ODLUKA
O NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANJIMA ODBORNIKA U SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA I PLATAMA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA

("Sl. list grada Beograda", br. 33/2003)

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na naknade troškova i izgubljene zarade nastale vršenjem odborničke dužnosti odbornika u Skupštini grada Beograda (u daljem tekstu: Skupština) i plate, naknade i ostala primanja izabranih, imenovanih i postavljenih lica.

II NAKNADE I DRUGA PRIMANJA ODBORNIKA

Član 2

Odbornik u Skupštini ima pravo na:

- naknadu izgubljene zarade nastale usled vršenja odborničke dužnosti;

- naknadu troškova prevoza sredstvima javnog gradskog saobraćaja na teritoriji grada Beograda;

- naknadu troškova nastalih vršenjem odborničke dužnosti van teritorije grada Beograda i

- druge naknade utvrđene ovom odlukom.

Član 3

Odborniku u Skupštini, koji zbog učešća u radu Skupštine, saveta i komisije ne ostvaruje zaradu u preduzeću, ustanovi ili od samostalne delatnosti isplaćuje se naknada izgubljene zarade, i to:

- licu u radnom odnosu, u visini izgubljene zarade, a na osnovu odgovarajuće potvrde, preduzeća ili ustanove u visini izgubljene zarade za vreme provedeno u Skupštini;

- odborniku poljoprivredniku, odborniku samostalnom privredniku i odborniku koji obavlja druge delatnosti kao osnovno zanimanje, u paušalnom iznosu koji utvrđuje Administrativno-mandatna komisija svakog meseca.

Naknade iz stava 1 ovog člana isplaćuju se na lični zahtev odbornika.

Član 4

Odbornik u Skupštini ima pravo na mesečnu markicu za prevoz sredstvima javnog gradskog saobraćaja na teritoriji grada Beograda koje važe za zaposlene.

Pravo iz stava 1 ovog člana ostvaruje se na lični zahtev odbornika.

Član 5

Naknade iz člana 3 ove odluke pripadaju odborniku i kad obavlja službene poslove po odluci Skupštine ili saveta i komisije i po odluci predsednika Skupštine.

Član 6

Pravo na naknade iz čl. 3 i 4 ove odluke ima i član saveta i komisije Skupštine koji nije odbornik, s tim što se naknada troškova prevoza sredstvima javnog gradskog saobraćaja, za dolazak na sednice saveta i komisija, priznaje u visini stvarne cene prevoza prema priloženim kartama.

Član 7

Pravo na naknade, utvrđene ovom odlukom, pripada odborniku od dana verifikacije do dana prestanka mandata, a članovima saveta i komisija koji nisu odbornici od dana izbora do dana razrešenja članstva u stalnom radnom telu Skupštine.

III PLATE I DRUGA PRIMANJA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA

a) Plata

Član 8

Lice koje bira Skupština iz reda odbornika i reda građana (u daljem tekstu: izabrana lica) i koje je na stalnom radu u Skupštini i zbog vršenja funkcije prestaje da ostvaruje platu u preduzeću, ustanovi ili od samostalne delatnosti ima pravo na platu u stalnom mesečnom iznosu.

Pravo na platu imaju i lica koja imenuje i postavlja Skupština, kao i lica koja postavlja Izvršni odbor Skupštine i sekretar Gradske uprave po pribavljenoj saglasnosti Izvršnog odbora.

Plata se prima i za dane godišnjeg odmora, za dane državnih praznika, i u drugim slučajevima za koje je zakonom propisano da se ne radi.

Član 9

Pravo na platu u skladu sa ovom odlukom imaju:

- predsednik i potpredsednik Skupštine;

- predsednik, potpredsednici i članovi Izvršnog odbora;

- sekretar i zamenik sekretara Skupštine;

- sekretar sekretarijata, direktor zavoda, direktor uprave, direktor direkcije, direktor stručne službe i njihovi zamenici;

- gradski javni pravobranilac i njegovi zamenici;

- direktor uprave i direktor direkcije u sastavu sekretarijata i njihovi zamenici;

- pomoćnik sekretara sekretarijata, direktor zavoda, direktor stručne službe, direktor uprave, direktor direkcije, direktor uprave i direktor direkcije u sastavu sekretarijata i

- savetnik u Skupštini.

