ODLUKA
O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2001 - prečišćen tekst*, 5/2002 i 22/2003)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se izvori iz kojih se obezbeđuju posebna sredstva za zaštitu i unapređenje životne sredine - "Ekološki fond" radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada Novog Sada u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Sredstva iz člana 1 ove odluke obezbeđuju se:

- naplatom 10 para (10/100 din.) mesečno po kvadratnom metru od vlasnika, odnosno korisnika stambenog i 18 para (18/100 din.) mesečno po kvadratnom metru od vlasnika, odnosno korisnika poslovnog prostora na području Grada Novog Sada,

- iz investicionih sredstava za objekte privrede, poljoprivrede i industrije za koje je u skladu sa Zakonom propisana obaveza izrade analize uticaja na životnu sredinu, za koje dozvolu za građenje izdaje Gradska uprava, u visini od 0,5% od predračunske vrednosti objekta,

- od naplaćene komunalne takse za držanje pasa,

- od naplaćene komunalne takse za korišćenje prostora na javnim površinama 10% od mesečnog priliva,

- od naplaćenih mandatnih i prekršajnih kazni u skladu sa važećim propisima u oblasti zaštite životne sredine za prekršaje propisane odlukom Skupštine Grada Novog Sada,

- iz drugih prihoda: poklona, donatorstva, sponzorstva, priloga i drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Član 3

Sredstva iz člana 2 ove odluke alineja 1, 2 i 7 uplaćuju se na uplatni račun - Posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine i prihod su budžeta Grada.

Sredstva iz stava 1 ovog člana i sredstva iz člana 2 ove odluke alineja 3, 4, 5 i 6 prenose se iz budžeta na poseban račun za finansiranje zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 4

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama člana 2 ove odluke koristiće se na osnovu Srednjoročnog programa zaštite i unapređenja životne sredine i godišnjeg Programa zaštite i unapređenja životne sredine (u daljem tekstu: Program).

Srednjoročni program zaštite i unapređenja životne sredine donosi Skupština Grada Novog Sada, a Program Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada.

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama člana 2 ove odluke, koristiće se za sufinansiranje investicionih programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, naučno-istraživačkih programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, programa i projekata ekološke edukacije, infomativno-propagandnih i marketinških programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, kao i za pokrivanje troškova realizacije Programa.

Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada na osnovu Programa kvartalno utvrđuje Prioritete za korišćenje sredstava za programe i projekte u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Za realizaciju programa i projekata iz stava 3 ovog člana, Sekretar Gradske uprave Grada Novog Sada ili lice koje on ovlasti, zaključiće ugovor sa korisnikom sredstava.

Ugovor iz stava 5 ovog člana sadrži naročito:

- sadržaj programa, odnosno projekta,

- međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

- način plaćanja,

- rokove za izvršavanje ugovorenih obaveza,

- nadzor nad izvršavanjem ugovorenih obaveza.

Član 5

Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada najmanje jedanput godišnje podnosi Skupštini Grada Novog Sada Izveštaj o realizaciji Programa i utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje
životne sredine

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 5/2002)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Služenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje
životne sredine

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 22/2003)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

*Komisija za propise Skupštine Grada Novog Sada na XI sednici 8. juna 2001. godine, utvrdila je prečišćen tekst Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.
Prečišćen tekst Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine obuhvata:
- Odluku o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/95), koja je stupila na snagu 6. januara 1996. godine.
- Odluku o izmenama Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/98), koja je stupila na snagu 8. maja 1998. godine.
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 16/98) koja je stupila na snagu 25. septembra 1998. godine.
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 18/98), koja je stupila na snagu 5. novembra 1998. godine.
- Odluku o izmenama Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 10/99), koja je stupila na snagu 23. septembra 1999. godine.