradi skupštine opštine.

2. Koordinator preuzima izborni materijal u štampariji za sve opštine, odnosno za grad Beograd, organizuje predaju tog materijala radnim telima pre glasanja, kao i prijem tog materijala posle glasanja.

Predaju izbornog materijala radnom telu i prijem izbornog materijala radnom telu koordinator će obavljati u sedištu okruga, odnosno sedištu opštine, u saradnji sa načelnikom okruga i sekretarima skupština opština.

3. Komisija, najdocnije deset dana pre dana određenog za održavanje izbora imenuje predsednika i članove biračkih odbora u stalnom sastavu, a u proširenom sastavu najdocnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora.

Stalni sastav biračkog odbora imenuje se na predlog radnog tela, u saradnji sa sekretarom opštine.

Stalni sastav biračkog odbora čine predsednik i dva člana.

Predsednik i članovi biračkih odbora imaju zamenike.

Prošireni sastav biračkog odbora čine predstavnici podnosilaca izbornih lista određeni u skladu sa zakonom.

Komisiji se za izbor članova proširenog sastava biračkog odbora dostavljaju sledeći podaci:

- ime i prezime,

- ime jednog od roditelja,

- lični broj,

- adresa prebivališta.

Predstavnik podnosilaca izborne liste može da predloži izmenu članova biračkog odbora u proširenom sastavu najdocnije 48 časova pre dana određenog za glasanje.

Koordinator je ovlašćen da imenuje novog člana biračkog odbora na predlog radnog tela u slučaju sprečenosti ili odsutnosti člana biračkog odbora.

Sastav biračkog odbora imenuje se saglasno odredbama člana 29 stav 4 i člana 30 stav 2 Zakona o izboru narodnih poslanika.

U birački odbor imenuju se lica koja imaju biračko pravo. Pri određivanju predstavnika za prošireni sastav biračkih odbora proveru biračkog prava vrši opštinska uprava po službenoj dužnosti, a u slučaju da predložena lica za prošireni sastav biračkog odbora nemaju biračko pravo, opštinska uprava o tome obaveštava Komisiju i podnosioca izborne liste. Podnosilac izborne liste potvrdu o biračkom pravu dostavlja Komisiji samo u slučaju ako je lice član, odnosno zamenik člana u biračkom odboru na biračkom mestu koje je van opštine u kojoj je upisano u birački spisak.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi predstavnika u birački odbor, najdocnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, birački odbor nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste (član 39 stav 3 Zakona o izboru narodnih poslanika).

VIII ODREĐIVANJE I UREĐIVANJE BIRAČKIH MESTA

1. Komisija određuje i u "Službenom glasniku Republike Srbije" oglašava biračka mesta.

Za svako biračko mesto određuje se: broj, naziv i adresa, kao i područje (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.) sa kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu.

2. Komisija u "Službenom glasniku Republike Srbije" objavljuje već određeno biračko mesto na kojem će glasati vojnici koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi.

3. Biračka mesta određuju se prema broju birača i u odnosu na prostornu udaljenost, tako da se bez teškoća, u određenom vremenu, može obaviti glasanje.

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše za 2.500, a najmanje za 100 birača.

4. Na biračkom mestu vidno se ističe oznaka i naziv biračkog mesta, zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu ističe se samo zastava Republike Srbije.

5. Opštinska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da se u njoj može obezbediti nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da ima dovoljno prostora da svi članovi biračkog odbora (u stalnom i proširenom sastavu) mogu nesmetano i u svakom trenutku imati uvid i pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu, kao i dovoljno prostora za postavljanje paravana ili kabina za nesmetano popunjavanje glasačkih listića i tajno glasanje.

6. Na biračkom mestu i na 50 m od biračkog mesta ne smeju da se ističu simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal, kojim bi moglo da se utiče na opredeljenje birača.

7. Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

IX PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA

1. Izborni materijal za sprovođenje izbora za narodne poslanike obezbeđuje Komisija.

2. Za svaki birački odbor, obezbeđuje se sledeći izborni materijal:

- overeni izvod iz biračkog spiska, kao i overen poseban izvod iz biračkog spiska za birače koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koji izvršavaju obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije i Crne Gore, a koji glasaju na tom biračkom mestu;

- obrazac zapisnika o toku glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu, u šest primeraka;

- zbirnu izbornu listu u dva primerka koja se vidno ističe na biračkom mestu;

- potreban broj glasačkih listića koji odgovara broju upisanih birača na tom biračkom mestu;

- pravila o radu biračkih odbora;

- rešenje o određivanju biračkih mesta;

- rešenje o imenovanju biračkih odbora;

3. Izborni materijal štampa se u štampariji koju odredi Komisija.

4. Preuzimanje izbornog materijala u štampariji obavlja koordinator.

5. Koordinator, odmah po prijemu, izborni materijal predaje radnom telu. Koordinator radnom telu daje instrukcije o načinu i predaji izbornog materijala biračkim odborima.

Radno telo predaje izborni materijal biračkim odborima, odmah po prijemu, a najdocnije 48 časova pre dana održavanja izbora. Birački odbori preuzimaju izborni materijal od radnog tela u sedištu opštine, odnosno na mestima koje odredi radno telo. Radno telo će na odgovarajući način, da objavi mesta na kojima će da se obavi primopredaja izbornog materijala.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

6. Opštinska uprava, za svaki birački odbor, blagovremeno obezbeđuje:

- glasačku kutiju;

- paravane za glasanje;

- pribor za pisanje;

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala;

- sprej za obeležavanje prsta i UV lampu;

- omote (koverte) za odlaganje glasačkih listića.

