PRAVILNIK
O KVALITETU KEKSA I PROIZVODA SRODNIH KEKSU

("Sl. list SFRJ", br. 68/78 i 63/79 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta moraju ispunjavati keks i proizvodi srodni keksu (u daljem tekstu: proizvodi), kao i minimalni uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta i higijenske ispravnosti proizvoda.

Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvoda.

Član 2

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije određeno, proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju, moraju na omotu, sudu ili etiketi imati deklarisane sledeće podatke:

1) naziv proizvoda i njegovo trgovinsko ime, ako ga proizvod ima;

2) firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača;

3) za kolače - datum, a za keks i druge proizvode srodne keksu - mesec i godinu do koje su upotrebljivi;

4) neto količinu (masu) proizvoda;

5) podatak o grupi upotrebljenih aditiva (obojeno prirodnom ili veštačkom bojom, aromatizirano prirodnom ili veštačkom aromom), dozvoljenih ovim pravilnikom;

6) vrstu i količinu materijala od biološke vrednosti, dodatih proizvodu radi obogaćenja njegovog sastava;

7) osnovne sirovine, po redosledu količina, od kojih je proizvod izrađen;

8) podatke od interesa za potrošače, ako je to za proizvod određeno ovim pravilnikom.

Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i čitka.

Slova kojima su odštampani naziv proizvoda i firma, odnosno naziv proizvođača, moraju biti veća od slova kojima su odštampani ostali podaci u tekstu deklaracije.

Član 3

Od deklarisane neto količine proizvoda može se odstupiti samo u slučajevima predviđenim ovim pravilnikom.

Dozvoljava se odstupanje od deklarisanih neto količina u originalnom pakovanju proizvoda, i to za:

a) keks, čajno pecivo, krekere, slano trajno pecivo, punjeni keks, punjeno čajno pecivo, makronene i flipse:

- pakovanja do 100 g

do 10%

- pakovanja od 101 do 250 g

do 6%

- pakovanja preko 250 g

do 3%

b) vafel proizvode i čokoladne vafel proizvode:

 

- pakovanja do 100 g

do 12%

- pakovanja od 101 do 250 g

do 8%

- pakovanja preko 250 g

do 5%

v) biskvite, punjene biskvite i čokoladirane punjene biskvite:

- pakovanja do 100 g

do 15%

- pakovanja od 101 do 300 g

do 10%

- pakovanja preko 300 g

do 7%

g) kolače od kiselog (fermentisanog) testa i kolače od kiselog (fermentisanog) testa sa voćem:

- pakovanja do 100 g

do 10%

- pakovanja od 101 do 300 g

do 6%

- pakovanja preko 300 g

do 3%

s tim da prosečna neto količina - najmanje 10 nasumice izdvojenih i izmerenih pojedinačnih originalnih pakovanja mora biti u granicama tih odstupanja.

Član 4

Ako proizvod ne pakuje proizvođač, deklaracija mora da sadrži i firmu, odnosno naziv i sedište organizacije udruženog rada koja je proizvod pakovala i datum do koga je proizvod upotrebljiv.

Član 5

Ako neto količina proizvoda koji se stavlja u promet u originalnom pakovanju ne prelazi 300 g, deklaracija mora da sadrži samo naziv proizvoda, firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača, odnosno organizacije udruženog rada koja je proizvod pakovala, neto količinu proizvoda, podatak o dodatim aditivima i datum do koga je proizvod upotrebljiv.

Član 6

Ako ovim pravilnikom nije drukčije određeno, zabranjeno je bojenje, zaslađivanje i aromatizovanje proizvoda veštačkim sredstvima, konzerviranje proizvoda hemijskim sredstvima i zračenje jonizujućim ili ultravioletnim zracima, kao i dodavanje proizvodima drugih hemijskih sredstava.

Član 7

Za one proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta i higijenske ispravnosti proizvoda, važe shodno uslovi propisani ovim pravilnikom za slične proizvode.

Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta, proizvođač mora doneti proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija mora da sadrži sve podatke iz člana 2 stav 1 ovog pravilnika, laboratorijski nalaz ispitivanja proizvoda i kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda.

