PRAVILA
O RADU BIRAČKIH ODBORA

("Sl. glasnik RS", br. 76/2002 i 79/2002)

I UVODNE ODREDBE

Birački odbor neposredno sprovodi glasanje na biračkom mestu, obezbeđuje pravilnost i tajnost glasanja, utvrđuje rezultate glasanja na biračkom mestu i obavlja druge poslove određene zakonom.

Birački odbor odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Rad biračkog odbora je javan.

II RAD BIRAČKOG ODBORA PRE GLASANJA

1. Birački odbor najkasnije 48 časova pre dana održavanja izbora preuzima izborni materijal od izborne komisije jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: izborna komisija):

1) overen izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu;

2) overen poseban izvod iz biračkog spiska za birače koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi ili izvršavaju vojnu obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Jugoslavije, a koji glasaju na tom biračkom mestu;

3) obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja, u šest primeraka;

4) listu kandidata, koja se vidno ističe na biračkom mestu;

5) potreban broj glasačkih listića koji odgovara broju upisanih birača na tom biračkom mestu;

6) kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije;

7) rešenje o određivanju biračkog mesta;

8) rešenje o imenovanju članova biračkog odbora;

9) pravila o radu biračkih odbora, i

10) uputstvo o sprovođenju logičko-računske kontrole podataka u zapisniku o radu biračkog odbora u obrascu PRS-17.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

2. Opštinska uprava stara se o uređivanju biračkih mesta i blagovremeno obezbeđuje za svaki birački odbor:

1) glasačku kutiju,

2) pribor (pečat i pečatni vosak) za pečaćenje,

3) paravane za glasanje,

4) pribor za pisanje,

5) sprej za obeležavanje prsta i UV lampu,

6) omote (koverte) za odlaganje glasačkih listića.

III RAD BIRAČKOG ODBORA NA DAN ODRŽAVANJA IZBORA

1. Na dan održavanja glasanja, birački odbor se sastaje u 6,00 časova na biračkom mestu.

Pre otvaranja biračkog mesta, birački obor:

- utvrđuje da li je primljen izborni materijal za to biračko mesto potpun i ispravan, upoređujući ga sa stanjem iz zapisnika o primopredaji. U slučaju da određeni izborni materijal nedostaje, birački odbor će to da konstatuje i o tome da obavesti izbornu komisiju jedinice lokalne samouprave a koja o tome obaveštava Republičku izbornu komisiju;

- utvrđuje da li je biračko mesto uređeno u skladu sa zakonom i da li su obezbeđeni uslovi za tajnost glasanja;

- dogovara se o načinu podele posla na biračkom mestu, a naročito o tome koji će članovi biračkog odbora: da kontrolišu da li je biraču već obeležen prst, kao znak da je glasao; da pronalaze i da zaokružuju birače u overenom izvodu iz biračkog spiska; da specijalnim sprejom obeležavaju prst birača, kao znak da je već glasao; da daju glasački listić;

- utvrđuje da li glasanje može da počne, i to konstatuje u zapisniku o radu.

2. Dok je biračko mesto otvoreno i dok traje glasanje svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici moraju da budu na biračkom mestu s tim što se naizmenično smenjuju.

Predsednik biračkog odbora dužan je da izbornoj komisiji dostavi izveštaj o prisutnosti članova i zamenika biračkog odbora na dan izbora, uz vraćanje izbornog materijala posle glasanja.

3. Glasa birač koji je upisan u overen izvod iz biračkog spiska za to biračko mesto, kao i birač koji je upisan u poseban izvod iz biračkog spiska.

Na dan izbora ne mogu da se vrše nikakve promene u overenom izvodu iz biračkog spiska. Ako se postupi suprotno, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

4. U prisustvu prvog birača koji dođe na biračko mesto, birački odbor proverava glasačku kutiju, a rezultat kontrole (da je kutija ispravna i prazna) upisuje se u kontrolni list koji potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto.

U glasačku kutiju se ubacuje kontrolni list, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora.