Opštinska uprava obezbediće i odgovarajući prostor za čuvanje izbornog materijala.

X PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA POSLE SPROVEDENOG GLASANJA

1. Po utvrđivanju rezultata glasanja, birački odbor će bez odlaganja, odmah, dostaviti Komisiji preko radnog tela, izborni materijal (zapisnik o radu, izvod iz biračkog spiska, neupotrebljene i, odvojeno, glasačke listiće iz glasačke kutije, nevažeće i, odvojeno, važeće glasačke listiće).

2. Izborni materijal koji se predaje komisiji mora biti upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće i broj glasačkih listića. Koverte moraju biti zapečaćene.

Zapisnici o radu biračkih odbora stavljaju se u poseban omot, a birački spisak, kontrolni list i glasački listići (upotrebljeni, važeći i nevažeći i neupotrebljeni) ostavljaju se u vreći za transport.

3. Odmah po prijemu izbornog materijala od svih biračkih odbora sa teritorija opštine, radno telo predaje zapisnike o radu biračkih odbora i drugi izborni materijal koordinatoru u sedištu okruga, odnosno opštine, o čemu se sačinjavaju zapisnici na propisanim obrascima.

Koordinator doprema izborni materijal u sedište komisije.

Ovlašćeni predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju prenošenju, predaji i prijemu izbornog materijala.

4. Prijem izbornog materijala od radnih tela vrši Koordinator.

Komisija određuje stručna lica koja će pomagati članovima Komisije prilikom primopredaje izbornog materijala.

5. Uvid u izborni materijal može da se obavi u roku od pet dana od dana sprovođenja izbora, u prostorijama Komisije.

XI SPROVOĐENJE IZBORA NA PODRUČJU AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

1. Na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija obaviće se glasanje za izbor narodnih poslanika na pojedinim određenim biračkim mestima, na kojima su ispunjeni zakonom propisani uslovi za sprovođenje izbora i potpuna bezbednost svih učesnika u izbornom procesu i izbornog materijala.

2. Biračka mesta iz tačke 1 ovog poglavlja određuju se na osnovu predloga načelnika okruga.

3. Za biračka mesta iz tačke 2 ovog poglavlja sastavlja se ažuriran i overen izvod iz biračkog spiska koji je zaključen rešenjem nadležnog organa a birači sa tako sačinjenog izvoda iz biračkog spiska čine deo ukupnog, odnosno konačnog broja birača u smislu čl. 20 do 22 Zakona o izboru narodnih poslanika.

4. Radi primopredaje izbornog materijala članovima biračkih odbora obrazovaće se radno telo u opštini na predlog načelnika okruga iz reda zaposlenih u lokalnoj samoupravi i drugih lica koja žive na području opštine.

Radna tela u opštinama koje imaju do 20 biračkih mesta imaju tri člana, a u opštinama koje imaju preko 20 biračkih mesta pet članova.

Koordinator je ovlašćen da imenuje novog člana radnog tela u slučaju sprečenosti ili odsutnosti člana radnog tela imenovanog od strane Komisije.

5. Za biračka mesta određena rešenjem Komisije, obrazuju se birački odbori u stalnom i proširenom sastavu.

Birački odbor u stalnom sastavu ima predsednika i dva člana i isti broj zamenika, a obrazovaće se na predlog načelnika okruga koji će u saradnji sa radnim telom opštine predložiti sastav iz reda birača kojima je određeno biračko mesto dostupno.

6. Primopredaja izbornog materijala za opštine Kosovsko-pomoravskog okruga obaviće se u zgradi opštine Vranje, a za opštine Kosovsko-mitrovačkog, Kosovskog, Pećkog i Prizrenskog okruga u zgradi opštine Raška.

Na mestima iz stava 1 ove tačke obaviće se i primopredaja izbornog materijala posle sprovedenog glasanja.

7. Koordinatori zaduženi za okruge na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija predaće načelnicima okruga i članovima radnog tela, u zgradama opštine određenim tačkom 6 ovog poglavlja, izborni materijal, kako onaj koji obezbeđuje Republička izborna komisija tako i onaj koji obezbeđuje opštinska uprava.

7a. U slučaju sprečenosti načelnika okruga, poslove iz tačke 2 ovog poglavlja obavljaće radno telo iz tačke 4 ovog poglavlja, poslove iz tačke 4 ovog poglavlja obavljaće koordinator Republičke izborne komisije, a poslove iz tačke 5 stav 2 i tačke 7 ovog poglavlja obavljaće radno telo samostalno.

8. Sve druge izborne radnje obaviće se u svemu na osnovu zakona i drugih propisa.

XII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

1. Statističku obradu podataka u postupku izbora narodnih poslanika obavlja Republički zavod za statistiku u sedištu Komisije, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje mu dostavlja Komisija, sa potpisom koordinatora, odnosno ovlašćenog člana Komisije.

Republički zavod za statistiku određuje lice koje će da prisustvuje primopredaji izbornog materijala nakon obavljenog glasanja u sedištu Republičke izborne komisije, da izvrši logičko-računsku kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora, kao i da pripremi podatke o privremenim rezultatima izbora.

2. Podnosioci izborne liste mogu Komisiji prijaviti lice koje će imati pravo da prisustvuje statističkoj obradi podataka u Republičkoj izbornoj komisiji.

3. Republička izborna komisija, u roku od 96 časova od časa završetka glasanja, objavljuje rezultate izbora.

U toku izbora, u vremenu od otvaranja do zatvaranja biračkog mesta, Komisija objavljuje podatke o toku izbora, a na osnovu podataka dobijenih od Republičkog zavoda za statistiku i biračkih odbora.

