PRAVILNIK
O KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA JESTIVO MASLINOVO ULJE I JESTIVO ULJE KOMINE MASLINE

("Sl. list SRJ", br. 54/99 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za jestivo maslinovo ulje i jestivo ulje komine masline (u daljem tekstu: proizvodi) moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Član 2

Na proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani kvalitet i drugi zahtevi primenjuju se odredbe ovog pravilnika koje se odnose na grupu srodnih proizvoda.

Za proizvode iz stava 1 ovog člana proizvođač je dužan da, pre početka proizvodnje, donese proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija, pored podataka utvrđenih u deklaraciji iz člana 4 ovog pravilnika, mora da sadrži kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje odnosnog proizvoda, učešće osnovnih sastojaka u odnosu na neto količinu proizvoda i izveštaj o izvršenom ispitivanju organoleptičkih, fizičkih i hemijskih karakteristika proizvoda.

O donesenim proizvođačima specifikacijama za proizvode iz stava 1 ovog člana vodi se evidencija, u koju proizvođač unosi sledeće podatke:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv proizvoda i trgovačko ime, ako ga proizvod ima;

3) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

4) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji;

5) datum izvršenog organoleptičkog, fizičkog i hemijskog ispitivanja;

6) grupu kojoj proizvod pripada prema odredbama ovog pravilnika.

Član 3

Proizvodi se stavljaju u promet samo u originalnom pakovanju.

Član 4

Proizvodi koji se stavljaju u promet moraju na omotu, posudi ili etiketi imati deklaraciju, koja sadrži:

1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima;

2) naziv i sedište proizvođača, odnosno punioca;

3) neto količinu (masu ili zapreminu) proizvoda;

4) sadržaj slobodnih masnih kiselina (računato kao oleinska kiselina), u procentima mase Š %(m/m) Ć ;

5) datum proizvodnje i rok upotrebe proizvoda ili reči: "upotrebljivo do kraja (mesec i godina)";

6) podatke o sastojcima proizvoda prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina (osim proizvoda koji sadrže jedan sastojak);

7) funkcionalnu grupu upotrebljenih aditiva, sa specifičnim nazivom ili brojčanom oznakom aditiva, npr. antioksidans (alfa-tokoferol) ili antioksidans (E307);

8) druge podatke od interesa za potrošače.

Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i neizbrisiva.

Slova u nazivu proizvoda i nazivu proizvođača moraju biti veća od slova ostalog teksta deklaracije.

Član 5

Ako proizvođač ne pakuje proizvode, deklaracija mora, pored podataka iz člana 4 ovog pravilnika, da sadrži i naziv i sedište preduzeća koje pakuje proizvod.

Deklaracija za uvezeni proizvod, pored podataka iz člana 4 ovog pravilnika, mora da sadrži i naziv zemlje porekla.

Član 6

Ako neto količina proizvoda koji se stavlja u promet ne prelazi 100 g, odnosno 100 ml, deklaracija mora da sadrži: naziv proizvoda, naziv i sedište proizvođača ili naziv i sedište preduzeća koje pakuje proizvod, neto količinu, sadržaj slobodnih masnih kiselina (računato kao oleinska kiselina), u procentima mase, datum proizvodnje i rok upotrebe ili reči: "upotrebljivo do kraja" (mesec i godina).

Član 7

Proizvodi se moraju skladištiti, transportovati i čuvati na način kojim se obezbeđuje očuvanje njihovog kvaliteta do momenta potrošnje.

II POSEBNE ODREDBE

Član 8

Pod jestivim maslinovim uljem, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno iz ploda masline (Olea europaea sativa Hoffm. et Link) tehnološkim postupkom koji isključuje korišćenje rastvarača i reesterifikacionih procesa, kao i mešanje s uljima drugih vrsta.

Jestivo maslinovo ulje stavlja se u promet kao:

1) devičansko (virgino) maslinovo ulje (sa oznakom vrste);

2) rafinisano maslinovo ulje;

3) maslinovo ulje.

