PRAVILNIK
O KVALITETU KAKAO-PROIZVODA I ČOKOLADE

("Sl. list SRJ", br. 41/93 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta moraju da ispunjavaju kakao-proizvodi i čokolada (u daljem tekstu: proizvodi), kao i minimalni uslovi za obezbeđenje i očuvanje tog kvaliteta.

Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvoda.

Član 2

Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika a koje se odnose na srodne proizvode.

Za proizvode iz stava 1 ovog člana proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija mora da sadrži podatke iz deklaracije propisane u odredbi člana 3 ovog pravilnika.

U evidenciju o proizvođačkim specifikacijama proizvođač unosi:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime ako ga proizvod ima;

3) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

4) datum izvršenog ispitivanja sastava proizvoda;

5) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji;

6) grupu kojoj proizvod pripada prema odredbama ovog pravilnika;

7) organoleptička svojstva proizvoda;

8) kratak opis tehnološkog postupka;

9) vrstu i količinu upotrebljenih sirovina, dodatih sirovina i aditiva, računato na gotov proizvod.

Član 3

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano, proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na omotu, sudu ili etiketi imati deklaraciju koja sadrži:

1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime ako ga proizvod ima;

2) firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača, odnosno preduzeća ili drugog pravnog lica koje proizvod pakuje;

3) neto-masu proizvoda. Na deklaraciji proizvoda sa oblikovanim šupljinama, neto-masa se zamenjuje rečima: "minimalna neto masa";

4) podatke o sastojcima proizvoda po opadajućem redosledu zastupljenosti, ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano. Lista sastojaka mora u naslovu da sadrži reč: "sastojci";

5) funkcionalnu grupu upotrebljenih aditiva sa specifičnim nazivom ili brojčanom oznakom aditiva, npr. emulgator (lecitin ili E.322), konzervans (sorbinska kiselina ili E.200);

6) dodatni naziv ukusa ili arome (npr. aroma jagode i sl.) za proizvode u koje se dodaju arome koje imaju dominantan ukus, osim vanilina i etil-vanilina, veličina slova naziva ukusa ili arome mora biti jednaka veličini slova naziva proizvoda;

7) najmanji sadržaj suve materije kakao-delova i bezmasne suve materije mleka za sledeće proizvode: zaslađeni kakao-prah, zaslađeni nemasni kakao-prah, čokoladu, punu čokoladu, mlečnu čokoladu i mlečnu čokoladu sa visokim sadržajem mleka;

8) mesec i godinu proizvodnje, odnosno pakovanja (godina se izražava dvocifrenim brojem) i rok upotrebe ili tekst: "upotrebiti pre isteka..." (mesec i godina). Za proizvode mase do 30 g datum proizvodnje, odnosno pakovanja ili tekst "upotrebiti pre isteka" ističe se na prvom zbirnom pakovanju;

9) vrstu i količinu dodatih sastojaka kojima se povećava biološka vrednost proizvoda;

10) druge podatke od interesa za potrošača.

Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i čitka. Za proizvode iz uvoza na deklaraciji se mora istaći i zemlja porekla, kao i naziv i sedište proizvođača.

Član 4

Za proizvode koji se pakuju u kontejnere i koji nisu namenjeni maloprodaji, najmanje neto mase 10 kg, deklaracija može biti ispitana na pratećem dokumentu i sadrži:

1) za sve vrste čokolade - podatak o minimalnom sadržaju ukupne suve materije kakao-delova;

2) za punjenu (filovanu) čokoladu - podatak da je dobijena od pune čokolade, ili mlečne čokolade ili mlečne čokolade sa visokim sadržajem mleka ili bele čokolade.

Član 5

Ako je sadržaj pojedinačnog pakovanja izražen u jedinicama mase, dozvoljena odstupanja od nazivne mase za pojedinačna pakovanja data su u tabelama 1 i 2.