4. Do objavljivanja rezultata izbora, Komisija, na osnovu izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, objavljuje privremene podatke o rezultatima izbora.

5. Način objavljivanja podataka o toku izbora, kao i privremenih podataka o rezultatima izbora utvrdiće se posebnom odlukom Komisije.

XIII PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Organizacije registrovane za praćenje izbora koje nemaju pravo učešća u izbornom postupku, a koje žele da prate tok izbora za narodne poslanike, podnose prijavu Komisiji, najkasnije deset dana pre dana određenog za glasanje.

Prijava sadrži naziv organizacije, podatke o broju predstavnika, ime i prezime predstavnika, lični broj (JMBG) predstavnika, i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora. Uz prijavu, podnosi se i rešenje o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

Komisija izdaje službena ovlašćenja predstavnicima koji mogu da prate tok izbora.

2. Zainteresovani predstavnici stranih država i međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija koji žele da prate tok izbora u Republici Srbiji podnose prijave za prisustvovanje izborima Komisiji, najkasnije deset dana pre dana određenog za glasanje.

Prijava iz stava 1 sadrži: naziv države, odnosno organizacije iz koje predstavnik dolazi, njegovo ime i prezime, broj putne isprave i vreme boravka.

Komisija izdaje službena ovlašćenja predstavnicima stranih posmatrača na osnovu kojih mogu pratiti izbore.

3. Predstavnicima iz tač. 1 i 2 ovog poglavlja, Komisija izdaje identifikacionu karticu, koja sadrži neophodne podatke iz prijave.

Predstavnici iz stava 1 ove tačke dužni su da identifikacionu karticu nose na vidnom mestu.

4. Troškove praćenja toka izbora i izdavanja identifikacione kartice snose predstavnici iz tač. 1 i 2 ovog poglavlja.

5. Komisija i birački odbor će predstavniku posmatrača omogućiti nesmetano praćenje toka izbora.

Komisija i birački odbor u zapisniku konstatuju prisustvo predstavnika posmatrača na biračkom mestu.

Predstavnici posmatrača dužni su da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

6. Komisija i birački odbor mogu da oduzmu ovlašćenje i identifikacionu karticu posmatraču ako se ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu ili na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija.

XIV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Komisija podnosi ministarstvu nadležnom za poslove finansija.

2. Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za sledeće namene:

- rad organa za sprovođenje izbora;

- štampanje i nabavku izbornog materijala;

- naknade članovima i zamenicima članova organa za sprovođenje izbora;

- naknade za rad radnika angažovanih u Komisiji za obavljanje stručnih i drugih poslova u vezi sa sprovođenjem izbora;

- naknade za dnevnice, putne troškove i izgubljenu zaradu članova Komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih i drugih lica angažovanih na sprovođenju izbora;

- nabavku kancelarijskog materijala;

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju izbornih podataka;

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

3. Naredbodavac za raspolaganje sredstvima su predsednik i sekretar Komisije. Predsednik i sekretar Komisije dužni su da podnose izveštaje o utrošenim sredstvima Komisiji.

4. Isplata sredstava za dnevnice, putne troškove i izgubljene zarade obavlja se u skladu sa važećim propisima.

5. Neutrošena sredstva mogu da se koriste u toku izbornog mandata samo za svrhe utvrđene ovim uputstvom.

XV ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

1. Izborni materijal čuva se, i to:

- izborni dokumenti - trajno;

- glasački listići i ostali materijali - četiri godine;

- finansijski dokumenti - saglasno propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, sa materijalom se postupa u skladu sa propisima o arhivskoj građi.

2. Izborni materijal čuva se u prostoriji u kojoj su obezbeđeni uslovi da ti materijali ne budu dostupni neovlašćenim licima.

Odobrenje za korišćenje izbornog materijala daje Republička izborna komisija.

XVI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

1. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o sprovođenju Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 41/2000 i 51/2000), osim u postupku sprovođenja izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave i predsednika opština koji su u toku.

2. Odredbe ovog uputstva primenjivaće se za sprovođenje prvih narednih izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave i izbora predsednika opština.

3. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni i dopuni
Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika

("Sl. glasnik RS", br. 119/2003)

3. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Obrasca NP-14

("Sl. glasnik RS", br. 126/2003)

2. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OBRASCI
ZA SPROVOĐENJE IZBORNIH RADNJI U POSTUPKU IZBORA NARODNIH POSLANIKA U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

Obrazac NP-1

IZBORNA LISTA
KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

________________________________________________________
(naziv podnosioca izborne liste: politička stranka - stranačka koalicija -

______________________________________________________
- druga politička organizacija - grupa građana)

podnosi Republičkoj izbornoj komisiji Izbornu listu _____________________________
______________________________________________________________________
(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom lica nosioca izborne liste ako je određen)

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Kandidati za narodne poslanike su:


Red.
broj

Ime i prezime

Datum rođenja

Zanimanje

Prebivalište i adresa
stanovanja


(navesti sve kandidate po odrednicama iz ove tabele)

Broj: ________

U ______________, ___________
         (mesto)               (datum)

Ovlašćeno lice,    
___________________
(ime i prezime)    
___________________
(potpis)          