Član 9

Pod devičanskim (virgino) maslinovim uljem, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno iz ploda masline isključivo mehaničkim ili drugim fizičkim postupkom, pod uslovima, posebno termičkim, koji ne dovode do promena u tom ulju i koje nije bilo podvrgnuto nikakvom drugom tretmanu sem pranja, mlevenja, dekantacije, centrifugiranja i filtriranja.

Član 10

Pod rafinisanim maslinovim uljem, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno postupcima rafinisanja devičanskog (virgino) maslinovog ulja lampante koji ne dovode do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida.

Član 11

Pod maslinovim uljem, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno mešanjem rafinisanog maslinovog ulja i devičanskog (virgino) maslinovog ulja.

Član 12

Zavisno od kvaliteta devičansko (virgino) maslinovo ulje stavlja se u promet kao:

1) devičansko (virgino) maslinovo ulje - ekstra virgino;

2) devičansko (virgino) maslinovo ulje - virgino;

3) devičansko (virgino) maslinovo ulje - obično virgino.

Pod devičanskim (virgino) maslinovim uljem - ekstra virgino, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobrog ukusa i specifičnog mirisa koje sadrži najviše 1,0% (m/m) slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina.

Pod devičanskim (virgino) maslinovim uljem - virgino, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobrog ukusa i specifičnog mirisa koje sadrži najviše 2,0% (m/m) slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina.

Pod devičanskim (virgino) maslinovim uljem - obično virgino, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobrog ukusa i mirisa koje sadrži najviše 3,3% (m/m) slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina.

Član 13

Devičansko (virgino) maslinovo ulje, koje se stavlja u promet, mora ispunjavati sledeće zahteve:

1) da je na temperaturi od 20°C bistro;

2) da je svetložute do zelenomaslinaste boje;

3) da je specifičnog mirisa i ukusa, bez stranog mirisa i ukusa i da nije užeglo;

4) da sadrži najviše 0,2% (m/m) vlage i drugih isparljivih materija;

5) da sadrži najviše 0,1 (m/m) nečistoća nerastvorljivih u petroletru;

6) da peroksidni broj nije veći od 20 miliekvivalenata O 2 /kg ulja (10 m.mol. 1/2 O 2 kg ulja);

7) da sadržaj slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina, nije veći za devičansko (virgino) maslinovo ulje - ekstra (virgino) od 1,0% (m/m), za devičansko (virgino) maslinovo ulje od 2,0% (m/m) i za devičansko (virgino) maslinovo ulje - obično (virgino) od 3,3% (m/m).

Član 14

Rafinisano maslinovo ulje koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće zahteve:

1) da je na temperaturi od 20°C bistro;

2) da je svetložute boje;

3) da je blagog i prijatnog mirisa i ukusa, bez stranih mirisa i ukusa i da nije užeglo;

4) da sadrži najviše 0,1% (m/m) vlage i drugih isparljivih materija;

5) da sadrži najviše 0,05% (m/m) nečistoća nerastvorljivih u petroletru;

6) da sadrži najviše 50 mg/kg sapuna, računato kao natrijum -oleat;

7) da peroksidni broj nije veći od 5 miliekvivalenata O 2 /kg ulja (2,5 m.mol. 1/2O 2 /kg ulja);

8) da sadržaj slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina, nije veći od 0,3% (m/m).

Član 15

Maslinovo ulje koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće zahteve:

1) da je na temperaturi od 20°C bistro;

2) da je svetložute do zelenomaslinaste boje;

3) da je specifičnog mirisa i ukusa, bez stranog mirisa i ukusa i da nije užeglo;

4) da sadrži najviše 0,1% (m/m) vlage i drugih isparljivih materija;

5) da sadrži najviše 0,05% (m/m) nečistoća nerastvorljivih u petroletru;

6) da peroksidni broj nije veći od 15 miliekvivalenata O 2 /kg ulja (7,5 m.mol. 1/2O 2 kg ulja);

7) da sadržaj slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina, nije veći od 1,5% (m/m).