Organizacije udruženog rada vode evidenciju o donesenim proizvođačkim specifikacijama u koju se unose sledeći podaci:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv i oznaka proizvoda;

3) datum donošenja specifikacije;

4) oznaka i datum izvršenog ispitivanja sastava proizvoda (hemijska analiza osnovnih sastojaka);

5) datum početka proizvodnje proizvoda, po specifikaciji.

Knjiga evidencije mora biti prošivena i overena od strane organizacije udruženog rada, a stranice označene brojevima.

Član 8

Ovaj pravilnik se primenjuje i na uvezene proizvode, ako za pojedine proizvode nije posebnim propisima drukčije određeno.

Član 9

Proizvodi se mogu transportovati i skladištiti ako su obezbeđeni uslovi za očuvanje njihovog kvaliteta i higijenske ispravnosti.

Proizvodi se moraju čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu, udaljeni od robe čije mirise mogu primiti.

Član 10

Proizvodi, u smislu ovog pravilnika, su proizvodi dobijeni mešenjem, oblikovanjem, pečenjem ili drugim odgovarajućim postupkom obrade smeše dve ili više sledećih sirovina: mlinskih proizvoda, šećera, masnoća, mleka, jaja, meda, kokosovog brašna i sojinog brašna, začina, sredstava za rastenje testa i drugih dozvoljenih dodataka kojima se postiže ukus, struktura, miris i boja svojstveni ovim proizvodima.

Član 11

Proizvodi, prema sastavu i načinu njihove obrade, su:

 1) keks;

 2) čajno pecivo;

 3) medenjaci;

 4) vafli;

 5) krekeri;

 6) trajna slana peciva;

 7) makroneni;

 8) flipsi;

 9) kolači;

10) ostali proizvodi srodni keksu.

Član 12

U proizvodnji proizvoda sme se upotrebiti pšenično brašno tipa "500", tipa "800" ili odgovarajući tip namenskog brašna (tip "600", tip "650", tip "700" i dr.) i pšenična krupica tipa "400", a pšenično brašno tipa "1100" i raženo brašno tipa "750" i tipa "950" samo ako je to ovim pravilnikom predviđeno.

U proizvodnji proizvoda može se umesto brašna delimično upotrebiti pšenični i kukuruzni skrob i skrob od krompira namenjen u prehrambene svrhe, pirinčano, sojino, suncokretovo i kukuruzno brašno, pšenična prekrupa (graham brašno), pšenične mekinje, kokosovo brašno, klice od pšenice i kukuruza, zobene pahuljice i semenke od bundeva.

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti proteinski proizvodi na osnovi soje, pšenice, mleka i dr., namenjeni u prehrambene svrhe.

Član 13

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti saharoza, invertni šećer, med, glukoza (bezvodna ili monohidratna) fruktoza, skrobni sirup, sladni ekstrakt i izo-šećer.

Pod pojmom "šećeri" u proizvodnji proizvoda podrazumevaju se, osim saharoze, invertni šećer, glukoza (bezvodna ili monohidratna), fruktoza, skrobni sirup i izo-šećer.

Član 14

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti biljne, odnosno životinjske masti, rafinirana, odnosno hidrirana ulja i masti (maslac, maslo, svinjska mast, margarin, kakao-maslac i dr.) ili njihove smeše.

Član 15

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti sve vrste jezgra jezgrastog (lupinastog) i koštičavog voća, sveže voće i proizvodi od voća.

U proizvodnji proizvoda mogu se dodati prirodni začini. Takvi začini ne moraju se deklarisati.

Član 16

Za rastenje testa može se upotrebiti pekarski kvasac (oblikovan, presovan, sušen), kiselo testo, natrijum bikarbonat (soda bikarbona), amonijum bikarbonat, prašak za pecivo, a, kao dodaci, sledeće kiseline i njihove soli: vinska, limunska i mlečna, kiseli fosfat i kiseli kalijum tartarat, bez posebnog deklarisanja.

Član 17

Za poboljšanje tehnološkog procesa i kvaliteta gotovog proizvoda, u proizvodnji keksa i srodnih proizvoda mogu se upotrebiti i proizvodi na bazi aminolitičkih i proteolitičkih enzima i njihovih preparata, i želirajuća sredstva, bez posebnog deklarisanja.