Tabela 1 - Lakodozirajući proizvodi: kakao-prah i čokolada (bez dodataka)


Deklarisana nazivna masa

Granica dopuštene greške


do 12,5 g

±8% deklarisane nazivne mase

iznad 12,5 g do 50 g

±1000 mg

iznad 50 g do 2 kg

±2% deklarisane nazivne mase

iznad 2 kg do 5 kg

±40 g


 

Tabela 2 - Teško dozirajući proizvodi: čokolada sa dodacima, punjena čokolada i ostali čokoladni proizvodi


Deklarisana nazivna masa

Granica dopuštene greške


do 50 g

±9% deklarisane nazivne mase

iznad 50 g do 100 g

±4,5 g

iznad 100 g do 200 g

±4,5% deklarisane nazivne mase

iznad 200 g do 300 g

±9 g

iznad 300 g do 500 g

±3% deklarisane nazivne mase

iznad 500 g do 1 kg

±15 g

iznad 1 kg do 5 kg

±1,5% deklarisane nazivne mase


Srednja vrednost stvarne greške za uzorak od 10 nasumice izuzetih pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od granice dopuštene greške za date nazivne mase navedene u tabelama 1 i 2 stav 1 ovog člana.

Član 6

U proizvodnji kakao-proizvoda i čokolade mogu se dodati prirodne ili prirodno identične arome, osim aroma koje imitiraju prirodnu aromu čokolade i mleka. Etil-vanilin se može dodati kakao-masi, svim vrstama kakao-praha, čokolade, mlečne čokolade i bele čokolade, čokoladnim desertima i čokoladnim dražejama, što se mora naznačiti na proizvodu rečima: "sa etil-vanilinom" ili "aromatizovano etilvanilinom".

Član 7

Proizvodi koji se stavljaju u promet moraju imati svojstven izgled, ukus i miris.

Član 8

U proizvodnji i prometu proizvodi se moraju transportovati, skladištiti i čuvati tako da se obezbedi očuvanje njihovog kvaliteta do momenta potrošnje.

Član 9

Čokolada u tablama stavlja se u promet u komadima neto mase od 5 g do 1000 g.

Svaki komad čokoladne table mora biti posebno uvijen u aluminijumsku foliju ili drugi materijal predviđen za pakovanje prehrambenih proizvoda.

Čokolada u blokovima, namenjena daljoj preradi, može se staviti u promet u komadima mase većim od 1 kg.

Član 10

Kakao-proizvodi moraju se čuvati na suvom i hladnom mestu, ne smeju biti izloženi sunčevoj svetlosti, vlazi i velikim promenama temperature i ne smeju stajati blizu robe čiji miris mogu da apsorbuju.

Član 11

Čokolada sa belim slojem iskristalisanog šećera ili kakao maslaca ne smatra se pokvarenom ako po kvalitetu i ukusu odgovara uslovima propisanim ovim pravilnikom za odgovarajuću vrstu čokolade.

Član 12

Čokoladni deserti, čokoladni dražei, čokoladne figure i čokolade mase do 5 g mogu se stavljati u promet samo u originalnom pakovanju.

Proizvodi iz stava 1 ovog člana mogu se stavljati u promet na malo u rinfuznom pakovanju samo u specijalizovanim prodavnicama tipa "bombonjera". Za čokoladne proizvode u obliku figura, jaja i sl. koji su pojedinačno pakovani, a nalaze se u rinfuznom stanju, može se dozvoliti promet i u ostalim trgovinama, na posebno izdvojenim mestima, pod uslovom da se na prodajnom mestu istakne odgovarajuća deklaracija proizvoda.

Član 13

Proizvodi ne smeju sadržati mineralna ulja, niti se ta ulja mogu upotrebiti pri njihovoj proizvodnji.

II POSEBNE ODREDBE

Kakao-proizvodi i čokolada

Član 14

Kakao-zrna su semenke ploda kakao-stabla (Theobroma cacao L.) fermentisane i osušene. Kvalitet kakao-zrna mora ispunjavati uslove utvrđene jugoslovenskim standardom JUS E.B8.022.

Kakao-proizvodima i čokoladom, u smislu ovog pravilnika, smatraju se:

1) kakao-lom;

2) kakao-masa;

3) kakao-pogača;

4) kakao (kakao-prah);

5) kakao maslac;

6) kakao mast;

7) čokolade;

8) čokoladne mrvice, čokoladni komadići i sl.;

9) čokoladni preliv;

10) ostali čokoladni proizvodi.

