PRAVILNIK
O KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA, SIRUPE I PRAŠKOVE ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA I SODA-VODU

("Sl. list SRJ", br. 3/2002, 10/2002, 22/2002, 35/2002, 53/2002 i 58/2002 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za osvežavajuća bezalkoholna pića, sirupe i praškove za osvežavajuća bezalkoholna pića i soda-vodu (u daljem tekstu: proizvodi) moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Član 2

Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani kvalitet i drugi zahtevi, primenjuju se odredbe ovog pravilnika koje se odnose na grupu srodnih proizvoda.

Član 3

Za proizvode iz člana 2 ovog pravilnika proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje donese proizvođačku specifikaciju.

Pored podataka navedenih u članu 6 ovog pravilnika proizvođačka specifikacija mora da sadrži i kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje određenog proizvoda, kao i izveštaj o ispitivanju zahteva kvaliteta u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

O donetim proizvođačkim specifikacijama proizvođač vodi evidenciju koja mora da sadrži sledeće podatke:

1) evidencijski broj proizvođačke specifikacije;

2) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

3) datum početka proizvodnje prema proizvođačkoj specifikaciji;

4) datum izvršenog ispitivanja zahteva kvaliteta utvrđenih u proizvođačkoj specifikaciji;

5) grupu kojoj proizvod pripada prema odredbama ovog pravilnika.

Član 4

Proizvodi se stavljaju u promet samo u originalnom pakovanju, ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano.

Pod originalnim pakovanjem, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se pakovanje proizvoda u ambalažu kojom se obezbeđuje očuvanje kvaliteta proizvoda do momenta otvaranja.

U proizvodnji i prometu proizvodi se moraju transportovati, skladištiti i čuvati tako da se obezbedi očuvanje njihovog kvaliteta do momenta otvaranja.

Član 5

Zabranjeno je konzervisanje proizvoda jonizujućim zracima, kao i dodavanje hemijskih sredstava koja odredbama ovog pravilnika nisu dozvoljena.

Član 6

Svi proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na posudi, omotu, etiketi ili zatvaraču imati deklaraciju koja sadrži sledeće podatke:

1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima;

2) naziv i sedište proizvođača;

3) natpis "upotrebljivo do" sa danom, mesecom i godinom - za proizvode čija je trajnost tri meseca, a za proizvode čija je trajnost preko tri meseca - natpis "upotrebljivo do" sa mesecom i godinom;

4) neto količinu proizvoda vidno istaknutu;

5) spisak svih sastojaka proizvoda prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina, uključujući i vodu. Za sastojke čija je upotreba ograničena ovim pravilnikom moraju se navesti sadržane količine. Spisku sastojaka treba da prethodi reč: "sastojci";

6) kategoriju upotrebljenih aditiva i njihov naziv ili brojčanu oznaku aditiva;

7) druge podatke od interesa za potrošače;

8) Uputstvo o načinu upotrebe ako bez njega ne bi bila pravilna upotreba proizvoda.

Isticanje slike voća, zastupljenog u osvežavajućem bezalkoholnom piću, sirupima i praškovima za osvežavajuće bezalkoholno piće nije dozvoljeno.

Član 7

Ako proizvođač ne pakuje proizvode, deklaracija mora, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika, da sadrži naziv i sedište subjekta koji je proizvod upakovao. Ovi podaci mogu biti dati bar-kodom.

Član 8

Ako neto količina proizvoda koji se stavlja u promet u originalnom pakovanju nije veća od 35 g, deklaracija mora da sadrži: naziv proizvoda, naziv i sedište proizvođača ili naziv i sedište subjekta koji je proizvod upakovao, neto količinu, kategoriju i naziv ili E broj aditiva, kao i natpis "upotrebljivo do" prema članu 6 stav 1 tačka 3 ovog pravilnika.