Za aromatizovanje proizvoda mogu se upotrebiti prirodne arome i veštačke arome, čija je upotreba dozvoljena propisom o kvalitetu kafe i surogata kafe, čaja, začina, koncentrata za supu, pekarskog kvasca, praška za pecivo, praška za puding, dijetetskih proizvoda i aditiva, s tim da ukupna količina veštačkih aroma ne sme preći 0,5% odnosno prirodnih aroma 10% ukupne mase gotovog proizvoda.

Član 18

Za bojenje testa proizvoda dozvoljava se upotreba prirodne boje karamel, a za masu za punjenje i ukrašavanje proizvoda dozvoljava se upotreba svih boja čija je upotreba dozvoljena propisom o kvalitetu kafe i surogata kafe, čaja, začina, koncentrata za supu, pekarskog kvasca, praška za pecivo, praška za puding, dijetetskih proizvoda i aditiva, s tim da ukupna količina suve materije za bojenje ne sme preći 0,03% ukupne mase gotovog proizvoda.

Član 19

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti emulgatori čija je upotreba dozvoljena propisom o kvalitetu kafe i surogata kafe, čaja, začina, koncentrata za supu, pekarskog kvasca, praška za pecivo, praška za puding, dijetetskih proizvoda i aditiva, i to u količini do 2% ukupne mase gotovog proizvoda.

Član 20

Za konzerviranje proizvoda mogu se upotrebiti sredstva za konzerviranje čija je upotreba dozvoljena propisom o kvalitetu kafe i surogata kafe, čaja, začina, koncentrata za supu, pekarskog kvasca, praška za pecivo, praška za puding, dijetetskih proizvoda i aditiva, i to u količini do 0,8% ukupne mase gotovog proizvoda.

Član 21

U proizvodnji proizvoda dozvoljena je upotreba kalijum-metabisulfita u količini do 50 g na 100 kg brašna sa 15% vode u brašnu, glicerina do 10%, računato na brašno sa 15% vode i upotreba sorbitola, bez posebnog deklarisanja.

Član 22

U proizvodnji proizvoda može se dodavati polomljeni i izmrvljeni proizvod, čije je oštećenje nastalo u tehnološkom postupku a koji je higijenski ispravan, i to u količini koja ne utiče na kvalitet proizvoda.

Član 23

U proizvodnji proizvoda ne smeju se upotrebiti mineralna ulja i njima slična roba, ni antioksidanti.

Odredba stava 1 ovog člana ne odnosi se na upotrebu onih sredstava za premazivanje mašina i posuda koja se smeju upotrebiti u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

Član 24

Pod nazivom "keks" mogu se stavljati u promet proizvodi od tvrdog testa koje sadrži kao osnovne sirovine brašno, šećer i masnoće, kao i druge dodatke predviđene ovim pravilnikom.

Keks mora da sadrži najmanje 6% masti, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Član 25

Pod nazivom "čajno pecivo"može se stavljati u promet proizvod izrađen od mekog testa koje sadrži kao osnovne sirovine brašno, masnoće i šećer, kao i druge dodatke predviđene ovim pravilnikom.

Čajno pecivo mora sadržati najmanje 10% masti, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Član 26

Pod nazivom "punjeni keks", odnosno "punjeno čajno pecivo" mogu se stavljati u promet proizvodi dobijeni stavljanjem mase za punjenje između dva pečena keksa, odnosno između dva pečena čajna peciva.

Punjeni keks, odnosno punjeno čajno pecivo mora sadržati najmanje 15% mase za punjenje, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Punjeni keks odnosno punjeno čajno pecivo koji u punjenju sadrže dodatke lešnika, badema i dr., mogu se stavljati u promet sa posebnom oznakom: "punjenje sa lešnikom", "punjenje sa bademom", itd., ako ispunjavaju uslove iz st. 3, 4 i 5 člana 30 ovog pravilnika.

Član 27

Pod nazivom "medenjaci bez ili sa punjenjem" može se stavljati u promet proizvod izrađen od testa koje sadrži kao osnovne sirovine brašno, med i šećer, kao i druge dodatke predviđene ovim pravilnikom.

Član 27a

Medenjaci bez punjenja moraju sadržati najmanje 40% ukupnog šećera, s tim da količina prirodnog meda mora iznositi najmanje 20%, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa najviše 10% vode.