Član 15

U proizvodnji kakao-proizvoda, čokolade i ostalih proizvoda mogu se koristiti aditivi dati u tabeli 3, ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano:

Tabela 3


Vrsta aditiva

Maksimalno dozvoljena
količina

Proizvod

E oznaka


1. Za kakao-lom, kakao-masu i kakao-pogaču:

 

 

 

Soli i baze (sredstva za alkalizaciju)

 

 

 

1) Amonijum-karbonat

50 g/kg pojedinačno

kakao-lom

 

2) Amonijum-hidroksid

ili u kombinaciji,

kakao-masa

 

3) Amonijum-hidrogen karbonat

izražen kao bezvodni K2CO3, računato na bezmasnu materiju

kakao-pogača

E 503
E 527
E 503

4) Kalcijum-karbonat

 

 

E 170

5) Magnezijum-karbonat

 

 

E 504

6) Magnezijum-hidroksid

 

 

E 528

7) Kalijum-karbonat

 

 

E 501

8) Kalijum-hidroksid

 

kakao-lom

E 525

9) Kalijum-hidrogen-karbonat

 

kakao-masa

 

10) Natrijum-karbonat

 

kakao-pogača

E 500

11) Natrijum-hidroksid

 

 

E 524

12) Natrijum-hidrogen-karbonat

 

 

E 500

Kiseline (sredstva za neutralizaciju)

 

 

 

1) Fosforna kiselina

2,5 g/kg izraženo kao P2O5

kakao lom

 

2) Limunska kiselina

5 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

kakao-masa

E 330

3) L-vinska kiselina

 

kakao-pogača

E 334

Emulgatori

 

 

 

1) Monogliceridi i digliceridi jestivih masnih kiselina

15 g/kg

kakao-masa

E 471

2) Lecitin

10 g/kg u acetonu nerastvorljive komponente lecitina

kakao-presovana pogača

E 322

3) Amonijeve soli fosforne kiseline

7 g/kg

kakao-presovana pogača

E 342

Ukupno emulgatora

15 g/kg pojedinačno ili u kombinaciji

kakao-presovana pogača

 

2. Za kakao-maslac:

 

 

 

Sredstva za neutralizaciju: U postupku rafinisanja kakao-maslaca mogu se koristiti natrijumove baze ili druga uobičajena sredstva koja se koriste u svrhu neutralizacije.

Pomoćna sredstva za bistrenje, filtraciju i adsorpciju

 

 

 

1) Bentonit

 

 

 

2) Aktivni ugalj

 

 

 

3. Za kakao-prah i zaslađen kakao-prah:

 

 

 

Soli i baze (sredstva za alkalizaciju)

 

 

 

1) Amonijum karbonat

 

 

E 503

2) Amonijum-hidrogen karbonat

 

 

E 503

3) Amonijum-hidroksid

 

 

E 527

4) Kalcijum-karbonat

 

 

E 170

5) Magnezijum-karbonat

 

 

E 504

6) Magnezijum-hidroksid

5% (m/m) pojedinačno

 

E 528

7) Kalijum-karbonat

ili u kombinaciji,

 

E 501

 

izražen kao bezvodni K2CO2, računato na bezmasnu materiju

 

 

8) Natrijum-hidrogen-karbonat

 

 

E 500

9) Kalijum-hidroksid

 

 

E 525

10) Natrijum-karbonat

 

 

E 500

11) Kalijum-hidrogen-karbonat

 

 

E 501

12) Natrijum-hidroksid

 

 

E 524

Kiseline (sredstva za neutralizaciju)

 

 

 

1) Fosforna kiselina ili

0,25% (m/m), izražena kao P2O5 na

 

E 330

2) Limunska kiselina

kakao frakciju 0,5% (m/m), pojedinačno ili u kombinaciji, računato na kakao-prah

 

 

3) dL-vinska kiselina

 

 

E 334

Emulgatori

 

 

 

1) Monogliceridi i digliceridi jestivih masnih kiselina

1,5% (m/m), pojedinačno ili u kombinaciji, računato na gotov proizvod

 

E 471

2) Lecitin

1% (m/m) u acetonu

 

E 332

 

nerastvorljive komponente lecitina, računato na gotov proizvod

 

 

3) Amonijeve soli fosforne kiseline

0,7% (m/m), računato na gotov proizvod

 

E 342

4) Saharozni estri masnih kiselina

1% (m/m), računato na gotov proizvod

 

E 473

Ukupno emulgatora

1,5% (m/m), pojedinačno ili u kombinaciji, računato na gotov proizvod

 

 

Arome

 

 

 

Prirodne ili prirodno identične arome, osim aroma koje imitiraju aromu čokolade i mleka

U skladu sa zahtevima proizvodnje

 

 

4. Za čokoladu i ostale čokoladne proizvode

 

 

 

Emulgatori

 

 

 

1) Monogliceridi i digliceridi jestivih masnih kiselina

15 g/kg

 

