MEĐUNARODNI RAČUNOVODSTVENI STANDARD MRS 10

("Sl. glasnik RS", br. 133/2003 - rešenje)

Događaji nakon dana Bilansa stanja

Ovaj Međunarodni računovodstveni standard je odobren od strane Odbora MKRS* u martu 1999. godine i primenjuje se na finansijske izveštaje koji se pripremaju za periode koji počinju na dan 1. januara 2000. godine ili nakon tog datuma.

Sadržaj:

Međunarodni računovodstveni standard MRS 10

Događaji nakon dana Bilansa stanja

 

Stav

CILJ

 

DOMET

1

DEFINICIJE

2 - 6

PRIZNAVANJE I MERENJE

7 - 12

Korektivni događaji nakon dana bilansa stanja

7 - 8

Nekorektivni događaji nakon dana bilansa stanja

9 - 10

Dividende

11 - 12

NAČELO STALNOSTI

13 - 15

OBELODANJIVANJE

16 - 21

Datum odobravanja za izdavanje

16 - 17

Ažuriranje informacija koje se obelodanjuju
o stanjima na dan bilansa stanja

18 - 19

Nekorektivni događaji nakon dana bilansa stanja

20 - 21

DATUM PRIMENE

22 - 23

Međunarodni računovodstveni standard MRS 10

Događaji nakon dana bilansa stanja

Međunarodni računovodstveni standard 10 Događaji nakon bilansa stanja (MRS 10) utvrđen je stavovima 1-23. Svi stavovi imaju isti značaj, ali je Standard zadržao formu koju mu je dao MKRS* kada je Standard usvojen od strane OMRS**. MRS 10 se čita u kontekstu njime utvrđenih ciljeva, Predgovora Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja i Okvira za pripremu i prikazivanje finansijskih izveštaja. Ovim je obezbeđena osnova za izbor i primenu računovodstvenih politika u slučajevima odsustva jasnih smernica.

________________
* Međunarodni komitet za računovodstvene standarde
** Odbor za Međunarodne računovodstvene standarde

CILJ

Cilj ovog standarda je da propiše:

(a) u kojim slučajevima preduzeće prilagođava svoje finansijske izveštaje za događaje nakon dana bilansa stanja; i

(b) obelodanjivanja koja preduzeće vrši do datuma kada su finansijski izveštaji odobreni za izdavanje i pristup događajima nakon dana bilansa stanja.

Ovaj standard takođe zahteva od preduzeća da ne pripremaju svoje finansijske izveštaje na osnovu načela stalnosti, ukoliko događaji koji nastanu nakon dana bilansa stanja pokažu da je pretpostavka o načelu stalnosti neodgovarajuća.

DOMET

1. Ovaj standard se primenjuje za računovodstveno obuhvatanje i obelodanjivanje događaja koji nastaju nakon dana bilansa stanja.

DEFINICIJE

2. U ovom standardu se koriste sledeći izrazi u dole navedenom značenju:

Događaji nakon dana bilansa stanja su oni povoljni ili nepovoljni događaji koji nastaju između dana bilansa stanja i dana kada su finansijski izveštaji odobreni za izdavanje. Prepoznaju se dve vrste ovih događaja:

(a) oni događaji koji pružaju dokaz o stanjima koja su postojala na dan bilansa stanja (korektivni događaji nakon dana bilansa stanja) i

(b) oni događaji koji ukazuju na stanja koja su nastala nakon dana bilansa stanja (nekorektivni događaji nakon dana bilansa stanja).

3. Proces vezan za odobravanje finansijskih izveštaja za izdavanje razlikuje se u zavisnosti od strukture rukovodstva, zakonskih zahteva i postupaka koji se primenjuju u pripremi i konačnoj izradi finansijskih izveštaja.

4. U nekim slučajevima, preduzeće je obavezno da podnese svoje finansijske izveštaje svojim akcionarima na odobrenje, nakon što su finansijski izveštaji već izdati. U tim slučajevima, finansijski izveštaji se odobravaju za izdavanje na dan njihovog prvog izdavanja, a ne na dan kada ih akcionari odobre.