Član 16

Pored zahteva propisanih u čl. 13 do 15 ovog pravilnika, devičansko (virgino) maslinovo ulje, rafinisano maslinovo ulje i maslinovo ulje koji se stavljaju u promet moraju ispunjavati i zahteve navedene u tabeli 1.

Tabela 1

R. br.

Karakteristika

Devičansko
( virgino )
maslinovo ulje

Rafinisano maslinovo ulje

Maslinovo
ulje

1

2

3

4

5

1

Relativna gustina (20°C/voda na 20°C)

0,910 do 0,916

0,910 do 0,916

0,910 do 0,916

2

Indeks refrakcije ( n p 20°C )

1,467 5 do 1,470 5

1,467 7 do 1,470 5

1,467 7 do 1,470 5

3

Saponifikacioni broj ( mg KOH/ g)

184 do 196

184 do 196

184 do 196

4

Jodni broj po Hanušu ( g I 2 /100 g)

80 do 92

80 do 92

80 do 92

5

Jodni broj po Vijsu ( g I 2 /100 g)

75 do 94

75 do 94

75 do 94

6

Neosapunjive materije ( g/kg)

£ 15

£ 15

£ 15

7

Apsorbancija u ultraljubičastoj oblasti (E 1% 1 cm)
270
DE


£ 0,25* )
£ 0,01


£ 1 ,10
£ 0 ,16


£ 0,90
£ 0 ,15

8

Sastav masnih kiselina [% ( m/m ) metilestera ]

 

 

 

 

S 14:0

£ 0,05

£ 0,05

£ 0,05

 

S 16:0

7,5 do 20,0

7,5 do 20,0

7,5 do 20,0

 

S 16:1

0,3 do 3,5

0,3 do 3,5

0,3 do 3,5

 

S 17:0

£ 0,3

£ 0,3

£ 0,3

 

S 17:1

£ 0,3

£ 0,3

£ 0,3

 

S 18:0

0,5 do 5,0

0,5 do 5,0

0,5 do 5,0

 

S 18:1

55,0 do 83,0

55,0 do 83,0

55,0 do 83,0

 

S 18:2

3,5 do 21,0

3,5 do 21,0

3,5 do 21,0

 

S 18:3

£ 0,9

£ 0,9

£ 0,9

 

S 20:0

£ 0,6

£ 0,6

£ 0,6

 

S 20:1

£ 0,4

£ 0,4

£ 0,4

 

S 22:0

£ 0,2

£ 0,2

£ 0,2

 

S 24:0

£ 0,2

£ 0,2

£ 0,2

*) Za devičansko maslinovo ulje obično (virgino) do 0,30. Posle dekoloracije uzorka sa akvitnom zemljom - apsorbancija na
270 nm ne sme biti veća od 0,11.

Član 17

Pod jestivim uljem komine masline, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno tretiranjem komine masline rastvaračima, isključujući primenu reesterifikacionih procesa i mešanje s uljima drugih vrsta.

Jestivo ulje komine masline stavlja se u promet kao:

1) rafinisano ulje komine masline;

2) ulje komine masline.

Član 18

Pod rafinisanim uljem komine masline, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno postupcima rafinisanja sirovog ulja komine masline koji ne dovode do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida.

Član 19

Pod uljem komine masline, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ulje dobijeno mešanjem rafinisanog ulja komine masline i devičanskog (virgino) maslinovog ulja.

Član 20

Rafinisano ulje komine masline koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće zahteve:

1) da je na temperaturi od 20°C bistro;

2) da je svetložute do žutosmeđe boje;

3) da je bez stranog mirisa i ukusa i da nije užeglo;

4) da sadrži najviše 0,1% (m/m) vlage i drugih isparljivih materija;

5) da sadrži najviše 0,05 (m/m) nečistoća nerastvorljivih u petroletru;

6) da peroksidni broj nije veći od 5 miliekvivalenata O 2 /kg ulja (2,5 m.mol. 1/2 O 2 /kg ulja);

7) da sadržaj slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina, nije veći od 0,3% (m/m).

