PRAVILNIK
O KVALITETU SKROBA I PROIZVODA OD SKROBA ZA PREHRAMBENE SVRHE

("Sl. list SRJ", br. 33/95 i "Sl. list SCG", br. 56/2003 - dr. pravilnik i 4/2004 - dr. pravilnik)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta moraju ispunjavati skrob i proizvodi od skroba, koji se koriste u prehrambene svrhe, kao i uslovi za postizanje i očuvanje kvaliteta skroba i proizvoda od skroba.

Član 2

Pod skrobom, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se ugljeni hidrat različitog biljnog porekla u obliku praha, zrna ili kristala, koji se dobija određenim tehnološkim postupkom iz: kukuruza, pšenice, pirinča, krompira i dr.

Član 3

Proizvodi od skroba (derivati skroba), u smislu ovog pravilnika, svrstavaju se u dve grupe:

1) hidrolizati skroba i ostali zaslađivači na bazi skroba;

2) modifikati skroba.

Član 4

Pod hidrolizatima skroba, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se proizvodi dobijeni kiselinskom ili enzimskom hidrolizom skroba ili kombinacijom oba postupka.

Hidrolizati skroba jesu:

1) maltodekstrini;

2) skrobni sirupi;

3) tečna glukoza (dekstroza) i skrobni šećeri;

4) dekstroza-monohidrat;

5) anhidrovana dekstroza.

Ostali zaslađivači na bazi skroba jesu:

1) visoko fruktozni sirup;

2) kristalna fruktoza;

3) mešani sirupi;

4) šećerni alkoholi.

Član 5

Pod modifikatima skroba, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se proizvodi dobijeni termičkim, hemijskim ili biohemijskim tretiranjem skroba u suvom stanju ili suspenziji ili kombinacijom ovih tretmana radi promene njegovih početnih fizičkih i hemijskih osobina.

Modifikati skroba su:

1) skrob modifikovan, tretiran kiselinom;

2) dekstrini;

3) skrob beljeni, modifikovani;

4) diskrob-glicerol;

5) diskrob-glicerol, hidroksipropil;

6) diskrob-glicerol, acetilovani;

7) diskrob-fosfat;

8) diskrob-fosfat, acetilovani;

9) skrob-fosfat, hidroksipropil;

10) diskrob-fosfat, fosforilovani;

11) diskrob-adipat, acetilovani;

12) monoskrob-fosfat;

13) skrob, oksidovani;

14) skrob-acetat;

15) skrob, hidroksipropil;

16) skrob, enzimski tretiran.

Kvalitet i način deklarisanja proizvoda iz stava 2 ovog člana propisan je Pravilnikom o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode.

Član 6

Skrob i proizvodi od skroba koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju, ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano, moraju na omotu, sudu ili etiketi imati deklaraciju koja sadrži:

1) naziv skroba koji sadrži podatak o sirovini iz koje je skrob dobijen ili naziv proizvoda od skroba i trgovačko ime ako ga skrob ili proizvod od skroba ima;

2) naziv i sedište proizvođača, odnosno preduzeća koje pakuje ili preduzeća koje prodaje skrob ili proizvode od skroba;

3) neto-količinu (masu ili zapreminu) skroba ili proizvoda od skroba, osim za skrob i proizvode od skroba čija je masa manja od 50 g. Ako je masa pojedinačnog pakovanja manja od 50 g, a pakuju se dva ili više pojedinačnih pakovanja u zbirno pakovanje, čija je neto-masa veća od 50 g, mora biti naznačena ukupna neto-masa skroba ili proizvoda od skroba;

4) datum proizvodnje i rok trajanja ili oznaku "upotrebljivo do" (mesec i godina);

5) karakteristična svojstva kvaliteta definisana pojedinačno za svaki skrob ili proizvod od skroba;

6) naziv i količinu pomoćnih sredstava koja ostaju u skrobu i proizvodima od skroba;

7) ostale podatke od interesa za potrošača.

Deklaracija za uvozni skrob i proizvode od skroba, osim podataka iz stava 1 ovog člana, mora sadržati i oznaku "uvozni skrob", kao i naziv zemlje iz koje je skrob ili proizvod od skroba uvezen i naziv i sedište uvoznika.