_________
Primer

Rukovodstvo preduzeća je završilo predlog finansijskih izveštaja za godinu koja se završila 31. decembra 20X1 g., na dan 28. februara 20X2. g.. Na dan 18. marta 20X2. g. Upravni odbor je pregledao finansijske izveštaje i odobrio ih je za izdavanje. Preduzeće je objavilo iznos dobitka i izabrane računovodstvene informacije na dan 19. marta 20X2. g. Finansijski izveštaji su stavljeni na raspolaganje akcionarima na dan 1. aprila 20X2. g.. Godišnja skupština akcionara odobrava finansijske izveštaje na dan 15. maja 20X2. g., a odobreni finansijski izveštaji su predati regulatornom organu 17. maja 20X2. g.

Finansijski izveštaji su odobreni za izdavanje na dan 18. marta 20X2. g. (datum kada ih je Upravni odbor odobrio za izdavanje).

5. U nekim slučajevima, od rukovodstva preduzeća se zahteva da podnese svoje finansijske izveštaje nadzornom odboru (koji u svom sastavu ima samo ona lica koja ne učestvuju u upravljanju preduzećem) na odobrenje. U tim slučajevima, finansijski izveštaji se odobravaju za izdavanje onda kada rukovodstvo odobri njihovo podnošenje nadzornom odboru.

_________
Primer

Na dan. 18. marta 20X2. g., rukovodstvo preduzeća je odobrilo da se finansijski izveštaji dostave Nadzornom odboru. Nadzorni odbor je sastavljen isključivo od onih lica koja ne učestvuju u upravljanju preduzećem, a njegovi članovi mogu da budu i predstavnici radnika i drugih eksternih interesa. Nadzorni odbor odobrava finansijske izveštaje 26. marta 20X2. g. Finansijski izveštaji su stavljeni na raspolaganje akcionarima i trećim licima na dan 1. aprila 20X2. g. Godišnja skupština akcionara primila je finansijske izveštaje na dan 15. maja 20X2. g., a finansijski izveštaji su dostavljeni regulatornom organu na dan 17. maja 20X2. g.

Finansijski izveštaji su odobreni za izdavanje na dan 18. marta 20X2. g. (datum kada je rukovodstvo dostavilo izveštaje Nadzornom odboru).

6. Događaji nakon dana bilansa stanja obuhvataju sve one događaje koji su nastali do dana kada su finansijski izveštaji odobreni za izdavanje, čak i ukoliko ti događaji nastanu nakon objavljivanja izveštaja o dobiti ili nekog drugog izabranog finansijskog podatka.

_________

PRIZNAVANJE I MERENJE

Korektivni događaji nakon dana bilansa stanja

7. Preduzeće vrši ispravku iznosa koje je već priznalo u svojim finansijskim izveštajima, tako da finansijski izveštaji obuhvate i korektivne događaje nakon dana bilansa stanja.

8. Primeri korektivnih događaja nakon dana bilansa stanja, kada je preduzeće u obavezi da prilagodi iznose priznate u svojim finansijskim izveštajima ili prizna stavke koje nisu ranije priznate, su:

(a) odluka po osnovu sudske parnice doneta nakon dana bilansa stanja, koja samo potvrđuje da je preduzeće imalo sadašnju obavezu na dan bilansa stanja, zahteva od preduzeća da prilagodi rezervisanje koje je već priznato ili da prizna rezervisanje, umesto da samo obelodani potencijalnu obavezu;

(b) prijem obaveštenja nakon dana bilansa stanja kojem se navodi da je sredstvo obezvređeno na dan bilansa stanja ili da iznos prethodno priznatog gubitka zbog obezvređenja tog sredstva treba da bude korigovan. Na primer:

(i) stečaj komitenta koji se dogodi nakon dana bilansa stanja obično potvrđuje da je na dan bilansa stanja na računu potraživanja od kupaca gubitak već postojao i da preduzeće treba da prilagodi iskazani iznos na računu potraživanja od kupaca; i

(ii) prodaja zaliha nakon dana bilansa stanja može da pruži dokaz o njihovoj neto prodajnoj vrednosti na dan bilansa stanja;

(c) utvrđivanje, nakon dana bilansa stanja, vrednosti kupljenih sredstava ili priliva po osnovu prodatih sredstava, pre dana bilansa stanja;

(d) utvrđivanje, nakon dana bilansa stanja, iznosa učešća u dobitku ili isplaćenih naknada, ukoliko je preduzeće na dan bilansa stanja imalo sadašnju pravnu ili konstruktivnu obavezu da izvrši ta plaćanja kao rezultat događaja pre tog dana (videti MRS 19 Naknade zaposlenima); i

(e) otkrivanje prevare ili grešaka, koje pokazuju da su finansijski izveštaji netačni.