E 471

2) Lecitin

5 g/kg u acetonu nerastvorljive komponente lecitina

 

E 322

3) Poliglicerol-estri sa interesterifikovanom ricinolnom kiselinom

do 5 g/kg

 

E 476

Ukupno emulgatora

15 g/kg, pojedinačno ili u kombinaciji

 

 

Arome

 

 

 

1) Prirodno ili prirodno identične arome, osim aroma koje imitiraju prirodnu aromu čokolade i mleka

U skladu sa zahtevima proizvodnje

 

 

2) Aroma ruma

 

 

 

Ostali aditivi

 

 

 

1) Šelak

 

Za ostale

E 904

2) Pčelinji vosak

 

čokoladne

E 901

3) Parafinski vosak

 

proizvode

 

4) Talk (magnezijum hidrogen-metasilikat)

 

 

E 553


Član 16

U proizvodnji čokolade, mlečne čokolade, mlečne čokolade sa visokim sadržajem mleka i bele čokolade mogu se koristiti dodatne sirovine, osim brašna, skroba i masnoća koje ne potiču od mleka, u sledećim količinama, računatim na ukupnu masu gotovih proizvoda, i to:

1) 5% najmanje i 40% najviše ako su jasno uočljive u proizvodu ili se dodaju u posebnim komadićima osim jezgrastog voća koga mora biti najmanje 12%;

2) 30% najviše ako su u obliku koji se ne može vizuelno odrediti u proizvodu;

3) 40% najviše ako su u mešavini jasno uočljivih i posebnih komadića i delova koji se ne mogu vizuelno odrediti, ali ne isključujući odredbu iz tačke 1 ovog člana.

Naziv proizvoda u čijoj su proizvodnji upotrebljene dodatne sirovine u količinama iz tač. 1, 2 i 3 stav 1 ovog člana treba da bude dopunjen nazivom dodatne sirovine.

U proizvodnji kakao-proizvoda i čokolade mogu se kao dodatne sirovine, koristiti alkohol, kafa ili proizvodi od kafe. Ako se te sirovine upotrebe u količini manjoj od 1% ukupne mase proizvoda, nije potrebno da se navode u deklaraciji.

Ostale dodatne sirovine koje se ne mogu vizuelno odrediti, a čiji je sadržaj manji od 5% od ukupne mase proizvoda, ne moraju se deklarisati.

Član 17

U proizvodnji kakao-proizvoda i čokolade mogu se, osim saharoze (šećera), koristiti i dekstroza, fruktoza, visokofruktozni sirup, laktoza, glukoza i maltoza, osim laktoze iz suve materije mleka.

Proizvodi iz stava 1 ovog člana upotrebljeni u količini manjoj od 5% ne moraju se deklarisati.

Član 18

Kakao-lom su komadići očišćenog i od ljuske oslobođenog jezgra kakao zrna sa najmanje 20% masti, računato na masu suve materije.

Kakao lom ne sme sadržati više od 5% ostatka ljuske ili klica i najviše 10% pepela, računato na bezmasnu suvu materiju.

Član 19

Kakao-masa je proizvod dobijen od kakao loma mehaničkim postupkom, usitnjenjem do paste, bez ikakvog gubitka prirodnog sadržaja masti.

Član 20

Kakao-pogača je proizvod dobijen od kakao-loma ili kakao-mase, oblikovan u pogače mehaničkim postupkom, a sadrži najmanje 20% kakao maslaca, računato na masu suve materije, i najviše 9% vode.

Član 21

Obezmašćena kakao-pogača je proizvod koji sadrži najmanje 8% kakao-maslaca, računato na masu suve materije.

Član 22

Ekspeler kakao-pogača je proizvod dobijen ekspeler-postupkom od kakao-zrna, kakao-loma, sa kakao-zrnom ili bez kakao-zrna ili iz kakao-presovane pogače.

Član 23

Kakao-prah je proizvod dobijen od kakao-pogače oblikovane hidrauličkim presovanjem i mehanički usitnjene u prah. Kakao prah se može proizvoditi alkalizovanjem kakao mase ili kakao loma dozvoljenim alkalijama, s tim što ne sme sadržati više od 5% alkalija, pojedinačno ili u kombinaciji, izraženih kao bezvodni kalijum-karbonat, računato na bezmasnu suvu materiju kakao-praha.