____________
Uz ovu izbornu listu dostavlja se:

1. Ovlašćenje lica koja podnose izbornu listu,

2. Pismena saglasnost nosioca liste,

3. Potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata,

4. Pismena izjava svakog kandidata da prihvata kandidaturu,

5. Potvrda o prebivalištu za svakog kandidata,

6. Uverenje o državljanstvu za svakog kandidata,

7. Spisak birača koji podržavaju izbornu listu, sa izjavom svakog birača    čiji je potpis overen kod opštinskog suda,

8. Sporazum - u slučaju podnošenja zajedničke izborne liste, odnosno    izborne liste grupe građana.

 

Obrazac NP-2

OVLAŠĆENJE
ZA PODNOŠENJE IZBORNE LISTE

Ovlašćuje se _____________________ ___________________,
                               (ime i prezime)                     (zanimanje)

___________________, ________________________________,
          (lični broj)                    (prebivalište i adresa stanovanja)

da, u ime __________________________________________________,
                     (naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke
                      organizacije - grupe građana)

podnese Republičkoj izbornoj komisiji Izbornu listu kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Broj: _________

U ______________, ___________
         (mesto)                (datum)

M.P.

Ovlašćeno lice,
______________________________
(ime i prezime lica ovlašćenog statutom
političke stranke, odnosno koalicionim
sporazumom, odnosno sporazumom
grupe građana)

___________________
(potpis)

 

Obrazac NP-3

SAGLASNOST
NOSIOCA IZBORNE LISTE KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Saglasan sam da budem nosilac Izborne liste kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije koju podnosi
_________________________________________________________.
(naziv podnosioca izborne liste: politička stranka - stranačka koalicija -
druga politička organizacija - grupa građana)

U ______________, ___________
          (mesto)               (datum)

 

Nosilac liste,
_______________________
(ime i prezime)
_______________________
(lični broj)
______________________________
(prebivalište i adresa stanovanja)
___________________
(potpis)

 

Obrazac NP-4

POTVRDA
O IZBORNOM PRAVU KANDIDATA ZA NARODNOG POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Potvrđuje se da _____________________, _________________
                                  (ime i prezime)                  (zanimanje)

rođen _____________, ___________, ___________________________
                (datum)            (lični broj)      (prebivalište i adresa stanovanja)

______________________ koji je upisan u birački spisak opštine

__________________________, ima izborno pravo.
                (naziv)

Broj: ____________

U ______________, ___________
          (mesto)               (datum)

 

 

M.P.

Ovlašćeno lice,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

_____________
NAPOMENA: Važeće su i potvrde izdate na obrascu opštinske uprave.

 

Obrazac NP-5

IZJAVA
O PRIHVATANJU KANDIDATURE ZA NARODNOG POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Prihvatam kandidaturu za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije na Izbornoj listi kandidata koju je predložila

_________________________________________________
(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke
  organizacije - grupe građana)

na dan ___________________ i podnela Republičkoj izbornoj komisiji.
              (datum podnošenja)

U ______________, ___________
          (mesto)               (datum)

 

Kandidat,
_______________________
(ime i prezime)
_______________________
(zanimanje)
______________________
(lični broj)
_______________________________
(prebivalište i adresa stanovanja)
_____________________________
(svojeručni potpis)

 

Obrazac NP-6

POTVRDA
O PREBIVALIŠTU

Potvrđuje se da _____________________________________
                                                    (ime i prezime)

rođen u __________________, ________________________, ima
                                                               (lični broj - JMBG)

prebivalište u _________________, _______________________
                                  (mesto)                          (adresa)

________________ godine.
         (datum)

Broj: ___________

U ______________, ___________
            (mesto)             (datum)

 

 

M.P.

Ovlašćeno lice,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

__________
NAPOMENA: Važeće su i potvrde izdate na obrascu organa unutrašnjih poslova.

 

Obrazac NP-7

SPISAK
BIRAČA KOJI PODRŽAVAJU IZBORNU LISTU KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Izbornu listu ___________________________________________________
                     (naziv izborne liste i ime i prezime nosioca liste ako je određen)

______________________________________________________
    (naziv izborne liste i ime i prezime nosioca liste ako je određen)

podržavaju birači, i to:


Red.
broj

Ime i prezime

Mesto i adresa prebivališta

Lični broj - (JMBG)


1

2

3

4


(navesti sve birače po azbučnom redu prezimena koji podržavaju izbornu listu prema odrednicama iz ove tabele)

U ______________, ___________
         (mesto)               (datum)

 

 

M.P.

Ovlašćeno lice,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

________
Spisak se obavezno dostavlja u pisanom i u elektronskom obliku (CD ili flopi disk), a podaci moraju biti identični.

Uz spisak se dostavljaju, sređene po azbučnom redu prezimena, sve izjave birača koji podržavaju izbornu listu, date na propisanom obrascu, čiji su potpisi na izjavi overeni kod opštinskog suda.

Spisak sačinjava i potpisuje ovlašćeno lice podnosioca izborne liste.

 

Obrazac NP-8

IZJAVA
BIRAČA O PODRŽAVANJU IZBORNE LISTE KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Podržavam Izbornu listu kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koju Republičkoj izbornoj komisiji, podnosi
_________________________________________
  (naziv podnosioca izborne liste: politička stranka -
______________________________________________________
  stranačka koalicija - druga politička organizacija - grupa građana)

 

Birač,
_________________________
(ime i prezime)
____________________________
(lični broj - JMBG)
_____________________________
(prebivalište i adresa stanovanja)
____________________
(potpis)

Potvrđuje se da je ovu Izjavu _________________ svojeručno potpisao.
                                                   (ime i prezime)

Identitet birača utvrđen je na osnovu lične isprave.

Naknada za overu je naplaćena i poništena.

