PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 7/2004 i 19/2004 - ispr.)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se za banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banke) propisuju obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje.

Obrasci Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu su, kao prilozi 1, 2, 3 i 4, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2

Pri popunjavanju obrazaca iz člana 1 ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2 prema sadržini određenoj tim pravilnikom.

Što se tiče sadržine pojedinih grupa računa i računa označenih u koloni 1, postupa se prema odredbama Pravilnika o kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni glasnik RS", br. 133/2003 i 4/2004).

U obrasce iz člana 1 ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Banka Narodnoj banci Srbije - Centru za bonitet (u daljem tekstu: Centar za bonitet), u skladu s članom 42 Zakona o računovodstvu i reviziji, dostavlja finansijske izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine (u daljem tekstu: godišnji račun) na obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i napomene uz finansijske izveštaje - u jednom primerku.

Član 4

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, banka kod koje je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja dužna je da, uz godišnji račun, Centru za bonitet dostavi i podatke za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje.

Za period do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, banka Centru za bonitet dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavlja godišnji račun, sa naznakom "Do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje".

Pri dostavljanju podataka za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, banka obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti, kao i to da se podaci ne ponavljaju kod više banaka. Radi toga banka postupa na sledeći način:

1) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala u tekućoj godini, za banku koja je prestala da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- na obrascu Bilans stanja, u kolonu 8 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje 1. januara tekuće godine,

- na obrascu Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje banke ili vlasničke transformacije, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu,

- na obrascu Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 3 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje banke ili vlasničke transformacije, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;

2) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala u prethodnoj godini, za banku koja je prestala da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- na obrascu Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje;

- na obrascu Izveštaj o novčanim tokovima, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje;

3) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja nastala 31. decembra prethodne godine, za banku koja je prestala da posluje na obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju u koloni 8 za aktivu i u koloni 6 za pasivu. U obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - u koloni 4.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 5

U obrazac Bilans stanja banka unosi podatke u kolone od 5 do 8, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pri izradi godišnjeg računa, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje banke, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. od 001 do 013 u aktivi i od 101 do 121 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 8 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja godišnji račun podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija uzimanjem stanja s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 8 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 6

U obrazac Bilans uspeha banka unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg računa, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakom AOP br. od 201 do 220 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP br. od 221 do 224 - vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. od 225 do 226 - dobitak i gubitak perioda pre oporezivanja, pod oznakom AOP br. 227 - porez na dobit i pod oznakom AOP br. 228 i 229 - dobitak i gubitak perioda posle oporezivanja.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 5 (tekuća godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU

IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA

Član 7

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko žiro-računa, tekućeg i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa, u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) i drugim relevantnim standardima.

Kretanje između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istoj banci ne smatra se tokovima gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na žiro-računu i deviznom računu ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 8

Pod oznakom AOP br. 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 302 do 306.

Pod oznakom AOP br. 302 - Prilivi od kamata, iskazuju se prilivi gotovine po osnovu naplate aktivnih kamata.

Pod oznakom AOP br. 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP br. 304 - Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda, iskazuju se prilivi gotovine od prodaje usluga (izuzev naknada i provizija), zakupnina i drugi prilivi gotovine iz redovnog poslovanja.

Pod oznakom AOP br. 305 - Prilivi od dividendi i učešća u dobitku, iskazuju se iznosi naplaćenih prinosa po osnovu investiranja u vidu dividendi i učešća u dobitku.

Pod oznakom AOP br. 306 - Prilivi po osnovu vanrednih prihoda, iskazuju se naplaćeni vanredni prihodi definisani u skladu s MRS.

Član 9

Pod oznakom AOP br. 307 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 308 do 313.

Pod oznakom AOP br. 308 - Odlivi po osnovu kamata, iskazuju se odlivi gotovine po osnovu plaćanja pasivnih kamata.

Pod oznakom AOP br. 309 - Odlivi po osnovu naknada, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP br. 310 - Odlivi po osnovu bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 311 - Odlivi po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina na teret prihoda, iskazuju se iznosi isplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 312 - Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja, iskazuju se odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja.

Pod oznakom AOP br. 313 - Odlivi po osnovu vanrednih rashoda, iskazuje se odliv po osnovu vanrednih rashoda definisanih u skladu s MRS.