Član 10

Odbornik, koji je predsednik stalnog radnog tela Skupštine može kad to utvrdi Administrativno-mandatna komisija, biti na stalnom radu u Skupštini, i ima pravo na platu u stalnom mesečnom iznosu.

Član 11

Plate izabranog, imenovanog i postavljenog lica iz člana 9 ove odluke utvrđuju se na osnovu:

1. osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica);

2. koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);

3. dodatka na platu,

4. obaveza koje izabrano, imenovano i postavljeno lice plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 12

Osnovicu za obračun i isplatu plata utvrđuje Vlada Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

Član 13

Koeficijent izražava složenost poslova koje obavlja izabrano, imenovano i postavljeno lice, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 14

Dodatak na platu pripada za:

1. vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad);

2. dežurstvo i druge slučajeve rada dužeg od punog radnog vremena u skladu sa propisima (prekovremeni rad);

3. rad na dan državnog i verskog praznika;

4. dnevnu naknadu za povećane troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak) i

5. rad noću (između 22 i 6 časova narednog dana), ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju koeficijenta.

Dodatak na platu iz stava 1 ovog člana obračunava se i isplaćuje u visini utvrđenoj Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 15

Plata utvrđena u smislu člana 11 ove odluke isplaćuje se za rad u punom radnom vremenu, odnosno radnom vremenu koje se smatra punim.

Član 16

Koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih lica iznose:

- 10,50

-

za predsednika Skupštine grada Beograda i

 

-

predsednika Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda,

- 10,35

-

za potpredsednika Skupštine grada Beograda i

 

-

potpredsednike Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda,

- 9,46

-

za člana Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda i

 

-

predsednika stalnog radnog tela Skupštine na stalnom radu u Skupštini.

Član 17

Osnovicu za obračun i isplatu plata izabranih lica iz člana 16 ove odluke utvrđuje Vlada.

Član 18

Koeficijenti za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica u organima grada Beograda, iznose:

- 24,00

-

za sekretara Skupštine grada,

- 23,31

-

za zamenika sekretara Skupštine grada,

- 22,62

-

za sekretara sekretarijata, direktora zavoda, direktora stručne službe, direktora uprave, direktora direkcije i gradskog javnog pravobranioca,

- 21,58

-

za zamenika sekretara sekretarijata, zamenika direktora zavoda, zamenika direktora uprave, zamenika direktora direkcije, zamenika direktora stručne službe, zamenika gradskog javnog pravobranioca i

 

-

direktora uprave i direkcije u sastavu Sekretarijata,

- 21,50

-

za zamenika direktora uprave i direkcije u sastavu sekretarijata,

- 20,18

-

za pomoćnika sekretara sekretarijata, direktora zavoda, direktora uprave, direktora direkcije, direktora stručne službe, direktora uprave, direktora uprave i direkcije u sastavu sekretarijata i

 

-

za savetnika u Skupštini grada.

Član 19

Koeficijent utvrđen za imenovana i postavljena lica iz člana 18 ove odluke uvećava se u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova najviše do 30%.

Član 20

Osnovicu za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica iz člana 18 ove odluke utvrđuje Vlada.

Član 21

Izabrano lice za koje je ovom odlukom utvrđeno da ima pravo na platu, a koje nije na stalnom radu u Skupštini, ima pravo na naknadu u visini razlike između punog iznosa plate utvrđene za funkciju koju obavlja i zarade koju ostvaruje u radnom odnosu ili od penzije.

Član 22

Izabranom licu koje ima pravo na platu u skladu sa ovom odlukom, a koje nastavlja rad i ostvaruje platu u preduzeću, ustanovi, od samostalne delatnosti ili ostvaruje druga primanja koja imaju karakter plate, može se utvrditi naknada za vršenje funkcije koja iznosi 30% od ukupnog iznosa plate utvrđene za funkciju koju obavlja.