Ov. br. ________

U ______________, _______________ u _____________ časova.
           (mesto)                 (datum)

Opštinski sud u _______________________
                                         (mesto)

 

 

M.P.

Referent overe,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

_________
NAPOMENA: Obrazac izjave umnožava se za potrebe podnosioca izborne liste.

 

Obrazac NP-9

Na osnovu člana 45 stav 1 Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", broj 35/2000),

Republička izborna komisija, na sednici ____________, donela je
                                                                      (datum)

REŠENJE

Proglašava se Izborna lista broj ___________________________
                                                            (naziv izborne liste i ime
_____________________________________________________,
                 i prezime nosioca liste ako je određen)

koju je podnela __________________________________________
                         (naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge
                          političke organizacije - grupa građana)

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije,
broj ______, od ___________________.
                             (datum podnošenja)

Broj: ___________

U ______________, ___________
        (mesto)                (datum)

Republička izborna komisija

 

 

M.P.

Predsednik,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

 

Obrazac NP-10

Na osnovu člana 46 stav 1 Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", broj 35/2000),

Republička izborna komisija, na sednici ____________, donela je
                                                                  (datum i čas)

REŠENJE

Odbacuje se Izborna lista ________________________________
                                              (naziv izborne liste i ime i prezime
_____________________________________________________,
                               nosioca liste ako je određen)

koju je podnela _______________________________________________
                        (naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke
                         organizacije - grupa građana)

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije,
broj ________, od ______________ godine, kao neblagovremena.
                           (datum podnošenja)

Obrazloženje

(Navesti podatak o prekoračenju roka za podnošenje liste.)

Pouka o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja podnosilac Izborne liste može podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Broj: ________

U ______________, ___________.
         (mesto)               (datum)

Republička izborna komisija

 

M.P.

Predsednik,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

 

Obrazac NP-11

Na osnovu člana 46 stav 3 Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", broj 35/2000),

Republička izborna komisija, na sednici ____________, donela je
                                                                  (datum i čas)

REŠENJE

Odbija se proglašenje Izborne liste _________________________
                                                               (naziv izborne liste i ime
_____________________________________________________,
                     i prezime nosioca liste ako je određen)

koju je podnela _____________________________________________,
                          (politička stranka - stranačka koalicija - druga politička
                           organizacija - grupa građana)

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije,
broj ______, od ___________________ zbog neispunjenja uslova predviđenih Zakonom.
                             (datum podnošenja)

Obrazloženje

(U zavisnosti od slučaja, ukratko navesti da Izborna lista ne ispunjava uslove predviđene Zakonom, odnosno da nedostaci Izborne liste nisu otklonjeni).

Pouka o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja podnosilac Izborne liste može podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Broj: _______

U ______________, ___________
         (mesto)                (datum)

Republička izborna komisija

 

 

M.P.

Predsednik,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

 

Obrazac NP-12

Na osnovu člana 47 stav 1 Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", broj 35/2000),

Republička izborna komisija, na sednici ____________, donela je
                                                                     (datum)

REŠENJE
O UTVRĐIVANJU ZBIRNE IZBORNE LISTE ZA IZBORE ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

_____________________
(datum)

Utvrđuje se Zbirna izborna lista za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije, i to:

1. _________________________________________________________
    (naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

Kandidati:

1) __________________, ________________, _________________,
         (ime i prezime)           (datum rođenja)            (zanimanje)

______________________________________________________
                                     (adresa prebivališta)

(Navesti sve izborne liste po redosledu njihovog proglašenja i kandidate kao pod 1.)

Broj: _________

U ______________, ___________
         (mesto)               (datum)

Republička izborna komisija

 

 

M.P.

Predsednik,
_______________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

 

Obrazac NP-13

KONTROLNI LIST
ZA PROVERU GLASAČKE KUTIJE ZA GLASANJE ZA IZBORE ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

Birački odbor za Biračko mesto ___________________ u opštini
                                                                 (broj)

___________________ za izbore za narodne poslanike u Narodnu
           (naziv)

skupštinu Republike Srbije, koji se održavaju ________________,
                                                                                   (datum)

primio je od opštinske uprave kutiju za glasanje.

Proverom je utvrđeno da je glasačka kutija prazna i da obezbeđuje sigurnost i tajnost glasačkih listića.

U _________________, _______________ u __________ časova.
            (mesto)                        (datum)

Birač koji je prvi došao na biračko mesto

Birački odbor

__________________________

1. _______________________

(ime i prezime)

(ime i prezime predsednika)

_______________________

_______________________

(potpis)

(potpis)

 

2. _______________________

 

(ime i prezime člana)

 

__________________________

 

(potpis)

(Navesti sve članove Odbora kao pod 2.)

Obrazac NP-14

GLASAČKI LISTIĆ
ZA IZBORE ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

__________________________
(datum glasanja)

1. ___________________________________________________
                                      (naziv izborne liste)

1) (brisana)

(Na isti način uneti nazive svih izbornih lista i prvih kandidata na listi, istim redosledom kao na Zbirnoj izbornoj listi).
(Glasa se samo za jednu Izbornu listu zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste).
(M.P.)