Član 27b

Pod nazivom "punjeni medenjaci" (čokoladirani ili sa šećernim prelivom) može se stavljati u promet proizvod koji sadrži najmanje 20% punjenja, računato na gotov proizvod, s tim da plašt mora odgovarati uslovima kvaliteta za medenjake iz člana 27a ovog pravilnika.

Član 28

Vafli se mogu stavljati u promet pod nazivima "vafel listovi" i "vafel proizvodi".

Član 29

Pod nazivom "vafel listovi" može se stavljati u promet proizvod dobijen od retkog testa koji sadrži kao osnovne sirovine pšenično brašno i masnoće, kao i druge dodatke predviđene ovim pravilnikom.

Vafel listovi mogu biti ravni ili oblikovani.

Oblikovani vafel listovi mogu sadržavati, pored osnovnih sirovina iz stava 1 ovog člana, šećer.

Član 30

Pod nazivom "vafel proizvodi" mogu se stavljati u promet proizvodi dobijeni stavljanjem mase za punjenje između dva ili više vafel listova, odnosno punjenjem oblikovanih vafel listova.

Masa za punjenje vafel proizvoda sastoji se iz smeše biljnih masnoća predviđenih ovim pravilnikom i šećera kojem su dodati kakao prah, prženi lešnik, prženi badem, čokolada i sredstva za aromatizovanje ili drugi sastojci čija je upotreba dozvoljena a kojima se postiže miris, ukus i boja svojstveni ovim proizvodima.

Masu za punjenje vafel proizvoda koji se stavljaju u promet sa oznakom: "sa lešnikom" mora sadržati najmanje 5% lešnika, "sa bademom" najmanje 5% badema, "sa kikirikijem" najmanje 5% kikirikija, "sa indijskim orahom" najmanje 5% indijskog oraha, "sa kokos brašnom" najmanje 5% kokos brašna, "sa kakao prahom" najmanje 5% kakao praha, "sa čokoladom" najmanje 10% čokolade, "sa mlekom u prahu" najmanje 5% mleka u prahu, "sa obranim mlekom u prahu" najmanje 5% mleka u prahu, "sa obranim mlekom u prahu" najmanje 5% obranog mleka u prahu, "sa medom" najmanje 4% meda, "sa kestenom" najmanje 5% kesten brašna i "sa kafom" najmanje 2% kafe.

Masa za punjenje nugat ("nougat") vafla mora da sadrži najmanje 10% nugat (nougat) mase.

Masa za punjenje proizvoda iz st. 3 i 4 ovog člana, ne sme sadržati veštačke arome navedenih dodataka.

Član 30a

Pod nazivom "slani vafel proizvodi" mogu se stavljati u promet proizvodi dobijeni stavljanjem mase za punjenje između dva ili više vafel listova.

Masa za punjenje slanog vafel proizvoda sastoji se od biljnih masnoća predviđenih ovim pravilnikom i sira kome su dodati mleko u prahu, so, paprika i drugi dodaci čija je upotreba dozvoljena ovim pravilnikom a kojima se postiže karakterističan miris i ukus svojstven ovim proizvodima.

Masa za punjenje vafel proizvoda koji se stavlja u promet sa oznakom "slani vafel sa sirom" mora sadržati najmanje 15% sira.

Član 31

Pod nazivom "krekeri" može se stavljati u promet proizvod lisnate strukture, izrađen od osnovnih sirovina brašna i masnoće, kao i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom (kvasca, enzima, soli, kima, sira, maka, paprike i dr.).

Kreker mora da sadrži najmanje 10% masti, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Član 32

Pod nazivom "trajna slana peciva" mogu se stavljati u promet proizvodi dobiveni od osnovnih sirovina brašna, masnoće i soli, kao i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Trajno slano pecivo može se proizvoditi u obliku prutića, pereca, venčića i u drugim oblicima.

Ukrašavanje trajnih slanih peciva može se vršiti krupnom soli, kimom i drugim dodacima predviđenim ovim pravilnikom.

U proizvodnji trajnih slanih peciva dozvoljava se upotreba natrijum-hidroksida u količini do 0,5%, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode, bez posebnog deklarisanja.

