ODLUKA
O KRITERIJUMIMA NA OSNOVU KOJIH SE ODOBRAVAJU CARINSKI KONTINGENTI

("Sl. glasnik RS", br. 130/2003)

1. Carinski kontingenti za uvoz novih ili upotrebljavanih putničkih automobila do šest godina starosti, zapremine cilindra preko 1600 cm3, koji se ne proizvode u zemlji i služe licima koja u vidu zanimanja u svoje ime obavljaju delatnost taksi prevoza putničkim automobilom (u daljem tekstu: taksi vozač), odobravaju se bez plaćanja uvoznih dažbina.

Taksi vozač iz stava 1 ove tačke može po osnovu carinskog kontingenta da uveze samo jedan putnički automobil pod uslovima:

1) da je registrovan za obavljanje taksi prevoza i da se delatnošću taksi prevoza bavi neprekidno najmanje dve godine pre podnošenja zahteva za odobrenje carinskog kontingenta;

2) da putnički automobil poseduje propisane tehničko-tehnološke karakteristike za obavljanje taksi prevoza.

2. Taksi vozač podnosi Ministarstvu finansija i ekonomije pismeni zahtev za odobrenje carinskog kontingenta za uvoz putničkog automobila sa obaveznom naznakom marke i tipa vozila, radne zapremine motora u cm3 i godine proizvodnje.

Uz zahtev iz stava 1 ove tačke taksi vozač podnosi:

1) rešenje ili drugi dokaz nadležnog organa da je registrovan za obavljanje taksi prevoza i da se taksi prevozom bavi neprekidno najmanje dve godine pre podnošenja zahteva za odobrenje carinskog kontingenta;

2) fotokopije lične karte, vozačke i taksi dozvole;

3) potvrdu ili uverenje nadležne uprave javnih prihoda o plaćenom porezu po osnovu obavljanja taksi delatnosti;

4) potvrdu Privredne komore Srbije da se putnički automobil ne proizvodi u zemlji.

Rešenje o odobravanju uvoza putničkog automobila za obavljanje taksi prevoza bez plaćanja uvoznih dažbina donosi ministar finansija i ekonomije.

3. Putnički automobil za koji je odobren carinski kontingent ne može se bez prethodnog plaćanja uvoznih dažbina po stopi utvrđenoj u Carinskoj tarifi otuđiti, dati drugom na upotrebu ili upotrebiti u druge svrhe u roku od pet godina od dana uvoza novog putničkog automobila, odnosno tri godine od dana uvoza upotrebljavanog putničkog automobila.

Uvozne dažbine se obračunavaju prema stanju putničkog automobila i po propisima koji važe na dan podnošenja zahteva za obračun i plaćanje carine, odnosno na dan donošenja rešenja o naplati carine ako nije podnesen zahtev za obračun i plaćanje carine.

4. Uvoz putničkih automobila na osnovu rešenja o carinskim kontingentima donetih na osnovu Odluke o kriterijumima na osnovu kojih se odobravaju carinski kontingenti ("Službeni list SRJ", broj 6/2003) može se izvršiti do 31. marta 2004. godine.

5. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2004. godine.