PRAVILNIKO KVALITETU PIVA("Sl. list SFRJ", br. 91/91, "Sl. list SRJ", br. 7/92 i 88/94 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik) |
Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta mora ispunjavati pivo, kao i minimalni uslovi za postizanje i očuvanje kvaliteta piva u toku proizvodnje i prometa.
Pod pivom, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se slabo alkoholno piće dobijeno alkoholnim vrenjem zahmeljene pivarske sladovine primenom pivarskog kvasca.
U proizvodnji pivarske sladovine može se deo ječmenog slada zameniti pšeničnim sladom, nesladovanim žitaricama ili njihovim prerađevinama, odnosno odgovarajućom količinom ugljenih hidrata.
Pod kvalitetom piva, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se hemijski sastav i fizičko-hemijske i organoleptičke osobine piva.
U proizvodnji piva mogu se koristiti:
1) ugljen-dioksid;
2) prirodna sredstva za bojenje piva (prženi slad, odnosno karamel od slada i šećera);
3) sredstva za bistrenje i filtraciju, enzimski preparati i konzervansi propisani Pravilnikom o kvalitetu aditiva.
Pivo se stavlja u promet kao:
1) svetlo ili tamno pivo sa sadržajem ekstrakta u osnovnoj sladovini preko 10% (m/m) (standardna, specijalna ili regionalna piva). Ovo pivo se deklariše i sadržajem ekstrakta u osnovnoj sladovini;
2) lako pivo sa sadržajem ekstrakata u osnovnoj sladovini ispod 10% (m/m). Ovo pivo se deklariše energetskom vrednošću od maksimalno 120 kJ/100 g;
3) bezalkoholno pivo sa sadržajem alkohola maksimalno 0,5% (V/V). Ovo pivo se deklariše i sadržajem alkohola;
4) dijetalno pivo sa sadržajem ugljenih hidrata maksimalno 0,75 g/100 g i sadržajem alkohola maksimalno 4,0 % (V/V). Ovo pivo se deklariše i sadržajem ugljenih hidrata;
5) pšenično pivo, bistro ili sa sadržajem pivarskog kvasca, proizvedeno uz učešće najmanje 50 % (m/m) pšeničnog slada.
Vrste piva iz stava 1 ovog člana mogu se stavljati u promet i kao nefiltrirano pivo.
Pivo koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće uslove:
1) da je bistro i bez taloga, osim pšeničnog piva;
2) da ima miris i ukus svojstven pivu i da ne sadrži strane mirise i ukuse;
3) da sadrži najmanje 0,3 % (V/V) ugljen-dioksida;
4) da sadržaj ekstrakata osnovne sladovine, alkohola i ugljenih hidrata i energetska vrednost u pivu odgovaraju deklarisanim vrednostima;
5) da se pH piva kreće od 4 do 4,8;
6) da neposredno posle točenja u čašu visine od 10 do 11 cm i širine od 4 do 5 cm obrazuje penu visine od 3 do 4 cm i da se pri temperaturi od 10oC do 15oC pena održi najmanje 3 min.
Od deklarisanog sadržaja ekstrakta u osnovnoj sladovini može se odstupiti do 2 %.
Od deklarisanog sadržaja alkohola kod bezalkoholnog piva može se odstupiti do 2 %.
Pivo u originalnom pakovanju ne sme se držati na mestima izloženim direktnoj sunčevoj svetlosti i uticaju toplote.
Pivo se u toku prometa čuva na temperaturi između 5oC i 15oC.
Pritisak u aparatima za točenje piva iz buradi ostvaruje se isključivo ugljen-dioksidom.
Pivo koje je u buretu preostalo od prethodnog dana i nije držano pod pritiskom ugljen-dioksida nije dozvoljeno točiti.
Za pivo za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za postizanje i očuvanje kvaliteta, proizvođači su dužni da donesu proizvođačku specifikaciju pre početka proizvodnje tog piva.