Član 9

Ako je sadržaj pojedinačnog pakovanja deklarisan u jedinicama zapremine, dozvoljeno odstupanje od deklarisane zapremine pri temperaturi od 20oC ±1oC za pojedinačno pakovanje navedeno je u sledećoj tabeli:

Redni broj

Deklarisana zapremina I

Dozvoljeno odstupanje

1

od 0,1

±4 ml

2

iznad 0,1 do 0,2

±6 ml

3

iznad 0,2 do 0,4

±8 ml

4

iznad 0,4 do 1

±2% od deklarisane zapremine

5

iznad 1 do 2

±1,5% od deklarisane zapremine

6

iznad 2

±1% od deklarisane zapremine

Srednja vrednost stvarnog odstupanja za uzorak od deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za datu deklarisanu zapreminu navedenu u tabeli iz stava 1 ovog člana.

Član 10

Ako je sadržaj pojedinačnog pakovanja deklarisan u jedinicama mase, dozvoljeno odstupanje od deklarisane mase za pojedinačno pakovanje navedeno je u sledećoj tabeli:

Redni broj

Deklarisana masa (g)

Dozvoljeno odstupanje

1

do 25

±10% od deklarisane mase

2

iznad 25 do 100

±5% od deklarisane mase

3

iznad 100 do 200

±4,5 g

4

iznad 200 do 500

±10 g

5

iznad 500 do 1000

±20 g

6

iznad 1000 do 5000

±20 g

Srednja vrednost stvarnog odstupanja za uzorak od deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za datu deklarisanu masu navedenu u tabeli iz stava 1 ovog člana.

Član 11

U proizvodnji proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika mogu se koristiti aditivi dati u Prilogu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Prilog), a čiji su kvalitet i drugi zahtevi propisani Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode.

Član 12

U proizvodnji proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika mogu se koristiti arome čiji su kvalitet i drugi zahtevi propisani Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za arome za prehrambene proizvode.

Član 13

Sirovina koja se koristi za proizvodnju proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika naziva se bazna sirovina (mešavina aroma), sastoji se od više sastojaka dozvoljenih ovim pravilnikom i deklariše se nazivom proizvoda za čiju se proizvodnju koristi, npr. "bazna sirovina za osvežavajuće bezalkoholno piće sa voćnim sokom od ..." ili "bazna sirovina za sirupe za osvežavajuće     bezalkoholno piće sa ukusom...".

Uz baznu sirovinu proizvođač osvežavajućeg bezalkoholnog pića mora da ima sertifikat bazne sirovine o kvalitetu te sirovine.

II OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA

Član 14

Osvežavajuća bezalkoholna pića, u smislu ovog pravilnika, su proizvodi dobijeni posebnim tehnološkim postupkom od vode za piće, mineralne vode, šećera, hidrolizata skroba, voćnog soka, koncentrisanog voćnog soka, soka od povrća, žita i proizvoda od žita, soje i proizvoda od soje, hmelja i proizvoda od hmelja, drugih prehrambenih proizvoda čiji je kvalitet propisan odgovarajućim propisima o kvalitetu, kao i aroma i aditiva i ugljen-dioksida.

Član 15

Sastojci i njihova najveća dozvoljena količina u osvežavajućim bezalkoholnim pićima navedeni su u sledećoj tabeli:

Redni broj

NAZIV

Najveća dozvoljena količina u mg/l

1

Kofein

250

2

Kinin

85

3

Kininhidrohlorid

85

Ako je sadržaj kofeina u osvežavajućim bezalkoholnim pićima veći od 150 mg/l u deklaraciji mora biti naveden podatak da nije za osobe mlađe od 18 godina, za osobe sa srčanim problemima, trudnice, dojilje, kao i da se ne preporučuje konzumiranje u kombinaciji sa drugim pićima koja sadrže kofein (npr. kafa, čaj i sl.).

Član 16

Ugljen-dioksid se smatra karakterističnim sastojkom osvežavajućih bezalkoholnih pića i u deklaraciji se navodi sa ostalim sastojcima samo kao "ugljen-dioksid", sa obaveznim navođenjem najmanje sadržane količine (npr. "ugljen-dioksid najmanje 5g/l").

Ugljen-dioksid koji se koristi u proizvodnji osvežavajućih bezalkoholnih pića mora da ispunjava uslove propisane u Prilogu 3 Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode.

