ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU

("Sl. list grada Beograda", br. 12/2002 i 5/2003 i "Sl. glasnik RS", br. 8/2004 - odluka USRS)

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje obavljanje auto taksi prevoza putnika na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Auto taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi prevoz) je vid javnog prevoza putnika i stvari na teritoriji grada Beograda.

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici, preduzeća i druga pravna lica, registrovana za obavljanje ove vrste delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni u pravnom licu, u smislu odredaba ove odluke.

Član 5

U okviru godišnjeg i višegodišnjeg planiranja potreba u javnom prevozu putnika i stvari na teritoriji grada Beograda, planiraju se potrebe za taksi prevozom.

Godišnji plan potreba za taksi prevozom sadrži broj taksi vozača, čijim radom se zadovoljavaju potrebe za ovom vrstom prevoza.

Godišnji plan potreba za taksi prevozom na teritoriji grada Beograda donosi Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, krajem tekuće, za narednu godinu, na predlog organa Gradske uprave nadležnog za poslove privrede u saradnji sa predstavnicima auto taksi vozača.

Potreban broj taksi vozača utvrđen godišnjim planom u skladu sa stavom 3 ovog člana preispituje se u junu mesecu tekuće za narednu godinu.

2. USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

A) Preduzetnik

Član 6*

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz, kao preduzetnik, ako pored opštih uslova utvrđenih zakonom, ispunjava i uslove utvrđene ovom odlukom i to:

1. da ima vozačku dozvolu najmanje dve godine,

2. da ima najmanje III stepen stručne spreme saobraćajnog smera i radno iskustvo sa vozačkom dozvolom najmanje dve godine,

3. (prestala da važi odlukom USRS),

4. da ima položen ispit iz poznavanja grada Beograda i propisa koji regulišu taksi prevoz putnika u Beogradu, ili da je taksi prevoz obavljao na teritoriji Grada najmanje pet godina,

5. da je poslovno sposoban,

6. da je vlasnik vozila ili korisnik vozila po ugovoru o lizingu,

7. da je izvršilo estetski pregled vozila,

8. da ima slobodno mesto taksi vozača prema godišnjem planu potreba iz člana 5 ove odluke.

Ako fizičko lice namerava da taksi prevoz obavlja kao zaposleno u pravnom licu registrovanom za obavljanje ove vrste delatnosti, pored uslova iz stava 1 (osim tačke 6 i 7) ovog člana, mora da ima zaključen ugovor o radu sa pravnim licem.

B) Pravno lice

Član 7

Za obavljanje taksi prevoza pravno lice mora pored uslova propisanih zakonom da ispuni i sledeće:

1. da je registrovano za ovu vrstu prevoza,

2. da je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu, zakupu, ili nekom drugom pravnom osnovu,

3. da je izvršilo estetski pregled vozila za obavljanje taksi prevoza,

4. da taksi vozač zaposlen u pravnom licu ispunjava uslove propisane članom 6 stav 2 ove odluke.

Organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede donosi rešenje kojim utvrđuje da su ispunjeni uslovi iz stava 1 ovog člana.

3. TAKSI VOZILO

Član 8

Motorno vozilo za obavljanje taksi prevoza, pored uslova propisanih zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima četvorotaktni motor snage najmanje 35 kW,

2. da ima najviše 5 sedišta,

3. da ima najmanje 4 vrata,

4. da ima taksimetar koji mora biti tehnički ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključenjem svetlo na taksi oznaci iz tačke 9 ovog člana gasi,

5. da su grejanje i ventilacija ispravni,

6. da ima važeći cenovnik postavljen tako da njegov sadržaj bude vidljiv putnicima,

7. da ima na vidnom mestu istaknut identifikacioni karton sa slikom i adresom taksi vozača i brojem taksi dozvole,

8. da je bez oštećenja, obojeno, čisto i da reklamne poruke i nalepnice ne budu na staklenim površinama sa prednje i zadnje strane vozila, kao i na drugim delovima vozila u skladu sa zakonom i drugim propisima,

9. da ima svetleću krovnu oznaku "TAXI" kao i naziv preduzeća ili udruženja kome pripada, odnosno preduzetnika,

10. da pored krovne oznake iz tačke 9, ima svetleću krovnu oznaku grada Beograda.

Saglasnost na izgled i dimenzije krovne oznake iz stava 1 tačka 9 ovog člana daje organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede.

Oznaku iz stava 1 tačka 10 ovog člana izdaje organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede i stara se o korišćenju iste.