Član 32a

Pod nazivom "punjeno slano trajno pecivo" može se stavljati u promet proizvod izrađen od osnovnih sirovina brašna, masnoća i soli kao i drugih dodataka dozvoljenih ovim pravilnikom, sa odgovarajućim punjenjem koje ne sme biti manje od 15% računato na gotov proizvod sa 5% vlage. Punjenje može biti sa dodatkom lešnika, badema, kikirikija, sira i drugih dodataka dozvoljenih ovim pravilnikom.

Punjeno slano trajno pecivo može se ukrasiti solju, kimom i drugim dodacima predviđenim ovim pravilnikom.

U proizvodnji punjenog slanog trajnog peciva dozvoljena je upotreba natrijum-hidroksida u količini od 0,5%, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode bez posebne deklaracije.

Član 33

Proizvodi, osim vafla, sa posebnom oznakom "sa mlekom", moraju sadržati najmanje 20 l mleka, odnosno odgovarajuću količinu mleka u prahu ili zgusnutog mleka na 100 kg upotrebljenog brašna, računato na brašno sa 15% vode. U proizvodnji tih proizvoda može se upotrebiti i obrano mleko ili obrano mleko u prahu, s tim da se doda odgovarajuća količina maslaca ili pavlake, kako bi se dobilo mleko sa 3,2% masti.

Član 34

Proizvodi, osim kolača, sa posebnom oznakom "sa maslacem", ili drugom oznakom koja upućuje na to da je upotrebljen maslac, moraju sadržati najmanje 10% maslaca u odnosu na masu upotrebljenog brašna sa 15% vode.

Ako je u proizvodnji proizvoda upotrebljen margarin u količini od najmanje 10% računato na brašno sa 15% vode, takav proizvod mora imati posebnu oznaku "sa margarinom".

Član 35

Proizvodi sa oznakom "sa kakaom" moraju sadržati najmanje 5% kakao praha u odnosu na gotov proizvod sa 5% vode.

Proizvodi sa posebnom oznakom "sa lešnikom", "sa orasima", "sa bademima", "sa kokosovim brašnom", "sa kafom" ili drugim dodacima, osim vafel proizvoda i kolača, moraju sadržati najmanje 2% ovih sastojaka, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Proizvodi, osim kolača, sa posebnom oznakom "čokoladirani" moraju sadržati najmanje 20% čokoladne mase kao preliv u koju su keks i srodni proizvodi umočeni ili kojom su premazani, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Keks i srodni proizvodi, osim kolača, sa posebnom oznakom "sa šećernim prelivom" moraju sadržati najmanje 20% šećernog preliva, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Član 36

Proizvodi, osim kolača, sa posebnom oznakom "sa masnim prelivom" moraju sadržati najmanje 20% masnog preliva, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Masni preliv mora ispunjavati sledeće uslove:

1) da sadrži najmanje 25% masti, računato na suvu materiju gotovog proizvoda;

2) da ne sadrži više od 55% šećera, računato na suvu materiju gotovog proizvoda, a može sadržati i ostale dodatke dozvoljene ovim pravilnikom.

Član 37

Keks sa posebnom oznakom "keks sa sirom" mora da sadrži najmanje 5% sira, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Keks sa posebnom oznakom "slani keks" mora da sadrži najmanje 10% masti, računato na ukupnu masu sa 5% vode, kao i onu količinu kuhinjske soli koja proizvodu daje svojstven ukus.

Član 38

Pod nazivom "makroneni" može se stavljati u promet proizvod dobijen od osnovnih sirovina šećera, belanaca od jaja, jezgra jezgrastog (lupinastog) voća ili kokosovog brašna i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

U proizvodnji makronena od kokosovog brašna sme se upotrebiti do 3% pšeničnog brašna, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 5% vode.

Član 39

Pod nazivom "flipsi" može se stavljati u promet proizvod dobijen postupkom ekspandiranja , ekstrudiranja ili prženja u ulju.

Za proizvodnju flipsa upotrebljavaju se osnovne sirovine na bazi kukuruza i drugih žita, soje, krompira i masnoće, kao i drugi dodaci predviđeni ovim pravilnikom (mleveni kikiriki, jezgrasto voće, sir, začini, aditivi i ostalo).

Kao preliv za flipse može se upotrebiti šećerni preliv i čokolada.

