REŠENJE
O PRETHODNOJ ZAŠTITI PRIRODNOG DOBRA "JEGRIČKA"

("Sl. glasnik RS", br. 128/2003)

Član 1

Područje vodotoka "Jegrička" stavlja se pod prethodnu zaštitu radi očuvanja i unapređenja ekološkog stanja vodotoka i očuvanja elemenata izvorne prirode, polazeći od činjenice da je sastavni deo hidrosistema "Dunav-Tisa-Dunav".

Prirodno dobro se nalazi na teritoriji opština Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj.

Član 2

Područje pod prethodnom zaštitom, u smislu ovog rešenja, obuhvata vodotok Jegrička dužine 65 km, od ustave Despotovo do uliva u reku Tisu, sa neposrednim okruženjem duž desne i leve obale.

U okviru prirodnog dobra "Jegrička" izdvajaju se tri celine:

1. kanalisani deo od 64+163 km do 30+000 km,

2. deo sa očuvanim prirodnim odlikama ravničarskih reka od 30+000 do 15+000 km, i

3. deo pretvoren u ribnjak od 15+000 do 0+000 km.

Član 3

Za staraoca ovog područja pod prethodnom zaštitom određuje se Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", Novi Sad.

Član 4

Na prostoru pod prethodnom zaštitom zabranjeno je izvođenje radova kojima se pogoršavaju uslovi staništa, zagađenje vode, zemljišta i vazduha i vršenje drugih aktivnosti kojima se degradiraju prirodne vrednosti područja.

Za sve radove i aktivnosti koji se planiraju na području pod prethodnom zaštitom iz člana 2 ovog rešenja obavezni su uslovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Član 5

Zavod za zaštitu prirode Srbije će u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog rešenja izvršiti valorizaciju prirodnog dobra koje se stavlja pod prethodnu zaštitu i u skladu sa zakonom utvrditi njegov status, u okviru istih, užih ili širih granica zaštićenog područja datih u članu 2 ovog rešenja.

Član 6

Ovo rešenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".