Krovna oznaka iz stava 1 tačka 9 ovog člana ne može biti duža od 630 mm i viša od 210 mm, u osnovi ne može biti šira od 165 mm, a u temenu od 60 mm. Naziv "TAXI" mora biti sadržan u krovnoj oznaci.

Krovna oznaka iz stava 1 tačka 10 ovog člana je elipsastog oblika i sadrži broj krovne oznake iz taksi dozvole i grb grada Beograda u veličini i dimenzijama u svemu prema Projektu koji je sastavni deo ove odluke.

Na krovu vozila iza krovne taksi oznake može se nalaziti reklamni pano.

Saglasnost za postavljanje reklamnog panoa daje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Član 9

Organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede jednom godišnje vrši estetski pregled taksi - vozila i o tome vodi registar.

Estetski pregled taksi - vozila, organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede, vrši na osnovu uputa preduzeća, odnosno udruženja taksi vozača, kome taksi vozač pripada.

Preduzetniku koji nije član udruženja taksi vozača uput izdaje organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede.

Organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede prilikom estetskog pregleda proverava da li vozilo ispunjava uslove iz člana 8 ove odluke i izdaje potvrdu o izvršenom estetskom pregledu.

4. IZDAVANJE TAKSI DOZVOLE I KROVNE OZNAKE

Član 10

Prijava za obavljanje taksi prevoza podnosi se organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede.

Uz prijavu se podnose dokazi o ispunjavanju uslova za obavljanje taksi prevoza utvrđenih zakonom i ovom odlukom.

Organ gradske uprave nadležan za poslove privrede dužan je da u zakonom utvrđenom roku izvrši upis lica koje obavlja taksi prevoz u registar i izda mu rešenje o upisu.

Uz rešenje o upisu u registar izdaje se i taksi dozvola i krovna oznaka iz člana 8 stav 1 tačka 10 ove odluke.

Član 11

U slučaju da podneta prijava za obavljanje taksi prevoza ne sadrži sve podatke, odnosno da nisu priloženi dokazi u smislu čl. 6 ove odluke, organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede odložiće upis u registar i od podnosioca prijave zatražiti da nedostatke otkloni.

U slučaju iz stava 1 ovog člana, novi rok za upis u registar, utvrđen zakonom teče od dana kada podnosilac prijave obavesti organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede o otklanjanju nedostataka.

Ako nisu ispunjeni zakonom i ovom odlukom utvrđeni uslovi za obavljanje taksi prevoza, ili se nedostaci ne mogu otkloniti, organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede će rešenjem odbiti upis prijave u registar.

Izuzetno od stava 3 ovog člana kada nije ispunjen uslov iz člana 6 tačka 8 ove odluke, organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede obaveštava podnosioca prijave da će upis biti izvršen naknadno po ispunjenu i tog uslova o čemu se stara organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede.

Član 12

Taksi dozvola sadrži:

• redni broj registra,

• ime i prezime taksi vozača,

• status taksi vozača (preduzetnik ili zaposlen),

• firmu preduzeća, udruženja ili preduzetnika,

• službeni broj preduzeća ili udruženja,

• lični broj,

• adresu,

• sliku i

• broj krovne oznake grada.

Član 13

Pravno lice i taksi vozač su obavezni:

• da sve izmene podatka koje sadrži taksi dozvola prijavi organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede u roku od 3 dana od dana nastupanja izmene,

• da sve izmene vezane o motornom vozilu prijave organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede u roku od tri dana od dana nastupanja izmene,

• da jednom godišnje izvrše estetski pregled vozila,

• da vozilo kojim obavljaju auto taksi prevoz nosi krovnu oznaku koju izdaje organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede, oznaku preduzeća, udruženja, odnosno preduzetnika,

• da sve činjenice i dokaze koji se odnose na prestanak, odnosno privremeni prekid obavljanja delatnosti, prijave organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede najkasnije danom prestanka rada,

• pri podnošenju prijave o prestanku, odnosno privremenom prekidu obavljanja taksi prevoza, organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede vrati taksi dozvolu i krovnu oznaku grada, a preduzeću, odnosno udruženju, njihovu krovnu oznaku.

5. PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

A) Privremeni prekid obavljanja taksi prevoza

Član 14

Taksi vozač može privremeno prekinuti obavljanje taksi prevoza zbog:

1. bolovanja ili porodiljskog odsustva,

2. odsluženja vojne obaveze, stručnog usavršavanja ili vršenja javne funkcije,

3. korišćenja godišnjeg odmora u skladu sa zakonom,

4. popravke vozila kojim obavlja taksi prevoz u trajanju do 12 meseci,

5. pritvora ili izdržavanja kazne zatvora do 6 meseci, kao i za vreme trajanja mere bezbednosti, odnosno zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom do 6 meseci,

6. izrečene mere Suda časti Privredne komore grada Beograda.

Prijava za privremeni prekid obavljanja taksi prevoza podnosi se organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede istog dana kada rad prestaje.

B) Trajni prekid obavljanja taksi prevoza

Član 15

Taksi vozač prestaje sa radom:

1. na lični zahtev,

2. nastupanjem okolnosti koje su u suprotnosti sa odredbama člana 6 ove odluke od dana saznanja za navedene okolnosti,

3. po sili zakona.

Zaposleni u pravnom licu prestaje sa obavljanjem taksi - prevoza raskidom ugovora o radu, ukoliko odmah po raskidu ne zaključi ugovor o radu kod drugog preduzeća registrovanog za obavljanje ove delatnosti i o tome ne obavesti organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede.

6. TAKSI STAJALIŠTA

Član 16

Taksi stajalište je određeno i uređeno mesto na saobraćajnoj površini na kome taksi vozila pristaju, čekaju i primaju putnike.

Na taksi stajalištu žutom bojom se ucrtavaju prostori za stajanje vozila, a na početku i kraju stajališta, istom bojom upisuje se oznaka: "TAXI".

Taksi stajalište obeležava se vertikalnim saobraćajnim znakom "zabranjeno parkiranje i zaustavljanje osim za "TAXI" vozila".

Član 17

Na taksi stajališta vozila se parkiraju po redu dolaska.

Za vreme stajanja u stanici vozač je dužan da ostane kod vozila.

Član 18

Taksi stajalište određuje i o njegovom održavanju se stara organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

7. TAKSI PREVOZ

Član 19

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz započne:

• sa stajališta,

• na poziv.

Član 20

Taksi vozač je obavezan da po ulasku putnika u vozilo uključi taksimetar. Za vreme prevoza putnika svetlo na taksi oznaci preduzeća, udruženja i preduzetnika mora biti ugašeno osim na krovnoj oznaci grada.

Član 21

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika.

Član 22

Taksi vozač je obavezan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se putne torbe i koferi čija ukupna težina ne prelazi 20 kilograma.

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo.

Član 23

Taksi vozač u vreme obavljanja taksi delatnosti ne sme taksi vozilo parkirati van taksi stajališta a naročito na železničkoj stanici, autobuskoj stanici, aerodromu i kod hotela.

Član 24

Za vreme rada taksi vozač mora da ima kod sebe taksi dozvolu i potvrdu o izvršenom estetskom pregledu vozila.

Član 25

Kada taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe taksi vozač je obavezan da ukloni krovnu oznaku preduzeća, udruženja, preduzetnika i grada.

Član 26

Taksi vozilom se ne mogu prevoziti:

1. deca do 6 godina starosti bez pratioca osim ako je roditelj ili staratelj u sporazumu sa taksi vozačem poverio prevoz deteta do mesta opredeljenja,

2. lice pod dejstvom alkohola ili droge i lica obolela od zarazne bolesti,

3. lica koja svojom odećom mogu uprljati ili oštetiti unutrašnjost vozila,

4. posmrtni ostaci,

5. uginule životinje,

6. eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, zarazne, nagrizajuće i druge materije koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi ili mogu naneti drugu štetu.

Taksi vozilom mogu se uz pristanak taksi vozača prevoziti i kućni ljubimci.

Član 27

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom i brkovima, da mu je odeća čista).

Taksi vozač u toku rada ne sme biti odeven u trenerku, kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava odnosno bez košulje ili majice, bez cipela, patika ili sandala na nogama.

Član 28

Preduzetnici, preduzeća i druga pravna lica sa sedištem van teritorije grada Beograda mogu obavljati taksi - prevoz putnika na teritoriji grada Beograda pod uslovima propisanim zakonom i ovom odlukom.

8. NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 29

Cena taksi prevoza utvrđuje se cenovnikom koji donosi Izvršni odbor Skupštine grada Beograda i naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar na mestu opredeljenja putnika.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika.

Na zahtev putnika taksi vozač je obavezan da po izvršenoj usluzi izda račun koji mora da sadrži sledeće podatke:

• broj krovne oznake grada, naziv preduzeća, udruženja i preduzetnika,

• službeni broj preduzeća ili udruženja,

• registarski broj vozila,

• datum i vreme vožnje,

• relaciju vožnje,

• cenu za izvršene usluge,

• pečat i

• potpis.