Obrazac NP-15

ZAPISNIK
O PREDAJI I PRIJEMU IZBORNOG MATERIJALA ZA SPROVOĐENJE GLASANJA ZA IZBOR NARODNIH POSLANIKA U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I RADNOG TELA

1. Član, odnosno zamenik člana Republičke izborne komisije - koordinator za okrug
____________________________________
                           (naziv)

predaje radnom telu Republičke izborne komisije u opštini
__________________________________________________
                                     (naziv)

izborni materijal za ____________ biračka mesta u opštini __________, i to:
                                       (broj)                                                     (naziv)

1) __________ Pravila o radu biračkih odbora,
         (broj)

2) __________ rešenja o određivanju biračkih mesta,
         (broj)

3) __________ rešenja o imenovanju biračkih odbora,
         (broj)

4) __________________ Zbirne izborne liste kandidata za izbor
         (broj primeraka)

narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije,

5) _________ overenih izvoda iz biračkih spiskova po kojima će
       (broj)

glasati birači na biračkim mestima,

6) _________ overenih posebnih izvoda iz biračkih spiskova po
       (broj)

kojima će glasati lica na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno birači koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama u Vojsci SCG,

7) _________ glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkih
       (broj)

spiskova,

8) _________ glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz
       (broj)

biračkog spiska,

9) _________ obrazaca zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju
       (broj)

glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja,

10) _________ kontrolnih listova,
          (broj)

11) _________ bočica nevidljivog mastila,
          (broj)

12) _________ UV lampi,
          (broj)

13) _________ rezervnih bočica nevidljivog mastila,
          (broj)

14) _________ rezervnih UV lampi.
          (broj)

NAPOMENA: Rezerve iz tač. 13) i 14) nalaziće se u sedištu opštine, i po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku izbora.

2. Radno telo je primilo izborni materijal naznačen u podtačkama ___________ tačke 1 ovog zapisnika.
                                                                                                               (broj)

3. Predaji i prijemu izbornog materijala prisustvovali su predstavnici podnosilaca izbornih lista i to:

1. ______________________, __________________________,
          (naziv podnosioca)                     (ime i prezime)

_____________________________________________________.
                   (prebivalište i adresa predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na predaju i prijem izbornog materijala.

Primedbe su:
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod koordinatora - člana, odnosno zamenika člana Republičke izborne komisije a drugi kod radnog tela.

U ________________, ______________ u ___________ časova.
           (mesto)                     (datum)

Za radno telo

Za Republičku izbornu komisiju

_______________________

________________________

(ime i prezime)

(ime i prezime)

________________________

_______________________

(potpis)

(potpis)

 

Obrazac NP-16

ZAPISNIK
O PREDAJI I PRIJEMU IZBORNOG MATERIJALA ZA IZBORE ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE IZMEĐU RADNOG TELA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA

1. Radno telo Republičke izborne komisije za opštinu
_________ ________________________________ predaje biračkom odboru
  (naziv)

za biračko mesto br. _________ sledeći izborni materijal:

1) Jedan primerak Pravila o radu biračkih odbora,

2) Rešenje o određivanju biračkog mesta,

3) Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4) Dva primerka Zbirne izborne liste kandidata za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije,

5) Overen izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

6) Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati lica na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno birači koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama u Vojsci SCG,

7) ______________ glasačkih listića po overenom izvodu iz
           (broj)

biračkog spiska,

8) ___________ glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,
           (broj)

9) Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja,

10) Jedan kontrolni list,

11) _________ bočica nevidljivog mastila,
          (broj)

12) _________ UV lampi,
          (broj)

13) __________ rezervnih bočica nevidljivog mastila,
          (broj)

14) _________ rezervnih UV lampi.
          (broj)

NAPOMENA: Rezerve iz tač. 13) i 14) nalaziće se u sedištu opštine, i po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku izbora.

2. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtačkama ____________ tačke 1 ovog zapisnika.
                                                                                                                   (broj)

3. Predaji i prijemu izbornog materijala prisustvovali su predstavnici podnosilaca izbornih lista, i to:

1. _____________________, _________________________,
         (naziv podnosioca)                    (ime i prezime)

__________________________________________________.
                   (prebivalište i adresa predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na predaju i prijem izbornog materijala.

Primedbe su:
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod radnog tela Republičke izborne komisije a drugi kod biračkog odbora.

U ________________, ______________ u ___________ časova.
            (mesto)                     (datum)

Predsednik
biračkog odbora
_______________
(ime i prezime)
_______________
(potpis)

Za Radno telo Republičke
izborne komisije
_______________
(ime i prezime)
_______________
(potpis)

Prisutni članovi biračkog odbora
______________________________
______________________________

 

Obrazac NP-17

ZAPISNIK
O RADU BIRAČKOG ODBORA NA SPROVOĐENJU GLASANJA I UTVRĐIVANJU REZULTATA GLASANJA ZA IZBOR NARODNIH POSLANIKA U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

1. Birački odbor za biračko mesto broj: _______,
_______ __________________________ u opštini _____________
      (naziv biračkog mesta)                                               (naziv)

sastao se na dan glasanja ____________, u ___________ časova.
                                              (datum)

1. Prisutni su:

1) _____________________________      2) _______________________
    (ime i prezime predsednika odbora)           (ime i prezime člana odbora)

(Navesti sve prisutne članove Odbora kao pod 2.)

2. Pre otvaranja biračkog mesta Birački odbor je proverio i utvrdio:

- da na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta nema istaknutih simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala;

- da je prostorija u kojoj će glasati uređena saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika;

- da je od Republičke izborne komisije primljen potreban materijal za glasanje na biračkom mestu, saglasno Zakonu i zapisniku o predaji i prijemu izbornog materijala.

3. Birački odbor je u ________ časova otvorio biračko mesto.

4. Birački odbor je proverio glasačku kutija u prisustvu birača ___________________________________________________,
               (ime i prezime i redni broj iz spiska)

koji je prvi došao na biračko mesto. Pošto je utvrđeno da je glasačka kutija prazna, kontrolni list, koji su potpisali članovi Biračkog odbora i prvi birač, ubačen je u kutiju i kutija zapečaćena u prisustvu prvog birača, posle čega je počelo glasanje.