Član 40

Kolači su proizvodi koji se proizvode od brašna, šećera, jaja, masnoće, mleka, kvasca ili drugih sredstava za rastenje testa, kao i od drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom sa kojima se postiže specifičan ukus, miris, boja i struktura kolača.

Kolači se mogu stavljati u promet kao:

1) biskviti;

2) masni biskviti;

3) kolači od kiselog (fermentisanog) testa;

4) kolači od lisnatog testa;

5) trajni slatki kolači;

6) poslastice.

Član 41

Pod nazivom "biskvit" može se stavljati u promet proizvod proizveden od osnovnih sirovina brašna, šećera i jaja, kao i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom, osim masnoća.

Biskvit može sadržati masnoće u onim količinama koje su sadržane u sirovinama od kojih je proizveden,.

Član 42

Pod nazivom "masni biskvit" može se stavljati u promet proizvod proizveden od testa umešanog od istih osnovnih sirovina kao biskvit, uz dodatak masnoća i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Član 43

Pod nazivom "kolač od kiselog (fermentisanog) testa" može se stavljati u promet, proizvod proizveden od osnovnih sirovina brašna, kvasca ili drugog sredstva za fermentaciju, jaja, masnoća i šećera, kao i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Kolač od kiselog (fermentisanog) testa, sa posebnom oznakom "sa maslacem", mora sadržati najmanje 25% maslaca, računato na količinu upotrebljenog brašna sa 15% vode.

Pod nazivom "panetone" može se stavljati u promet proizvod u čijoj proizvodnji je upotrebljeno brašno, šećer, maslac, mleko, jaja, suvo i kandirano voće i drugi dodaci predviđeni ovim pravilnikom.

Panetone mora da sadrži najmanje 30% maslaca, računato na količinu upotrebljenog brašna sa 15% vode, i najmanje 20% suvog i kandiranog voća, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda.

Član 44

Pod nazivom "kolač od lisnatog testa" može se stavljati u promet proizvod proizveden od osnovnih sirovina brašna i masnoća i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Kolači od lisnatog testa odlikuju se lisnatom strukturom.

Kolači od lisnatog testa moraju sadržati najmanje 30% masnoća, računato na brašno sa 15% vode.

Član 45

Pod nazivima "punjeni biskvit", "punjeni masni biskvit", "punjeni kolač od kiselog (fermentisanog) testa", odnosno "punjeni kolač od lisnatog testa" može se stavljati u promet proizvod koji sadrži odgovarajuću masu za punjenje. Proizvod mora sadržati najmanje 15% mase za punjenje, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda.

Punjeni kolač koji, u punjenu, sadrži dodatke lešnika, badema i druge dodatke, može se stavljati u promet sa posebnom oznakom "punjenje sa lešnikom", "punjenje sa bademom", itd., ako ispunjava uslove iz st. 3 do 5 člana 30 ovog pravilnika.

Pod nazivima "biskvit", "masni biskvit", "kolač od kiselog (fermentisanog) testa", odnosno "kolač od lisnatog testa s posebnom oznakom - voćni" može se stavljati u promet proizvod koji sadrži najmanje 10% suvog ili kandiranog voća, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda, osim panetone.

Član 46

Pod nazivima "biskvit", odnosno "masni biskvit" sa posebnom oznakom "sa lešnikom", "sa orasima", "sa bademima", "sa kokosovim brašnom" može se stavljati u promet proizvod koji sadrži najmanje 5% ovih sastojaka, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda.

Pod nazivima "biskvit", "masni biskvit", sa posebnom oznakom "sa kakaom", odnosno "sa kafom", može se stavljati u promet proizvod koji sadrži najmanje 2% ovih sastojaka, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda.

Član 47

Kolač sa posebnom oznakom "čokoladirani" mora da sadrži najmanje 20% čokoladne mase kao preliv, u koji je proizvod umočen ili kojim je proizvod prevučen, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda.

Kolač sa posebnom oznakom "sa šećernim prelivom" mora sadržati najmanje 20% šećernog preliva računato na ukupnu masu gotovog proizvoda.

Kolač sa posebnom oznakom "sa masnim prelivom" mora sadržati najmanje 20% masnog preliva, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda.