Član 24

Kakao-prah koji se stavlja u promet mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da sadrži najmanje 20% kakao-maslaca, računato na suvu materiju;

2) da ne sadrži više od 9% vode, računato na gotov proizvod;

3) da ne sadrži više od 8% pepela, a alkalizovan kakao-prah - više od 11% pepela i 0,3 peska, računato na bezmasnu suvu materiju;

4) da ne sadrži primese skroba, želatina i sličnih materija, strane mineralne materije i boje, strane masnoće ili druge materije koje se stavljaju samo radi povećanja mase, prikrivanja lošeg kvaliteta ili postizanja prividnog boljeg kvaliteta;

5) da su mu izgled, ukus i miris svojstveni kakao-prahu;

6) da nije užegao, plesniv ili kiseo, zagađen insektima ili njihovim izmetom.

U promet se može stavljati i kakao-prah koji sadrži manje od 20% kakao-maslaca, računato na suvu materiju, ali ne manje od 10% računato na suvu materiju kakao-praha.

Deklaracija za kakao-prah, pored podataka iz člana 3 ovog pravilnika mora da sadrži i naziv "nemasni kakao-prah". Kakao-prah koji sadrži manje od 10% kakao-maslaca, računato na suvu materiju, ne sme da se stavlja u promet za neposrednu potrošnju.

Član 25

Dozvoljeno je stavljati u promet:

1) zaslađen kakao-prah, odnosno smešu kakao-praha i saharoze, s tim što takav proizvod može sadržati najviše 60% saharoze, a mora sadržati najmanje 6% kakao-maslaca, računato na suvu materiju gotovog proizvoda, a najviše 4% vode, računato na proizvod;

2) smešu kakao-praha, saharoze i mleka u prahu, s tim što takva smeša mora da sadrži najmanje 20% kakao-praha i najmanje 5% kakao-maslaca, a može da sadrži najviše 50% saharoze, računato na suvu materiju gotovog proizvoda i najviše 4% vode, računato na proizvod.

Član 26

Instant-kakao i instant-kakao sa mlekom su proizvodi dobijeni tehnološkim postupkom aglomeriranja nemasnog kakao-praha i jednog ili više sledećih dodataka: saharoze, mleka u prahu, surutke u prahu, sladnog ekstrakta, belančevinastih proizvoda od soje, belančevina mleka i arome.

Instant-kakao koji se stavlja u promet mora da sadrži najmanje 20% nemasnog kakao-praha, računato na suvu materiju proizvoda, najviše 1,5% emulgatora, računato na suvu materiju proizvoda, najviše 75% saharoze, računato na proizvod, i najviše 4% vode, računato na proizvod.

Instant kakao sa mlekom koji se stavlja u promet mora da sadrži najmanje 10% bezmasne suve materije mleka, najmanje 13% nemasnog kakao-praha i najviše 1,5% emulgatora, računato na suvu materiju proizvoda, i najviše 75% saharoze i 4% vode, računato na proizvod.

Član 27

Smesa kakao-praha sa šećerima ili sa šećerima i mlekom u prahu, instant-kakao i instant-kakao sa mlekom mogu se stavljati u promet samo u originalnom pakovanju.

Deklaracija za proizvode iz stava 1 ovog člana ne sme da sadrži oznake koje bi upućivale na to da proizvod predstavlja čokoladu (na primer: čokolada u prahu i sl.).

Ako je u smesi kakao-praha i šećera upotrebljeno obrano mleko u prahu, takav proizvod mora se deklarisati kao "zaslađeni kakao-prah sa obranim mlekom u prahu".

Član 28

Kakao-maslac je proizvod dobijen od kakao-zrna, kakao-loma i kakao-mase i može se:

1) filtrirati, centrifugirati ili dobiti drugim fizičkim postupcima koji se zajedno upotrebljavaju za odsluživanje;

2) tretirati pregrejanom parom pod vakuumom ili drugim fizičkim postupcima koji se zajedno koriste za dezodorizaciju.

Kakao maslac može biti:

1) presovani kakao-maslac (kakao-maslac), dobijen presovanjem jedne ili više sledećih sirovina: kakao-zrna, kakao-loma i kakao-mase, kakao-pogače ili nemasne kakao-pogače;

2) ekspeler kakao-maslac, dobijen ekspeler-postupkom (torzijom) kakao-zrna ili kombinacijom kakao-zrna i kakao-loma, kakao-mase, kakao pogače ili nemasne kakao-pogače;

3) rafinisani kakao-maslac, dobijen od kakao-zrna, kakao-loma, kakao-mase, kakao-pogače ili nemasne kakao-pogače, presovanjem, ekspeler-postupkom ili ekstrakcijom uz korišćenje rastvarača ili kombinacijom tih procesa iz kakao zrna, kakao-loma, kakao-mase, kakao-pogače ili nemasne kakao-pogače.