Nekorektivni događaji nakon dana bilansa stanja

9. Preduzeće ne vrši korekciju iznosa koje je već priznalo u svojim finansijskim izveštajima, tako da finansijski izveštaji ni ne obuhvataju nekorektivne događaje nakon dana bilansa stanja.

10. Primer za nekorektivni događaj nakon dana bilansa stanja je opadanje tržišne vrednosti investicija između dana bilansa stanja i dana kada su finansijski izveštaji odobreni za izdavanje. Pad tržišne vrednosti obično se ne odražava na stanje investicija na dan bilansa stanja, već odslikava okolnosti koje su nastale u narednom periodu. Prema tome, preduzeće ne prilagođava iznose priznate u svojim finansijskim izveštajima za investicije. Isto tako, preduzeće ne ažurira iznose obelodanjene za investicije na dan bilansa stanja, iako može da postoji potreba za obelodanjivanjem dodatnih podataka po osnovu stava 20.

_________

Dividende

11. Ukoliko se nakon dana bilansa stanja predlože ili objave iznosi dividendi za raspodelu imaocima vlasničkih finansijskih instrumenata (u skladu sa definicijom iz MRS 32 Finansijski instrumenti: Obelodanjivanje i prikazivanje), preduzeće ne priznaje te dividende kao obavezu na dan bilansa stanja.

12. MRS 1 Prikazivanje finansijskih izveštaja zahteva od preduzeća da obelodani iznos dividendi koje su predložene ili objavljene nakon dana bilansa stanja, ali pre nego što su finansijski izveštaji odobreni za izdavanje. MRS 1 dozvoljava preduzeću da izvrši ovo obelodanjivanje na jedan od dva dole navedena načina:

(a) u samom bilansu stanja i to kao zaseban element sopstvenog kapitala; ili

(b) u napomenama uz finansijske izveštaje.

NAČELO STALNOSTI

13. Preduzeće ne priprema finansijske izveštaje na načelu stalnosti ukoliko rukovodstvo nakon dana bilansa stanja odluči bilo da likvidira preduzeće bilo da prestane sa poslovanjem ili smatra da nema nijednu drugu realnu mogućnost izuzev da tako uradi.

14. Pogoršanje poslovnih rezultata i finansijskog stanja nakon dana bilansa stanja može da ukaže na potrebu za preispitivanjem dalje održivosti pretpostavke načela stalnosti. Ukoliko pretpostavka načela stalnosti više nije odgovarajuća, učinak je do te mere sveobuhvatan, da ovaj standard zahteva fundamentalnu promenu u osnovi računovodstva, a ne prilagođavanje iznosa priznatih u okviru prvobitne osnove računovodstva.

15. MRS 1 Prikazivanje finansijskih izveštaja zahteva da se izvrše određena obelodanjivanja, ukoliko:

(a) finansijski izveštaji nisu pripremljeni na osnovu načela stalnosti; ili

(b) rukovodstvo je uvereno o postojanju značajne neizvesnosti vezane za događaje ili stanja koji mogu da probude značajnu sumnju u mogućnost preduzeća da nastavi sa poslovanjem na načelu stalnosti. Događaji ili stanja koji zahtevaju obelodanjivanje mogu da nastanu nakon dana bilansa stanja.

OBELODANJIVANJE

Datum odobravanja za izdavanje

16. Preduzeće obelodanjuje datum kada su finansijski izveštaji odobreni za izdavanje i ko je to odobrenje dao. Ukoliko vlasnici preduzeća ili druga lica imaju pravo na izmene i dopune finansijskih izveštaja nakon njihovog izdavanja, preduzeće tu činjenicu obelodanjuje.

17. Važno je da korisnici znaju kada su finansijski izveštaji odobreni za izdavanje, pošto finansijski izveštaji ne obuhvataju događaje nastale nakon tog datuma.

Ažuriranje informacija koje se obelodanjuju o stanjima na dan bilansa stanja

18. Ukoliko preduzeće nakon dana bilansa stanja dobije informacije o stanjima koja su postojala na dan bilansa stanja, preduzeće ažurira obelodanjene informacije koje se odnose na ta stanja u svetlu novih informacija.