Član 17

Osvežavajuća bezalkoholna pića mogu se proizvoditi i stavljati u promet i bez dodatka ugljen-dioksida i tad se naziv proizvoda dopunjava rečju "negazirano", na sledeći način: "negazirano osvežavajuće bezalkoholno piće".

Član 18

Osvežavajuća bezalkoholna pića koja pored ostalih propisanih sastojaka, sadrže najmanje 6% m/m voćnog soka od citrus voća i najmanje 10% m/m od ostalog voća deklarišu se kao "osvežavajuće bezalkoholno piće sa voćnim sokom".

Osvežavajuća bezalkoholna pića iz stava 1 ovog člana proizvedena od mešavine više vrsta sokova od voća i povrća deklarišu se tako što se uz naziv proizvoda navode sve vrste upotrebljenih sokova po redosledu njihove zastupljenosti.

Ukupna količina upotrebljenih sokova mora biti najmanje 10% m/m.

Član 19

Osvežavajuća bezalkoholna pića deklarišu se nazivom proizvoda "osvežavajuće bezalkoholno piće", a naziv proizvoda se može dopuniti rečima "sa ukusom" i navesti karakterističan skup proizvoda (npr. "osvežavajuće bezalkoholno piće sa ukusom narandže").

Naziv proizvoda može se dopuniti i rečju "sa" i navesti karakterističan naziv proizvoda (npr. "osvežavajuće bezalkoholno piće sa sojom, mlekom, medom" i sl.), iz člana 14 ovog pravilnika.

Član 20

Osvežavajuća bezalkoholna pića mogu se proizvoditi i stavljati u promet i kao osvežavajuća bezalkoholna pića bez dodatka šećera, i kao niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića što mora biti istaknuto u nazivu proizvoda.

Osvežavajuća bezalkoholna pića bez dodatka šećera su pića bez dodatih monosaharida i disaharida ili drugih namirnica koje se koriste zbog svog prirodnog svojstva slatkog ukusa.

Niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića su pića koja imaju energetsku vrednost koja je najmanje 30% niža u odnosu na osvežavajuća bezalkoholna pića i normalne energetske vrednosti.

Pića iz stava 1 ovog člana moraju sadržati sastojke i ispunjavati uslove kvaliteta i druge zahteve propisane odredbama ovog pravilnika za osvežavajuća bezalkoholna pića osim sadržaja suve materije.

Član 21

U proizvodnji osvežavajućih bezalkoholnih pića iz člana 20 ovog pravilnika mogu se koristiti sredstva za zaslađivanje navedena u Tabeli br. 7 Priloga.

Član 22

Deklaracija za niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika i Priloga, mora da sadrži i podatak o sadržaju suve materije u procentima, vrstu i količine sredstava za zaslađivanje čiji su kvalitet i drugi zahtevi propisani odgovarajućim propisom, kao i preporučenu količinu za dnevno konzumiranje po kilogramu telesne mase.

Član 23

Osvežavajuća bezalkoholna pića moraju ispunjavati i sledeće zahteve:

1) da izgled i senzorna svojstva odgovaraju vrsti deklarisanog pića;

2) da sadrže najmanje 8% suve materije (mereno refraktometrom na 20oC), osim za niskoenergetska osvežavajuća bezalkoholna pića;

3) da ne sadrže više od 0,5% v/v etanola;

4) da je sadržaj ugljen-dioksida najmanje 2 g/l za gazirana osvežavajuća bezalkoholna pića.

III SIRUPI ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA

Član 24

Pod sirupima za osvežavajuća bezalkoholna pića podrazumevaju se viskozni proizvodi dobijeni po odgovarajućem tehnološkom postupku od sirovina, aroma i aditiva dozvoljenih ovim pravilnikom.

Član 25

U zavisnosti od namene, sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića deklarišu se pod nazivom:

1) sirupi za post-miks aparate;

2) sirupi za spravljanje osvežavajućih bezalkoholnih pića.

Član 26

Sirupi za post-miks aparate su proizvodi koji mogu da sadrže sve sastojke dozvoljene ovim pravilnikom, a koji se u zatvorenom rezervoaru (sudu) dopremaju do post-miks aparata, gde se propisanim razblaživanjem vodom dobijaju osvežavajuća bezalkoholna pića iz čl. 18, 19 i 20 ovog pravilnika namenjena krajnjem potrošaču.

