ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2002, 26/2002 i 22/2003)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se visina, olakšice, rokovi i način plaćanja boravišne takse (u daljem tekstu: taksa) na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Taksa se plaća u dnevnom iznosu od 70 dinara.

Član 3

Obveznik takse je građanin koji nema prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada i strani državljanin, a koristi usluge smeštaja u turističkom objektu na teritoriji Grada Novog Sada.

Turističkim objektom u smislu ove odluke smatra se hotel, motel, pansion, turistički apartman, kamp, odmaralište, prirodno lečilište, prostorija u stambenoj zgradi, odnosno stana, za pružanje usluga smeštaja, odnosno kuće i stan koji se iznajmljuje turistima za odmor.

Član 4

Taksu iz člana 1 ove odluke ne plaćaju:

- deca do sedam godina starosti,

- lica sa teškim čulnim i telesnim smetnjama (slepi, gluvi, distrofičari i dr.),

- lica koja organizovano borave u turističkom objektu radi izvođenja radnih, istraživačkih, ekoloških i sličnih akcija,

- učesnici školskih ekskurzija, odnosno učenici i studenti čiji boravak organizuju škole, više škole, fakulteti u okviru redovnih programa,

- strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse i članovi humanitarnih organizacija koje donose humanitarnu pomoć.

Lica iz stava 1 dužna su da podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u stavu 1 ovog člana (člansku kartu, potvrdu škole, više škole i fakulteta, lekara, odnosno organizatora izvođenja radnih, istraživačkih i ekoloških akcija i sličnih akcija i dr.).

Lica od 7 do 15 godina starosti plaćaju taksu umanjenu za 50%.

Član 5

Naplatu takse vrši pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje pruža usluge smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja i dužan je da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos takse.

Sredstva od naplaćene takse davalac smeštaja je dužan da uplati do 5-og u tekućem mesecu za prethodni mesec u korist računa budžeta Grada Novog Sada.

Ako davalac smeštaja ne naplati taksu, ili je naplati u manjem iznosu od propisane, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene takse.

Član 6

Ostvarena sredstva od takse koristiće se za podsticanje razvoja turizma na teritoriji Grada Novog Sada, u skladu sa programom koji za svaku kalendarsku godinu donosi Skupština Grada Novog Sada.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava - Sekretarijat za privredu.

Član 8

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- ne naplati taksu, ili je naplati u iznosu većem ili manjem od propisane (član 2 ove odluke);

- ne naplati taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja (član 5 ove odluke);

- u računu posebno ne iskaže iznos takse ili ne navede osnov oslobađanja od plaćanja takse (član 5 ove odluke) i

- sredstva od naplaćene takse ne uplati u propisanom roku (član 5 ove odluke).

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 1.000,00 do 5.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice koje učini prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".