Pod oznakom AOP br. 314 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakama AOP br. 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP br. 307 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP br. 315 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP br. 307 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP br. 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Član 10

Pod oznakom AOP br. 316 - Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 317 do 321.

Pod oznakama AOP br. od 317 do 319 iskazuje se neto smanjenje plasmana po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto smanjenje plasmana predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakama AOP br. 320 i 321 iskazuje se neto povećanje depozita po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto povećanje depozita predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP br. 322 - Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 323 do 327.

Pod oznakama AOP br. od 323 do 325 - iskazuje se neto povećanje plasmana po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto povećanje plasmana predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakama AOP br. 326 i 327 iskazuje se neto smanjenje depozita po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto smanjenje depozita predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu.

Član 11

Pod oznakom AOP br. 328 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit, iskazuje se pozitivna vrednost zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP br. 314 i 316 umanjena za iznos iskazan pod oznakom AOP br. 322.

Pod oznakom AOP br. 329 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit, iskazuje se negativna vrednost zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP br. 314 i 316 umanjena za iznose iskazane pod oznakama AOP br. 315 i 322.

Član 12

Pod oznakom AOP br. 330 - Plaćeni porez na dobit, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobit u toku izveštajnog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu, umanjeni za povraćaje izvršene u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 331 - Isplaćene dividende, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija dividendi iz dobitka u toku godine, kao i iznosi dividendi iz dobitka za prethodne godine isplaćeni u tekućoj godini.

Član 13

Pod oznakom AOP br. 332 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se pozitivan rezultat razlike iznosa iskazanog pod oznakom AOP br. 328 i zbira iznosa iskazanih pod oznakama AOP br. 330 i 331.

Pod oznakom AOP br. 333 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se negativan rezultat razlike iznosa iskazanog pod oznakom AOP br. 328 i zbira iznosa iskazanih pod oznakama AOP br. 329, 330 i 331.

2. Tokovi gotovine iz aktivnosti investiranja

Član 14

Pod oznakom AOP br. 334 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 335 do 337.

Pod oznakom AOP br. 335 - Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti, iskazuju se naplaćeni iznosi dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća.

Pod oznakom AOP br. 336 - Prilivi od prodaje učešća i udela, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP br. 337 - Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 15

Pod oznakom AOP br. 338 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 339 do 341.

Pod oznakom AOP br. 339 - Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti, iskazuju se isplate po osnovu investiranja u dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća.

Pod oznakom AOP br. 340 - Odlivi za kupovinu učešća i udela, iskazuju se odlivi po osnovu kupovine učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP br. 341 - Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi isplaćeni po osnovu pribavljanja pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 16

Pod oznakom AOP br. 342 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP br. 334 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP br. 338 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP br. 343 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP br. 338 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP br. 334 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

Član 17

Pod oznakom AOP br. 344 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 345 do 348.

Pod oznakom AOP br. 345 - Prilivi po osnovu uvećanja kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplata akcija banke.

Pod oznakom AOP br. 346 - Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se iznos ukupnih priliva po osnovu uzetih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 347 - Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu uzetih kratkoročnih kredita umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 348 - Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti umanjen za odlive po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) u toku obračunskog perioda.

Član 18

Pod oznakom AOP br. 349 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP br. od 350 do 353.

Pod oznakom AOP br. 350 - Odlivi po osnovu otkupa sopstvenih akcija, iskazuju se odlivi gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija.

Pod oznakom AOP br. 351 - Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se ukupan iznos otplaćenih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 352 - Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku izveštajnih perioda po osnovu otplate uzetih kratkoročnih kredita umanjen za iznos novih kratkoročnih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 353 - Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) umanjen za iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti.

Pod oznakom AOP br. 354 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP br. 344 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP br. 349 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP br. 355 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicije AOP br. 349 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP br. 344 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o novčanim tokovima

Član 19

Pod oznakom AOP br. 356 - Svega neto prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP br. 301, 316, 334 i 344.

Pod oznakom AOP br. 357 - Svega neto odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP br. 307, 322, 330, 331, 338 i 349.

Pod oznakom AOP br. 358 - Neto povećanje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP br. 356 i 357.