5. Uz pomoć drugog lica (slepa, invalidna i nepismena lica) na biračkom mestu glasalo je ________ birača.
                                                                                                                                                     (broj)

6. Glasanje se odvijalo sve vreme u potpunom redu. Za vreme glasanja desilo se:

(Navesti događaje koji su bili od uticaja na tok glasanja, prekid glasanja ili produžetak glasanja. Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog zapisnika).

______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

7. Na biračkom mestu PRISUSTVOVALI SU - NISU PRISUSTVOVALI domaći i strani posmatrači.

8. Biračko mesto je zatvoreno i glasanje zaključeno u _____ časova.

9. Posle zatvaranja biračkog mesta Birački odbor je pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na sledeći način:

- utvrdio je broj neupotrebljenih glasačkih listića;

- utvrdio je ukupan broj birača koji su glasali, prebrojavanjem zaokruženih rednih brojeva u Izvodu iz biračkog spiska i Posebnom izvodu iz biračkog spiska;

- otvorio glasačku kutiju, u kojoj JE PRONAŠAO - NIJE PRONAŠAO kontrolni list;

- pristupio odvajanju važećih glasačkih listića od nevažećih i utvrdio broj nevažećih glasačkih listića;

- utvrdio broj važećih glasačkih listića i broj glasova za svaku izbornu listu.

10. Posle prebrojavanja, neupotrebljeni glasački listići, nevažeći glasački listići i važeći glasački listići stavljeni su u posebne omote i zapečaćeni.

11. Birački odbor je utvrdio da su na biračkom mestu

|___|

 

(redni broj)

u opštini ________________________

|______

                         (naziv)

(šifra opštine)

rezultati glasanja sledeći:

 

12. da je PRIMLJENO glasačkih listića

|___|

13. da je NEUPOTREBLJENIH glasačkih listića

|___|

14. da je prema Izvodu iz biračkog spiska, kao i prema Posebnom izvodu iz biračkog spiska, ukupno UPISANIH BIRAČA

|___|

15. da je ukupno BIRAČA KOJI SU GLASALI

|___|

16. da je UPOTREBLJENIH glasačkih listića (u kutiji)

|___|

16.1. da je NEVAŽEĆIH glasačkih listića

|___|

16.2. da je VAŽEĆIH glasačkih listića

|___|

17. da su od ukupno važećih glasačkih listića, izborne liste DOBILE SLEDEĆI BROJ GLASOVA:


Red. br.

Naziv izborne liste
(stranka - koalicija - grupa građana)

Broj glasova koje je lista dobila


1

2

3


1.

 

 


2.

(Navesti sve izborne liste kao pod 1)

 


18. Članovi biračkog odbora NISU IMALI - IMALI SU sledeće primedbe: (Prilog sa primedbama čini sastavni deo ovog Zapisnika).

19. Zaključeno je da se prvi primerak ovog Zapisnika, sa izbornim materijalom, odmah dostavi izbornoj komisiji, a zato su određeni predsednik i članovi Biračkog odbora i to:
______________________________________________________
______________________________________________________

20. Drugi primerak Zapisnika Birački odbor je odmah istakao na biračkom mestu a po jedan primerak je uručen predstavnicima predlagača izbornih listi i to:

1) ________________________

2) ________________________

(ime i prezime redni broj kandidata

(ime i prezime redni broj kandidata

- potpis predstavnika)

- potpis predstavnika)

(Navesti ostale predstavnike predlagača izbornih listi, kao pod 1. i 2.)

21. Birački odbor je završio rad __________, u ______ časova.
                                                      (datum)

 

Birački odbor,

 

1. ______________________________

 

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

2. ______________________________

 

(ime i prezime i potpis člana)

(Navesti ostale članove biračkog odbora kao pod 2.)

 

Obrazac NP-18

ZAPISNIK
O PREDAJI I PRIJEMU IZBORNOG MATERIJALA ZA IZBORE ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA I RADNOG TELA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

1. Birački odbor za biračko mesto br. ________ u ____________

_____________ predaje radnom telu Republičke izborne komisije
    (naziv)

u opštini ___________ sledeći izborni materijal:
                  (naziv)

1) Zapisnik o radu biračkog odbora,

2) Overen izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu,

3) Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasala lica na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno birači koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama u Vojsci SCG;

4) ____________________ broj neupotrebljenih glasačkih listića,
                  (broj)

5) ____________________ broj nevažećih glasačkih listića.
                  (broj)

6) ____________________ broj važećih glasačkih listića,
                  (broj)

7) Kontrolni list.

2. Radno telo je primilo izborni materijal naznačen u podtačkama ______________ tačke 1 ovog zapisnika.
                                                                                                                  (broj)

3. Predaji i prijemu izbornog materijala prisustvovali su predstavnici podnosilaca izbornih lista, i to:

1. ______________________ , ______________________,
         (naziv podnosioca)                       (ime i prezime)

______________________________________________________
                   (prebivalište i adresa predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na predaju i prijem izbornog materijala.

Primedbe su:
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod radnog tela Republičke izborne komisije a drugi kod biračkog odbora.

