PRAVILNIK
O KVALITETU PIVA

("Sl. list SFRJ", br. 91/91, "Sl. list SRJ", br. 7/92 i 88/94 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta mora ispunjavati pivo, kao i minimalni uslovi za postizanje i očuvanje kvaliteta piva u toku proizvodnje i prometa.

Član 2

Pod pivom, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se slabo alkoholno piće dobijeno alkoholnim vrenjem zahmeljene pivarske sladovine primenom pivarskog kvasca.

U proizvodnji pivarske sladovine može se deo ječmenog slada zameniti pšeničnim sladom, nesladovanim žitaricama ili njihovim prerađevinama, odnosno odgovarajućom količinom ugljenih hidrata.

Član 3

Pod kvalitetom piva, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se hemijski sastav i fizičko-hemijske i organoleptičke osobine piva.

Član 4

U proizvodnji piva mogu se koristiti:

1) ugljen-dioksid;

2) prirodna sredstva za bojenje piva (prženi slad, odnosno karamel od slada i šećera);

3) sredstva za bistrenje i filtraciju, enzimski preparati i konzervansi propisani Pravilnikom o kvalitetu aditiva.

Član 5

Pivo se stavlja u promet kao:

1) svetlo ili tamno pivo sa sadržajem ekstrakta u osnovnoj sladovini preko 10% (m/m) (standardna, specijalna ili regionalna piva). Ovo pivo se deklariše i sadržajem ekstrakta u osnovnoj sladovini;

2) lako pivo sa sadržajem ekstrakata u osnovnoj sladovini ispod 10% (m/m). Ovo pivo se deklariše energetskom vrednošću od maksimalno 120 kJ/100 g;

3) bezalkoholno pivo sa sadržajem alkohola maksimalno 0,5% (V/V). Ovo pivo se deklariše i sadržajem alkohola;

4) dijetalno pivo sa sadržajem ugljenih hidrata maksimalno 0,75 g/100 g i sadržajem alkohola maksimalno 4,0 % (V/V). Ovo pivo se deklariše i sadržajem ugljenih hidrata;

5) pšenično pivo, bistro ili sa sadržajem pivarskog kvasca, proizvedeno uz učešće najmanje 50 % (m/m) pšeničnog slada.

Vrste piva iz stava 1 ovog člana mogu se stavljati u promet i kao nefiltrirano pivo.

Član 6

Pivo koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće uslove:

1) da je bistro i bez taloga, osim pšeničnog piva;

2) da ima miris i ukus svojstven pivu i da ne sadrži strane mirise i ukuse;

3) da sadrži najmanje 0,3 % (V/V) ugljen-dioksida;

4) da sadržaj ekstrakata osnovne sladovine, alkohola i ugljenih hidrata i energetska vrednost u pivu odgovaraju deklarisanim vrednostima;

5) da se pH piva kreće od 4 do 4,8;

6) da neposredno posle točenja u čašu visine od 10 do 11 cm i širine od 4 do 5 cm obrazuje penu visine od 3 do 4 cm i da se pri temperaturi od 10oC do 15oC pena održi najmanje 3 min.

Član 7

Od deklarisanog sadržaja ekstrakta u osnovnoj sladovini može se odstupiti do 2 %.

Od deklarisanog sadržaja alkohola kod bezalkoholnog piva može se odstupiti do 2 %.

Član 8

Pivo u originalnom pakovanju ne sme se držati na mestima izloženim direktnoj sunčevoj svetlosti i uticaju toplote.

Pivo se u toku prometa čuva na temperaturi između 5oC i 15oC.

Član 9

Pritisak u aparatima za točenje piva iz buradi ostvaruje se isključivo ugljen-dioksidom.

Član 10

Pivo koje je u buretu preostalo od prethodnog dana i nije držano pod pritiskom ugljen-dioksida nije dozvoljeno točiti.

Član 11

Za pivo za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za postizanje i očuvanje kvaliteta, proizvođači su dužni da donesu proizvođačku specifikaciju pre početka proizvodnje tog piva.