5. Pri ulasku u prostoriju za glasanje, određeni član biračkog odbora, koristeći UV lampu proverava da li je kažiprst desne ruke birača već obeležen nevidljivim mastilom. Ako jeste, to lice ne može da glasa i mora napustiti biračko mesto.

6. Birač saopštava biračkom odboru svoje lično ime i predaje obaveštenje o glasanju, a svoj identitet dokazuje važećom ličnom kartom, putnom ispravom i vozačkom dozvolom. Birači koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spisaka identitet mogu dokazati i vojnom legitimacijom. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Birač koji je upisan u overen izvod iz biračkog spiska može da glasa i ako nije dobio obaveštenje o glasanju.

7. Određeni član biračkog odbora, pošto utvrdi identitet birača, zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u overen izvod iz biračkog spiska, a ako na tom biračkom mestu glasaju i vojnici, zaokružuje redni broj ispred imena na posebnom izvodu iz biračkog spiska, objašnjava biraču način glasanja i predaje mu glasački listić.

Birač se potpisuje u overen izvod iz biračkog spiska i preuzima glasački listić.

8. Svakom biraču koji je pristupio glasanju i primio glasački listić, određeni član biračkog odbora specijalnim sprejom obeležiće kažiprst desne ruke ispod korena nokta, kao znak da je već glasao.

Biraču koji nema kažiprst desne ruke biće obeležen sledeći dostupan prst udesno i konačno palac te ruke, ispod korena nokta. Biraču koji nema desnu šaku, biće obeležen kažiprst leve ruke, odnosno sledeći dostupan prst ulevo i konačno palac te ruke, ispod korena nokta. Ako nije moguće da se obavi naznačeno obeležavanje prstiju birača, dodatno obeležavanje neće biti obavljeno.

Članovima biračkog odbora koji su određeni da rukuju sprejom sa nevidljivim mastilom, a glasaju na drugom biračkom mestu, biće omogućeno da glasaju uz rešenje o imenovanju za člana biračkog odbora.

9. Predsednik ili član biračkog odbora upozorava birača da može da glasa samo za jednog kandidata koji se nalazi na glasačkom listiću, zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata.

10. Članovi biračkog odbora ne smeju ni na koji način da utiču na odluku birača. Oni su dužni da biraču, na njegov zahtev, ponovo objasne način glasanja.

Članovi biračkog odbora su dužni, naročito, da paze da niko ne ometa birača i da se prilikom glasanja u potpunosti obezbedi tajnost njegovog glasanja.

Ako se u toku glasanja učini povreda prethodnih stavova, Republička izborna komisija raspušta birački odbor i određuje dan za ponavljanje glasanja a izborna komisija jedinice lokalne samouprave obrazuje novi birački odbor.

11. Birač sam presavija glasački listić tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja ga u glasačku kutiju, a zatim napušta biračko mesto.

12. Birač koji nije u mogućnosti da na biračkom mestu lično glasa (slepo, invalidno ili nepismeno lice) ima pravo da dovede lice koje će, umesto njega, na način koji mu ono odredi, ispuniti listić, odnosno obaviti glasanje. Ovakav način glasanja konstatuje se u zapisniku.

13. Birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno birači koji izvršavaju vojnu obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Jugoslavije, glasaju na objavljenom biračkom mestu koje je najbliže kasarni u kojoj služe vojni rok ili se nalaze na vojnoj vežbi.

14. Na biračkom mestu mogu biti prisutni članovi biračkog odbora (i to u broju utvrđenom rešenjem o imenovanju biračkog odbora - po pravilu ne treba da prisustvuju u isto vreme član i zamenik) i posmatrači kojima je od strane Republičke izborne komisije izdato odgovarajuće ovlašćenje. Birački odbor je dužan da, posmatračima koji prisustvuju glasanju, obezbedi odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i da imaju uvid u rad biračkog odbora.

Pripadnici policije koji su na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo na poziv predsednika biračkog odbora i samo ako su na biračkom mestu narušeni javni red i mir.