Pod oznakom AOP br. 359 - Neto smanjenje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP br. 357 i 356.

Pod oznakom AOP br. 360 - Gotovina na početku godine, iskazuje se iznos gotovine na dan otvaranja bilansa obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP br. 361 - Pozitivne kursne razlike, iskazuje se iznos pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP br. 362 - Negativne kursne razlike, iskazuje se iznos negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP br. 363 - Gotovina na kraju perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP br. 358 - AOP br. 359 + AOP br. 360 + AOP br. 361 - AOP br. 362).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 20

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu banka unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu, i to:

- kolonu 2 - akcijski kapital, stanje i promene na računima 810 i 811,

- u kolonu 3 - emisionu premiju, stanje i promene na računu 812,

- u kolonu 4 - upisani a neuplaćeni kapital, stanje i promene na računu 350,

- u kolonu 5 - otkupljene sopstvene akcije, stanje i promene na računu 355,

- u kolonu 6 - revalorizacione rezerve, stanje i promene na računu 813,

- u kolonu 7 - rezerve iz dobiti, stanje i promene na računu 814,

- u kolonu 8 - dobitak, stanje i promene na računima 817 i 818,

- u kolonu 9 - gubitak, stanje i promene na računima 815 i 816,

- u koloni 10 - ostali kapital, stanje i promene na računu 819,

- u koloni 11 - ukupan kapital, ukupan iznos odgovarajuće pozicije.

U ovaj obrazac banka unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu za prethodnu i tekuću godinu, u skladu s MRS.

U Izveštaj o promenama na kapitalu (za statističku obradu), u kolonu 4 unose se podaci o početnom stanju, u kolonu 6 unosi se povećanje, u kolonu 8 smanjenje i u kolonu 10 stanje na dan 31. decembra tekuće godine na računima iskazanim u koloni 1 ovog obrasca.

VI MINIMUM SADRŽAJA NAPOMENA UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Član 21

Minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje (MRS 1, tač. od 91 do 102 i pojedinačni MRS) čini:

- opšte informacije o banci (uključujući i podatak o broju zaposlenih na dan 31. decembra tekuće i prethodne godine),

- računovodstvene politike sa izjavom o primeni svih međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja,

- politike upravljanja rizicima,

- regulatorni zahtevi,

- informacije po segmentima,

- analiza pozicija bilansa uspeha (po navedenim napomenama),

- porez iz dobitka (tekući i odloženi),

- zarada po akciji i isplaćene dividende,

- analiza pozicija bilansa stanja (po navedenim napomenama),

- potencijalne obaveze,

- preuzete obaveze,

- poslovi u ime i za račun trećih lica,

- transakcije s povezanim licima,

- primena koncepta fer vrednosti,

- događaji nakon datuma bilansa stanja.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Pri sastavljanju finansijskih izveštaja za 2003. godinu, banke u obrasce propisane ovim pravilnikom ne unose podatke za 2002. godinu (prethodnu godinu).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

Matični broj _______________________________________
Poreski identifikacioni broj ____________________________
Šifra delatnosti ____________________________________
Naziv banke ili druge finansijske organizacije _____________
Sedište ___________________________________________

BILANS STANJA
na dan ________________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto

1

2

3

4

5

6

7

8

00

AKTIVA
Gotovina i gotovinski ekvivalenti

0

0

1

 

 

 

 

 

01

Depoziti kod centralne banke i hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod centralne banke

0

0

2

 

 

 

 

 

11, 16, 22, 27

Potraživanja za kamatu i naknadu

0

0

3

 

 

 

 

 

10, 12, 13, 15, 17, 18,

Plasmani bankama

0

0

4

 

 

 

 

 

20, 21, 23, 24, 25, 26, 28, 29

Plasmani klijentima

0

0

5

 

 

 

 

 

30

Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje

0

0

6

 

 

 

 

 

31

Ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

0

0

7

 

 

 

 

 

32

Učešća u kapitalu i ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

0

0

8

 

 

 

 

 

33

Nematerijalna ulaganja

0

0

9

 

 

 

 

 

34

Osnovna sredstva

0

1

0

 

 

 

 

 

37, 38

Ostala sredstva i aktivna vremenska razgraničenja

0

1

1

 

 

 

 

 

39

Odložena poreska sredstva

0

1

2

 

