ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA BESPLATNU ISHRANU DECE U OSNOVNIM ŠKOLAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 26/2002 i 22/2003)

Član 1

Ovom odlukom radi finansijske podrške porodici sa decom utvrđuje se pravo na besplatnu ishranu dece u osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada, kao pravo od interesa za Grad Novi Sad.

Član 2

Besplatna ishrana dece u osnovnim školama, u smislu ove odluke, obuhvata:

- tri obroka: doručak, užinu i ručak u produženom boravku (u daljem tekstu: ishrana u boravku), i

- užinu.

Član 3

Pravo na besplatnu ishranu u boravku priznaje se za decu prvog razreda osnovne škole i za decu sa smetnjama u razvoju, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Pravo na besplatnu užinu, priznaje se za decu od prvog do osmog razreda osnovne škole, izuzev za decu iz stava 1 ovog člana.

Član 4

Pravo na besplatnu ishranu, u skladu sa članom 3 ove odluke, priznaje se za decu iz porodice koja, zbog svog materijalnog položaja, ostvaruje pravo na materijalno obezbeđenje u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana ili pravo na dečiji dodatak, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, za decu iz porodica sa troje i više dece, decu bez roditeljskog staranja i za decu sa smetnjama u razvoju, pravo na besplatnu ishranu, priznaje se bez obzira na materijalni položaj porodice.

Član 5

Pravo na besplatnu ishranu dece, ostvaruje se na zahtev roditelja, staratelja, odnosno hranitelja, koji se podnosi školi u kojoj je dete redovan učenik.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana podnosi se:

1. dokaz o prebivalištu za podnosioca zhateva, odnosno boravištu za privremeno raseljeno lice iz AP Kosova i Metohije,

2. fotokopija rešenja o ostvarenom pravu na materijalno obezbeđenje porodice, odnosno dečijem dodatku,

3. potvrda škole da je dete redovan učenik.

Ukoliko roditelj, staratelj, odnosno hranitelj, nije ostvario pravo na materijalno obezbeđenje porodice, odnosno dečiji dodatak, za decu iz porodica sa troje i više dece, uz zahtev iz stava 1 ovog člana, podnosi se fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu iz porodice.

Član 6

O pravima iz ove odluke rešava Gradska uprava - Sekretarijat za zdravstvo i socijalnu zaštitu (u daljem tekstu: Sekretarijat), po propisima o opštem upravnom postupku, i pravo se utvrđuje za školsku godinu.

Po žalbi na rešenje iz stava 1 ovog člana rešava Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Izvršni odbor).

Član 7

Izvršni odbor utvrđuje cenu ishrane u boravku i cenu užine, na predlog Sekretarijata.

Član 8

Osnovna škola, na osnovu odredaba ove odluke, dostavlja Sekretarijatu zahtev za troškove ishrane dece, najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec.

Član 9

Sredstva za besplatnu ishranu, u skladu sa ovom odlukom, obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada.

Član 10

Donošenjem ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu regresiranja troškova boravka i ishrane dece osnovnoškolskog uzrasta ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 3/93 i 16/93).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".