15. Birački odbor je dužan da održava red na biračkom mestu.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija.

Na svakom biračkom mestu moraju da se obezbede uslovi za tajnost glasanja, odnosno posebna prostorija, a ako to nije moguće, moraju da se obezbede paravani za glasanje.

U prostoriji u kojoj se obavlja glasanje može biti prisutan samo onoliki broj birača koliko ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja.

Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.

Ako se na biračkom mestu naruši red, birački odbor može da prekine glasanje, dok se red ne uspostavi. Razlozi i trajanje prekida glasanja unose se u zapisnik o radu biračkog odbora.

Ako je glasanje prekinuto duže od jednog časa, glasanje se produžava za onoliko vremena koliko je prekid trajao.

16. Biračko mesto se zatvara u 20,00 časova.

Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu prilikom zatvaranja, omogućiće se da glasaju.

Zatečenim biračem smatra se birač koji se nalazi na biračkom mestu ili neposredno ispred njega (u hodniku zgrade u kojoj se obavlja glasanje ili ispred zgrade ako ne postoji hodnik). Birače koji se na takav način zateknu na biračkom mestu birački odbor obaveštava da mogu da glasaju.

Predsednik biračkog odbora dužan je da odredi člana (članove) odnosno zamenika člana biračkog odbora koji će konstatovati broj birača zatečenih na biračkom mestu i na odgovarajući način utvrditi redosled glasanja zatečenih birača i stati iza poslednjeg zatečenog birača kako bi označio kraj reda i sačekao da svi oni glasaju.

17. O primedbama koje su mu upućene odlučuje birački odbor, većinom glasova članova biračkog odbora.

Podnosilac primedbe ima pravo, ako birački odbor ne prihvati njegovu primedbu, da Republičkoj izbornoj komisiji podnese pisani prigovor.

Predstavnici podnosilaca predloga kandidata kao članovi biračkog odbora mogu svoje primedbe usmeno da podnose samo predsedniku biračkog odbora koji ih stavlja na glasanje.

Birački odbor je dužan da sve primedbe i mišljenja birača i članova biračkog odbora i svoje odluke o njima unese u zapisnik.

Podnosilac primedbe ima pravo, ako birački odbor ne prihvati njegovu primedbu, da Republičkoj izbornoj komisiji podnese pisani prigovor.

18. Predstavnici sredstava javnog informisanja mogu da budu prisutni samo po službenom poslu, radi pripreme izveštaja o toku glasanja na biračkom mestu.

19. U vremenu od otvaranja pa do zatvaranja biračkog mesta birački odbor obaveštava Republičku izbornu komisiju o toku izbora na način utvrđen posebnom odlukom.

IV UTVRĐIVANJE REZULTATA GLASANJA

1. Po završenom glasanju biračko mesto se zatvara i birački odbor pristupa utvrđivanju rezultata glasanja na tom biračkom mestu.

Utvrđivanju rezultata glasanja moraju da prisustvuju svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici.

Radu biračkog odbora na utvrđivanju rezultata glasanja mogu da prisustvuju posmatrači, s tim da ne mogu da obavljaju nikakve radnje, izuzev praćenja rada biračkog odbora.

2. Birački odbor, pri utvrđivanju rezultata glasanja, obavlja radnje po sledećem redosledu:

- utvrđuje broj neupotrebljenih glasačkih listića i stavlja ih u poseban omot (koverat) koji pečati;

- na osnovu overenog izvoda iz biračkog spiska, kao i na osnovu posebnog izvoda iz biračkog spiska, birački odbor utvrđuje ukupan broj upisanih birača;

- birački odbor otvara glasačku kutiju i proverava da li se u njoj nalazi kontrolni list. Ako se u glasačkoj kutiji ne nađe kontrolni list, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja;

- birački odbor na osnovu zaokruženog rednog broja ispred imena i prezimena birača i potpisa birača u izvodu biračkog spiska utvrđuje broj izašlih birača na dan glasanja;

- birački odbor na osnovu broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji utvrđuje broj birača koji su glasali;

- birački odbor pregleda glasačke listiće i odvaja nevažeće od važećih glasačkih listića;

- birački odbor utvrđuje broj nevažećih glasačkih listića, stavlja ih u poseban omot (koverat) koji pečati;

- birački odbor, potom, utvrđuje broj važećih listića i broj glasova za svakog kandidata i te listiće stavlja u poseban omot (koverat) koji pečati.