Član 27

Sirupi za spravljanje osvežavajućih bezalkoholnih pića su proizvodi koji su namenjeni krajnjem potrošaču, a na osnovu uputstva datog na deklaraciji, uz dodatak vode, daju osvežavajuća bezalkoholna pića.

Za proizvodnju sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića namenjena krajnjem potrošaču nije dozvoljena upotreba zaslađivača.

Član 28

Sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića, koji se stavljaju u promet, moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da imaju ujednačenu sirupastu konzistenciju bez pojave raslojavanja;

2) da količina ukupne suve materije mora biti najmanje 60%, a kod sirupa namenjenih za proizvodnju gotovih osvežavajućih bezalkoholnih pića u specijalnim automatima (post-miks aparati) najmanje 40% (mereno refraktometrom na 20oC);

3) da količina sirovina i aditiva, posle razblaženja vodom, prema uputstvu na deklaraciji, mora u svemu odgovarati odredbama ovog pravilnika za odgovarajuća osvežavajuća bezalkoholna pića.

Član 29

Deklaracija sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika, mora da sadrži i podatke o uputstvu za upotrebu, odnosno postupak i stepen razblaženja sa vodom kojim se dobija odgovarajuće osvežavajuće bezalkoholno piće.

Deklaracija sirupa za post-miks aparate mora biti istaknuta na zatvorenom rezervoaru (sudu), a na automatu za točenje osvežavajućih bezalkoholnih pića - samo naziv ili trgovačko ime proizvoda.

IV PRAŠKOVI ZA OSVEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA

Član 30

Pod praškovima za osvežavajuća bezalkoholna pića koji su namenjeni za spravljanje osvežavajućih pića podrazumevaju se proizvodi čijim se rastvaranjem u vodi sa dodatkom šećera ili zaslađivača ili bez tih dodataka, prema uputstvu na deklaraciji, dobijaju osvežavajuća bezalkoholna pića iz čl. 18, 19 i 20 ovog pravilnika.

Član 31

Praškovi za osvežavajuća bezalkoholna pića moraju, posle rastvaranja u vodi, prema uputstvu na deklaraciji, da sadrže sve sastojke po vrsti i količini, propisane odredbama ovog pravilnika za odgovarajuće osvežavajuće bezalkoholno piće.

Član 31a

Praškovi za osvežavajuća bezalkoholna pića mogu biti komprimovani u obliku tableta (pastila).

Član 32

Deklaracija praškova za osvežavajuća bezalkoholna pića, pored podataka iz člana 6 ovog pravilnika, mora da sadrži i uputstvo o načinu spravljanja odgovarajućeg osvežavajućeg bezalkoholnog pića.

V SODA-VODA

Član 33

Pod soda-vodom podrazumeva se proizvod dobijen direktnom impregnacijom vode za piće ugljen-dioksidom.

Soda-voda ne sme biti zagađena mehaničkom nečistoćom.

Član 34

Pritisak ugljen-dioksida u boci mora iznositi najmanje 2 bar, računato pri temperaturi soda-vode od 15oC, odnosno sadržaj ugljen-dioksida mora iznositi najmanje 5,8 g/l pri istim uslovima.

Član 35

Deklaracija za soda-vodu mora da sadrži podatke navedene u članu 6 stav 1 tač. 1 do 4 ovog pravilnika, kao i podatke o sadržaju ugljen-dioksida.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Ambalaža originalnog pakovanja koja je proizvedena pre dana stupanja na snagu ovog pravilnika može se koristiti posle stupanja na snagu ovog pravilnika, i to:

1) etikete - šest meseci;

2) limenke, tetrapak i dojpak ambalaža - dve godine;

3) povratna staklena ambalaža sa trajno nanetom deklaracijom - deset godina.

Član 37

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu osvežavajućih bezalkoholnih pića ("Službeni list SFRJ", br. 52/83).

Član 38

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. novembra 2002. godine.