Član 23

Na naknade utvrđene u smislu čl. 21 i 22 ove odluke plaćaju se doprinosi kao na plate iz radnog odnosa.

b) Druga primanja

Član 24

Izabrano, imenovano i postavljeno lice ima pravo na naknadu plate i druga primanja za vreme odsustvovanja sa rada, zbog bolovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja i u drugim slučajevima odsustvovanja sa rada, uz pravo na naknadu plate utvrđene zakonom i drugim propisima, a u visini utvrđenoj aktom Vlade, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Član 25

Izabrano, imenovano i postavljeno lice ima pravo na naknadu plate za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene nesposobnosti za rad, i to:

- u visini 65% od plate koju bi ostvario u mesecu u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad ako je ona prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, ali ne manje od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom,

- u visini 100% od plate koju bi ostvario u mesecu u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad ako je ona prouzrokovana profesionalnom bolešću ili povredom na radu.

Član 26

Izabrano, imenovano i postavljeno lice ima pravo na:

- naknadu za otpremninu pri prestanku radnog odnosa radi korišćenja prava na penziju u visini jedne i po plate koju bi ostvarilo u mesecu koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje otpremnina, s tim što ne može biti niža od jedne i po zarade po zaposlenom isplaćene u republici u poslednja tri meseca, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate,

- naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak s posla i

- druge naknade utvrđene zakonom.

Naknade iz stava 1 ovog člana isplaćuju se u visini utvrđenoj aktom Vlade.

Član 27

Pravo na platu pripada izabranom, imenovanom i postavljenom licu na stalnom radu u Skupštini od dana stupanja na funkciju do dana razrešenja, odnosno do dana prestanka vršenja funkcije.

Lice koje po prestanku vršenja funkcije ne bude ponovo birano ili koje bude razrešeno pre isteka mandata, ima pravo na platu koju je imalo na dan razrešenja u trajanju od šest meseci u skladu sa Zakonom o radnim odnosima u državnim organima.

IV NAKNADE TROŠKOVA ZA VRŠENJE ODBORNIČKE I SLUŽBENE DUŽNOSTI

Član 28

Odbornik, izabrano, imenovano i postavljeno lice imaju pravo na naknadu troškova nastalih vršenjem odborničke i službene dužnosti van teritorije grada Beograda.

Član 29

Dnevnica za službeni put u zemlji pripada odborniku i izabranom, imenovanom i postavljenom licu kada po službenom zadatku, na osnovu izdatog putnog naloga, treba van teritorije grada Beograda da obavi određeni posao za potrebe Skupštine ili saveta i komisije Skupštine čiji je član.

Putni nalog za službeni put u zemlji izdaje sekretar Skupštine ili lice koje on za to ovlasti.

Član 30

Dnevnica za službeni put u zemlji obračunava se od časa polaska na službeni put do časa povratka sa službenog puta.

Polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova, a cela dnevnica za vreme od 12 do 24 časa provedena na službenom putu.

Član 31

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu isplaćuje se u visini utvrđenoj aktom Vlade.

Član 32

Naknada za prevoz na službenom putovanju u zemlji odgovara visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta stanovanja do mesta gde odbornik, izabrano, imenovano i postavljeno lice treba da obavi službeni posao.

Član 33

Pojedinačna rešenja o ostvarivanju prava u skladu sa ovom odlukom, ako zakonom nije drugačije određeno, donosi:

- Administrativno-mandatna komisija, za odbornike, izabrana, imenovana i postavljena lica u Skupštini;

- Izvršni odbor Skupštine grada, za lica koja postavlja Izvršni odbor;

- sekretar Gradske uprave, za lica koja postavlja sekretar Gradske uprave po pribavljenoj saglasnosti Izvršnog odbora Skupštine grada.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama i drugim primanjima odbornika u Skupštini grada Beograda i platama izabranih, imenovanih i postavljenih lica ("Službeni list grada Beograda", br. 13/93 i 1/96).

Član 35

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".