Za skrob i proizvode od skroba u pakovanju mase veće od 10 kg, koji nisu namenjeni prodaji na malo, podaci iz deklaracije navedeni u stavu 1 tač. 3) i 5) ovog člana mogu se dati na pratećim dokumentima.

Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i neizbrisiva.

Slova u nazivu proizvoda i imenu proizvođača moraju biti veća od slova ostalog teksta deklaracije.

Član 7

Za skrob i proizvode od skroba za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za obezbeđenje shodno važe uslovi propisani ovim pravilnikom za grupu srodnih proizvoda.

Za skrob i proizvode od skroba iz stava 1 ovog člana, kao i za proizvode od skroba za koje je to ovim pravilnikom izričito propisano, proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju pre početka proizvodnje.

Proizvođačka specifikacija osim podataka navedenih u deklaraciji iz člana 6 ovog pravilnika mora da sadrži:

1) kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje;

2) organoleptička svojstva skroba ili proizvoda od skroba;

3) izveštaj o hemijskom ispitivanju osnovnih sastojaka koji su karakteristični za skrob ili proizvod od skroba.

U evidenciju o proizvođačkim specifikacijama proizvođač unosi:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv proizvoda i trgovačko ime, ako ga skrob ili proizvod od skroba ima;

3) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

4) datum izvršenog ispitivanja sastava skroba ili proizvoda od skroba;

5) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji.

Član 8

U tehnološkom postupku proizvodnje skroba i proizvoda od skroba mogu se koristiti sledeća pomoćna sredstva odobrena Pravilnikom o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode:

1) sredstva za sprečavanje penušanja;

2) sredstva za bistrenje, filtraciju, odbojavanje i demineralizaciju (aktivni ugalj, dijatomejska zemlja, jonoizmenjivačke smole i dr.);

3) sredstva za sprečavanje zgrudnjavanja i postizanje klizavosti;

4) enzimski preparati:

a) alfa-amilaza (E.C. - 3.2.1.1)1;

b) beta-amilaza (E.C. - 3.2.1.2);

v) amiloglukozidaza (E.C. - 3.2.1.3);

g) pululanaza (E.C. - 3.2.1.4);

d) glukoza-izomeraza (E.C. - 5.3.1.5);

5) ostala pomoćna sredstva (kiseline, baze i soli).

__________________________
1 Numerička oznaka enzimskog preparata po međunarodnoj nomenklaturi.

Član 9

Skrob i proizvodi od skroba moraju se u proizvodnji i prometu skladištiti, transportovati i čuvati pod uslovima kojima se obezbeđuje očuvanje njihovog kvaliteta.

II POSEBNE ODREDBE

1. Skrob

Član 10

Kukuruzni skrob je proizvod u obliku praha dobijen tehnološkim postupkom skrobarske prerade (mokre prerade) kukuruza.

Kukuruzni skrob se stavlja u promet kao: obični kukuruzni skrob, aminopektinski (voštani) kukuruzni skrob i visoko-amilozni kukuruzni skrob.

Obični kukuruzni skrob sadrži standardni odnos amiloze i amilopektina (25:75).

Amilopektinski (voštani) kukuruzni skrob se dobija iz kukuruza posebnog genetskog porekla i ima povećan sadržaj amilopektina (najmanje 90%).

Visokoamilozni kukuruzni skrob se dobija iz kukuruza određenog genetskog porekla i ima povećan sadržaj amiloze (najmanje 50%).

Član 11

Kukuruzni skrob koji se stavlja u promet, mora biti bele do slabo žućkaste boje, bez stranog mirisa i ukusa i mora imati sledeće karakteristike:

1) sadržaj vode, u %, najviše

14

2) sadržaj pepela, u %, najviše

0,1

3) sadržaj masti, u %, najviše

0,1

4) sadržaj proteina, u %, najviše

0,4

5) sadržaj slobodnog sumpor-dioksida, u mg/kg,
najviše

50.

Član 12

Pšenični skrob je proizvod u obliku praha bele boje, bez stranog mirisa i ukusa, dobijen tehnološkim postupkom skrobarske prerade (mokre prerade) pšenice.

Pšenični skrob koji se stavlja u promet mora imati sledeće karakteristike.

1) sadržaj vode, u %, najviše

14

2) sadržaj pepela, u %, najviše

0,2

3) sadržaj masti, u %, najviše

0,1

4) sadržaj proteina, u %, najviše

0,4

5) sadržaj slobodnog sumpor-dioksida, u mg/kg,
najviše

45.