Boja, miris i ukus pojedinih vrsta kakao-maslaca moraju biti karakteristični za te vrste. Pojedine vrste kakao maslaca moraju ispunjavati uslove prema tabeli.

Tabela 4


Karakteristika

Presovani
kakao-maslac

Ekspeler
kakao-maslac

Rafinisani
kakao-maslac


Indeks refrakcije nD 40 oC

1,456 do 1,459

1,456 do 1,459

1,456 do 1,459

Tačka topljenja - metoda po Finkeu (Finche), u oC

 

 

 

- mutna

30 do 34

30 do 34

30 do 34

- bistra

31 do 35

31 do 35

31 do 35

Slobodne masne kiseline (računate kao procenat oleinske kiseline)

0,5 do 1,75

0,5 do 1,75

0,5 do 1,75

Broj osapunjenja (računato kao mg KOH/g masti

192 do 196

192 do 196

192 do 196

Jodni broj po Hanušu

33,8 do 39,5

35,6 do 40,6

36,7 do 41,0

Neosapunjive materije u procentima (petroleter) ne više od

0,35

0,40

0,50


Član 29

Kakao-mast je proizvod dobijen od kakao-zrna ili delova kakao-zrna, a nema karakteristike propisane za različite vrste kakao-maslaca.

Član 30

Čokolada (čokoladna masa) je proizvod dobijen od kakao-zrna, kakao-mase, kakao-praha ili nemasnog kakao-praha i saharoze, sa dodatkom ili bez dodatka kakao-maslaca.

Čokolada sadrži najmanje 35% ukupne suve materije kakao-delova, od čega najmanje 14% bezmasne suve materije kakao delova i najmanje 18% kakao-maslaca, računato na suvu materiju proizvoda.

Učešće bezmasne suve materije kakao-delova i kakao-maslaca izračunava se po odbijanju mase dodataka kao što su aditivi, masnoće i druge dodatne sirovine koje se koriste u proizvodnji čokolade.

Član 31

Čokolada sa povećanim sadržajem šećera (plain chocolate) je proizvod dobijen od kakao-zrna, kakao-mase, kakao-praha ili nemasnog kakao-praha i šećera (saharoze), sa dodatkom ili bez dodatka kakao-maslaca, s tim da sadrži najmanje 30% suve materije kakao-delova, od čega najmanje 12% bezmasne suve materije kakao-delova i najmanje 18% kakao-maslaca, računato na suvu materiju proizvoda. Učešće bezmasne suve materije kakao-delova i kakao-maslaca izračunava se posle odbijanja mase dodataka kao što su aditivi, masnoće i druge dodatne sirovine koje se koriste u proizvodnji čokolade.

Član 32

Čokolada za kuvanje je proizvod dobijen od kakao-zrna, kakao mase, kakao-praha ili nemasnog kakao-praha i šećera (saharoze), sa dodatkom ili bez dodatka kakao-maslaca, s tim da sadrži najmanje 40% ukupne suve materije kakao-delova, od čega najmanje 18% bezmasne suve materije kakao-delova i najmanje 7% kakao-maslaca, računato na suvu materiju proizvoda.

Član 33

Nugat čokolada (guanduja) sa jezgrastim voćem (lešnik, badem i sl.) je proizvod koji sadrži najmanje 32% ukupne suve materije kakao-delova i najmanje 8% bezmasne suve materije kakao-delova, računato na suvu materiju proizvoda, i dodatak mlevenih jezgra lešnika.

Nugat čokolada sa samlevenim jezgrom lešnika mora da sadrži najmanje 20 g, a najviše 40 g samlevenih jezgra lešnika u 100 g proizvoda.

Nugat čokolada sa lešnikom može da sadrži mleko ili suvu materiju mleka dobijenu sušenjem mleka ili delimično obranog mleka, s tim da gotov proizvod sadrži najviše 5% suve materije mleka, uključujući najviše 1,25% mlečne masti.

U proizvodnji nugat čokolade sa jezgrastim voćem mogu se dodati badem, lešnik i druge vrste jezgrastog voća, celog ili polomljenog zrna, s tim da zajedno sa mlevenim jezgrima lešnika količina ne bude veća od 60% ukupne mase proizvoda.