Član 30

U slučaju da nije u mogućnosti da završi započeti taksi prevoz na teritoriji grada Beograda, taksi vozaču pripada kao naknada iznos koji u momentu prevoza pokaže taksimetar, umanjen za cenu starta, uz obavezu obezbeđivanja drugog "TAXI" vozila.

Član 31

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza do mesta opredeljenja odlučuje putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza uz saglasnost taksi vozača.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje taksi prevoza posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje ovog prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem korišćenja taksi prevoza.

Član 32

Ako više putnika istovremeno koristi prevoz do istog mesta opredeljenja, cenu taksi - prevoza plaća putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza.

9. NADZOR

Član 33

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove privrede.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove - Sektor za saobraćajni inspekcijski nadzor.

Član 34

Pravno lice i taksi vozač dužni su da saobraćajnom inspektoru omoguće neometano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta, da u roku koji inspektor odredi dostave potrebne podatke i da postupe po nalogu inspektora.

10. KAZNENE ODREDBE

Član 35

Novčanom kaznom od 15.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako obavlja taksi prevoz putnika vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 8 stav 1 tačke 1, 2, 3 i 5 ove odluke,

2. ako u taksi vozilu poseduje taksimetar koji nije tehnički ispravan, baždaren, plombiran ili postavljen tako da iznos koji otkucava nije vidljiv za putnika, ili se njegovim uključivanjem svetlo na taksi oznaci ne gasi (član 8 stav 1 tačka 4 ove odluke),

3. ako u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da nije vidljiv za putnike (član 8 stav 1 tačka 6 ove odluke),

4. ako u taksi vozilu ne poseduje identifikacioni karton i ako isti nije postavljen na vidnom mestu (član 8 stav 1 tačka 7 ove odluke),

5. ako taksi vozilo ne ispunjava uslove iz člana 8 stav 1 tačka 8 ove odluke,

6. ako obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 8 stav 1 tačka 9 i 10 ove odluke,

7. ako neovlašćeno ustupi ili na drugi način otuđi oznaku iz člana 8 stav 1 tačka 9 i 10 ove odluke,

8. ako na taksi vozilu nosi oznaku iz člana 8 stav 1 tačka 9 ove odluke, na čiji izgled i dimenzije Sekretarijat za privredu nije dao saglasnost (član 8 stav 2 ove odluke),

9. ako postupi suprotno odredbama člana 8 stav 5 i 8 ove odluke,

10. ako sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola ne prijavi organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede u roku od 3 dana od nastupanja izmene (član 13 stav 1 alineja 1 ove odluke),

11. ako sve izmene vezane za podatke o motornom vozilu ne prijavi organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede u roku od tri dana od dana nastupanja izmene (član 13 stav 1 alineja 2 ove odluke),

12. ako jednom godišnje ne izvrši estetski pregled vozila ili obavlja taksi prevoz vozilom za koje nije izvršen estetski pregled (član 13 stav 1 alineja 3 ove odluke),

13. ako sve činjenice i dokaze koji se odnose na prestanak, odnosno privremeni prekid obavljanja delatnosti ne prijavi organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede najkasnije danom prestanka rada (član 13 stav 1 alineja 5 ove odluke),

14. ako u slučaju trajnog odnosno privremenog prestanka obavljanja taksi prevoza, pri podnošenju prijave, organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede ne vrati taksi dozvolu ili krovnu oznaku grada (član 13 stav 1 alineja 6), i

15. ako postupi suprotno članu 34 ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom od 3.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj taksi vozač:

1. ako obavlja taksi prevoz putnika vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 8 stav 1 tačke 1, 2, 3 i 5 ove odluke,

2. ako u taksi vozilu poseduje taksimetar koji nije tehnički ispravan, baždaren, plombiran ili postavljen tako da iznos koji otkucava nije vidljiv za putnika, ili se njegovim uključivanjem svetlo na taksi oznaci ne gasi (član 8 stav 1 tačka 4 ove odluke),

3. ako u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da nije vidljiv za putnike (član 8 stav 1 tačka 6 ove odluke),

4. ako u taksi vozilu ne poseduje identifikacioni karton i ako isti nije postavljen na vidnom mestu (član 8 stav 1 tačka 7 ove odluke),

5. ako taksi vozilo ne ispunjava uslove iz člana 8 stav 1 tačka 8 ove odluke,

6. ako obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 8 stav 1 tačka 9 i 10 ove odluke,