Član 13

Krompirov skrob je proizvod u obliku praha bele boje, bez stranog mirisa i ukusa, dobijen tehnološkim postupkom skrobarske prerade (mokre prerade) krompira.

Krompirov skrob koji se stavlja u promet, mora imati sledeće karakteristike:

1) sadržaj vode, u %, najviše

20

2) sadržaj pepela, u %, najviše

0,3

3) sadržaj slobodnog sumpor-dioksida, u mg/kg,
najviše

50.

2. Proizvodi od skroba

Hidrolizati skroba

Član 14

Maltodekstrini su skrobni hidrolizati sa dekstroznim ekvivalentom (DE2-vrednost) manjim od 20. Stavljaju se u promet u obliku belog praha ili rastvora.

Maltodekstrini koji se stavljaju u promet moraju imati sledeće karakteristike:

1) dekstrozni ekvivalent (DE), najviše

20

2) sadržaj suve materije:

 

a) maltodekstrina u obliku praha, u %, najmanje

92

 

b) maltodekstrina u obliku rastvora, u %, najmanje

50

3) sadržaj sulfatnog pepela, u %, najviše (računato na suvu materiju)

1

4) pH-vrednost

4 do 5

5) sadržaj sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

20.

__________________________
2 DE-vrednost je sadržaj redukujućih šećera, kao procenat D-glukoze, računat na suvu materiju.

Član 15

Skrobni sirupi (glukozni sirupi) jesu proizvodi delimične kiselinske, kiselinsko-enzimske ili enzimske hidrolize skroba sa dekstroznim ekvivalentom (DE-vrednost) od 20 do 70.

Skrobni sirupi se prema načinu hidrolize i DE-vrednosti stavljaju u promet sa sledećim oznakama tipa:

1) kiselinski;

2) kiselinsko-enzimski;

3) maltozni.

Član 16

1) Kiselinski skrobni sirupi moraju imati sledeće karakteristike:

a) dekstrozni ekvivalent (DE)

od 30 do 52

b) sadržaj suve materije, u %, najmanje

80

v) sadržaj sulfatnog pepela, u %, najviše (računato na suvu materiju)

1,0

g) sadržaj sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

40

d) pH-vrednost

4,5 do 5,5.

Kiselinski skrobni sirupi koji se koriste u proizvodnji bombonskih proizvoda mogu imati sadržaj sumpor-dioksida od najviše 150 mg/kg.

Kiselinski skrobni sirup se može stavljati u promet i u obliku praha pod nazivom "sušeni kiselinski skrobni sirup" i ima sledeće karakteristike:

a) dekstrozni ekvivalent (DE)

30 do 52

b) sadržaj suve materije, u %, najmanje

93

v) sadržaj sulfatnog pepela, u %, najviše
(računato na suvu materiju)

1,0

g) sadržaj sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

40.

Sušeni kiselinski skrobni sirupi koji se koriste u proizvodnji bombonskih proizvoda mogu imati sadržaj sumpor-dioksida od najviše 150 mg/kg.

2) Kiselinsko-enzimski skrobni sirupi moraju imati sledeće krakteristike.

a) dekstrozni ekvivalent (DE)

60 do 70

b) sadržaj suve materije, u %, najmanje

80

v) sadržaj sulfatnog pepela, u %, najviše
(računato na suvu materiju)

1,0

g) sadržaj sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

40

d) pH-vrednost

4,5 do 5,5.

3) Maltozni skrobni sirupi moraju imati sledeće karakteristike:

a) sadržaj maltoze, u %, najmanje
(računato na suvu materiju)

40

b) sadržaj glukoze, u %, najviše
(računato na suvu materiju)

10

v) dekstrozni ekvivalent (DE)

od 45 do 50

g) sadržaj suve materije, u %, najmanje

80

d) sadržaj sulfatnog pepela, u %, najviše (računato na suvu materiju)

0,3

đ) sadržaj sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

40

e) pH-vrednost, najviše

5.

Član 17

Tečna glukoza (dekstroza) i skrobni šećeri su proizvodi dobijeni kiselinskom, kiselinsko-enzimskom ili enzimskom hidrolizom skroba sa dekstroznim ekvivalentom (DE-vrednost) od 70 do 98.