U ______________, ___________ u _______ časova.
           (mesto)             (datum)

Predsednik
biračkog odbora
___________________
(ime i prezime)
___________________
(potpis)

Za Radno telo Republičke
izborne komisije
___________________
(ime i prezime)
___________________
(potpis)

Prisutni članovi biračkog odbora
____________________________
____________________________

 

Obrazac NP-19

ZAPISNIK
O PREDAJI I PRIJEMU IZBORNOG MATERIJALA POSLE SPROVEDENOG GLASANJA ZA IZBORE ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE IZMEĐU RADNOG TELA I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

1. Radno telo u opštini __________________________________
                                                                (naziv)

predaje članu, odnosno zameniku člana Republičke izborne komisije - koordinatoru,
za okrug _____________ izborni materijal
                      (naziv)

za _______ biračka mesta u opštini _____________, i to:
        (broj)                                                   (naziv)

1) ______________ zapisnika o radu biračkih odbora na
            (broj)

sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja,

2) _______________ overenih izvoda iz biračkih spiskova po
            (broj)

kojima su glasali birači,

3) _______________ overenih posebnih izvoda iz biračkih
            (broj)

spiskova po kojima su glasali birači na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno birači koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama u Vojsci SCG,

4) ______________ zapečaćenih koverata sa neupotrebljenim
            (broj)

glasačkim listićima,

5) _____________ zapečaćenih koverata sa nevažećim glasačkim
            (broj)

listićima,

6) _______________ zapečaćenih koverata sa važećim glasačkim
            (broj)

listićima,

7) _______________ kontrolnih listova.

            (broj)

2. Republička izborna komisija - koordinator, primila je izborni materijal
naznačen u podtačkama ______ tačke 1 ovog zapisnika.
                                           (broj)

3. Predaji i prijemu izbornog materijala prisustvovali su predstavnici podnosilaca izbornih lista, i to:

1. ______________________ , ______________________,
         (naziv podnosioca)                       (ime i prezime)

______________________________________________________
                         (prebivalište i adresa predstavnika)

(Navesti sve predstavnike podnosilaca kao pod 1)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na predaju i prijem izbornog materija.

Primedbe su:
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod koordinatora - člana, odnosno zamenika člana Republičke izborne komisije a drugi kod radnog tela.

U _____________, ___________ u _______ časova
           (mesto)             (datum)

Za radno telo

___________________
(ime i prezime)
___________________
(potpis)

Za Republičku
izbornu komisiju
___________________
(ime i prezime)
___________________
(potpis)

 

Obrazac NP-20

ZAPISNIK
O RADU REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA UTVRĐIVANJU REZULTATA IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE,

___________________
(datum)

1. Sednica Komisije počela je u __________ časova, ________
                                                                                        (datum)

2. Sednici Komisije prisustvuju:

1. ________________________________
      (ime i prezime predsednika Komisije)

2. ______________________________
        (ime i prezime člana Komisije)

(Navesti sve prisutne članove Komisije, kao pod 2.)

3. Komisija je utvrdila da je, od ukupno _____________ biračkih
                                                                        (broj)

odbora u Republici Srbiji primila izborni materijal od _______ biračkih odbora.
                                                                                      (broj)

4. Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu.

(Zbor bitnih povreda Zakona, Komisija je poništila glasanje na ukupno ___________ biračkih mesta i to:

broj ________ u opštini _________________________________
                                  (redni broj biračkog mesta i naziv opštine)

broj ________ u opštini _________________________________

(Navesti sva biračka mesta na kojima je poništeno glasanje)

i odredila da se, na ovim biračkim mestima, ponovi glasanje _____________).
                                                                                                      (datum)

5. Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkog odbora, utvrđeno je:

- da je za izbore predato ukupno glasačkih listića:

|___|

- da je ostalo neupotrebljeno glasačkih listića:

|___|

- da, prema izvodima iz biračkih spiskova, ima upisanih birača:

|___|

- da je, prema izvodima iz biračkih spiskova i posebnim izvodima iz biračkih spiskova, na izborima glasalo birača:

|___|

- da je bilo nevažećih glasačkih listića:

|___|

- da je bilo važećih glasačkih listića:

|___|

- da su pojedine izborne liste dobile sledeći broj glasova i mandata:

|___|

 


Redni broj

Naziv
izborne liste

Broj glasova
koje je dobila
izborna lista

Broj mandata
koje je dobila
izborna lista


1

2

3

4


1.

 

 

 


2.

(Navesti sve izborne liste kao pod 1)


(Navesti podatke za sve izborne liste, po redosledu sa glasačkih listića).

6. Članovi Republičke izborne komisije imali su - nisu imali primedbe na utvrđivanje rezultata izbora.

Primedbe su:
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

7. Zaključeno je da se izveštaj o rezultatima izbora odmah saopšti javnosti i objavi u "Službenom glasniku Republike Srbije".

8. Komisija je završila rad _________ u ______ časova.
                                            (datum)

Sekretar komisije,
________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)

Predsednik komisije,
___________________
(ime i prezime)
___________________
(potpis)

 

Članovi komisije,
1. _____________________
(ime i prezime)
_______________________
(potpis)

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike, Komisije, kao pod 1.)

 

Obrazac NP-21

UVERENJE
O IZBORU ZA NARODNOG POSLANIKA U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

Utvrđuje se da je ____________________, _________________,
                                    (ime i prezime)                 (zanimanje)

rođen ________________, iz _____________________________
                   (datum)                  (prebivalište i adresa stanovanja)

izabran za narodnog poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije, sa Izborne liste
_____________________________________
   (naziv izborne liste i nosioca izborne liste
     ako je određen)

na izborima održanim ________________.
                                            (datum)

Broj: ________________

Beograd, ____________
                     (datum)

Republička izborna komisija

 

M.P.

Predsednik,
________________
(ime i prezime)
________________
(potpis)