 

 

 

 

 

UKUPNA AKTIVA (od 001 do 012)

0

1

3

 

 

 

 

 

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos
prethodne godine

1

2

3

4

5

6

40, 41, 43, 45, 46, 48

PASIVA OBAVEZE
Obaveze prema bankama

1

0

1

 

 

 

50, 51, 521 do 524, 53, 54, 55, 561 do 564, 57

Obaveze prema klijentima

1

0

2

 

 

 

42, 47, 525 do 529, 565 do 569

Obaveze za kamate i naknade

1

0

3

 

 

 

580, 581

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti

1

0

4

 

 

 

582

Obaveze iz dobitka

1

0

5

 

 

 

583 do 589

Ostale obaveze iz poslovanja

1

0

6

 

 

 

805

Odloženi negativni goodwill

1

0

7

 

 

 

800, 801, 803

Rezervisanja

1

0

8

 

 

 

59, 806, 809

Ostale obaveze i pasivna vremenska razgraničenja

1

0

9

 

 

 

89

Odložene poreske obaveze

1

1

0

 

 

 

 

UKUPNO OBAVEZE (od 101 do 110)

1

1

1

 

 

 

810, 811, 812, 819 manje 35

KAPITAL
Akcijski i ostali kapital

1

1

2

 

 

 

813, 814

Rezerve

1

1

3

 

 

 

817, 818 manje 815 i 816

Akumulirana dobit

1

1

4

 

 

 

815, 816 manje 817 i 818

Akumuliran gubitak

1

1

5

 

 

 

 

UKUPNO KAPITAL (112+113+114-115)

1

1

6

 

 

 

 

UKUPNO PASIVA (111+116)

1

1

7

 

 

 

 

VANBILANSNE POZICIJE (od 119 do 121)

1

1

8

 

 

 

90

Poslovi u ime i za račun trećih lica

1

1

9

 

 

 

91, 92, 93

Garancije, jemstva, imovina za obezbeđenje obaveza i preuzete neopozive obaveze

1

2

0

 

 

 

94

Druge vanbilansne pozicije

1

2

1

 

 

 


U _______________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor banke

Dana ______________

_________________________________

______________________

 

Prilog 2

Matični broj ________________________________
Poreski identifikacioni broj ________________
Šifra delatnosti _____________________________
Naziv banke ili druge finansijske organizacije _____________
Sedište ______________________________________________

BILANS USPEHA
u periodu od ____________ do ____________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

 

3

 

4

5

6

70

PRIHODI I RASHODI REDOVNOG POSLOVANJA
Prihodi od kamata

2

0

1

 

 

 

60

Rashodi od kamata

2

0

2

 

 

 

 

Dobitak po osnovu kamata (201-202)

2

0

3

 

 

 

 

Gubitak po osnovu kamata (202-201)

2

0

4

 

 

 

71

Prihodi od naknada i provizija

2

0

5

 

 

 

61

Rashodi naknada i provizija

2

0

6

 

 

 

 

Dobitak po osnovu naknada i provizija (205-206)

2

0

7

 

 

 

 

Gubitak po osnovu naknada i provizija (206-205)

2

0

8

 

 

 

722 manje 620

Neto dobitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti

2

0

9

 

 

 

620 manje 722

Neto gubitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti

2

1

0

 

 

 

721 manje 621

Neto prihodi od kursnih razlika

2

1

1

 

 

 

621 manje 721

Neto rashodi od kursnih razlika

2

1

2

 

 

 

720

Prihodi od dividendi i učešća

2

1

3

 

 

 

73 i od 760 do 766

Ostali poslovni prihodi

2

1

4

 

 

 

65

Rashodi indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja

2

1

5

 

 

 

63, 64, od 660 do 666

Ostali poslovni rashodi

2

1

6

 

 

 

77

Prihodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

1

7

 

 

 

67

Rashodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

1

8

 

 

 

 

DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA (203-204+207-208+209-210+211-212+213+214-215-216+217-218)

2

1

9

 

 

 

 

GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA (204-203+208-207+210-209+212-211-213-214+215+216-217+218)

2

2

0

 

 

 

769

VANREDNI PRIHODI I RASHODI
Vanredni prihodi

2

2

1

 