 

Prilog

DOZVOLJENI ADITIVI

1. Boje

1.1. Boje čija je primena u proizvodnji proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika dozvoljena u količinama prema zahtevima tehnološkog postupka (quantum satis) prikazane su u Tabeli br. 1.

Tabela br. 1

Redni broj

E broj

Specifično ime

1

E 101

(i) Riboflavin

 

 

(ii) Riboflavin-5-fosfat

2

E 140

Hlorofili i hlorofilini

3

E 141

Bakarni kompleksi hlorofila i hlorofilina

4

E 150a

Karamel obični

5

E 150b

Karamel kaustično sulfitni

6

E 150c

Karamel amonijačni

7

E 150d

Karamel amonijačno sulfitni

8

E 153

Biljni ugalj

9

E 160a

Karotini

10

E 160c

Paprika ekstrakt, kapsantin, kapsorubin

11

E 162

Cvekla crveno, betanin

12

E 163

Antocijani

13

E 170

Kalcijum-karbonat

14

E 171

Titan-dioksid

15

E 172

Oksidi i hidroksidi gvožđa

1.2. Boje čija je primena ograničena u proizvodnji osvežavajućih bezalkoholnih pića dati su u Tabeli br. 2.

Tabela br. 2

Redni broj

E broj

NAZIV BOJE

Najveća dozvoljena količina u mg/l

1

E 100

Kurkumin

100

2

E 102

Tartrazin

100

3

E 104

Hinolin žuta

100

4

E 110

Sunset žuta FCF (oranž žuta S)

50

5

E 120

Košenila, karminska kiselina, karmin

100

6

E 122

Azorubin (Karmoizin)

50

7

E 124

Ponso 4P (Košenila crvena A)

50

8

E 129

Alura crvena AC

100

9

E 131

Patent plava V

100

10

E 132

Indigotin (Indigo karmin)

100

11

E 133

Brilijant plava FCF

100

12

E 142

Zelena S

100

13

E 151

Brilijant crna BN, Crna PN

100

14

E 155

Braon HT

50

15

E 160d

Likopen

100

16

E 160e

Beta-apo-8-karotenal (C 30)

100

17

E 1160F

Etil estar beta-apo-8-karotenske kiseline (C 30)

100

18

E 161b

Lutein

100

Ako se boje navedene u Tabeli br. 2 upotrebljavaju u kombinaciji, najveća dozvoljena ukupna količina je 100 mg/l.

2. Konzervansi

2.1. Sorbinska i benzojeva kiselina i njihove soli dati su u Tabeli br. 3.

Tabela br. 3

Redni broj

E broj

SPECIFIČNO IME

 

Najveća dozvoljena količina mg/l

1

E 200

Sorbinska kiselina

Sa

300

250Sa+150Ba
(U kombinaciji)

2

E 202

Kaliju sorbat

3

E 203

Kalcijum sorbat

4

E 210

Benzojeva kiselina

Ba

150

5

E 211

Natrijum benzoat

6

E 212

Kalijum benzoat

7

E 213

Kalcijum benzoat

Količina za ukupnu supstancu izračunava se kao slobodna kiselina.

2.2. Dimetil-dikarbonat dat je u Tabeli br. 4.

Tabela br. 4

Redni broj

E broj

SPECIFIČNO IME

Najveća dozvoljena količina mg/l

1

E 242

Dimetil-dikarbonat

ulazna količina je 250 mg/l, ostatak se ne sme detektovati

3. Ostali aditivi čija je upotreba dozvoljena u proizvodnji proizvoda koji su definisani ovim pravilnikom u količinama prema zahtevima tehnološkog postupka dati su u Tabeli 5.