Član 34

Mlečna nugat (guanduja) čokolada sa lešnikom je proizvod dobijen od mlečne čokolade, sa najmanjim sadržajem suve materije mleka od 10%, i fino samlevenih lešnika, s tim da 100 g proizvoda sadrži najmanje 15 g i najviše 40 g lešnika.

Bademi, lešnici i ostalo jezgrasto voće mogu se dodavati, celi ili usitnjeni, zajedno sa mlevenim lešnikom, s tim da ukupna količina jezgrastog voća ne bude veća od 60% ukupne mase proizvoda.

Član 35

Mlečna čokolada je proizvod dobijen od kakao-zrna, kakao-mase, kakao-praha ili nemasnog kakao-praha i saharoze, sa dodatkom ili bez dodatka kakao-maslaca, mleka ili suve materije mleka dobijene sušenjem (dehidratacijom) mleka ili delimično obranog mleka, ili pavlake ili sušenje pavlake i maslaca ili čiste mlečne masti.

Mlečna čokolada koja se stavlja u promet mora da sadrži:

1) najmanje 15% ukupne suve materije kakao-delova;

2) najmanje 2,5% bezmasne suve materije kako delova;

3) najmanje 14% ukupne suve materije mleka;

4) najmanje 3,5% sadržaj mlečne masti;

5) najmanje 25% ukupne masti;

6) najviše 55% saharoze.

Sadržaj komponenti mlečne čokolade izračunava se na suvu materiju proizvoda po odbijanju mase dodataka kao što su aditivi, masnoće i druge dodatne sirovine koje se koriste u proizvodnji čokolade.

Član 36

Mlečna čokolada sa visokim sadržajem mleka je proizvod dobijen od kakao-zrna, kakao-mase, kakao-praha ili bezmasnog kakao-praha i saharoze, sa dodatkom ili bez dodatka kakao-maslaca, kao i mleka i suve materije mleka dobijene uparavanjem mleka ili delimično obranog mleka i uz mogućnost dodavanja pavlake dobijene sušenjem pavlake, maslaca i čiste mlečne masti.

Mlečna čokolada sa visokim sadržajem mleka mora da sadrži:

1) najmanje 20% ukupne suve materije kakao delova;

2) najmanje 2,5% bezmasne suve materije kakao-delova;

3) najmanje 20% ukupne suve materije mleka;

4) najmanje 5% mlečne masti;

5) najmanje 25% ukupne masti;

6) najviše 55% saharoze.

Sadržaj komponenti mlečne čokolade sa visokim sadržajem mleka izračunava se na suvu materiju proizvoda po odbijanju mase dodataka kao što su aditivi i masnoće i druge dodatne sirovine koje se koriste u proizvodnji mlečne čokolade.

Član 37

Naziv "čokolada" i "mlečna čokolada" može se dopuniti podatkom koji se odnosi na kvalitet, npr. "ekstra", "dezertna" i sl.:

1) za čokoladu koja sadrži 43% suve materije kakao-delova od čega najmanje 26% kakao-maslaca;

2) za mlečnu čokoladu koja sadrži najviše 50% saharoze i najmanje 30% ukupne suve materije kakao delova i 18% suve materije mleka dobijene uparavanjem, uključujući najmanje 4,5% mlečne masti.

Član 38

Bela čokolada je proizvod bez dodatka boja i bojenih materija, dobijen od kakao-maslaca, saharoze, mleka i suve materije dobijene delimičnim ili potpunim sušenjem (dehidratacijom) mleka, delimično obranog ili obranog mleka, uz mogućnost dodavanja pavlake, delimično ili potpuno osušene pavlake, maslaca ili čiste mlečne masti.

Bela čokolada mora da sadrži najmanje 20% kakao-maslaca, najmanje 14% ukupne suve materije mleka, najmanje 3,5% mlečne masti i najviše 55% saharoze.

Sadržaj komponenti bele čokolade izračunava se po odbijanju mase dodataka kao što su aditivi, masnoće i druge dodatne sirovine koje se koriste u proizvodnji bele čokolade.

Član 39

Punjena čokolada je proizvod koji se dobija tako što se čvrsto, polučvrsto ili tečno punjenje od fondana ili trajnih konditorskih, odnosno drugih pogodnih masa prevuče čokoladnim prelivom ili na drugi način pokrije čokoladnim sojem, pri čemu gotov proizvod mora da sadrži najmanje 40% čokoladne mase.

