UREDBA
O POSTUPKU SA ROBOM U PROMETU SA REPUBLIKOM CRNOM GOROM

("Sl. glasnik RS", br. 130/2003)

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i postupak sa robom u prometu sa Republikom Crnom Gorom i organizacione jedinice Uprave carina za vođenje tog postupka.

II UPUĆIVANJE, DOPREMA I TRANZIT ROBE STRANOG POREKLA

Član 2

Roba stranog porekla koja se upućuje sa carinskog područja Republike Crne Gore na carinsko područje Republike Srbije, u drumskom, železničkom, poštanskom i avio saobraćaju, prijavljuje se carinskim organima Republike Srbije na carinskom kontrolnom punktu i uz odgovarajuće mere carinskog nadzora upućuje najbližoj robnoj carinskoj ispostavi, radi prijavljivanja i određivanja carinski dozvoljenog postupanja ili upotrebe.

Član 3

Roba koja je na Aerodrom Beograd dopremljena vazdušnim putem iz inostranstva i vazdušnim putem otprema se za Republiku Crnu Goru, prijavljuje se carinskim organima kao roba u tranzitu.

Vozar, odnosno lice koje on ovlasti podnosi carinskom organu manifest iz člana 64 st. 4 i 5 Carinskog zakona za robu iz stava 1 ovog člana.

Za avio kompaniju čije je sedište u Republici Crnoj Gori, carinski organ može odobriti smeštaj pod carinski nadzor zalihe rezervnih delova za popravku i održavanje njenih vazduhoplova, o čemu se vodi posebna evidencija.

Član 4

Poštanske pošiljke iz Republike Crne Gore upućuju se Carinarnici Beograd - Carinska ispostava Pošta.

Član 5

Za robu sa carinskog područja Republike Crne Gore koja se doprema na carinsko područje Republike Srbije, za koju postoji obaveza pribavljanja prethodnog odobrenja nadležne inspekcije, ulazak u carinsko područje odobriće se samo ako je takvo odobrenje izdato.

III UPUĆIVANJE STRANE NEOCARINJENE I IZVOZNO OCARINJENE ROBE NA CARINSKO PODRUČJE REPUBLIKE CRNE GORE

Član 6

Strana neocarinjena roba, kao roba u tranzitu, upućuje se na carinsko područje Republike Crne Gore sa međunarodnog graničnog prelaza, odnosno sa carinskog područja Republike Srbije na carinsko područje Republike Crne Gore, uz odgovarajuće mere carinskog nadzora i prijavljuje najbližoj carinskoj ispostavi na granici sa Republikom Crnom Gorom.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, upućivanje akcizne robe i šećera vrši se samo preko Carinske ispostave Prijepolje.

Član 7

Izvozno ocarinjena roba na carinskom području Republike Srbije upućuje se na carinsko područje Republike Crne Gore na način iz člana 6 ove uredbe.

IV UPUĆIVANJE STRANE OCARINJENE ROBE NA CARINSKO PODRUČJE REPUBLIKE CRNE GORE

Član 8

Za uvozno ocarinjenu robu u Republici Srbiji, a koja se upućuje na carinsko područje Republike Crne Gore, carinskom organu podnosi se Evidenciona jedinstvena carinska isprava, koja se popunjava na način utvrđen propisom iz člana 88 stav 2 Carinskog zakona.

V PROMET DOMAĆE ROBE

Član 9

Dopremanje domaće robe iz Republike Crne Gore u Republiku Srbiju slobodno je i vrši se u skladu sa ovom uredbom.

Roba iz stava 1 ovog člana ne podleže obračunu i plaćanju uvoznih dažbina, naknade za usluge carinskog organa, posebne dažbine pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i administrativne takse.

Kao domaća roba u smislu stava 1 ovog člana smatra se roba koja je u celosti proizvedena u Republici Crnoj Gori, odnosno čija je vrednost u procesu proizvodnje uvećana najmanje za 51%.

Član 10

Roba iz člana 9 stav 1 ove uredbe prijavljuje se na carinskom kontrolnom punktu, na način i po postupku propisanim ovom uredbom.

Član 11

Poreklo robe iz člana 9 stav 1 ove uredbe dokazuje se:

1) pismenom izjavom proizvođača robe, ili

2) fakturom prodavca koja sadrži klauzulu da je roba poreklom iz Republike Crne Gore.

Fizičko lice koje je poljoprivredni proizvođač podnosi na uvid uverenje nadležnog organa u Republici Crnoj Gori da se bavi poljoprivrednom delatnošću, sa specifikacijom robe, o čemu posebnu evidenciju vodi carinski organ na kontrolnom punktu.

Dokazi iz st. 1 i 2 ovog člana, moraju biti overeni pečatom i potpisom ovlašćenog carinskog službenika Uprave carina Republike Crne Gore.

Član 12

Evidenciju o vrsti, količini i vrednosti domaće robe u prometu između dve republike vodi Uprava carina.

Za robu iz stava 1 ovog člana carinskom organu podnosi se Evidenciona jedinstvena carinska isprava, koja se popunjava na način utvrđen propisom iz člana 88 stav 2 Carinskog zakona.

Izuzetno od odredbe st. 1 i 2 ovog člana, u slučajevima slanja domaće robe a radi redovnog snabdevanja Vojske Srbije i Crne Gore na teritoriji Republike Crne Gore, takav promet se vrši na osnovu potvrde nadležne vojne pošte i otpremnice, o čemu posebnu evidenciju vodi carinski organ na kontrolnom punktu.

VI PUTNIČKI PROMET

Član 13

U putničkom prometu domaćih i stranih putnika preko granice između dve republike, ne primenjuju se odredbe ove uredbe, osim ako putnici sa sobom nose robu trgovačkog karaktera.

VII CARINSKI KONTROLNI PUNKTOVI

Član 14

Carinski kontrolni punktovi iz člana 2 ove uredbe su:

1) u drumskom saobraćaju:

(2) Brodarevo;

(3) Jabuka;

(4) Mehov Krš;

2) u železničkom saobraćaju:

Železnička stanica Prijepolje;

3) u vazdušnom saobraćaju:

Aerodrom Beograd;

4) u poštanskom saobraćaju:

Pošta carinjenja Beograd.

Član 15

Na carinskim kontrolnim punktovima, pored carinskih organa, poslove iz svoje nadležnosti i u okviru svojih ovlašćenja vrše i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Poreska uprava, Tržišna inspekcija i druge inspekcije.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Na carinski postupak u prometu sa Republikom Crnom Gorom, u skladu sa odredbama ove uredbe, shodno se primenjuju i odredbe spoljnotrgovinskih i poreskih propisa.

Član 17

Danom početka primene ove uredbe prestaje da važi Uredba o postupku sa robom u prometu sa Republikom Crnom Gorom ("Službeni glasnik RS", br. 45/2003 i 51/2003).

Član 18

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2004. godine.