7. ako neovlašćeno ustupi ili na drugi način otuđi oznaku iz člana 8 stav 1 tačka 9 i 10 ove odluke,

8. ako na taksi vozilu nosi oznaku iz člana 8 stav 1 tačka 9 ove odluke, na čiji izgled i dimenzije Sekretarijat za privredu nije dao saglasnost (član 8 stav 2 ove odluke),

9. ako postupi suprotno odredbama člana 8 stav 5 i 8 ove odluke,

10. ako sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola ne prijavi organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede u roku od 3 dana od nastupanja izmene (član 13 stav 1 alineja 1 ove odluke),

11. ako sve izmene vezane za podatke o motornom vozilu ne prijavi organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede u roku od tri dana od dana nastupanja izmene (član 13 stav 1 alineja 2 ove odluke),

12. ako jednom godišnje ne izvrši estetski pregled vozila ili obavlja taksi prevoz vozilom za koje nije izvršen estetski pregled (član 13 stav 1 alineja 3 ove odluke),

13. ako sve činjenice i dokaze koji se odnose na prestanak, odnosno privremeni prekid obavljanja delatnosti ne prijavi organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede najkasnije danom prestanka rada (član 13 stav 1 alineja 5 ove odluke),

14. ako u slučaju trajnog odnosno privremenog prestanka obavljanja taksi prevoza, pri podnošenju prijave, organu Gradske uprave nadležnom za poslove privrede ne vrati taksi dozvolu ili krovnu oznaku Grada (član 13 stav 1 alineja 6), i

15. ako postupa suprotno članu 17 i 19 ove odluke,

16. ako ne uključi taksimetar po ulasku u vozilo ili ne isključi svetlo na taksi oznaci za vreme prevoza putnika (član 20 ove odluke),

17. ako ne obavlja taksi prevoz u skladu sa odredbom člana 21 ove odluke,

18. ako postupi suprotno članu 22 stav 1 i 3 i članu 23 ove odluke,

19. ako postupi suprotno članu 24 ove odluke,

20. ako koristi taksi vozilo za sopstvene potrebe a nije uklonio taksi oznaku (član 25 ove odluke),

21. obavlja taksi prevoz suprotno odredbi člana 26 ove odluke,

22. ako za vreme obavljanja taksi prevoza ne poštuje odredbe člana 27 ove odluke,

23. ako naknadu za obavljeni taksi prevoz naplati suprotno odredbi člana 29 stav 1 i 2 ove odluke,

24. ako na zahtev putnika ne izda račun o izvršenoj usluzi ili izda račun koji ne sadrži sve propisane podatke (član 29 stav 3 ove odluke),

25. ako u slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz postupi suprotno članu 30 ove odluke, i

26. ako postupi suprotno članu 34 ove odluke.

Član 37

Novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako za obavljanje taksi prevoza angažuje lice suprotno odredbi člana 7 stav 1 tačka 4 ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 dinara.

Član 38

Novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje u pravnom licu obavlja taksi prevoz, suprotno odredbi člana 7 stav 1 tačke 4 ove odluke.

Član 39

Novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 dinara, kazniće se za prekršaj lice koje obavlja auto taksi prevoz putnika a nije registrovano za obavljanje ove vrste delatnosti (član 3 ove odluke).

Član 40

Novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako na teritoriji grada Beograda obavlja taksi prevoz putnika suprotno odredbama člana 28 ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se taksi vozač novčanom kaznom od 3.000 do 50.000 dinara.

11. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Pravno lice i taksi vozač su dužni da usklade svoje poslovanje s odredbama ove odluke u roku od 6 meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Član 42

Postupak po prijavi za upis u registar za obavljanje auto-taksi prevoza koji je započet, po kome nije doneto rešenje do dana početka primene ove odluke nastaviće se po odredbama ove odluke.

Član 43

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto taksi prevozu ("Službeni list grada Beograda", br. 3/2001, 18/2001 i 22/2001).

Član 44

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se od 1. septembra 2002. godine.

Napomene

* Odlukom Ustavnog suda Republike Srbije, IU br. 169/2002 ("Sl. glasnik RS", br. 8/2004) utvrđeno je da odredbe člana 6 stav 1 tač. 1 i 2 u delovima koji glasi: "C kategorije" i tačka 3 Odluke o auto-taksi prevozu ("Sl. list grada Beograda", br. 12/2002) nisu u saglasnosti s Ustavom i zakonom