ODLUKA
O NAČINU OBAVLJANJA PLATNOG PROMETA PREKO NOVČANOG RAČUNA CENTRALNOG REGISTRA, DEPOA I KLIRINGA HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 133/2003)

1. Ovom odlukom uređuje se način obavljanja platnog prometa preko novčanog računa Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar) koji Narodna banka Srbije otvara i vodi na osnovu člana 193 stav 4 Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata (u daljem tekstu: Zakon).

2. Novčani račun iz tačke 1 ove odluke Narodna banka Srbije otvara i vodi u skladu sa Zakonom o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003) i propisima donetim na osnovu tog zakona.

Preko novčanog računa iz stava 1 ove tačke izvršavaju se novčane obaveze članova Centralnog registra po osnovu trgovanja hartijama od vrednosti.

3. Novčane transakcije preko novčanog računa iz tačke 1 ove odluke obavljaju se isključivo po bruto principu.

4. Sva sredstva primljena na novčani račun iz tačke 1 ove odluke moraju biti odmah, a najkasnije do kraja radnog dana, preneta svim članovima - prodavcima hartija od vrednosti, tako da saldo ovog računa na kraju tog dana bude nula.

Saldiranje hartija od vrednosti vrši se istovremeno s prenosom sredstava članu - prodavcu tih hartija.

Pogrešno uplaćena ili neiskorišćena sredstva moraju se s novčanog računa iz tačke 1 ove odluke vratiti uplatiocu najkasnije do kraja radnog dana.

5. Terminski plan za obavljanje novčanih transakcija preko novčanog računa iz tačke 1 ove odluke utvrđuje Centralni registar.

6. Plaćanja po osnovu trgovanja hartijama od vrednosti koja se obavljaju u okviru operacija Narodne banke Srbije na otvorenom tržištu vrše se u skladu s propisima Narodne banke Srbije kojima se uređuju operacije na tom tržištu.

7. Centralni registar otvara i vodi novčane račune i račune garantnih fondova svojih članova, u skladu s članom 193 stav 3 Zakona.

Način otvaranja i vođenja računa iz stava 1 ove tačke Centralni registar utvrđuje svojim pravilima, u skladu s članom 197 Zakona.

8. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. januara 2004. godine.