Tabela br. 5

Redni broj

E broj

Specifično ime

1

E 170

Kalcijum-karbonat

2

E 260

Sirćetna kiselina

3

E 261

Kalijum-acetat

4

E 262

Natrijum-acetat

5

E 263

Kalcijum-acetat

6

E 270

Mlečna kiselina

7

E 290

Ugljen-dioksid

8

E 296

Jabučna kiselina

9

E 300

Askorbinska kiselina

10

E 301

Natrijum-askorbat

11

E 302

Kalcijum-askorbat

12

E 304

Estri masnih kiselina i askorbinska kiselina

13

E 306

Ekstrakt bogat tokoferolima

14

E 307

Alfa-tokoferol

15

E 308

Gama-tokoferol

16

E 309

Delta-tokoferol

17

E 322

Lecitini

18

E 325

Natrijum-laktat

19

E 326

Kalijum-laktat

20

E 327

Kalcijum-laktat

21

E 330

Limunska kiselina

22

E 331

Natrijum-citrati

23

E 332

Kalijum-citrati

24

E 333

Kalcijum-citrati

25

E 334

L(+) Vinska kiselina

26

E 335

Natrijum-tartarati

27

E 336

Kalijum-tartarati

28

E 337

Kalijum-natrijum-tartarat

29

E 350

Natrijum-malati

30

E 351

Kalijum-malati

31

E 352

Kalcijum-malat

32

E 354

Kalcijum-tartarat

33

E 380

Triamonijum-citrat

34

E 400

Alginska kiselina

35

E 401

Natrijum-alginat

36

E 402

Kalijum-alginat

37

E 403

Amonijum-alginat

38

E 404

Kalcijum-alginat

39

E 406

Agar

40

E 407

Karagenan

41

E 407a

Obrađene eušeuma alge

42

E 410

Guma iz semena rogača (Karuba guma)

43

E 412

Guar guma

44

E 413

Tragakant guma (Tragakanta)

45

E 414

Akacija guma (Arapska guma)

46

E 415

Ksantan guma

47

E 417

Tara guma

48

E 418

Gelan guma

49

E 422

Glicerol

50

E 440

Pektini

51

E 460

Celuloze

52

E 461

Metilceluloza

53

E 463

Hidroksipropilceluloza

54

E 464

Hidroksipropilmetilceluloza

55

E 465

Etilmetilceluloza

56

E 466

Karboksimetilceluloza (Natrijum-karboksi-metilceluloza)

57

E 469

Enzimski hidrolizovana karboksimetilceluloza

58

E 470a

Natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli masnih kiselina

59

E 470b

Magnezijumove soli masnih kiselina

60

E 471

Mono- i digliceridi masnih kiselina

61

E 472a

Estri sirćetne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

62

E 472b

Estri mlečne kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

63

E 472c

Estri limunske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

64

E 472d

Estri vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

65

E 472e

Estri mono- i diacetilvinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

66

E 472f

Mešoviti estri sirćetne i vinske kiseline i mono- i diglicerida masnih kiselina

67

E 500

Natrijum-karbonati

68

E 501

Kalijum-karbonati

69

E 503

Amonijum-karbonati

70

E 504

Magnezijum-karbonati

71

E 507

Hlorovodonična kiselina

72

E 508

Kalijum-hlorid

73

E 509

Kalcijum-hlorid

74

E 511

Magnezijum-hlorid

75

E 513

Sumporna kiselina

76

E 514

Natrijum-sulfati

77

E 515

Kalijum-sulfati

78

E 516

Kalcijum-sulfati

79

E 524

Natrijum-hidroksid

80

E 525

Kalijum-hidroksid

81

E 526

Kalcijum-hidroksid

82

E 527

Amonijum-hidroksid

83

E 528

Magnezijum-hidroksid

84

E 529

Kalcijum-oksid

85

E 530

Magnezijum-oksid

86

E 570

Masne kiseline

87

E 574

Glukonska kiselina

88

E 575

Glukono-delta-lakton

89

E 576

Natrijum-glukonat

90

E 577

Kalijum-glukonat

91

E 578

Kalcijum-glukonat

92

E 640

Glicin i njegove natrijumove soli

93

E 938

Argon

94

E 939

Helijum

95

E 941

Azot

96

E 942

Azot(I)-oksid

97

E 948

Kiseonik

98

E 1103

Invertaza

99

E 1200

Polidekstroza

100

E 1404

Oksidisan skrob

101

E 1410

Monoskrobfosfat

102

E 1412

Diskrobfosfat

103

E 1413

Fosfatiran diskrobfosfat

104

E 1414

Acetilovan diskrobfosfat

105

E 1420

Acetilovan skrob

106

E 1422

Acetilovan diskrobadipat

107

E 1440

Hidroksipropilskorb

108

E 1442

Hidroksipropildiskrobfosfat

109

E 1450

Skrob-natrijum-oktenilsukcinat

110

E 1451

Acetilovan oksidisan skrob

4. Ostali aditivi čija se upotreba ograničava u proizvodnji proizvoda koji su definisani ovim pravilnikom dati su u Tabeli br. 6.