 

 

669

Vanredni rashodi

2

2

2

 

 

 

 

NETO VANREDNI PRIHODI (221-222)

2

2

3

 

 

 

 

NETO VANREDNI RASHODI (222-221)

2

2

4

 

 

 

 

DOBITAK PERIODA PRE OPOREZIVANJA (219+223-224 ili 220-223)

2

2

5

 

 

 

 

GUBITAK PERIODA PRE OPOREZIVANJA (220-223+224 ili 219-224)

2

2

6

 

 

 

847

Porez na dobit

2

2

7

 

 

 

 

DOBITAK POSLE OPOREZIVANJA (225-227)

2

2

8

 

 

 

 

GUBITAK POSLE OPOREZIVANJA (226+227 ili 227-225)

2

2

9

 

 

 


U _______________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor banke

Dana ______________

_________________________________

______________________

 

Prilog 3

Matični broj _______________________________________
Poreski identifikacioni broj ____________________________
Šifra delatnosti ____________________________________
Naziv banke ili druge finansijske organizacije _____________
Sedište ___________________________________________

IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA
u periodu od ____________ do ____________

(u hiljadama dinara)

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A. TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
I Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 302 do 306)

3

0

1

 

 

1. Prilivi od kamata

3

0

2

 

 

2. Prilivi od naknada

3

0

3

 

 

3. Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda

3

0

4

 

 

4. Prilivi od dividendi i učešća u dobitku

3

0

5

 

 

5. Prilivi po osnovu vanrednih prihoda

3

0

6

 

 

II Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 308 do 313)

3

0

7

 

 

6. Odlivi po osnovu kamata

3

0

8

 

 

7. Odlivi po osnovu naknada

3

0

9

 

 

8. Odlivi po osnovu bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda

3

1

0

 

 

9. Odlivi po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina na teret prihoda

3

1

1

 

 

10. Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja

3

1

2

 

 

11. Odlivi po osnovu vanrednih rashoda

3

1

3

 

 

III Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (301 minus 307)

3

1

4

 

 

IV Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (307 minus 301)

3

1

5

 

 

V Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita (od 317 do 321)

3

1

6

 

 

12. Smanjenje kredita i plasmana bankama i drugim finansijskim organizacijama

3

1

7

 

 

13. Smanjenje kredita i plasmana klijenata

3

1

8

 

 

14. Smanjenje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

1

9

 

 

15. Povećanje depozita od banaka i drugih finansijskih organizacija

3

2

0

 

 

16. Povećanje depozita klijenata

3

2

1

 

 

VI Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita (od 323 do 327)

3

2

2

 

 

17. Povećanje kredita i plasmana bankama i drugim finansijskim organizacijama

3

2

3

 

 

18. Povećanje kredita i plasmana klijenata

3

2

4

 

 

19. Povećanje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

2

5

 

 

20. Smanjenje depozita od banaka i drugih finansijskih organizacija

3

2

6

 

 

21. Smanjenje depozita klijenata

3

2

7

 

 

VII Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit
(314 plus 316 minus 322 > 0)

3

2

8

 

 

VIII Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit
(314 minus 315 plus 316 minus 322 < 0)

3

2

9

 

 

22. Plaćeni porez na dobit

3

3

0

 

 

23. Isplaćene dividende

3

3

1

 

 

IX Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (328 minus 330 minus 331 > 0)

3

3

2

 

 

X Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (328 minus 329 minus 330 minus 331 < 0)

3

3

3

 

 

B. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
I Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 335 do 337)

3

3

4

 

 

1. Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti

3

3

5

 

 

2. Prilivi od prodaje učešća i udela

3

3

6

 

 

3. Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

3

7

 

 

II Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 339 do 341)

3

3

8

 

 

4. Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti

3

3

9

 

 

5. Odlivi za kupovinu učešća i udela

3

4

0

 

 

6. Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

4

1

 

 

III Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (334 minus 338)

3

4

2

 

 

IV Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (338 minus 334)

3

4

3

 

 

V. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
I Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 345 do 348)

3

4

4

 

 

1. Prilivi po osnovu uvećanja kapitala

3

4

5

 

 

2. Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

4

6

 

 

3. Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

4

7

 

 

4. Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti

3

4

8

 

 

II Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 350 do 353)

3

4

9

 