Skrobni šećeri se stavljaju u promet u obliku tabla ili komada i u obliku praha.

Tečna glukoza (dekstroza) i skrobni šećeri moraju imati sledeće karakteristike:

1) dekstrozni ekvivalent (DE)

od 70 do 98

2) sadržaj suve materije, u %, najmanje

70

3) pH-vrednost

od 4 do 4,5

4) sadržaj sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

45.

Član 18

Dekstroza-monohidrat je prečišćena i kristalizovana D-glukoza koja sadrži jedan molekul kristalne vode i mora imati sledeće karakteristike:

1) sadržaj dekstroze (D-glukoze), u %, najmanje (računato na suvu materiju)

99,5

2) sadržaj suve materije, u %, najmanje

90

3) sadržaj sulfatnog pepela, u %, najviše (računato na suvu materiju)

0,25

4) sadržaj ukupnog sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

15.

Dekstroza-monohidrat može biti u obliku praha ili u obliku tabla ili komada.

Član 19

Anhidrovana dekstroza je prečišćena i kristalizovana D-glukoza bez kristalne vode i mora imati sledeće karaktetistike:

1) sadržaj dekstroze (D-glukoze), u %, najmanje (računato na suvu materiju)

99,5

2) sadržaj suve materije, u %, najmanje

98

3) sadržaj sulfatnog pepela, u %, najviše
(računato na suvu materiju)

0,25

4) sadržaj ukupnog sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

15.

Drugi zaslađivači na bazi skroba

Član 20

Visoko fruktozni sirupi (izo-šećeri, izo-glukoza) jesu proizvodi za koje je karakterističan određeni odnos glukoze, fruktoze i oligosaharida (a ne samo DE-vrednosti) i dobijeni su izomerizacijom prečišćenih skrobnih hidrolizata.

Prema sadržaju fruktoze visoko fruktozni sirupi se stavljaju u promet sa oznakom tipa kao:

1) visoko fruktozni sirup - 42

2) visoko fruktozni sirup - 55

3) visoko fruktozni sirup - 90

Visoko fruktozni sirupi moraju imati karakteristike utvrđene u tabeli:

Tabela


Sadržaj, u % (računato na suvu materiju)

Tip visoko fruktuznog sirupa

fruktoza min.

glukoza min.

oligosaharidi maks.

Suva materija % min.

pH

SO2 mg/kg maks.


42

42

52

6

70

3,5 do 4,5

3

55

55

41

4

70

3,5 do 4,5

3

90

90

7

3

80

3,5 do 4,5

3


Član 21

Kristalna fruktoza je proizvod koji se dobija kristalizacijom visoko fruktoznog sirupa.

Kristalna fruktoza mora imati sledeće karakteristike:

1) sadržaj fruktoze, u %, najmanje

99,5

2) sadržaj dekstroze, u %, najviše

0,5

3) saržaj vode, u %, najviše

0,5

4) pH vrednost (rastvora 10%)

4,5 do 7,0

5) sadržaj sumpor-dioksida, u mg/kg, najviše

20

6) sadržaj pepela (konduktometrijski), u %,
najviše

0,1.

Član 22

Mešani sirupi su proizvodi dobijeni mešanjem skrobnih sirupa, visoko fruktoznih sirupa, rastvora saharoze i saharoznog inverta.

Odnosi sastojaka u mešanim sirupima određuju se zavisno od proizvoda u koji se dodaju mešani sirupi.

Mešani sirupi ne smeju sadržati više od 40 mg sumpor-dioksida u 1 kg.

Za mešane sirupe proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju.

Deklaracija za mešane sirupe mora sadržati nazive sastojaka po opadajućem redosledu upotrebljenih količina u odnosu na neto-količinu proizvoda.

Član 23

Šećerni alkoholi su proizvodi koji se dobijaju hidrogenovanjem skrobnih hidrolizata.

Kvalitet i način deklarisanja šećernih alkohola propisan je Pravilnikom o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode.

Član 24

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 45 do 56 Pravilnika o kvalitetu masti, ulja biljnog porekla, margarina, majoneza, šećera i ostalih saharida i meda ("Službeni list SFRJ", br. 13/78).

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku šest meseci od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine ("Sl. list SCG", br. 56/2003), odnosno 3. januara 2004. godine.
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.