19. U nekim slučajevima, potrebno je da preduzeće ažurira obelodanjivanja u svojim finansijskim izveštajima, kako bi obuhvatilo podatke dobijene nakon datuma bilansa stanja, čak i kada ti podaci ne utiču na iznose koje preduzeće priznaje u svojim finansijskim izveštajima. Jedan primer potrebe za ažuriranjem obelodanjivanja je kada dokaz o potencijalnoj obavezi koja je postojala na dan bilansa stanja postane dostupan nakon dana bilansa stanja. Pored razmatranja da li da prizna rezervisanje u skladu sa MRS 37 Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna sredstva preduzeće ažurira svoja obelodanjivanja o potencijalnoj obavezi i svetlu tog dokaza.

Nekorektivni događaji nakon dana bilansa stanja

20. Kada su nekorektivni događaji nakon dana bilansa stanja od tolike važnosti da bi njihovo neobelodanjivanje moglo da utiče na mogućnost korisnika finansijskih izveštaja da izvrše pravilnu procenu i donesu ispravne odluke, preduzeće obelodanjuje sledeće informacije za svaku značajnu kategoriju nekorektivnih događaja nakon dana bilansa stanja:

(a) prirodu tog događaja; i

(b) procenu njegovog finansijskog učinka ili izjavu da nije moguće da se takva procena izvrši.

21. Primeri nekorektivnih događaja nakon dana bilansa stanja, koji mogu da budu od takve važnosti da bi njihovo neobelodanjivanje umanjilo mogućnosti korisnika finansijskih izveštaja da izvrše tačne procene i donesu pravilne odluke, su sledeći:

(a) krupna poslovna kombinacija nakon dana bilansa stanja (MRS 22 Poslovne kombinacije zahteva konkretna obelodanjivanja u tim slučajevima) ili otuđenje velikog zavisnog preduzeća;

(b) objavljivanje plana za prestanak poslovanja, otuđenje sredstava ili izmirenje obaveza koje se mogu pripisati poslovanju koje prestaje ili sklapanje obavezujućih ugovora o prodaji takvih sredstava ili izmirenju takvih obaveza (videti MRS 35 Poslovanja koja prestaju).

(c) velike kupovine ili otuđenja sredstava ili eksproprijacija značajnih sredstava od strane vlade;

(d) uništenje velikog proizvodnog postrojenja usled požara nakon dana bilansa stanja;

(e) najava ili početak sprovođenja značajnog prestrukturiranja (videti MRS 37 Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna sredstva);

(f) krupne transakcije sa običnim akcijama i potencijalne transakcije sa običnim akcijama nakon dana bilansa stanja (MRS 33 Zarada po akciji podstiče preduzeća da obelodanjuju opise takvih transakcija, koje nisu emisija za dokapitalizaciju i podela akcija na manje iznose);

(g) neuobičajeno velike promene u cenama sredstava ili kursevima razmena stranih valuta nakon dana bilansa stanja;

(h) promene u poreskim stopama ili poreskim zakonima donetim ili objavljenim nakon dana bilansa stanja, koje imaju značajan učinak na tekuća i odložena poreska sredstva i obaveze (videti MRS 12 Porezi iz dobitka);

(i) preuzimanje značajnih ugovornih obaveza ili potencijalnih obaveza, na primer, izdavanje značajnih garancija; i

(j) pokretanje velike parnice, koja proističe samo iz onih događaja koji su nastali nakon dana bilansa stanja.

DATUM PRIMENE

22. Ovaj Međunarodni računovodstveni standard se primenjuje na finansijske izveštaje koji se pripremaju za periode koji počinju na dan 1. januara 2000. godine ili nakon tog datuma.

23. MRS 37 Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna sredstva je 1998. godine zamenio određene delove MRS 10 Potencijalni događaji i događaji nastali nakon dana bilansa stanja, koji se odnose na potencijalne događaje. Ovaj standard zamenjuje ostatak tog standarda.

Napomene

Stupanjem na snagu Rešenja o objavljivanju Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (''Sl. glasnik RS'', br. 16/2008), odnosno 20. februara 2008. godine stavljena su van snage: 1) Rešenje ministra finansija i ekonomije broj 011-00-738/2003-01 od 30. decembra 2003. godine, objavljeno u "Službenom glasniku RS", broj 133/2003, kojim su utvrđeni prevodi tekstova Međunarodnih računovodstvenih standarda osim u delu koji se odnosi na Okvir za pripremanje i prikazivanje finansijskih izveštaja i 2) Rešenje ministra finansija i ekonomije broj 392-00-2/2004 od 16. januara 2004. godine, objavljeno u "Službenom glasniku RS", broj 6/04, kojim je utvrđen prevod teksta Međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja 1 - Primena međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja po prvi put.