Masni preliv mora ispunjavati uslove iz člana 36 stav 2 ovog pravilnika.

Član 48

Pod nazivom "trajni slatki kolači" mogu se stavljati u promet proizvodi proizvedeni bez ili sa punjenjem od brašna, šećernog ili skrobnog sirupa i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Pri proizvodnji trajnih slatkih kolača može se upotrebiti pšenično brašno tipa "800" i tipa "1100" i do 20% raženog brašna tipa "750" i tipa "950".

Član 48a

Pod nazivom "punjeni trajni slatki kolači" (preliveni čokoladnom masom, šećernim prelivom ili masnim prelivom) može se stavljati u promet proizvod koji sadrži najmanje 20% punjenja računato na gotov proizvod.

Član 49

Pod nazivom "poslastice" može se stavljati u promet proizvod proizveden od brašna, šećera, jaja, masnoća i ostalih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Poslastice su proizvodi sa kraćim vremenskim trajanjem.

Prema sastavu i načinu proizvodnje poslastice mogu biti:

1) poslastičarski biskvit;

2) poslastica od prhkog testa;

3) poslastica od lisnatog testa;

4) poslastica od jezgra jezgrastog (lupinastog) i koštičavog voća;

5) krem.

Član 50

Pod nazivom "poslastičarski biskvit" može se stavljati u promet proizvod proizveden od smeše jaja, šećera, brašna i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Član 51

Pod nazivom "poslastica od prhkog testa" može se stavljati u promet proizvod proizveden od testa umešenog od brašna, šećera, jaja i masnoća.

Poslastica od prhkog testa mora sadržati najmanje 30% masnoće, računato na ukupnu masu gotovog proizvoda sa 15% vode.

Član 52

Pod nazivom "poslastica od lisnatog testa" može se stavljati u promet proizvod proizveden od lisnatog testa bez i sa nadevima.

Proizvod od lisnatog testa, u pogledu njegovog sastava, mora ispunjavati uslove iz člana 43 ovog pravilnika.

Član 53

Pod nazivom "poslastica od jezgra jezgrastog (lupinastog) i koštičavog voća" može se stavljati u promet proizvod proizveden od smeše šećera, voća i jaja.

Član 54

Pod nazivom "krem" može se stavljati u promet proizvod proizveden od smeše mleka, jaja, šećera i drugih dodataka predviđenih ovim pravilnikom.

Član 55

Pod nazivom "punjeni poslastičarski biskvit" može se stavljati u promet proizvod punjen kremom od maslaca ili margarina, mlečnim kremovima i marmeladom.

Pod nazivom "punjena poslastica od prhkog testa" može se stavljati u promet proizvod sa nadevom od svežeg voća i jezgra jezgrastog (lupinastog) i koštičavog voća i sira.

Pod nazivom "punjena poslastica od lisnatog testa" može se stavljati u promet proizvod sa nadevom od mlečnog krema, pene od belanaca od jaja (snega) i svežeg voća.

Član 56

Poslastice se mogu proizvoditi i stavljati u promet samo na osnovu proizvođačke specifikacije.

Član 57

Proizvodi, osim poslastica, mogu se stavljati u promet samo u originalnom pakovanju.

Keks i proizvodi srodni keksu, osim poslastica, mogu se stavljati u promet na malo u rinfuznom stanju samo u specijalizovanim prodavnicama tipa "Bombonjere". Posude iz kojih se razmeravaju keks i proizvodi srodni keksu, moraju imati deklaraciju iz člana 2 ovog pravilnika.

Član 58

Zabranjeno je stavljati u promet proizvode koji su izgubili svoja karakteristična svojstva (izlomljeni, izmrvljeni, ispucali, otvrdli, ucrvljali, izgriženi, primili stran ukus ili miris i dr.).

Član 59

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na proizvode proizvedene pre 1. jula 1979. godine.

Član 60

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 79 do 90, člana 90b i čl. 91 do 96 Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih proizvoda, hleba i peciva, testenina i keksa ("Službeni list SFRJ", br. 21/63, 2/64, 10/68, 24/68 i 55/68).

Član 61

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. jula 1979. godine.

 

Samostalna odredba Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o kvalitetu keksa i proizvoda od keksa

("Sl. list SFRJ", br. 63/79)

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.