Nevažeći glasački listić jeste nepopunjen glasački listić, listić koji je popunjen tako da ne može sa sigurnošću da se utvrdi za kojeg kandidata se glasalo, listić na kome je zaokruženo više od jednog kandidata, kao i glasački listić na kome je dopisano ime novog kandidata.

Ako je na glasačkom listiću zaokruženo ime i prezime kandidata ili je zaokružen naziv predlagača, odnosno ako su istovremeno zaokruženi redni broj i ime i prezime kandidata, takav glasački listić smatra se važećim.

Ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su izašli, birački odbor se raspušta, imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

3. Birački odbor, po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi: broj birača koji su glasali, a koji se utvrđuje na osnovu broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji; broj izašlih birača na dan glasanja; ukupan broj upisanih birača prema overenom izvodu iz biračkog spiska i posebnog izvoda iz biračkog spiska; broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića i broj glasova datih za svakog kandidata.

Zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi članovi biračkog odbora.

Ako zapisnik ne potpišu svi članovi biračkog odbora, u zapisnik će se uneti konstatacija i eventualni razlozi za nepotpisivanje zapisnika.

4. Zapisnik o radu biračkog odbora izrađuje se na propisanom obrascu koji se štampa u šest primeraka za prvi krug glasanja, odnosno u odgovarajućem broju primeraka za drugi krug glasanja.

Prvi primerak zapisnika sa utvrđenim izbornim materijalom dostavlja se izbornoj komisiji.

Drugi primerak zapisnika ističe se na biračkom mestu na javni uvid.

Preostali primerci zapisnika uručuju se predstavnicima podnosilaca predloga kandidata koji su osvojili najveći broj glasova na tom biračkom mestu i to odmah, ako podnosilac predloga kandidata ima predstavnika u biračkom odboru, a ako ga nema, predstavnik podnosioca predloga kandidata može da preuzme primerak zapisnika od Republičke izborne komisije u roku od 12 časova od dostavljanja materijala sa biračkog mesta Republičkoj izbornoj komisiji.

Ostali podnosioci predloga kandidata imaju pravo da, u roku od 12 časova od dostavljanja materijala sa biračkog mesta Republičkoj izbornoj komisiji, od Republičke izborne komisije dobiju overenu fotokopiju zapisnika sa biračkog mesta.

V DOSTAVLJANJE IZBORNOG MATERIJALA REPUBLIČKOJ IZBORNOJ KOMISIJI

1. Po utvrđivanju rezultata glasanja, birački odbor će, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 18 časova od časa zatvaranja biračkog mesta, dostaviti Republičkoj izbornoj komisiji a preko izborne komisije:

- zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja,

- overen izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu,

- poseban izvod iz biračkog spiska za birače koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi ili izvršavaju vojnu obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Jugoslavije,

- neupotrebljene glasačke listiće,

- upotrebljene glasačke listiće (nevažeće glasačka listiće i odvojeno, važeće glasačke listiće),

- kontrolni list za proveru glasačke kutije.

Preostali izborni materijal (glasačku kutiju, pribor za pečaćenje, paravane i dr.) i izveštaj o prisutnosti članova i zamenika biračkog odbora na dan izbora, birački odbor predaje opštinskoj upravi.

Izborni materijal koji se predaje Republičkoj izbornoj komisiji mora biti upakovan u posebne koverte i zapečaćen.

Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće i broj glasačkih listića.

2. Prenošenje izbornog materijala od biračkog mesta i njegovu predaju izbornoj komisiji na mesto za to određeno, obavljaju članovi biračkog odbora i to odmah po utvrđivanju rezultata glasanja.

Predstavnici podnosilaca predloga kandidata imaju pravo da prisustvuju prenošenju, predaji i prijemu izbornog materijala do sedišta Republičke izborne komisije.

3. O prijemu izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Ova pravila stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".