Član 21

Ulje komine masline koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće zahteve:

1) da je na temperaturi od 20°C bistro;

2) da je svetložute do zelenomaslinaste boje;

3) da je specifičnog mirisa i ukusa, bez stranog mirisa i ukusa i da nije užeglo;

4) da sadrži najviše 0,1% (m/m) vlage i drugih isparljivih materija;

5) da sadrži najviše 0,05% (m/m) nečistoća nerastvorljivih u petroletru;

6) da peroksidni broj nije veći od 15 miliekvivalenata O 2 /kg ulja (7,5 m.mol. 1/2 O 2 /kg ulja);

7) da sadržaj slobodnih masnih kiselina, računato kao oleinska kiselina, nije veći od 1,5% (m/m).

Član 22

Pored zahteva propisanih u čl. 20 i 21 ovog pravilnika, rafinisano ulje komine masline i ulje komine masline koje se stavlja u promet mora ispunjavati i zahteve navedene u tabeli 2.

Tabela 2

R. br.

Karakteristika

Rafinisano ulje komine masline

Ulje komine masline

1

2

3

4

1

Relativna gustina (20°C/voda na 20°C)

0,910 do 0,916

0,910 do 0,916

2

Indeks refrakcije ( n p 20° C)

1,468 0 do 1,470 7

1,468 0 do 1,470 7

3

Saponifikacioni broj ( mg KOH/ g )

182 do 193

182 do 193

4

Jodni broj po Vijsu ( g I /2/100 g )

75 do 92

75 do 92

5

Neosapunjive materije ( g/kg)

£ 30

£ 30

6

Apsorbancija u ultraljubičastoj oblasti (E 1% cm)

 

 

 

270

£ 2,0

£ 1,7

 

D E

£ 0,20

£ 0,18

7

Sastav masnih kiselina [% (m/m) metilestera ]

 

 

 

S 14:0

£ 0,05

£ 0,05

 

S 16:0

7,5 do 20,0

7,5 do 20,0

 

S 16:1

0,3 do 3,5

0,3 do 3,5

 

S 17:0

£ 0,3

£ 0,3

 

S 17:1

£ 0,3

£ 0,3

 

S 18:0

0,5 do 5,0

0,5 do 5,0

 

S 18:1

55,0 do 83,0

55,0 do 83,0

 

S 18:2

3,5 do 21,0

3,5 do 21,0

 

S 18:3

£ 0,9

£ 0,9

 

S 20:0

£ 0,6

£ 0,6

 

S 20:1

£ 0,4

£ 0,4

 

S 22:0

£ 0,3

£ 0,3

 

S 24:0

£ 0,2

£ 0,2

Član 23

U devičansko (virgino) maslinovo ulje ne sme se dodavati alfa-tokoferol.

U proizvodnji rafinisanog maslinovog ulja, maslinovog ulja, rafinisanog ulja komine masline i ulja komine masline može se dodati najviše 200 mg alfa-tokoferola na 1 kg gotovog proizvoda.

Član 24

Kvalitet i drugi zahtevi za jestivo maslinovo ulje i jestivo ulje komine masline, utvrđeni ovim pravilnikom, proveravaju se na uzorcima koji se uzimaju prema standardu JUS ISO 5555 i ispituju prema standardima JUS E.K8.021; JUS E.K8.022; JUS E.K8.023; JUS E.K8.024; JUS ISO 663; JUS E.K8.026; JUS E.K8.027; JUS E.K8.028; JUS ISO 3596-1; JUS E.K8.029; JUS E.K8.034; JUS E.K8.036, JUS E.K8.039; JUS E.K8.041 i JUS E.K8.051.

Devičansko (virgino) maslinovo ulje lampante i sirovo ulje komine masline moraju ispunjavati zahteve utvrđene jugoslovenskim standardima JUS E.K2.030 i JUS E.K2.031.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu jestivog maslinovog ulja i mešanog maslinovog ulja ("Službeni list SFRJ", br. 51/91 i "Službeni list SRJ", br. 59/93).

Član 26

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 2000. godine.

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.