Član 40

Masa za punjenje čokolade ne sme da sadrži materije koje umanjuju hranljivu vrednost punjene čokolade, odnosno čokoladnog dezerta (brašno, saharin i sl.). Masa za punjenje može se bojiti dozvoljenim prehrambenim prirodnim ili veštačkim bojama, odnosno aromatizovati dozvoljenim prehrambenim prirodnim ili prirodno identičnim aromama, sa tim što ukupna količina boje ne sme biti veća od 0,03%, a arome 3%, računato na masu proizvoda.

Masi za punjenje čokolade i čokoladnih dezerata može se dodati enzim invertaza ili sorbitol radi održavanja svežine.

Za konzervisanje punjenja može se upotrebiti sorbinska kiselina ili natrijumove, kalijumove i kalcijumove soli sorbinske kiseline do 0,15%, računato na masu punjenja.

Član 41

Mlečne čokoladne mrvice i mlečni čokoladni komadići su proizvodi u obliku granula ili komadića koji moraju da sadrže najmanje 20% ukupne suve materije kakao-delova, najmanje 12% ukupne masti od čega najmanje 3% mlečne masti i najviše 66% saharoze, računato na suvu materiju proizvoda.

Član 42

Čokoladni preliv je proizvod koji sadrži najmanje 31% kakao-maslaca i 2,5% bezmasne suve materije kakao-delova.

Tamni čokoladni preliv mora da sadrži najmanje 31% kakao maslaca i 16% bezmasne suve materije kakao-delova.

Član 43

Preliv od mlečne čokolade je mlečna čokolada iz člana 35 ovog pravilnika koja sadrži najmanje 31% masti.

Član 44

Čokoladne mrvice, čokoladni komadići i sl. su proizvodi koji sadrže najmanje 32% suve materije kakao-delova, od čega najmanje 12% kakao-maslaca.

Član 45

Ostalim čokoladnim proizvodima, u smislu ovog pravilnika, smatraju se čokoladni deserti i čokoladni dražei.

Član 46

Čokoladni deserti su proizvodi koji se dobijaju tako što se konditorskim proizvodima doda čokoladna masa ili se pojedina tečna, polutečna, čvrsta, polučvrsta ili penasta punjenja prevuku čokoladnim prelivom, odnosno uliju u šuplje čokoladne omotače raznih oblika.

Kao dodatne sirovine u čokoladnim desertima mogu se upotrebiti: badem, orah, lešnik, kikiriki, kokosovo brašno, sojino brašno i strukturna belančevina soje, flipsi, keks ili vaflov list kao podloga, sušeno i kandirano voće, susam, mak, kesten i ekspandirani i ekstrudirani proizvodi žita.

Čokoladni prevučeni deserti moraju sadržati najmanje 22% čokoladne mase, a čokoladni punjeni i ostali deserti - najmanje 40% te mase.

Delimično prevučeni čokoladni deserti moraju sadržati najmanje 8% čokoladne mase, računato na gotov proizvod.

Član 47

Čokoladni deserti koji se pojedinačno pakuju moraju biti uvijeni u aluminijumsku foliju (nelakiranu, lakiranu, kaširanu ili nekaširanu) ili u druge materijale za pakovanje prehrambenih proizvoda.

Čokoladni deserti koji se ne pakuju pojedinačno nego u kutije moraju biti složeni tako da za vreme transporta ostanu neoštećeni.

Član 48

Čokoladni draže je proizvod ovalnog oblika i sastoji se od jezgra (korpusa) i čokoladnog plašta.

Čokoladni plašt mora iznositi najmanje 50% ukupne mase proizvoda.

Jezgra mogu biti proizvedena od trajnih konditorskih masa, jezgrastog ili suvog voća, kandiranog voća i povrća i ekspandiranih ili ekstrudiranih proizvoda od žita.

Za postizanje površinskog sjaja kod čokoladnih dražea mogu se upotrebljavati sredstva na bazi parafina, pčelinjeg ili parafinskog voska, šelaka, jestivih masti, talka i njihovih mešavina.

Član 49

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o kvalitetu kakao-proizvoda, proizvoda sličnih čokoladi, krem-proizvoda i bombonskih proizvoda ("Službeni list SFRJ", br. 23/88, 36/89 i 21/90) koje se odnose na kako proizvode i čokoladu.

Član 50

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku tri meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.