 

5. Odlivi po osnovu otkupa sopstvenih akcija

3

5

0

 

 

6. Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

5

1

 

 

7. Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

5

2

 

 

8. Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti

3

5

3

 

 

III Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (344 minus 349)

3

5

4

 

 

IV Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (349 minus 344)

3

5

5

 

 

G. SVEGA NETO PRILIVI GOTOVINE (301 plus 316 plus 334 plus 344)

3

5

6

 

 

D. SVEGA NETO ODLIVI GOTOVINE (307 plus 322 plus 330 plus 331 plus 338 plus 349)

3

5

7

 

 

Đ. NETO POVEĆANJE GOTOVINE (356 minus 357)

3

5

8

 

 

E. NETO SMANJENJE GOTOVINE (357 minus 356)

3

5

9

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU GODINE (Napomena: ____________)

3

6

0

 

 

Z. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE

3

6

1

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE

3

6

2

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU PERIODA (Napomena: ____________)
(358 minus 359 plus 360 plus 361 minus 362)

3

6

3

 

 


U _______________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor banke

Dana ______________

_________________________________

______________________

 

Prilog 4

Matični broj _______________________________________
Poreski identifikacioni broj ____________________________
Šifra delatnosti ____________________________________
Naziv banke ili druge finansijske organizacije _____________
Sedište ___________________________________________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU
za period koji se završava ____________

(u hiljadama dinara)

 

Akcijski kapital

Emisiona premija

Upisani a neuplaćeni kapital

Otkupljene sopstvene akcije

Revalorizacione rezerve

Rezerve iz dobiti

Dobitak

Gubitak

Ostali kapitali

UKUPAN KAPITAL

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Početno stanje - prethodni period

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fundamentalne greške i promene računovodstvenih politika (Napomena: _______)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje (____________)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emisija akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sticanje/prodaja sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje vrednosti sredstava po osnovu revalorizacije (Napomena: ______________)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos sa/na

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobitak/gubitak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krajnje stanje - prethodni period (____________)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Početno stanje - tekući period

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fundamentalne greške i promene računovodstvenih politika (Napomena: _______)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje (____________)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emisija akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sticanje/prodaja sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje vrednosti sredstava po osnovu revalorizacije (Napomena: ____________)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos sa/na

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobitak/gubitak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krajnje stanje - tekući period (____________)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


U _______________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor banke

Dana ______________

_________________________________

______________________

 

Matični broj _______________________________________
Poreski identifikacioni broj ____________________________
Šifra delatnosti ____________________________________
Naziv banke ili druge finansijske organizacije _____________
Sedište ___________________________________________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU (za statističku obradu)
za period koji se završava ____________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

OPIS

Oznaka za AOP

Stanje na početku godine

Oznaka za AOP

Povećanje tokom godine

Oznaka za AOP

Smanjenje tokom godine

Oznaka za AOP

Stanje na kraju obračunskog perioda

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

810, 811

1. Akcijski kapital

401

 

402

 

403

 

404

 

819

2. Ostali kapital

405

 

406

 

407

 

408

 

812

3. Emisiona premija

409

 

410

 

411

 

412

 

350

4. Upisani a neuplaćeni kapital

413

 

414

 

415

 

416

 

355

5. Otkupljene sopstvene akcije

417

 

418

 

419

 

420

 

 

6. UKUPNO AKCIJSKI I OSTALI KAPITAL (1+2+3-4-5)

421

 

422

 

423

 

424

 

813

7. Revalorizacione rezerve

425

 

426

 

427

 

428

 

814

8. Druge rezerve

429

 

430

 

431

 

432

 

 

9. UKUPNO REZERVE (7+8)

433

 

434

 

435

 

436

 

817, 818

10. Dobitak

437

 

438

 

439

 

440

 

815, 816

11. Gubitak

441

 

442

 

443

 

444

 

 

12. UKUPNO AKUMULIRANA DOBIT (10-11)

445

 

446

 

447

 

448

 

 

13. UKUPNO AKUMULIRANI GUBITAK (11-10)

449

 

450

 

451

 

452

 

 

14. UKUPNO KAPITAL (6+9+12-13)

453

 

454

 

455

 

456

 


U _______________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor banke

Dana ______________

_________________________________

______________________