Tabela br. 6

Redni broj

E broj

SPECIFIČNO IME

Najveća dozvoljena količina mg/l

1

E 338

Fosforna kiselina

700 pojedinačno ili u kombinaciji izraženo kao P2O5

2

E 339

Natrijum-fosfati

3

E 340

Kalijum-fosfati

4

E 341

Kalcijum-fosfati

5

E 343

Magnezijum-fosfati

6

E 450

Difosfati

7

E 451

Trifosfati

8

E 452

Polifosfati

9

E 405

Propan -1,2-diolalginat

300

10

E 444

Saharozaacetatiobutarat

100 samo za bezalkoholna aromatizovana mutna pića

11

E 445

Glicerolski estri smole drveta

100 samo za bezalkoholna aromatizovana mutna pića

12

13

E 473

E 474

Estri saharoze i masnih kiselina

Saharozogliceridi

5000 pojedinačno ili u kombinaciji za bezalkoholna pića na bazi anisa, kokosa i badema

14

E 459

Beta - ciklodekstrin

 

Prema zahtevima tehnološkog postupka samo za pastile

15

E 551

Silicijum-dioksid

16

E 552

Kalcijum-silikat

17

E 553a

(i) Magnezijum-silikat (ii) Magnezijum-trisilikat

18

E 553b

Talk

19

E 554

Natrijum-aluminijum-silikat

20

E 555

Kalijum-aluminijum-silikat

21

E 556

Kalcijum-aluminijum-silikat

22

E 559

Aluminijum-silikat (Kaolin)

23

E 620

Glutaminska kiselina

 

100mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji

24

E 621

Mononatrijum-glutaminat

25

E 622

Monokalijum-glutaminat

26

E 623

Kalcijum-diglutaminat

27

E 624

Monoamonijum-glutaminat

28

E 625

Magnezijum-diglutaminat

29

E 626

Guanilna kiselina

 

500 mg/kg pojedinačno ili u kombinaciji

30

E 627

Dinatrijum-guanilat

31

E 628

Dikalijum-guanilat

32

E 629

Kalcijum-guanilat

33

E 630

Inozinska kiselina

34

E 631

Dinatrijum-inozitat

35

E 632

Dikalijum-inozitat

36

E 633

Kalcijum-inozitat

37

E 634

Kalcijum 5'-ribo-nukleotidi

38

E 635

Dinatrijum 5'-ribo-nukleotidi

39

E 900

Dimetilpolisiloksan

10

40

E 950

Acesulfam K

0,5 kao pojačivači arome

41

E 951

Aspartam

42

E 957

Taumatin

43

E 999

Kvilaja ekstrakta

200    izračunato kao bezvodni ekstrakt

5. Zaslađivči koji se mogu koristiti za proizvodnju osvežavajućih bezalkoholnih pića kao i njihove najveće dozvoljene količine dati su u Tabeli br. 7.

Tabela br. 7

Redni broj

E broj

SPECIFIČNO IME

Najveća dozvoljena količina mg/l

1

E 950

Acesulfam K

350

2

E 951

Aspartam

600

3

E 952

Ciklamska kiselina i njene natrijumove i kalcijumove soli

400 kao slobodna kiselina

4

E 954

Saharin i njegove natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli

80 kao slobodan imid za negazirana bezalkoholna pića
100 kao slobodan imid za gazirana bezalkoholna pića

5

E 959

Neohesperidin DC

30

Ako se koristi mešavina zaslađivača, ona mora biti u srazmeri sa najvećom dozvoljenom količinom i na deklaraciji naznačena količina svakog pojedinačnog zaslađivača izražena u mg/l.

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.