Proizvođačka specifikacija mora da sadrži:
1) naziv piva i njegovo trgovačko ime, ako ga ima;
2) naziv i sedište proizvođača, odnosno onoga koji je izvršio punjenje;
3) neto-količinu (masu, zapreminu) piva, ako se stavlja u promet u originalnom pakovanju;
4) osnovne sastojke i druge materije korišćene u proizvodnji piva;
5) vrstu i masu materija od biološke vrednosti dodatih pivu, kao i vrstu i masu sredstava za biološku i koloidnu stabilizaciju;
6) hemijski sastav piva;
7) kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje.
Pivo se stavlja u promet, po pravilu, u originalnom pakovanju.
Pod originalnim pakovanjem iz stava 1 ovog člana podrazumeva se staklena boca različite zapremine i sud od drugog materijala koji ne menja kvalitet piva.
Pivo koje se stavlja u promet u originalnom pakovanju mora na omotu, sudu, etiketi ili zatvaraču imati deklaraciju.
Deklaracija iz stava 1 ovog člana sadrži:
1) naziv piva i njegovo trgovačko ime, ako ga ima;
2) naziv i sedište proizvođača piva, odnosno onoga koji je izvršio punjenje, sa naznakom "proizvedeno", odnosno "punjeno";
3) datum proizvodnje i rok upotrebe, odnosno "upotrebljivo do";
4) neto-količinu (masu, odnosno zapreminu) piva;
5) podatak o dodatom konzervansu;
6) podatak o sadržaju ekstrakta u osnovnoj sladovini, u procentima mase (npr. ekstrakta 12 %);
7) oznaku "pasterizovano" ako je pivo pasterizovano;
8) uslove čuvanja piva;
9) energetsku vrednost lakog piva, u kilodžulima;
10) sadržaj alkohola u bezalkoholnom pivu, u procentima zapremine;
11) sadržaj ugljenih hidrata u dijetalnom pivu, u gramima na 100 g piva;
12) podatak o prisustvu pivarskog kvasca kod pšeničnog piva i nefiltriranog piva;
13) druge podatke od interesa za potrošača.
Deklaracija mora biti čitka i lako uočljiva.
Deklaracija ne sme da sadrži oznake (nazive, slike, crteže i sl.) koje bi mogle dovesti u zabludu potrošače u pogledu porekla i kvaliteta piva.
Od neto-količine mase, odnosno zapremine proizvoda deklarisane prema članu 14 stav 2 tačka 4) ovog pravilnika, dozvoljavaju se odstupanja, i to:
|
|
Deklarisana neto-zapremina, L |
Dozvoljeno odstupanje, % |
|
|
5 |
±1,5 |
2 |
±1,5 |
1 |
±2,0 |
0,5 |
±3,0 |
0,33 |
±3,5 |
0,2 |
±4,0 |
|
|
Deklarisana neto-masa, kg |
|
|
|
50 |
±1,0 |
30 |
±1,5 |
5 |
±2,0 |
3 |
±2,0 |
1 |
±2,5 |
0,5 |
±3,0 |
|
Srednja vrednost odstupanja neto-količine (mase, odnosno zapremine) deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od dozvoljenog odstupanja za datu zapreminu, odnosno masu.
Neto-količina (masa, odnosno zapremina) proizvoda određuje se pri temperaturi proizvoda od 20oC.
Uzorak piva koji se šalje na analizu mora biti zapečaćen ili plombiran i mora imati naziv organizacije ili fizičkog lica od koga je uzet, datum i čas uzimanja i slanja na analizu i uslove pod kojima je pivo čuvano.
Od momenta uzimanja uzorka i slanja na analizu ne sme da prođe više od 12 h. Uzorak za analizu i superanalizu čuva se prema članu 8 ovog pravilnika.
Analiza uzorka mora se izvršiti najkasnije u roku od tri dana od dana uzimanja uzorka.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o kvalitetu alkoholnih i bezalkoholnih pića, leda i sirćeta ("Službeni list SFRJ", br. 13/78, 53/78, 2/82 i 34/82), koje se odnose na kvalitet piva i bezalkoholnog piva.
Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku dvanaest meseci od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ", a član 9 ovog pravilnika primenjivaće se po isteku 24 meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.
Samostalni član Pravilnika o dopuni
Pravilnika o kvalitetu piva
("Sl. list SRJ", br. 88/94)
Član 2
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva,
prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe
aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl.
list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih
namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju
i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno
31. januara 2004. godine.