UPUTSTVO
O BLIŽEM UREĐIVANJU UPOTREBE GRBA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2003)

1. Ovim uputstvom bliže se uređuje upotreba grba Autonomne Pokrajine Vojvodine, čiji su oblik i sadržina utvrđeni Odlukom o upotrebi istorijskog znamenja Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 10/2002).

2. U grb Autonomne Pokrajine Vojvodine ne može se ništa upisivati, niti preko grba ispisivati niti se on može menjati.

3. U sastavu pečata grb Autonomne Pokrajine Vojvodine se nalazi na mestu određenom odlukom kojom se uređuju pečati pokrajinskih organa, u skladu sa zakonom.

4. Organi Autonomne Pokrajine koji su obavezni da u sastavu pečata i štambilja imaju grb pribaviće prethodnu saglasnost pokrajinskog organa nadležnog za poslove uprave.

5. Pravna i fizička lica mogu upotrebiti grb Autonomne Pokrajine Vojvodine kao sastavni deo amblema, odnosno znaka, uz prethodno pribavljenu saglasnost Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Rešenje kojim se odbija zahtev za davanje saglasnosti je konačno.

6. Zahtev za saglasnost iz tačke 5 ovog Uputstva podnosi se preko pokrajinskog organa nadležnog za poslove uprave. Zahtev sadrži: svrhu upotrebe grba, tehnički opis (skicu i opis materijala), broj primeraka, rok za koji se saglasnost za upotrebu grba traži i druge činjenice bitne za odlučivanje.

Pokrajinski organ nadležan za poslove uprave vodi evidenciju o datim saglasnostima za upotrebu grba Autonomne Pokrajine Vojvodine kao sastavnog dela amblema, odnosno znaka i čuva njihove otiske odnosno uzorke.

Evidencija o datim saglasnostima sadrži: broj i datum akta kojim je data saglasnost, datum početka upotrebe grba, broj izrađenih primeraka, rok upotrebe i otisak odnosno uzorak.

Otisak ili uzorak izrađenog amblema odnosno znaka i podatak o broju primeraka i datumu početka upotrebe, pravna i fizička lica dužna su da dostave organu nadležnom za vođenje evidencije o datim saglasnostima za upotrebu grba, u roku od 10 dana od dana njihove izrade.

7. U službenim natpisima na zgradama organa Autonomne Pokrajine Vojvodine grb Autonomne Pokrajine Vojvodine se postavlja desno od grba Republike Srbije, spreda gledano.

8. Na diplomama i svedočanstvima o školovanju završenom na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine grb Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i na uverenjima o položenim ispitima, se postavlja desno od grba Republike Srbije, spreda gledano a može se upotrebiti i u vidu potiska na sredini strane.

9. Na legitimacijama poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i članova Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine kao i na identifikacionim legitimacijama za postavljena, imenovana i zaposlena lica u Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine, pokrajinskim organima uprave, organizacijama, službama i direkcijama grb Autonomne Pokrajine Vojvodine nalazi se na prednjoj strani, u gornjem levom uglu.

10. Na poveljama, diplomama i drugim javnim priznanjima koje dodeljuju organi Autonomne Pokrajine Vojvodine grb Autonomne Pokrajine Vojvodine obavezno se utiskuje, odnosno štampa.

11. U zaglavlju "Službenog lista Autonomne Pokrajine Vojvodine" grb Autonomne Pokrajine Vojvodine se nalazi u levom gornjem uglu, spreda gledano.

12. Ako se grb Autonomne Pokrajine Vojvodine ističe zajedno sa grbom državne zajednice Srbija i Crna Gora, i grbom Republike Srbije grb Autonomne Pokrajine Vojvodine nalazi se na poslednjem mestu u vrsti, odnosno sa desne strane, spreda gledano - ako su drugi grbovi poređani u vrstu.

13. Ako se grb Autonomne Pokrajine Vojvodine ističe zajedno sa jednim ili više grbova ili amblema regiona ili regionalnih međunarodnih organizacija prilikom njihovih zvaničnih poseta, grb Autonomne Pokrajine Vojvodine nalazi se na desnoj strani, spreda gledano, od grba ili amblema regiona ili regionalne međunarodne organizacije.

Ako se grb Autonomne Pokrajine Vojvodine ističe zajedno sa jednim ili više grbova ili amblema regiona ili regionalnih međunarodnih organizacija na i u zgradama u kojima se nalazi sedište ovih organizacija, grb Autonomne Pokrajine Vojvodine nalazi se na levoj strani, spreda gledano, od grba ili amblema regiona ili regionalne međunarodne organizacije.

14. Grb Autonomne Pokrajine Vojvodine ističe se na javnim mestima, na otvorenom i zatvorenom prostoru za vreme manifestacija od značaja za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu.

15. Grb Autonomne Pokrajine Vojvodine mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije Autonomne Pokrajine Vojvodine prilikom učešća na manifestacijama u drugim pokrajinama odnosno regionima u inostranstvu.

16. Kada se grb Autonomne Pokrajine Vojvodine ističe u službenim prostorijama koje koristi predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i predsednik Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine ili u drugim službenim prostorijama Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, ističe se na vidnom mestu u prostoriji.

17. Kada se grb Autonomne Pokrajine Vojvodine ističe na službenim vozilima koja koristi predsednik, potpredsednici i sekretar Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, predsednik, potpredsednici, sekretar i članovi Izvršnog veća Autonomne Pokrajine nalazi se u gornjem uglu prednjeg stakla, suprotno od sedišta vozača.

18. Grb Autonomne Pokrajine Vojvodine mogu upotrebljavati i organi jedinica lokalne samouprave, organizacije sa javnim ovlašćenjima čiji je osnivač AP Vojvodina odnosno lokalna samouprava kao i druge organizacije u sastavu svojih pečata i štambilja, u službenim prostorijama koje koriste funkcioneri ovih organa i organizacija i u drugim službenim prostorijama tih organa i organizacija, na poveljama, diplomama i priznanjima koje oni dodeljuju, na predmetima predviđenim za reprezentativne svrhe i na službenim vozilima koje koriste funkcioneri u ovim organima i organizacijama kao i na identifikacionim legitimacijama.

Kada grb upotrebljavaju organi i organizacije iz stava 1 ove tačke, grb Autonomne Pokrajine Vojvodine se upotrebljava na način predviđen ovim uputstvom.

19. Oštećeni ili za upotrebu nepodesni grb Autonomne Pokrajine Vojvodine povlači se iz upotrebe.

Ukoliko ovlašćeno lice utvrdi da je grb oštećen ili je svojim izgledom nepodesan za upotrebu doneće rešenje o povlačenju iz upotrebe, odnosno uklanjanju grba.

Rešenje kojim se daje saglasnost na upotrebu grba ukida se ako korisnik saglasnosti upotrebljava grb suprotno utvrđenoj nameni i uslovima pod kojima je saglasnost data.

20. Sprovođenje odredaba ovog uputstva koje se odnose na upotrebu grba u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine obezbeđuje Služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa.

21. Sadržina obrasca diploma, povelja i drugih javnih priznanja će se uskladiti sa odredbama ovog uputstva prilikom njihove prve zamene.

22. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".