Član 12

Proizvođačka specifikacija mora da sadrži:

1) naziv piva i njegovo trgovačko ime, ako ga ima;

2) naziv i sedište proizvođača, odnosno onoga koji je izvršio punjenje;

3) neto-količinu (masu, zapreminu) piva, ako se stavlja u promet u originalnom pakovanju;

4) osnovne sastojke i druge materije korišćene u proizvodnji piva;

5) vrstu i masu materija od biološke vrednosti dodatih pivu, kao i vrstu i masu sredstava za biološku i koloidnu stabilizaciju;

6) hemijski sastav piva;

7) kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje.

Član 13

Pivo se stavlja u promet, po pravilu, u originalnom pakovanju.

Pod originalnim pakovanjem iz stava 1 ovog člana podrazumeva se staklena boca različite zapremine i sud od drugog materijala koji ne menja kvalitet piva.

Član 14

Pivo koje se stavlja u promet u originalnom pakovanju mora na omotu, sudu, etiketi ili zatvaraču imati deklaraciju.

Deklaracija iz stava 1 ovog člana sadrži:

 1) naziv piva i njegovo trgovačko ime, ako ga ima;

 2) naziv i sedište proizvođača piva, odnosno onoga koji je izvršio punjenje, sa naznakom "proizvedeno", odnosno "punjeno";

 3) datum proizvodnje i rok upotrebe, odnosno "upotrebljivo do";

 4) neto-količinu (masu, odnosno zapreminu) piva;

 5) podatak o dodatom konzervansu;

 6) podatak o sadržaju ekstrakta u osnovnoj sladovini, u procentima mase (npr. ekstrakta 12 %);

 7) oznaku "pasterizovano" ako je pivo pasterizovano;

 8) uslove čuvanja piva;

 9) energetsku vrednost lakog piva, u kilodžulima;

10) sadržaj alkohola u bezalkoholnom pivu, u procentima zapremine;

11) sadržaj ugljenih hidrata u dijetalnom pivu, u gramima na 100 g piva;

12) podatak o prisustvu pivarskog kvasca kod pšeničnog piva i nefiltriranog piva;

13) druge podatke od interesa za potrošača.

Deklaracija mora biti čitka i lako uočljiva.

Deklaracija ne sme da sadrži oznake (nazive, slike, crteže i sl.) koje bi mogle dovesti u zabludu potrošače u pogledu porekla i kvaliteta piva.

Član 14a

Od neto-količine mase, odnosno zapremine proizvoda deklarisane prema članu 14 stav 2 tačka 4) ovog pravilnika, dozvoljavaju se odstupanja, i to:


Deklarisana neto-zapremina, L

Dozvoljeno odstupanje, %


5

±1,5

2

±1,5

1

±2,0

0,5

±3,0

0,33

±3,5

0,2

±4,0


Deklarisana neto-masa, kg

 


50

±1,0

30

±1,5

5

±2,0

3

±2,0

1

±2,5

0,5

±3,0


Srednja vrednost odstupanja neto-količine (mase, odnosno zapremine) deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za datu zapreminu, odnosno masu.

Neto-količina (masa, odnosno zapremina) proizvoda određuje se pri temperaturi proizvoda od 20oC.

Član 15

Uzorak piva koji se šalje na analizu mora biti zapečaćen ili plombiran i mora imati naziv organizacije ili fizičkog lica od koga je uzet, datum i čas uzimanja i slanja na analizu i uslove pod kojima je pivo čuvano.

Od momenta uzimanja uzorka i slanja na analizu ne sme da prođe više od 12 h. Uzorak za analizu i superanalizu čuva se prema članu 8 ovog pravilnika.

Analiza uzorka mora se izvršiti najkasnije u roku od tri dana od dana uzimanja uzorka.

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o kvalitetu alkoholnih i bezalkoholnih pića, leda i sirćeta ("Službeni list SFRJ", br. 13/78, 53/78, 2/82 i 34/82), koje se odnose na kvalitet piva i bezalkoholnog piva.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku dvanaest meseci od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ", a član 9 ovog pravilnika primenjivaće se po isteku 24 meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

 

Samostalni član Pravilnika o dopuni
Pravilnika o kvalitetu piva

("Sl. list SRJ", br. 88/94)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.